Helt siden jeg kom til India har jeg beundret alle de vakre sarikvinnene med nydelige drakter i alle slags farger og mønstre. Og nå var det endelig min tur til å prøve!

Jeg har ikke fått lagt ut noen bilder fra Indiadagen enda, så her kommer det noen. Denne dagen måtte nemlig alle skaffe seg sari eller punjabi, noe som skulle vise seg å være nokså strevsomt. Det finnes utallige saributikker i Pondicherry, men problemet var faktisk å velge et av de mange tusen stoffene som fantes…

SARI vs. PUNJABI
Sari
består som oftest av en kort topp med armer som kneppes foran, et langt underskjørt som sarien skal festes i, og det vide «sjalet» som skal surres rundt kroppen en del ganger.

Punjabi er en slags lang tunika med en vid bukse under. Et mindre sjal blir ofte liggende rundt halsen med endene hengende bak ryggen.

 Selv om sari virket mer stress å ha på seg en punjabi, falt valget på sari, siden jeg aldri hadde prøvd det før. Mannen bak disken slang opp stoff etter stoff, og vi ble til slutt nokså overveldet av det hele. Jeg hadde ikke peiling på hva slags farge eller stoff jeg ville ha på sarien min, men etter langt og lenge opp med et enkelt blomstrete turkist stoff. Stoffet kostet 500 rupi (ca 60 kroner), skreddersydd topp 75 rupi (8,5 kroner) og underskjørt 99 rupi (11 kroner), så det var ikke så dyre greine akkurat.

Vi fikk heldigvis hjelp til påkledningen av noen indiske damer på skolen. Brettene foran var de spesielt nøye med, og vi fikk en sikkerhetsnål på skulderen så ikke det siste tøystykket skulle falle av så lett. Det mest uvante var at magen var bar på den ene siden, men det gjorde den også luftigere.

Plutselig så hele gjengen staselige og fargerike ut. Etter gruppefotografering (venter fortsatt på det bildet..) ble det gjort klar mat til oss på bananblader på gulvet. Thali kaller de dette måltidet med mange forskjellige smaker og ingredienser. Mens vi satt der kom det menn rundt med varm ris og forskjellige sauser, også var det bare å prøve å få det i seg ved hjelp av hendene.

Men jeg må innrømme at et par timer i sari holdt i massevis! Respekt til de indiske kvinnene! Med underskjørtet ble sarien nokså tett, så selv om saristoffet var nokså tynt, ble det forferdelig varmt. Det var også vanskelig å gå i trapper eller å gå fort. Så dette forklarer nok den rolige gangen til de indiske kvinnene i gata.

Dagen avsluttes med at Kulturstudierleder Laurie, får kake siden hun skulle bli bestemor for første gang. I India er de veldig glad i å ordne kake til enhver anledning. Når noen av studentene har bursdag får f.eks alle kake i lunsjen!

Hva synes du om den indiske klesstilen?

Relaterte artikler

5 Kommentarer

 1. Anastasia

  Høres så gøy ut 😀 Den indiske kulturen er så interessang. Jeg misunner deg så mye 🙂

  Svar
 2. Maria

  Sarien er et utrolig flott plagg synes jeg, tøft at du har prøvd det, dere var kjempefine i de! 🙂

  Svar
 3. Muttern

  Indisk klesstil er nydelig! Så utrolig flotte stoffer og farger. Bra valg av deg – du kler den turkise kjempegodt :-). Men det ble nok mange lag i varmen ja…. Morsomt for deg å ha sarien som et varig minne fra India…. Klem

  Svar
 4. Kine

  Hei! Så fin du var i sari! 😀 Vet du hvor man kan få tak i noe sånt i Oslo/Akershus? 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar