Burmesere er et av de hyggeligste og mest gjestfrie folkeslagene jeg har møtt. Familien vi møtte i en liten bambushytte i en landsby i Bagan var intet unntak, og bød oss på både cola, frityrstekte fisk, ansiktsmaling og lokalt håndverk. 

Alle de vakre buddhisttemplene i Bagan hadde fått oss til å glemme både svetten og støvet som hadde samlet seg på kroppene våre etter flere timers sykling. Vi hadde fulgt små sandveier hele dagen, og stoppet ved tilfeldige, folketomme tempelområder for å se nærmere på de imponerende steinbygningene. Men da vi kom gjennom en liten landsby, og ble vinket inn av ei dame som tilbydde kald Cola, var vi ikke vonde å be!

Utenfor den vesle bambushytta stod mor i huset og stekte mat, mens nabokona drev med håndarbeid rett innenfor. Vi ble tilbydd plass på en bambusmatte, og servert to kalde Colabokser med sugerør og to svære flasker vann.

I første etasje var stua, og på platået over var soverommet. Godt å se at de faktisk brukte myggnetting der!

Ikke lenge etter var maten klar, og det ble satt frem en skål foran oss. Overraskende nok var det bittesmå fisk og reker som var stekt i olje slik at de ble sprøe og fine. Både for høflighetens og nysgjerrighetens skyld måtte vi jo smake.. og det var faktisk veldig godt!

Nabokona satt og jobbet med kompliserte håndtverksmønstre. Senere ble gjenstandene farget i forskjellige farger og solgt på markedet. Jeg bestilte meg like godt en fin bolle som suvenir, og som takk for gjestfriheten.

20121026-N23A1485

Hytta var flettet sammen i alle bauger og kanter. Gulvet var faktisk det eneste som var nokså åpent. En av de tingene jeg likte ved disse husene var måten skjeer og andre gjenstander var stappet rett inn i veggen til oppbevaring.

Etter en stund kom far i huset hjem, og han kunne faktisk litt engelsk. Han fortalte at han jobbet som patrulje på moped i området. Familien hadde fem barn som for øyeblikket var på skolen.

Før vi dro smørte nabokona på oss tradisjonell burmesisk solkrem. Den skulle virke både avkjølende og hjelpe mot solbrenthet, så det passet jo oss perfekt. Mange burmesere, spesielt barn og damer bruker dette hver dag, og tegner forskjellige mønstre med kremen.

Bilder av familien er populært blant folk i Burma. Vi kom forbi hus som hadde bilder og plakater oppover hele veggen. Her fantes det kun to.

På tide å sykle videre, etter litt hjelp med navigasjonen..

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. MightyTravels

    I really enjoyed my time in Bagan back in 2012. Such a beautiful and tranquil place. I hope it will stay that way a little longer!

    Svar

Legg igjen en kommentar