For å få mest mulig ut av en reise, synes jeg det er viktig å sette seg inn i reisemålets kultur, historie og tradisjoner. Og da mener jeg ikke bare gjennom et kort kapittel i en guidebok. Både skjønnlitteratur, historiske romaner og biografier fra landet kan gi verdifull innsikt i hvorfor landet er slik det er og befolkningen lever slik de gjør.

Her er tre bøker og fem nettsider jeg anbefaler om du er interessert i å vite mer om Japan:

 

japan-lesestoff-bøker

Beyond the Blossoming Fields (1970) av Juníchi Watanabe

Jeg liker bøker skrevet ut fra virkelige hendelser. Det gjør innholdet sterkere og lærdommen større. Beyond the Blossoming Fields er en slik bok om Japans første kvinnelige doktor. Ginko vokser opp som alle andre kvinner i Japan på slutten av 1800-tallet, i et veldig mannsdominert samfunn. Men da hun oppdager at ektemannen hennes har smittet henne med gonoré, en ukurerbar sykdom på denne tida, velger hun til tross for ydmykelsen å skille seg. Etter en ubehagelig opplevelse på sykehuset bestemmer hun seg. Hun skal bli lege, selv om kvinner ikke engang har lov til å studere medisin i Japan. En sterk bok om Ginkos liv og kampen om å bli doktor.

 

The Japanese Mind (2002) av Roger Davies

Denne boka startet jeg å lese rett før Japanreisen. Derfor ble den også lesestoff på turen. The Japanese mind viste seg å bli en verdifull forklaring på mye av det vi observerte rundt oss i Japan. Siden svært få japanere snakker engelsk var det vanskelig å få svar på ting vi undret oss over underveis, men denne boka ga oss overraskende mange svar. Boka består av 28 artikler om forskjellige aspekter ved det japanske samfunn i dag, og er skrevet av japanske universitetsstudenter. Boka trenger ikke leses fra start til slutt. Plukk heller ut de kapitlene du synes høres mest interessante ut. Noen av artiklene overlapper hverandre litt, men det gir også en fin repetisjon underveis.

Her er et eksempel på noe jeg lærte gjennom denne boka: Stillhet i samtale blir ikke sett på som negativt i Japan. For japanere betyr stillhet heller dyp tenkning, vurdering eller beskjedenhet. «Når folk føler sinne eller er uenige med andre, viser de gjerne ikke følelser, men forholder seg stille og ignorerer personen», står det også for eksempel. Stillheten og sinnemestringen er med på å skape et harmonisk samfunn og å unngå direkte konflikter i Japan.

 

The Little book of Japan (2013) av Charlotte Anderson

Da Thomas og jeg begynte å prate om å reise til Japan i Thailand i fjor, kjøpte jeg denne boka som inspirasjon i en bokhandel i Bangkok. Det var imidlertid ikke før reisa var bestilt at jeg hentet frem boka fra bokhylla igjen. The Little Book of Japan viste seg å være en fin introduksjon til Japans kultur og tradisjoner. Boka er delt inn i fire kapitler; Kultureller ikoner, Tradisjoner, Steder og Det Spirituelle Liv, og har masse fargerike bilder som illustrerer teksten.

Dette er ingen dyptgående bok, men den forklarer noen av de mest typiske sidene ved Japan. Som for eksempel de japanske hagene, geishaer, tesermonier, kalligrafi, tradisjonelle klær, byggestiler og mat. Den tar også for seg noen av de mest populære reisemålene i Japan.

 

Lesestoff på nett:

2014-11-21_0001

 

JapanVisitorHer finner du masse praktisk informasjon om transport, festivaler, templer og bosteder i Japan.

Japan-guide – Denne nettsiden er som en Japan-wikipedia! Her finner du masse praktisk informasjon om de mest kjente destinasjonene i Japan.

Japanese Rule of 7 – Innsiktsfulle artikler skrevet av en fyr som har bodd i Japan i over 10 år. Han skriver om hvordan det er å både bo, jobbe og reise i Japan.

Japan Travel Mate – Blogg med flotte fotograferier og guider til Japan. Attraksjoner kan søkes opp etter sted eller «best of».

Gaijinpot Blog – Denne bloggen har en del interessante artikler om litt mer dyptgående temaer i det japanske samfunnet. For eksempel om host/hostess clubs og double eyelid surgery.

 

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Lise-Marie Lia

    Masse spennende litteratur her, men jeg må si at den som fanget oppmerksomheten min var «Beyond the Blossoming Fields» som allerede er skrevet opp på leselisten 🙂

    Svar
  2. Tone Hill

    Takker deg fra mitt hele hjerte over hvor raust du deler dine reiser. Jeg har en drøm om Japan en gang i fremtiden og skal sluke/nyte alt av tips du deler. Ser med glede frem til å kjøpe bøkene du anbefaler. Alltid tenkt at det å være godt forberedt til en reise i Japan er essensielt.

    Svar

Legg igjen en kommentar