Et av måla mine her i India har vært å lære mer om indisk matlaging, så siden det nå er siste uka i Pondicherry var det på høy tid å melde seg på et.

Jeg var faktisk den eneste som hadde møtt opp til matlagingskurset i går, og det passet meg helt topp. Læreren min kalte seg Sam og var en laid-back og spøkefull inder med glimt i øyet. Han fortalte meg at han hadde vokst opp i Pondicherry, gått på kokkeskole i Frankrike i flere år, og var nå igang med å starte en egen restaurant her.

«Vi pleier egentlig å kjøre tuk-tuk til markedet, men siden det bare er deg så kan vi vel kjøre denne», sa Sam og trillet ut en støvete motorsykkel. Konge!

Før vi fikk kommet oss av sykkelen kjente jeg den sure stanken fra fiskemarkedet. Dårlig fisk var et stort problem her, fortalte Sam, men han mente selv han kunne skille de gode fra de dårlige heldigvis.

Etter en liten runde hadde vi fått med oss både fersk spinat, løk, gulrot, poteter, grønn chili, koriander, ingefær og noen små red snappers. Så bar det bort til alle fiske-rense-damene som satt på rekke og rad med noen svære kjøttkniver. Fisken ble renset på imponerende kort tid!  Og jeg som ikke engang vet hvordan man renser fisk! (det får bli neste mål..)

Tilbake på kjøkkenet satt vi igang med oppkuttingen til seks forskjellige indiske retter! Sam fant plutselig ut at han hadde glemt noen ingredienser, og forsvant avgårde til markedet igjen. Imens ble jeg stående med all løken, og kutta og kutta til øynene rant og svidde.

Spinaten og en del annet snacks skulle koke en stund, for så å bli most til en pure, mens i en annen kjele skulle det lages en grønnsaksblanding kalt Kathirikai Gothsu som tydeligvis både ble brukt til frokost og lunsj.

Kjøkkenhylla var full av små krydderbokser med anis, kanel, koranderfrø, sennepsfrø, spisskummen og diverse indiske, fargerike krydderblandinger. Åh, så digg det må være å ha ferske krydre på nærmeste markedet! (Har vi noen butikker som selger slike ferske kryddere i Oslo egentlig?)

Fish Curryen (under) luktet kjempedeilig! Det ble tilsatt masse gode krydre og til og med en fersk mango fra treet ute i bakgården. Noe av fisken ble puttet i curryen, mens andre halvparten ble marinert og stekt i panna.

Det gikk fort for seg inne på kjøkkenet, og jeg følte ikke jeg kunne bidra stort siden jeg ikke hadde lagd denne typen mat før. Men til slutt fikk jeg ansvar for desserten, og fikk høre at jeg da forhåpentligvis i det minste kunne lage denne retten da jeg kom hjem. Hehe, veldig oppløftende! Men det var uansett artig å få lære mer om indiske matretter.

Jeg fikk så lagt opp de forskjellige rettene på et bananblad, også var det bare å ta høyrehånd i bruk! Grønnsaksblandigen (i midten) og curryen ble favorittene. Fisken var deilig den og, men veldig vanskelig å skille fra de bittesmå beina.. men heldigvis kom kjøkkenassistenten til unnsetning og renset fisken for meg.

Skriver opp oppskriften på desserten her. Sam mente at dette var en dessert som alle og enhver ville like, og det er jeg nok enig i. Det hørtes litt spesielt ut med gulrot til dessert, men om jeg hadde hatt bind for øynene da jeg smakte denne, hadde jeg nok aldri gjetta at det var gulrot i den! God var den hvert fall =)

Carrot Halwa (Indisk dessert)

250g gulrot
5 dl melk
1 ts kardemomme
3 ts ghee (clarified butter)
litt cashewnøtter

Rasp gulrøtter så fint som mulig. Ha melka i en panne eller gryte med tykk bunn, der ting ikke setter seg fast. Tilsett gulrøttene når det koker. Rør mens melka kokes ned til det som tilsvarer en halv kopp, ha i sukker og kardemomme. Skru ned varmen og fortsett å røre til den får en klebrig konsistens. Imens stekes cashewnøttene i panna med smøret, og has til slutt oppi resten. 

Jeg har blitt utrolig glad i mye av maten her, spesielt den nord-indiske (tandoori og naan), så håper virkelig jeg får tatt meg en tur til nord-India og ved en annen anledning.

Jeg må hvert fall prøve å bli flinkere til å eksperimentere med krydre og ukjente matvarer når jeg kommer hjem merker jeg!

– Hva er din indiske favorittmatrett?

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Robin

  Tøft! mye godt der, ser det ut som.

  Jeg personlig er en stor fan av det meste masala, og når jeg var i asia holdt jeg på å spise meg ihjel på naan-brød mange mange ganger..

  Svar
 2. Hamaca Reiseblogg

  Jaaaa, mmm! Panneer butter masala og garlic butter naan ble mine favoritter i India. Åh, steike så godt! Kommer til å savne all den gode og ikke minst billige maten der! Har du prøvd deg på noe indisk matlaging i Norge forresten? Jeg tenkte å prøve meg på naanbrød en dag, noen erfaringer? 🙂

  Svar
 3. Robin

  skulle ønske jeg hadde noe å bidra med der, men det eneste jeg har laget av indisk mat i norge har kommet i eske/pose fra toro. Men en venninne har skrevet noe om sine erfaringer med akkurat det på http://lineroxy.wordpress.com/ 😉 under mat en plass.

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Ja, jeg og 😉 men får nok prøve å eksperimentere litt mer nå! Lagde en indisk te kalt chai masala i stad, og ble faktisk veldig godt, så nå har jeg fått mer matmotivasjon! Takk for lenken, skal sjekke ut den bloggen nærmere 😉

  Svar
 5. Hamaca Reiseblogg

  Tror ikke jeg smakte Chicken 65 på gata, men spiste det på restaurant hvert fall. Likte bedre Gobi 65 jeg da faktisk 😛 Ble det ikke no Indiatur på deg eller? 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar