Nå er det på tide at jeg skriver litt om det å reise alene. En reise til Nepal var den første, hele alenereisen min. Min erfaring er at å reise alene byr på mange nye utfordringer og situasjoner underveis, men vil jeg anbefale det videre?

Ja, det vil jeg faktisk! Det var en interessant tur! Og å reise alene ga mersmak.

Først vil jeg fortelle litt om mine erfaringer, og lengre ned forteller jeg om fordelene og konkrete tips til det å reise alene.  

Min første erfaring som alenereisende fikk jeg likevel ikke under Nepalturen. Under min første tur som backpacker i 2009 reiste jeg nemlig alene et par dager i Thailand. Min reisekompis, Kristian, dro ned til Koh Samui for å besøke bestefaren sin, mens jeg ble i Bangkok for å vente på kjærestebesøk. Jeg fant likevel fort ut at å vente i Bangkok flere dager i hete og eksos ikke var det optimale. Derfor tok jeg toget ned til kystbyen, Hua Hin.

Etter å ha reist to måneder med reisekameraten min, var det veldig uvant og plutselig skulle ordne alt på egenhånd. Men det jeg følte mest på var frykt. Jeg kom til Hua Hin i mørket, og kjente plutselig hvor sårbar jeg følte meg som ensom jente.

Ville taxisjåføren lure meg? Var rommet trygt?

Denne følelsen hadde jeg nesten ikke hatt før på reisen. Nå måtte jeg hele tiden stole på magefølelsen. Erfaringen min var at de aller fleste menneskene i sørøst-Asia var hyggelige og hjelpsomme, men det satt alltid en liten følelse av uro nederst i magen.

Sikkerheten under Hua Hin-oppholdet viste seg likevel ikke å være noe problem. Utfordringen ble heller fraværet av andre backpackere. Hua Hin viste seg å være en typisk charterdestinasjon i Thailand med barnefamilier og eldre par. Jeg føle meg som et romvesen der jeg satt og spiste middag alene. Desperat etter litt sosial kontakt prøvde jeg å finne andre unge, men de eneste unge jeg fant var thai-jenter hengende i barer med altfor korte skjørt. Og det var ikke akkurat meg de ventet på… Jeg prøvde å prate litt ekstra med servitøren under middagen, men han tok det hele feil og ba meg med på date etter jobb.

Etter en natt fikk jeg nok, og satt meg på toget tilbake til Bangkok og backpackergata, Khao San Road. Det tok imidlertid ikke lang tid før jeg kom i prat med verdens søteste engelskmann, en hyggelig pensjonist som la ut om alle reisene han hadde vært på i livet.

Nye bekjentskap kommer når man minst venter det!

 

reise-alene-som-backpacker

 

Med Hua Hin-opplevelsen i minnet, var jeg spent på hva alenereisen til Nepalreisen ville bringe. En trøst var at jeg i det minste kjente et menneske i Nepal – Ritika, min nepalske romveninne fra Indiastudiene. Hun skulle jeg få bo hos litt av tida, men bortsett fra det var jeg på egenhånd.

Bilen til hotellet stod klar utenfor flyplassen da jeg ankom Kathmandu. Å ha bestilt bosted første natten føltes trygt, siden jeg var sliten etter en lang reise og aldri hadde vært i byen før. Etter en hvil på hotellet gikk jeg ut i gatene. Selv om det var blitt mørkt, var det mye mennesker ute. Jeg følte meg derfor trygg nok til å gå rundt og fotografere.

Andre dag i Nepal var det tid for å finne buss til Ritika i Damak, helt øst i Nepal. Hit gikk ingen turistbusser. Derfor måtte jeg til en busstasjon i utkanten av byen. Få snakket engelsk, men heldigvis hjalp taxisjåføren meg å ordne billett. Bussturen skulle ta 14 timer!

Jeg fikk to seter alene nest bakerst i bussen, og da vi rullet ut av Kathmandu smilte jeg fornøyd for meg selv siden jeg hadde funnet riktig buss. Snart kom det flere folk på bussen, og selv om setet bak var ledig, satt det seg en nepalsk fyr i 30-åra ved siden av meg. Han bablet i vei om pass-businessen sin, og viste meg sitt eget grønne Nepal-pass. Da han viste meg en haug med andre pass, spurte jeg om businessen hans var av det lovlige slaget. Jo, det forsikret han meg om. Jeg hadde likevel mine tvil. Snart følte jeg fyren begynte å bli litt for pågående, og spurte hvor langt han skulle. Joda, han kunne holde meg med selskap 5 timer til, informerte han fornøyd. 5 timer! Great!

Siden jeg uansett skulle mye lengre enn han, var jeg ærlig med han. Jeg sa jeg reiste alene i Nepal, men skulle besøke ei venninne i Damak.

Han så sjokket på meg og utbrøt, Only you?

– Yes, sier jeg.
– No mother or father?
– No
– Brother?
– No, gjentar jeg.
– Husband? spør nepalern mer og mer forundret.
– No.

Etter flere slike samtaler forstod jeg at det helt klart ikke er vanlig å reise alene som jente i dette landet. Men dette er informasjon jeg så klart ikke deler ut til alle jeg møter. For som alenereisende vet man aldri om slik informasjon kan havne i gale hender…

Dette er bare et par av erfaringene og situasjonene jeg har havnet oppi som alenereisende. Jeg har skrevet flere innlegg om mine opplevelser i Nepal. Både om opplevelsen av å komme til Damak, alenetid i Ilam og hvordan jeg sneik meg med på soloppgangtur i Pokhara med to tyske jenter. Historiene er mange, men nå vil jeg heller komme med en liste over positive sider ved å reise alene og hva slags forberedelser man kan gjøre. Heng med!

 

reise alene som jente

 

8 Fordeler ved å reise alene

Selvstendighet – Å kjenne at jeg greier å finne frem i et ukjent land på andre siden av jordkloden har gitt meg skikkelig mestringsfølelse! Jeg er ikke avhengig av noen andre for å utforske verden. Jeg kan klare meg helt på egenhånd!

Tid til å tenke – På Nepaltuen merket jeg at jeg fikk mye mer tid til refleksjon og filosofering. Å spise alene, traske rundt i byen alene og sitte på buss alene gir tankene fritt spillerom. På reise får jeg i tillegg et annet perspektiv på livet hjemme, og kan se mitt eget liv utenifra. Lever jeg sånn jeg vil leve? Er det noe jeg bør forandre på?

Gjøre som man vil – Å reise alene gir mulighet til å ikke ha andre mennesker å ta hensyn til. Jeg kan velge akkurat hvor jeg vil dra, hva jeg skal spise, og hvor sent eller tidlig jeg vil stå opp om morgenen. Deilig!

Lettere å bli kjent med andre – Jeg har mange ganger opplevd hvor lett det er å komme i kontakt med folk på reise. Og som alenereisende føler jeg det faktisk er enda enklere! Jeg er normalt ikke en person som veldig ofte tar kontakt med fremmede. Men i Nepal følte jeg meg aldri ensom. Både i Kathmandu og Pokhara tok backpackere stadig kontakt for å dele en taxi, spise middag eller ta en øl.

Dagboktid – Er det en ting jeg sliter med å finne tid til på reisene mine, er det dagbokskriving. Men jeg vet hvor viktig det er. Man glemmer så altfor fort alle små detaljer etter hjemkomsten. Under Nepal-reisen merket jeg imidlertid hvor mye ekstra tid jeg fikk til dagboken, og ikke minst til bloggen! Flott!

Bedre språkkunnskaper – Som alenereisende kan jeg ikke lengre snakke norsk til noen rundt meg. Jeg må kun bruke engelsk. Underveis på Nepal-turen merket jeg hvordan engelsken min forbedret seg fra stotring og leting etter visse ord til flytende setninger.

Observasjon av kultur og fotografering– Når jeg reiser alene trenger jeg ikke å gi noe av oppmerksomheten min til en reisekamerat. Alt annet rundt meg får derfor fullt fokus, slik at jeg lettere kan legge merke til hverdagslivet og små detaljer på reisen. Det gjør også at jeg får konsentrert meg mer om fotografering.

Lære mer om seg selv – Å reise alene gir meg mulighet til å lære meg selv bedre å kjenne. Hvordan er min egen dømmekraft? Kan jeg stole på den? Når føler jeg meg utrygg? Hvordan trives jeg i mitt eget selskap? Hva prioriterer jeg å gjøre? Hvordan liker jeg å reise? Alle disse spørsmålene er det spennende å reflektere over når man reiser alene

Er du en av de som har lyst til å prøve ut alenereising, synes jeg du skal kaste deg ut i det! Å reise alene er virkelig en flott erfaring å ha med seg i livet! 

 

reise alene til asia

Foto: Thomas Marthinsen

Vurderinger før alenereisen

I planleggingsfasen er det noen vurderinger du bør være klar over.

Personlighet – Vi mennesker er veldig forskjellige. Mens noen aldri kunne tenke seg å være et sekund på reise uten selskap, foretrekker andre å reise alene i flere år. Hva slags person er du? Er du en person som alltid må ha noen kjente rundt deg? Eller er du en person som liker å ha litt tid alene?

Kjønn – Er du jente eller gutt? Dessverre for oss jenter er det mange flere forhåndsregler som må tas som alenereisende jente. Alle kan være uheldige å bli ranet på reise, men sjansen for å bli utsatt for trakassering og voldtekt er større hos oss jenter. I deler av verden er det også veldig uvanlig at jenter i 20-årsalderen reiser alene. Valg av klesdrakt, måten du kommuniserer på og når på døgnet du ferdes ute er derfor viktig.

Hvor skal du reise? Hvilken del av verden og til hvilken by du velger å reise, bør vurderes. Nord-Amerika, Australia, Europa og mye av Sørøst-Asia er stort sett trygt både om dagen og om kvelden. Deler av Asia, Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Afrika bør derimot sjekkes opp på forhånd. Hvilke gater bør du unngå? Hvilke scams er vanlige i denne delen av verden?

Budsjett – Som alenereisende må du betale hele rommet og taxituren selv. Reisebudsjettet er derfor ofte større enn om man reiser to. Er du innstilt på å finne noen å dele rom med underveis, eller kan bo på sovesal, kan du likevel slippe unna en del av kostnadene.

Sikkerhet – Å reise alene gjør sikkerhet enda viktigere. Blir du ranet på reisen, har du ingen reisekamerat med et ekstra bankkort. Hvis du blir syk, har du ingen til å hjelpe deg å kjøpe medisiner eller frakte deg til sykehuset.

 

fordeler ved å reise alene

Foto: Thomas Marthinsen

Hvordan forberede seg til alenereisen

Ta en dag alene – Øv deg ved å sette av en dag til å gjøre alene de tingene du vanligvis gjør med andre. Gå på café, på kino, på et arrangement, på en guidet tur, eller på restaurant alene. Kjenn på følelsen av å være helt alene mens folk rundt deg sitter i grupper og prater sammen.

Backpackerbosteder – Hvis du vil møte andre likesinnede på reisen din, finn bosteder for backpackere på stedene du skal besøke. Backpackere er generelt veldig inkluderende og sosiale!

Gruppeturer – Er du redd for at du ikke blir kjent med folk på tur, book en gruppetur! Her blir man fort kjent med nye mennesker!

 

Til slutt må jeg understreke at jeg fortsatt er veldig glad i å reise sammen med noen. På samme tid setter jeg veldig pris på erfaringen jeg har hatt ved å reise alene. Jeg tror alle har godt av å prøve å det minst en gang i livet.

Har du reist alene noen gang? Hvordan var det for deg? 

Andre innlegg om å reise alene:

 

21 Kommentarer

 1. Mathilde

  Mange gode tips for de som er usikre på om de tør å reise alene. Jeg vil absolutt anbefale alle å gjøre det minst en gang i livet, man får en helt annen opplevelse enn om man reiser sammen med noen 🙂

  Svar
 2. Renates Reiser

  Bra skrevet! Mange gode tips og erfaringer 🙂 Jeg er enig i at alle burde teste ut det å reise alene. Jeg synes selv det er veldig givende, og ikke minst spennende. Nye bekjentskap får man nærmest servert på sølvfat på denne typen reiser. Nå har jeg reist alene både i Europa og Asia og har ikke møtt på noen problemer sålangt! Selv om jeg synes det er hyggelig å ha med noen kjente å dele opplevelsene med, kommer jeg likevel til å også fortsette med å dra på turer alene. Det blir jo en helt annen opplevelse 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, helt enig i at det blir en annen type reise. Godt å høre at du heller ikke har hatt noen problemer på dine reiser. Jeg har inntrykk av at det går bra med de aller fleste, bare man bruker litt sunn fornuft 😉 Som du skriver i det nyeste innlegget ditt, er jo flesteparten av menneskene man møter på tur utrolig hyggelige og hjelpsomme!

   Svar
 3. Knut Olav

  Takk for gode tips! Ikke bare om det å reise alene, men om backpacking generelt. Jeg har vært innom siden din å plukket opp tips, siden jeg bestemte meg for å reise for ca et halvt år siden. Og på mandag reiser jeg!:)

  Denne artikkelen var veldig interessant, da jeg nå skal ut på min første store tur alene. Jeg føler jeg har god erfaring med å være mye alene, da jeg har jobbet som lastebilsjåfør og mer eller mindre bodd i bilen uke etter uke. Men nå har jeg sagt opp jobben, leid ut leiligheten min og solgt bilen. Klar for ca 8 månder på jordarundt reise.

  Starter med ca en måned i Afrika (Cape Town, Tanzania, Zanzibar). Så ca tre månder i Asia, en måned i Australia og avslutte med to tre månder i Sør-Amerika. Muligens innom Hawaii på tur til Sør-Amerika.

  Reiser altså i neste uke, og gleder meg veldig! Vil takke for mange gode tips om alt fra pakking til det å reise alene.

  Knut Olav.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, så utrolig kult, Knut Olav! 8 måneder er jo helt topp! Herrelighet, det er virkelig tøft av deg å si opp jobben, selge bil og leie ut leilighet for å reise ut i verden på egenhånd altså! Det må jeg si! Du har nok et veldig godt utgangspunkt som alenereisende siden du har vært lastebilsjåfør, og du kommer helt sikkert til å møte masse folk på reisen din også! Du skal ikke blogge på turen eller? Hadde vært artig å følge med deg for å se hva du opplever 😉

   Veldig hyggelig å høre at tipsene mine kan være til hjelp! Det setter jeg utrolig pris på!

   Ha en knallfin tur! 😀

   Svar
   • Knut Olav

    Tror selv jeg har et godt utgangspunkt som alenereisende ja. En av grunnene til at jeg sier opp jobben er nemlig at jeg synes jeg får altfor mye tid alene. Liker å treffe nye folk, så time etter time alene i bilen blir for kjedelig 🙂 Og i morgen er dagen kommet, siste arbeidsdag!! 🙂

    Blir nok ikke noe blogg på meg, tenkte bare jeg skulle bruke facebook til å legge ut bilder og oppdateringer. Så de som vil kan jo følge meg der (Knut Olav Helskog).

    Vurderer også å kjøpe et GoPro kamera for å filme litt. Men har ikke helt bestemt meg. Det tar jo kanskje litt tid om man skal redigere filmer for å legge ut, samtidig som at tanken jo er litt gøy. Har jo tenkt å prøve både dykking og surfing og tenker det kunne blitt fine filmer. Har du noe erfaring med å lage reisefilmer eller tar du bare bilder?

   • Hamaca Reiseblogg

    Da blir reising helt topp for deg! Du kommer til å møte masse interessante folk! 😀

    Et GoPro-kamera kan være en fin reisekamerat! Men ja, man trenger gjerne litt tid til redigering. Hvis du skal ha med PC/Mac ville jeg vurdert å ta med GoPro. Man får alltids en del dødtid på transportetapper osv, og da kan du sette deg og redigere litt. GoPro’en er jo også ekstra fin siden den kan brukes i all slags vær, samt under vann! Du skal ha med et vanlig fotokamera eller? Så og si alle nye digitalkameraer i dag tar jo opp video i full HD også 😉

    Jeg har laget noen få reisevideoer, (http://www.hamacareise.com/tag/hamacas-reisevideoer/), men jeg filmer sjelden meg selv i disse. Utfordringen er at det tar mye plass på minnekortet og tid til redigering, så nå i det siste har jeg konsentrert meg mest om foto..

    Nyt turen maks! 😀

 4. coffee in a cup

  har reist lite alene, uten at det er noen spesiell til det egentlig, annet enn at det alltid var noen som hadde lyst til å være med 🙂 men alle gangene jeg har dratt på lengre utenlandsopphold, være seg p.g.a. studier eller jobb, har har det alltid vært alene og det har vært SÅ deilig! elsker friheten!!!

  Svar
 5. Ladies Abroad

  Jeg har bare reist alene to ganger, jeg gjör det bare om jeg absolutt vil reise noe sted og ikke får med meg noen andre. Om jeg skal väre ärlig så synes jeg det er ganske kjedelig. På dagen, når jeg ligger på stranden eller er på utflukter, er det helt ok, men på kvelden er det kjedelig. Kanskje min egen feil siden jeg liker å bo på vanlige hotell der de fleste reiser med selskap, og det ikke er så mange andre alene.

  Men over jul skal jeg väre seks dager alene i Vietnam för venninnen min kommer ned. Hun var den eneste jeg fikk med, men hun vil feire jul hjemme för hun drar. Skal bli spennende og se hvordan det går!

  /Lena

  Svar
 6. Pauline

  Så bra innlegg!! Alle bør prøve å reise alene en gang, gi seg selv en skikkelig mestringsfølelse opplevelse. Din opplevelse i Nepal, med at alle var heilt overrasket over at du reiste alene, fikk jeg og min venninne i Sri Lanka. Noen deler av den turen hadde vi forloverne våre hjemme og ventet på oss – for sikkerheten sin skyld.

  Jeg elsker å reise alene, da jeg får min egen frihet og påfyll av mestringsfølelse. Den tøffeste delen med å reise alene for meg, er at jeg kun har meg selv å stole på. Det krever litt mer planleging for å være sikker på at man kommer fra A til B i god sikkerhet. Spise alene skjer sjeldent, men når de gangen det skjer, så er det nesten deilig.

  Svar
 7. Martine Grorud

  Veldig fin blogg! Skal på backpacking i mai, og jeg kommer til å bruke bloggen din flittig til tips og råd! 🙂

  En ting jeg lurer litt på, som du sikkert kan svare på. Hvor «stor» sekk burde jeg ha med som håndbagasje? Altså den lille sekken man bærer på magen.. På forhånd takk! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Martine!
   Takk for hyggelige ord om bloggen!

   Håndbagasjesekk ja. Hmm, der varierer jeg litt selv etter hvilken stor sekk/koffert jeg tar med meg. Nå i det siste har jeg brukt en sekk fra Osprey som heter Rebula (34 liter) som jeg har skrevet mer om her: http://www.hamacareise.com/backpacking-tips/katta-i-dagstursekken-og-ny-rosa-koffert/

   Den er god å bære, har mange rom til laptop og kamerautstyr og kan også bli veldig flat hvis man skal pakke den oppi den større bagasjen. Ellers har Osprey også andre hendige modeller i andre størrelser. Bare ta deg en tur på Nomaden eller ChillOut i Oslo og se hvilken størrelse som passer det du skal ha med deg 😉

   Lykke til med planleggingen av backpackerturen din! =)

   Svar
 8. Siri

  Hei!
  Hvilke plasser vil du si at det er trygt å reise alene til?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Siri!

   Jeg vil si det stort sett er trygt å reise alene i store deler av Europa. I tillegg er Sørøst-Asia, Kina og Japan steder jeg kan anbefale hvis du vil litt utenfor Europa. I de to sistnevnte landene er det imidlertid ikke like lett å møte på andre alenereisende, men de føltes veldig trygge å reise i, etter min mening. USA, Canada og Australia bør også være fine land å reise i som alenereisende (uten at jeg har prøvd det selv enda).

   Hvis du ikke har reist så mye alene før, men ønsker å oppleve en litt annerledes verdensdel, vil jeg anbefale sørøst-Asia. Ruta gjennom Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia og Singapore er blant annet populær. Bali er også et sted jeg likte meg som alenereisende =)

   Svar
 9. Helene

  For en fantastisk blogg du har – moro å lese!! Lykke til videre til deg 🙂
  Bra tips om alenereising, det har jeg gjort mye av (nettopp kommet hjem fra en rundreise i Asia).
  Håper de som vurderer dette men ikke vet om de tør hopper i det! Er utrolig lett å bli kjent med folk.
  Jeg kommer hjem fra Asia med to nye lokale venninner i Hanoi.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Helene! Det var veldig hyggelig å høre!
   Godt at du også har positive opplevelser ved å reise alene. Det er som du sier veldig lett å bli kjent med folk på reise, enten man er en utadvendt eller innadvent person. Jeg tror mange hadde hatt godt av å erfare å reise alene fordi det gir en helt egen selvtillitt og mestringsfølelse. Og Asia er definitivt et godt sted å begynne! =)
   Ha en flott sommer!

   Svar
 10. Viktoria

  Virkelig en fin blogg du har, mye nyttig info!
  Selv så drar jeg ut på mitt store eventyr i slutten av Desember i år, helt alene!! Planen om å reise har jeg hatt i hvertfall i to år, men har ikke hatt noen å reise med, så nå vil jeg ikke vente lenger og hiver meg ut i det.

  Turen går da fire måneder til å reise i Mellom-Amerika fra Mexico og nedover til Sør-Amerika med avslutning på turen i Brasil. I alt skal jeg innom 9 forskjellige land, der i de første fem landene er jeg med på gruppeturer, med to uker i hvert land.

  Jeg er 21år og skal på min første store Backpacker reise, gleder meg utrolig mye! Men jeg har en mor blant annet som er ganske bekymret, har du noen tips for å roe ned nervene hennes?
  Har tatt flere Spanskkurs også, så begynner å klare meg greit med språket, jeg skal også ta noen selvforsvarskurs før jeg reiser som vil gi meg en ekstra trygghet.

  Har du noen tips ellers som kan være grei å ta med seg med tanke på områdene jeg reiser til?

  Tar meg selv i å sitte timesvis foran PCen å lese om alt jeg finner både om landene jeg skal til og tips til turen osv. Husker ikke forrige gang jeg var så engasjert i noe som jeg er nå..

  Svar

Legg igjen en kommentar