Over natten er hele Kathmandu plutselig forandret til en eneste stor lekeplass for gamle og unge! For en dag, for en fest, for noen farger og for en ellevill gjeng av mennesker! HAPPY HOLI! 

 

Jeg visste lite om hva jeg hadde i vente da jeg gikk ut døra til Kathmandu Peace Guesthouse i går morges. Hvor stor var egentlig denne fargefestivalen? Min største frykt var at håret mitt ville få en ny permanent farge i løpet av dagen. Kanskje blått eller rosa, eller mulig begge deler? Det eneste jeg var sikker på var at det ville bli en fargerik dag!

Heldigvis var jeg ikke alene. Jayant, som jeg ble kjent med i Damak gjennom nepalvenninne Ritika, skulle også feire Holi i Kathmandu. Han hadde leid motorsykkel for anledningen, og jeg fikk sitte på. Gull! Det gjorde det hele en god del enklere! Det skumleste var nemlig å gå alene i gatene som en vestlig jente! Vi var en veldig populær skyteskive!

Idet vi på morgenen cruiset igjennom Kathmandus trange gater, var det allerede samlet små og store guttegjenger bevæpnet med vannballonger og fargesprakende pulver. De fleste jentene søkte imidlertid tilflukt på takene eller på balkongene klare med vannbøtter og vannpistoler. Det var altså ikke helt ufarlig å kjøre rundt på motorsykkel heller. Vi fikk både vaskebøtter med vann og vannballonger på oss fra oven i løpet av dagen..

 

I Durbar Square, en stor plass i midten av Kathmandu, var stemningen på topp! Her var det stappfullt av folk samlet rundt en scene med dundrende partymusikk. Rødt, grønt, blått og lilla pulver fløy i alle retninger, mens det hele ble vist på live-TV rundt i Nepal. Det fine var at de som ikke ville være med på den ville dansingen og festingen kunne stå oppe på trappetrinnene på templene. Vi måtte så klart prøve begge deler…

 

Bildet over er tatt av Jayant og meg rett etter vi kom til Durbar Square, så her var vi ganske rene og pene. Men nede i mengden ble vi fort offer for hender fulle av farger som ville ønske oss «happy holi»!

Mange av guttene hadde brukt hvit, svart eller sølvmaling i ansiktet. Hadde ikke likt å møte dem i en mørk bakgate nei!

 

Det gikk absolutt hardest utover jentene! For som Jayant sa:

– Dette er den eneste dagen gutter får lov til å ta jenter i ansiktet. Det er ikke mange jenter som tør å gå ut, bare de aller modigste! (yeey, jeg er modig!)

Men politiet var heller ikke langt unna om feiringen skulle gå av hengslene. Foreløpig satt de og slækkan i skyggen av et tempel i bakgrunnen..

 

Mitt tips til dere som skal feire holi neste år er:

 • Ha på klær du ikke er redd for skal bli ødelagt – de kommer til å bli helt fulle av farger! Gjerne en hvit t-skjorte slik at du ser fargene best mulig.
 • Solbriller er kjekt for å skåne øynene mot pulveret!
 • Skal du ha med deg kamera så ta en plastikkpose over. Fargepulveret er ikke bra å få inn i alle mulige knapper..
 • Ha med litt vann og litt papir slik at du kan skylle og tørke deg litt underveis. Noen ganger får du nemlig hender fulle av pulver i kjeften..
 • Er du vestlig jente? Finn deg en gjeng å gå sammen med! Det er mye tryggere!
 • Nyt dagen og drøm deg tilbake til barndomsårene!

 

På slutten av dagen så jeg sånn ut. Heldigvis har jeg greid å få vekk både det blå og det røde fra håret etter to omganger med shampo. Våtservietter for sminkefjerning fungerer forresten veldig bra for å få bort fargene på kroppen! Såpe og vann var imidlertid ikke noe stor suksess..

Har du feiret holi noen gang? 

Andre innlegg fra Nepal:

 

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Randomjenta

  Hurra, så gøy! 😀 Nydelige og fargerike bilder! Da jeg var i India feiret vi i en liten by som het Orchha, så folkemassene var ikke så store som jeg kan tenke meg de var i Kathmandu! Veldig gøy likevel, og vi ble fullstendig bombarderte med farger… :p Jeg fikk jo ikke ut rosafargen fra det lyse håret, så måtte jo bli brunette da jeg kom hjem. Kjøpte en hvit tunika for anledningen, og tror jeg har den liggende ennå med alle fargene på xD Å feire holi var i alle fall en opplevelse jeg kan tenke meg å gjenta!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Høres lurt ut å være et litt mindre sted egentlig 😉 Synes nesten det var litt skummelt med en så stor, vill folkemengde! Hehe, har sett flere lyshårede jenter med rødskjær i håret de to siste dagene, så ser ut som det er flere med samme problem.. Veldig glad for at jeg har mørk blondt hår og at jeg ikke fikk så mye pulver i håret merker jeg!

   Svar
 2. Maria (Den vide verden)

  SÅ gøy! Og litt skummelt kanskje, hehe… Utrolig artig å oppleve slike unike kulturelle begivenheter, ser ut som det er et must å feire Holi en gang 🙂

  Svar
 3. Astridhjerte

  Å delta på denne feiringen er noe som har stått på to do listen min over lengre tid! Kanskje til neste år?

  Gleder meg til å hilse på deg på lørdag! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar