Vil du reise billigst mulig samtidig som du får en god natts søvn? Da er det etter min erfaring best å ta bostedsjakten når du ankommer reisemålet ditt. Her er noen tips til hva du bør sjekke før du sier ja til et rom, samt to eksempler på 30-40 kroners romstandard i Nepal.

billig-bosted-på-reise

Som backpacker reiser man ofte uten å ha et bosted bestilt på forhånd. Kommer man til en ny by, går man fra bosted til bosted og sjekker pris og standard for å få best verdi for pengene. Under har jeg samlet noen punkter over hvilke ting som er lurt å sjekke før man takker ja til et rom:

Spørsmål i resepsjonen:

 • Har rommet delt bad?
 • Er det varmt vann i dusjen?
 • Finnes det Wi-fi – og er det gratis?
 • Er det myggnett (om det trengs der du befinner deg)?
 • Er frokost inkludert?
 • Har rommet Air condition eller vifte? Eventuelt en varmovn om du er i kaldere strøk..
 • Når må man sjekke ut?
 • Hva er prisen?
 • Kan jeg få se rommet?

 

Spørsmål på romsjekken:

 • Fungerer låsen på døra?
 • Kan vinduet lukkes helt igjen?
 • Er det håndkler, og er de rene?
 • Finnes en safe man kan låse verdisaker i?
 • Kan du dra opp i doen?
 • Er rommet rett ovenfor en bar eller en bråkete gate?

Ut ifra svarene du får på disse spørsmålene kan du vurdere hvilke fasiliteter du får for prisen bostedet oppgir. Noen av fasilitetene er jo helt klart viktigere enn andre..

 

Pris

Når det gjelder pris på rommet er min erfaring at man ikke nødvendigvis må betale hva bostedet oppgir på internett. Hvis du reiser i lavsesong, og det finnes mange andre bosteder i området er det som regel konkurranse om gjestene. Derfor er det godt mulig å prute på rommet! Det jeg synes pleier å funke greit er for eksempel å leke usikker og si at du synes rommet er for dyrt. Ta en kikk på rommet og si så at du vil ta deg en tur i området for å kikke videre. Om eierne da er desperate nok etter gjester senker de prisen. En annen mulighet er å spørre om kvantumsrabatt. Skal du bo samme sted i en uke, kan du spørre om det er noe ekstra discount siden du bor der så lenge.

 

Verdigjenstander

På de fleste billige hostell og gjestehus finnes det ikke noe sted å låse ned verdisaker. Min løsning er da å legge verdisakene (Mac og ekstra objektiver) i sekken og låse igjen med hengelåsen. Dette gjør jeg hver gang jeg går ut av rommet! Det blir da ikke like lett for vaskepersonell (om det er noe) å vite hva som ligger der, eller å stjele uten å bli oppdaget. Man reiser jo som regel alltid med reiseforsikring, så denne vil jo dekke tyveri.

Jeg har enda ikke opplevd å bli frastjålet noe verken på hotell eller gjestehus, selv om jeg har bodd på mange rare steder rundt omkring i verden! Jeg har imidlertid alltid backup av reisebildene mine minst to steder – en på minnepenn/minnekort i veska jeg har med meg, og en kopi på Mac eller minnepenn/minnekort nedlåst i sekken på rommet. Det er jo disse gjenstandene som tross alt er de mest verdifulle!

 

To eksempler på billige bosteder i Nepal med heeeelt forskjellige standarder:

Hotel Lahana i Kathmandu – 30 kroner natta

Rommet hadde generelt skitne gulv og vegger. På badet var dosetet helt løst, krana lakk, det lå en brukt barberhøvel der da jeg kom. Utenfor var det bråk til kl 2 fra bar rett ved siden av. Grei takterasse med et bord. Grunnen til at jeg tok rommet var at det var billig, lås på døra og veldig nærme bussen jeg skulle ta morgenen etter. Men det ble bare én natt her! For et drittsted!

Inkludert varmt vann og internett. Ikke inkludert frokost.

2014-03-13_0009

2014-03-13_0010

 

Unique Mountain Guest House i Pokhara – 40 kr natta

Rommet hadde to store vinduer, balkong, to senger, og rent bad. Det tok litt tid før varmtvannet kom, og internettet var litt ustabilt, men det var det i hele Pokhara hadde jeg inntrykk av! Fin utsikt til fjellene fra takterasse. Omgivelsene var rolige, men likevel ganske nært hovedgata i Lakeside. På dette bostedet fikk jeg virkelig mye for pengene, så her ble jeg fem netter!

Inkludert varmt vann og internett. Ikke inkludert frokost.

Unique-mountain-guest-house-pokhara

Som du ser finnes det både gode og dårlige alternativer selv i billigklassen, så det gjelder bare å lete litt rundt på stedet du besøker.

Planlegger du backpackertur? Sjekk ut backpackerguiden!

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. Mstraveltipsy

  Veldig bar skrevet, dette er jo så sant så sant. Men husk også at det kan være safe i resepsjonen til verdisakene dine, den kan også brukes. Les også reiseforsikringen din nøye for jeg vet at det er ikke bare å legge igjen ting på rommet og hvis det skulle bli borte får man det erstattet. Eksempel, ikke lås inn kontanter i kofferten eller ryggsekken din, det vil ikke reiseforsikringen dekke mest trolig. Jeg tror det er større sjanse for å bli frastjålet noe på «charter» / «syden» tur enn hvis du er på backpacking tur. Jeg har resiet mye, også gbodd mye rare, lugubre steder, men aldri blitt frastjålet noe. Utenom den gangen i Irland da jeg mistet jakkelappen min og etter å ha ventet til alle jakkene hadde blitt hentet kunne jeg identifisere det som skulle ha vært jakken min, hang bare skjerfet igjen). Jakke og kamera i lomma var borte, men siden jeg hadde hengt av meg jakka i en betjent garderobe dekket forsikringen min det. Hadde jakka og kamera blitt frastjålet fra f.eks sofaen jeg satt (uten at jeg merker det), så er det lite trolig at reiseforsikringen ville ha dekket det. Må bare komme med et eksempel til, hvis lommeboka di blir stjålet ut fra veska som du bærer, da vil du få det på reiseforsikringen, men blir lommeboka stjålet ut i fra veska som henger på stolen du sitter så er det ikke sikkert du vil få noe erstattet. Tenk etter hva du gjør når du reiser, de som er tyver finner fort ut hvem som er påpasselige på sakene sine og de som ikke er det.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Mange gode innspill, Mstraveltipsy! Tusen takk! Safe i resepsjonen er en løsning ja, hvis man føler at man kan stole på personalet. Det er ikke alltid like lett å vite hva reiseforsikringen dekker og ikke nei, så flott du kommer med praktiske eksempler 😉

   Svar
 2. Hanne Marit

  Haha kjenner meg veldig igjen i standarden på det første rommet, har blitt et par slitne steder for en billig penge oppgjennom årene! Var veldig hyggelig å være roomie med deg! Du får si ifra hvis du har lyst til å møtes i Oslo en dag, kaffe og reisesnakking foreksempel 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, regner med du har opplevd lignende ja! Er utrolig hvor mange rare bosteder man kommer borti rundt i verden altså! Det var veldig artig å være roomien din og! 😀 Vi må helt klart ta en kaffe i Oslo en dag – jeg vil jo også veldig gjerne smake på kaffen du lager!! 😉

   Svar
 3. coffee in a cup

  du treffer spiker’n så innmari på hodet med den sammenlikningen av bosteder! jeg har bodd på ‘palass’ for en slikk og ingenting og i ‘grotter’ for mer. en blir litt mer kresen med åra, tror jeg, men jeg er fortsatt sånn at så lenge senga er rein og jeg kan ta en dusj, så er jeg fornøyd – det er tross alt det som skjer utenfor hostellets fire vegger som er interessant! 🙂
  ha en fin helg!

  Svar
 4. Ingrid

  Hei! Gode tips! To venninner og jeg skal på interrail i sommer. Vi skal fly til Praha og ta tog nedover i Øst-Europa. Vi tenkte å dra innom Wien og Lubljana før vi drar til Kroatia og så vidre til Italia. Derfor lurte jeg på om du vet noe om hvordan prisnivået er på et ok hostell i Øst-Europa? Eventuelt om du har noen tips om hva som er verdt å se eller bra steder å bo? Jeg ser at du skal på biltur i mai og regner med å plukke opp litt tips da! 🙂 Hilsen Ingrid

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Ingrid! Jeg har dessverre lite erfaring fra øst-Europa foreløpig, men om en måneds tid vil jeg kunne svare mye bedre på dette! Etter bilturen vi skal på nå snart kommer jeg til å legge ut informasjon om stedene vi besøkte og muligens litt om prisnivå også, så det er bare å følge med videre 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar