Yibin er en helt ordinær kinesisk by. Med sine slitne boligblokker og industribygg kan den virke grå og anonym ved Yangsteelvas bredder. For turister er den sjelden noe annet enn et sted å bytte buss til neste destinasjon. Likevel ønsket vi å gi Yibin en dag av reisen vår. Og det er vi begge glade for at vi gjorde.

Det var også i denne byen i går at jeg foreslo (halvveis på tull) noe veldig unormalt for Thomas og meg å gjøre som fotografer; å la speilreflekskameraene ligge på hotellrommet, og kun bruke Iphonen til gatefotograferingen.

En gang iblant på reisen har nemlig Thomas tatt frem mobilen og knipset noen kjappe bilder i sorthvitt når han ikke vil dra unødvendig oppmerksomhet. Det var dette som ga meg inspirasjon til Iphone-utfordringen. Men tanken på og ikke ha vår kjære speilrefleks i bakhånd, gjorde oss begge litt småstresset og skeptiske.

Likevel tok det ikke lang tid før vi ble enige om å gi ideen et forsøk. Da fikk vi i det minste utfordret oss selv, og dem som ofte sier: «åh, du har så godt kamera», når man viser frem speilrefleksbildene (hvor irriterende er det ikke å høre dét som fotograf!?). Kanskje ville vi også vekke mindre oppmerksomhet enn vi vanligvis gjør med kun en mobil i hånden?

Ideen var at hele fotoprosessen skulle skje i mobilen. Før vi gikk ut satt vi utsnittet til kvadratisk og stilte til sort-hvitt. På den måten var fokuset vårt på motivet og lyset, og vi slapp å tenke på distraherende farger. De vanlige kamerainnstillingene vi er vant til fra speilrefleksen ville nå være på automatikk, samt at bildevinkelen ville være satt til det Iphonen kommer med.

Da vi stod i heisen ned fra hotellrommet føltes veska merkelig lett. På reise pleier jeg alltid å ha en stor klump på nesten en kilo i veska når jeg går ut. Nå hadde jeg kun lommebok, pass og et par papirservietter i tilfelle det ble et dobesøk. Men på en rar måte føltes det også nokså befriende. Med mobiltelefonen klar i hånda trådde vi ut i Yibins gater klare for Iphone gatefotografering!

 

Dette ble resultatet:

Alle bildene er tatt på halvannen time i Yibin med Iphone 6 Plus. Det er kun gjort små endringer med Lightrooms app på mobilen i ettertid. Noen av bildene tok jeg tilbake i farger, siden dette gjorde seg bedre. 

 

2015-11-19_0022

2015-11-19_0021

2015-11-19_0020

2015-11-19_0018

2015-11-19_0014

2015-11-19_0019

2015-11-19_0012

2015-11-19_0015

2015-11-19_0016

2015-11-19_0017

2015-11-19_0011

2015-11-19_0002

2015-11-19_0009

2015-11-19_0006

2015-11-19_0005

2015-11-19_0004

2015-11-19_0001

2015-11-19_0010

 

Yibin viste seg å tilby mer enn nok spennende motiver for oss gatefotografer. Det føltes først litt vanskelig å kun stole på den vesle mobilen som eneste kamera, men i ettertid ble jeg faktisk positivt overrasket av Iphonens prestasjoner, både når det gjaldt hurtighet og kvalitet. Vi lærte også kjapt at det ikke var de store kameraene våre som dro kinesernes oppmerksomhet på gata, men oss selv. Hvor enn vi gikk fikk vi lange blikk, pekefingre og noen «hellooo» etter oss, slik vi vanligvis gjør.

Det er en stadig voksende andel av verdens befolkning som bruker mobilen til fotografering, og det inkluderer de fleste i familien min. Derfor var det veldig interessant å se hvordan en mobiltelefon presterer i de samme situasjonene jeg til daglig bruker speilrefleksen. Dette synes jeg er de største fordelene og ulempene med å fotografere med Iphone:

 

Tre store fordeler:

 • Kameraet vekker lite oppmerksomhet og kan være helt lydløst
 • Iphonen er et kamera man alltid har med seg
 • En mobiltelefon virker ikke like skremmende på folk som et speilrefleks

Tre store ulemper:

 • Fotografering med Iphone sluker mye strøm (30% på halvannen time)
 • Iphonebildene blir gjerne kornete i dårlig lys, siden bildesensoren er mye mindre enn på speilrefleks
 • Det er få kamerainnstillinger å velge mellom

 

Tips til Iphone gatefotografering

 • Sku av blitsen og skru mobilen på lydløs slik at den ikke lager lyd og drar oppmerksomhet når du fotograferer.
 • Ha Iphonen klar i hånda med skjermen på, men ikke ta den opp til ansiktet før du har motivet klart.
 • For å få en mer typisk gatefoto-look på bildene kan det være hendig å skru på sort-hvitt. På det lille ikonet med tre rundinger nederst i høyre hjørne kan du stille på dette, samt forskjellige andre fargetoner.
 • Gå omkring i et passe rolig tempo og let med blikket etter et motiv. Stopp i et sekund eller to og ta bilde og gå videre. På den måten vekker du minst oppmerksomhet.
 • Du kan bruke volumknappen på venstre siden av Iphonen til å ta bilde. Da trenger man ikke å slite med og treffe knappen på skjermen med fingeren hele tiden. Ved å fotografere med volumknappen kan man kan også vende telefonkameraet mot noe og «skyte i blinde».
 • Bruk en fotoredigeringsapp som Lightroom eller lignende til å gjøre små endringer i ettertid. Ved å rette opp, gi mer kontrast eller mer lys kan bilde bli enda bedre.

 

2015-11-19_0024

 

Hva slags kamera bruker du til å fotografere med på dine reiser?

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Kjersti

  Jeg bruker Canon 5D Mark III, men det er ganske nytt og jeg har for det meste reist med betydelig enklere kameraer. Bildene mine så ofte bra ut ved første øyekast, helt til jeg skulle se eller bruke bildene i full størrelse. Da måtte jeg bare innse at bildekvaliteten ikke var bra nok, og jeg sitter nå med en hel bildesamling hvor jeg skulle ønske at bildene var tatt med et bedre kamera.

  Etter at jeg gikk over til fullformat har jeg vært utrolig fornøyd, for nå har jeg et kamera jeg kan utvikle meg med som fotograf i stedet for å se begrensninger med. Kornete bilder er det nå endelig slutt på, med unntak av noen nattebilder hvor jeg har brukt litt for høy ISO 🙂

  Enkelte ganger tar jeg heller med et lite kompaktkamera hvis det blir for mye å ta med speilrefleksen.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Så bra at du har funnet et kamera du trives med, Kjersti. Det er utrolig viktig! Canon 5D mark III er mitt favoritt reisekamera også! =) Det er noe enestående med bildekvaliteten og ISO-egenskapene til fullformatene altså, det er helt sikkert! 5D’n har vært min faste følgesvenn i over tre år nå, og jeg har det som oftest alltid med meg! Men noen ganger kjenner jeg det er befriende med et mindre type kamera, og ikke minst kjenne på fordelene med å fotografere kun med en mobil. Det gir en morsom variasjon og gjør at man kan fotografere på en helt annen måte 😉

   Svar
 2. Ingar

  Hei,
  Jeg liker best speilrefleksen og har funnet meg et fullformat som ikke er for stort, samtidig som det etter min mening har et godt grep (Nikon D750). Er «litt» over snittet interessert i foto og har også andre kameraer for når jeg ønsker å lette på lasten. Vender imidlertid alltid tilbake til speilrefleksen siden de andre enten har for dårlig batteri, ikke så mye lettere likevel når man inkluderer optikken, eller rett og slett for smått med større optikk. Er heller kritisk mtp. hva jeg tar med av optikk, og slenger med en kompakt eller et annet kamera for å komplementere.

  Synes forøvrig det er interessant å lese hva andre bruker og har med av kamerautstyr. Det finnes utallige «utstyrstestsiderblogger», men felles for de fleste er at de enten er for opptatt av å teste og ikke bruker samme utstyr lenge nok over tid. Eller de er blitt såkalte ambassadører for et eller annet merke.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Skjønner hva du mener, Ingar! Jeg føler meg absolutt tryggest med speilrefleksen jeg og. Men noen ganger er det artig å tenke litt enklere og kun konsentrere seg om utsnittet og øyeblikket også – ikke alle mulige innstillinger og valg av brennvidde. Nikon D750 er jo et knallkamera – et kamera jeg også ville valgt hvis jeg hadde gått for Nikon og ikke Canon =) Lykke til videre med fotograferingen!

   Svar

Legg igjen en kommentar