Planlegger du en reise til Nepal? Her har jeg laget en reiseguide til Nepal der du finner praktiske reisetips om blant annet transport, mat, klima, overnatting, pris og pakketips.

I tillegg gir jeg deg informasjon jeg selv gjerne ville visst om før jeg reiste til Nepal. For eksempel hvor lite tilgang man har på strøm i løpet av dagen, hvor kalde nettene kan bli og hvor forferdelig dårlig veistandarden er.

 

nepal-travel-tips

 

For det første vil jeg bare starte med å si at Nepal er et utrolig interessant land å reise i! Og ikke minst har en utrolig gjestfri og hyggelig befolkning. På mange måter minner det om India, men jeg fant også en del ulikheter. Jeg ble overrasket over hvor turistifisert noen steder er, mens andre steder igjen ligger helt utenfor allfarvei.

Hva er typisk Nepal? Sjekk ut dette innlegget!

Utenom tida jeg tilbragte med min nepalske venninne i Damak, reiste jeg alene i Nepal, noe som gikk overraskende fint. De lokale er veldig imøtekommende og hjelpsomme i Nepal, og i tillegg finnes mange andre alenereisende som vil på fjelltur i Himalaya. Jeg hadde derfor ingen problemer med å ferdes rundt på egenhånd, og være sosial om jeg ville det.

Nedenfor kommer en del egenerfarte praktiske tips om transport, mat, overnatting og klima i Nepal, samt priseksempler og pakketips til planleggingen av turen. Håper denne reiseguiden kan være til hjelp for andre reiseglade som planlegger tur til Nepal!

 

TRANSPORT

FLY
Det finnes ingen direkteflyvninger fra Norge til Nepal. Du må derfor mellomlande et sted på veien. Jeg brukte Qatar Airways med mellomlanding i Doha, men Turkish Airlines flyr også til Kathmandu. En annen mulighet er å bestille fly til Delhi og booke fly videre derfra til Kathmandu. Vær likevel obs på at du kanskje da vil trenge visum til India.

 

transport på reise i nepal

 

For innenlandsflyvninger har du nepalske flyselskap som Nepal Air, Buddha Air og Yeti Air. Etter litt research fant jeg ut at Nepal Air hadde noen ulykker i fortiden, så da stod jeg mellom Buddha Air og Yeti Air. Tja, hvilken skal man velge? Jeg synes Buddha Air hørtes tryggest ut, og selv om flyene ikke var av de mest moderne, kom jeg heldigvis helskinnet frem på min innenlandsflytur!

Flyplassene i Nepal er knøttsmå sammenlignet med de vi er vant med i Europa. På bildet over ser du hovedflyplassen i en av Nepals største byer, Biratnagar. En liten, slitt hall med to gater. Prisene på innenlandsflyvninger var overraskende høye! Min Nepalvenninne og jeg fant nemlig ut at flybillettene for turister er nesten dobbelt så dyre som for lokale. For turister ligger de fleste flyvningene på over 100 USD, og de koster det samme uansett når du bestiller. Billettkontorer til de forskjellige flyselskapene finnes i de fleste større byer.

 

BUSS
Veiene i Nepal er generelt VELDIG humpete! Da jeg skulle ta buss fra Kathmandu til Damak i øst tok den drøye 400km lange bussturen 14 timer (og kostet 100 kr)! Det tilsvarer en gjennomsnittsfart på 30 km/t! Et tips er å skaffe deg sete så langt frem i bussen som mulig. Jeg fikk nemlig smertelig erfare at det humper aller mest bak i bussen da jeg satt bakerst på den 14 timer lange bussturen. Gjentatte ganger lettet jeg fra setet og slo hodet i taket underveis! De fleste nepalere bestiller billetter til slike langdistansebusser på forhånd, så det bør du også gjøre!

 

kjøre buss i nepal

 

Lokalbussene i Nepal blir stort sett alltid stappet helt fulle av folk. Så fulle at passasjerene som sitter helt bakerst gjerne klatrer ut av vinduet, og nye passasjerer setter seg på taket av bussen. Vær derfor forberedt på at turene med lokalbussene kan bli nokså ukomfortable. Prisen er imidlertid ikke noe å si på! Jeg har skrevet et eget innlegg om den villeste bussturen jeg hadde i Nepal om du vil lese mer…

Turistbusser er i en klasse for seg i Nepal. Jeg tok Greenline fra Kathmandu til Pokhara, og disse bussene var utrolig mye mer behagelige enn lokalbussene! Men akkurat som flybillettene var prisen på disse bussene også dyrere for turister enn lokale. 120 kroner kostet turen mellom Kathmandu og Pokhara, og da hadde vi et stopp hvor lunsj var inkludert i prisen.

 

nepal-bus-travel-greenline

 

TOG
Det finnes dessverre kun 52 km toglinje i Nepal, så du må nok komme deg frem på andre måter!

 

TAXI
Drosjer er generelt dyrere i Nepal enn i India, siden det finnes færre av dem. Bilene er ofte i litt dårlig stand, men sjåførene er stort sett hyggelige og kan kommunisere greit på engelsk. Taxi fra flyplassen i Kathmandu og inn til sentrum koster rundt 35 kroner.

 

nepal-taxi-rickshaw

 

RICKSHAW
Det finnes ikke motoriserte rickshawer i Nepal, slike man gjerne ser i India. Men nepaleserne har en egen type rickshaw satt sammen av en sykkel og en vogn. De er billigere, men er også mer ukomfortable og tar lengre tid. Da jeg befant meg utenfor allfarvei i østre delen av Nepal betalte jeg så lite som 3 kroner for en 10-15 minutters sykkeltaxitur, mens sjåførene i Kathmandu fort krevde fire ganger så mye.

 

MAT

Mat i Nepal er generelt veldig billig. Den mest populære nepalske matretten er dal bath og består av linsesuppe, ris og grønnsakscurry. Retten blir gjerne servert på et rundt fat slik du ser under til venstre, og koster nesten ingenting. Denne tallerkenen kjøpte jeg på en hotellrestaurant for 10 kroner, men du kan også lett finne billigere steder å spise dal bath.

En annen nepalsk spesialitet jeg vil anbefale å prøve er momos. Disse små, fylte klumpene ligner på en mellomting av dumplings og vårruller, og kan fåes kokt eller stekt. Inni finnes godt krydret kjøtt eller deilige grønnsaker.

I Nepal finner du også den søte melketeen, chai, akkurat som i India. Mmm, den er herlig!

 

2014-07-31_0005 2014-07-31_0006

 

Ellers er det fullt mulig å få tak i både italiensk, mexicansk, koreansk og amerikansk mat på turiststeder som Kathmandu og Pokhara i Nepal. På bildet ovenfor til høyre ser du eksempelet på en typisk frokosttallerken på en restaurant i Pokhara servert med kaffe til 12-15 kroner.

OVERNATTING

Det kryr av bosteder i alle prisklasser i turistområdene av Nepal. I Kathmandu prøvde jeg både et superekkelt rom på Hotel Lahana til 30 kroner natta, et midt på treet rom på Kathmandu Peace Guest House til 72 kroner, og et nokså godt rom på Hotel Nepalaya til 150 kroner natta. På det siste fikk jeg både gratis pick-up på flyplassen og ålreit frokost på takterassen på morgenen, så jeg vil nok si jeg likte meg best der.

I Pokhara ble jeg angrepet av gjestehuseiere rett utenfor bussen, så her var det bare å være kresen og prute på prisen. Jeg delte taxi med to brasilianere og endte opp på et veldig fint og sentralt rom og på Unique Mountain Guesthouse til bare 40 kroner natten. For å se bilder og mer tips om hvordan du bør gå frem for å finne et bosted i Nepal, så sjekk ut dette innlegget.

 

KLIMA

Høydeforskjellene i Nepal er veldig store, og gjør derfor klimaet i Nepal veldig variert ut ifra hvor du reiser. Befinner du deg på det sørligste Terai-platået, kan klimaet sammenlignes med nord-Indias varme, tropiske klima. Det midtre platået i Nepal, hvor man finner Kathmandudalen, ligger på en høyde mellom 600 til 2000 meter over havet, og har derfor et kjøligere klima, spesielt om natten. Da jeg var i Kathmandu i mars var dagstemperaturen lignende en god norsk sommer. Om kvelden derimot sank temperaturen drastisk, og jeg var plutselig veldig glad for at jeg hadde pakket med meg en ulljakke.

 

nepal-climate

 

I Himalaya er temperaturene enda lavere, spesielt om natten. Så pakk som om du skal på skitur i Norge om vinteren. De fleste hus i Nepal har heller ingen varmovner eller fyring innendørs, så et par ullsokker og en god pysjamas kan også være hendige!

Nepal har to årstider, den tørre årstiden som går fra oktober til slutten av mai, og regntiden fra juni til september. Om du planlegger en tur opp i fjellet vil november gi deg de klareste dagene. Da jeg besøkte Annapurnaområdet i mars var en del av morgenene også relativt klare. Jeg var blant annet heldig med å se en klar, vakker soloppgang over Pokhara fra World Peace Pagoda. Utpå dagen ble derimot de snødekte fjellene som oftest borte i disen.

 

PRAKTISK INFO 

VISUM
Ved ankomst får du et 15, 30 eller 90 dagers turistvisum. Siden jeg skulle være i Nepal i tre uker, tok jeg et 30-dagers visum. Jeg måtte så fylle ut to skjemaer, betale 40 amerikanske dollar og levere et passbilde i skranken ved ankomst. Det kan være lurt å klippe opp passbildet på forhånd og ha med en penn, for du vil ikke finne noen hjelpemidler i ankomsthallen!

PENGER
Valutaen i Nepal heter nepalske rupi, og du kan regne 100 NRP om til rundt 6 kroner. Likevel vil jeg alltid anbefale å ha med noen amerikanske dollarsedler for sikkerhets skyld, siden dollar også aksepteres en del steder. Det er nemlig ikke alltid du finner minibanker eller at de i det hele tatt fungerer.

TIDSSONE
Nepal har sin egen lille tidssone som er annerledes enn India sin. Nepal ligger 4 timer og 45 minutter foran Norge på vinterstid og 3 timer og 45 minutter foran i sommerhalvåret.

 

nepal-reiseblogg

 

STRØM
Strømkutt er et stort problem i Nepal. Både i byer og på landet rasjoneres stømmen det meste av dagen, til og med i Kathmandu. Strømkuttene avhenger av importen fra India og hvor mye regnvann som finnes i reservene. Da jeg besøkte Kathmandu i mars kunne strømmen være helt borte mellom 9 om morgenen og 18 om kvelden. Spør derfor på bostedet ditt når strømmen kommer og går slik at du vet når du kan lade de elektriske duppedittene dine. Om du har med mye elektronisk utstyr, så ta med et oppladbart batteri.

INTERNETT
Internett finnes mange steder i Nepal, men er for det meste supertregt. Til og med i turistbyen, Pokhara, slet jeg mange ganger med sviktende internett. Selv om jeg prøvde forskjellige steder i byen, var det veldig vanskelig å få lagt ut et blogginnlegg! Dette vil nok imidlertid forandre seg nokså fort vil jeg tro..

SIM-KORT
For å slippe store telefonutgifter i Nepal, kan det være en god idé å kjøpe et lokalt SIM-kort. Ncell er det mest populære telefonselskapet i Nepal. Jeg betalte 450 NRP (27 kr) for microSIM til min Samsung-telefon. 50 NRP av disse er ringetid. Kontantkort på 100, 200, 500 NRP kan kjøpes de fleste steder. Man kan også kjøpe en egen pakke der man får 300MB datatrafikk for 300NRP (18 kr). Mobilnettet er overraskende bra utbygd – jeg fikk faktisk internett på mobilen de fleste steder til en veldig billig penge!

 

Priseksempler for aktiviteter i Pokhara:

 • Paragliding – 475 kr
 • Besøk i grotte – 6 kr
 • Taxi til Peace Pagoda – 30 kr
 • Stor, deilig frokost – 12-15 kr
 • En times båttur på innsjøen med roer – 24 kr
 • Guiding i fjellet pr dag – 60-100 kr

 

nepal-turisme

 

Generelle ting å gjøre i Nepal:

 • Festivaler – Sjekk alltid om det finnes noen festivaler mens du er i Nepal. Jeg opplevde for eksempel fargefesten, Holi og Shivaratri i Kathmandu.
 • Templer – I store deler av Nepal finnes vakre hindu og buddhisttempler som er verdt et besøk!
 • Vandring gatelangs – befinner du deg i en by i Nepal er det underholdning i seg selv å vandre gatelangs rundt i de kaotiske markedene.

PAKKETIPS til Nepalturen:

 • Ørepropper med støydemping for laaange bussturer
 • Dopapir – lokale bruker ikke dopapir, så det kan være lurt å ta med sitt eget!
 • Regntrekk til sekken
 • Reisesyketabletter – veiene i Nepal er ekstremt humpete og svingete
 • Myggspray/myggnett om du skal være i lavlandet
 • Varme klær til de kalde nettene
 • Ekstra batterier eller en ekstern strømdings
 • En liten nødrasjon med kjeks eller sjokoladebarer til lange bussturer

Trenger du hjelp med pakkelisten? Her finner du Hamacas Universale Pakkeliste som du kan fylle inn flere ting og krysse av selv.

Sekk eller koffert? Min anbefaling er en medium backpackersekk eller kun håndbagasje. Veistandarden er ganske dårlig i Nepal, og skal du utenfor allfarvei kan hende du må bære bagasjen din et stykke. Se tips til ulike reisesekker HER

 

pakketips til reise i nepal

 

Andre innlegg fra Nepal:

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Geir

  Herved arkivert. Bare å begynne å leke med tanken og se om den får utløp i praksis 🙂

  Svar
 2. Marie

  Flott guide, lagt den som favoritt! Nepal ser ut som et spennende land, er interessant å se at folk kan leve så forskjellig fra oss i vesten.

  Svar
 3. ReiseLiv

  For et smart innlegg! Dette skal jeg nok finne fram igjen hvis (når) jeg en gang skal til Nepal! 😀

  Svar
 4. Anna

  Hei! veldig fint innlegg som hjelper meg masse før jeg drar til Nepal (i morgen!!) Men lurer på om du vet om jeg trenger adapter til å lade tingene mine??

  Svar
 5. Elin Hjemvoll Lyngmo

  Flott at du har delt så mange gode tips! Dette var virkelig nyttig! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar