Hvordan har de første tre månedene som fulltidsreisende vært? Jo, her skal du få en statusoppdatering på om budsjettet har holdt og hvordan livet på Sri Lanka har utartet seg siden jeg kom hit i november.

Det har ikke manglet på opplevelser siden jeg satt mine ben på srilanksk jord. For det meste gode, heldigvis, men også noen kjipe. Jeg har tatt tog igjennom det vakre høylandet, snublet over et hindubryllup i Jaffna, vært omgitt av hundrevis av delfiner, lært å lage 10 ulike curryer på 2 timer hos en lokal familie, og drukket et ukjent antall kokosnøtter på flere av Sri Lankas vakreste strender.

Men jeg har også våknet midt på natten av at en svær edderkopp satt på brystet mitt, overlevd en tyfon og blitt bitt av en mulig rabiessyk strandbikkje.

Sri Lanka-oppholdet har altså både gitt nye minner, spennende utfordringer og morsomme opplevelser jeg ikke ville vært foruten!

 

Om noen dager går mitt 90-dagers visum til Sri Lanka ut. Dette er den eneste datoen jeg har måttet forholde meg til de siste tre månedene! Ganske utrolig, ikkesant? Jeg har virkelig fått testet ut et planløst liv hvor det aller meste kan tas på sparket.

Hvor unikt dette har vært gikk imidlertid ikke ordentlig opp for meg før jeg pratet med en norsk kompis i desember. Han kunne fortelle at hele den neste uka var tettpakket med jobbmøter, julebord, julegaveshopping og andre nødvendige gjøremål. Jeg derimot hadde ikke en eneste rute fylt ut i kalenderen. Null avtaler for de neste ukene og månedene! Det var kun de klassiske røde dagene; julaften og nyttårsaften som lyste mot meg i kalenderen, og en dato i slutten av januar når jeg visste at modern ville komme på besøk.

Men har jeg kjedet meg? Nei, langt ifra! Den tomme kalenderen har gitt meg en fantastisk mulighet til å være spontan, jobbe når jeg føler meg motivert og leve et liv totalt uten stress. Jeg har hatt muligheten til å kunne våkne hver morgen og bestemme meg der og da for hva jeg ønsker å fylle dagen med. Og dette til og med midt i den norske julestria. For en luksus!

Jeg er ikke en person som er helt imot kalendere altså. Og jeg skjønner at mange liker å ha en viss struktur i hverdagen. Men jeg synes absolutt det er verdt å reflektere litt over hvor gjennomplanlagte og travle hverdagene våre i Norge vanligvis er.

Når kalenderen alltid er fylt opp, er det rart mange blir utbrente, og sliter med stress og depresjoner?

Får vi tid til å være spontane og utfordre oss selv på nye måter når vi alltid har planer? 

Jeg har faktisk en kalender jeg også, men mens jeg har vært her har jeg heller skrevet inn opplevelser og gjøremål ETTER jeg opplevde dem. På den måten har jeg oversikt over hvor jeg har vært til nå, og bruker kalenderen mer som en slags minnebok sammen med dagboka.

 

Hvorfor Sri Lanka?

Sri Lanka har vist seg å være et perfekt sted å starte som fulltidsreisende. Jeg trives utrolig godt med både kulturen, klimaet, maten og folkene her! Og her er fem av grunnene til at jeg tenker å bli her enda litt lengre:

 • Jeg har ikke gått med joggesko og sokker på 2 mnd! – Her er det kun flipp-flopper og bare føtter som gjelder!
 • Det er masse fersk frukt og kokosnøtter tilgjengelig overalt – Papaya, banan, ananas, mango, pasjonsfrukt, MMM! Det er så mye god frukt her! Og fruktjuicer og kokosnøtter kan fås kjøpt overalt!
 • Jeg slipper å fryse – Jeg pleier ofte å si at jeg er født i feil land fordi kroppen min hater kulda. Her på Sri Lanka koser den seg maks fordi gradestokken aldri kryper under 24 varmegrader, selv på natta.
 • Jeg er omgitt av strand, hav og palmer – Omgivelsene og naturen her på Sri Lanka er helt fantastisk! I huset mitt får jeg nærhet til frodig skog, flaggermus og aper, mens jeg fem minutters gange unna kan nyte en flere kilometer lang sandstrand og et bad i Det Indiske Hav.
 • Det er mye god og billig veggismat! – Jeg er glad i grønnsaker og mye krydder. Her på Sri Lanka får jeg begge deler, og har aldri slitt med å finne god vegetarmat.

 

 

Hvor på Sri Lanka har jeg vært til nå?

Tiden på Sri Lanka har vært fylt med en god blanding av sightseeing på øya og roligere dager i strandbyen, Hikkaduwa, hvor jeg holder til.

Sri Lanka-oppholdet startet med en rundreise med Norlanka Travels og mine bloggkollegaer i Nordic Nomads. Det var en topp introduksjon til hvor mangfoldig og variert Sri Lanka er. Først hadde vi safari og noen netter i telt i Wilpattu Nasjonalpark, deretter sjekket vi ut flotte buddhisttempler i Anuradhapura og Dambulla, utforsket de vakre teplantasjene rundt Nuwara Eliya og Ella, og fikk møte 20-30 elefanter i Udawalawe Nasjonalpark.

 

Da vi ankom Hikkaduwa la jeg inn på At Ease Beach Hotel, strandhotellet til Merete Lund som også driver Norlanka Travels. Jeg fikk bo her og nyte strandlivet i to deilige uker, før min reisekompis, Thomas og jeg fant oss et passende hus vi kunne langtidsleie.

Etter dette har Hikkaduwa vært basen vår, mens vi har utforsket andre steder på dagsturer, helgeturer eller ukesturer:

 • Galle – jeg har allerede mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har vært i Galle Fort og nytt utsikten fra fyrtårnet og spist is på Isle of Gelato.
 • Kalpitiya og Jaffna – I desember tilbragte Merete, Thomas og jeg noen dager i vindsurfestedet, Kalpitiya, hvor vi også var på en artig delfinsafari. Deretter reiste Thomas og jeg videre for å utforske nordområdene rundt Jaffna.
 • Colombo – Jeg har vært på to helgeturer til Colombo, både for litt shopping og for å utforske hva byen har å by på.
 • Strandsteder lengre sør – Sri Lanka har mange flotte strandsteder, blant annet Mirissa, Talalla og Dikwella, og dem har jeg fått utforsket på dagsturer og helgeturer innimellom.

Jeg føler jeg har fått sett ganske mye av landet, men østkysten gjenstår, pluss Kandy som vi ikke hadde tid til å dra innom på rundreisen. Krysser fingrene for at jeg får gjort det før jeg reiser videre!

 

Hvordan ser «hverdagen» min i Hikkaduwa ut?

Selv om dagene i Norge og Sri Lanka er veldig forskjellige har det også blitt en slags hverdag her i Hikkaduwa.

Morgenen starter gjerne med en kanne presskannekaffe og en bolle havregrøt, før jeg tar tuktuk til stamcafeen for litt PC-jobbing og lunsj. På ettermiddagen blir det ofte litt svømming i bassenget på hotellet eller en gåtur langs stranda, mens middagen nytes med en øl på en strandrestaurant eller hjemmelaget av nabofamilien eller meg selv.

Thomas og jeg har nå bodd to måneder i huset vi leier i Hikkaduwa. Det fungerer veldig greit, til tross for at vi hverken har varmt vann, air condition eller wifi der. Det er stort sett alltid deilig med en kalddusj i denne varmen, vi har vent oss til takvifter, og vi får 4G-dekning på taket.

Standarden på huset er bra, siden det er helt nybygget, og størrelsen er bra. Vi har hvert vårt soverom, pluss et ekstra gjesterom, to bad, kjøkken og oppholdsrom. Til nå har vi også hatt to leieboere hos oss (ta gjerne kontakt hvis du skulle trenge et billig sted å bo i Hikkaduwa fremover).

Den lokale familien vi leier av kan ikke så mye engelsk, men de er utrolig gjestfrie og hjelpsomme (nesten litt for mye noen ganger). De disker stadig opp med lokale retter til oss, passer på at vi skrur av lyset om kvelden eller hjelper oss med praktiske ting.

Huset ligger ikke ved stranda, men innenfor hovedveien og togbanen. Det betyr at det vi befinner oss i rolige omgivelser med frodige trær, svaiende palmer og syngende fugler rundt. Selv om nærheten til naturen stort sett er veldig deilig, byr det også på noen utfordringer.

Hverken Thomas eller jeg er særlig vant til eller begeistret for krypdyr. Men i Hikkaduwa har vi måttet takle både gigantiske edderkopper, kakerlakker og skorpioner. Heldigvis er ikke så mange av dem giftige, men vi har likevel måttet endre litt på vanene våre for å føle oss komfortable.

 • Vi har vent oss til å alltid ta oss en rask titt over badet når vi skal på do. Vi har nemlig stadig noen svære (men ufarlige) edderkopper eller kakerlakker på badet.
 • Jeg bruker lommelykt når jeg går ute om kvelden, siden jeg tre ganger har vært veldig nær ved å tråkke på skorpion!
 • Og vi rydder vekk og pakker ned mat og søtesaker så fort vi kan, ellers dukker det plutselig opp en skokk med maur.

Vi har også innført en Kakerlakk Count der vi konkurrerer om hvem som har fjernet flest (aka vært tøffest), og etter å ha våknet med en edderkopp på brystet har jeg gått til innkjøp av et myggnett.

Når det gjelder jobbing mener jeg da både blogging, mekking av ny nettside til At Ease (som ble lansert i dag, yeey! Sjekk ut HER), pluss at jeg har gjort noen fotojobber for Norlanka Travels.

Men også her har vi støtt på noen problemer. Hovedsakelig på grunn av klimaet. Både dronen og Macene våre har knelet på grunn av den høye luftfuktigheten her. Det har skapt litt hodebry til tider, men vi har likevel fått gjort en god del.

 

Hva skjer fremover?

Fornye visum – Mitt 90-dagers visum går ut veldig snart. Jeg drar derfor til Colombo i morgen for å forlenge det. Det skal visst være litt av en prosess, men vi får håpe det ikke tar mer enn et par timer.

Modern på besøk – Til lørdag gleder jeg meg veldig til å se mora mi igjen! Hun skal være her i to uker, og i tillegg til litt strandferie i Hikkaduwa skal vi reise rundt i landet en ukes tid.

Thomas reiser hjem i midten av februar – Til nå har Thomas og jeg vært sammen om dette reiseprosjektet, men vi har taklet den nye hverdagen ulikt. Etter en del vurdering har han bestemt seg for å dra hjem til Norge i midten av februar for å flytte inn med nye kjæresten sin, og få litt mer struktur på dagene sine.

Ferie i Norge til sommeren – Jeg har bestemt meg for å ta en ferie i Norge fra juni for å feire moderns 60-årsdag, treffe familie og venner, ta backup av alle bildene mine, og gjøre et bryllupsfoto-oppdrag. Jeg er veldig glad i den norske sommeren og tenker det kan være et fint avbrekk fra livet på reise. Men planen er å dra ut i verden igjen fra juli/august.

 

Hva med penger, har jeg holdt budsjettet?

Jeg vil tro det er flere som er nysgjerrige på om jeg har greid å holde meg til reisebudsjettet jeg skrev om tidligere. Jeg gjettet på at bosted, transport, mat og andre nødvendige utgifter ville havne på omtrent 220 kr dagen.

Når jeg nå tar en titt på Trail Wallet (min favoritt budsjett-app) ser jeg at gjennomsnittet til nå er på 330 kr pr dag, et godt stykke over budsjett altså! Dette er imidlertid medregnet både flybillett til Sri Lanka og visum (3675 kr), juleshopping og noen uforutsette kostnader (ødelagt Mac-lader til 900 kr, rabiesvaksinebehandling på ca 500 kr).

Jeg burde vært smart nok til å legge inn en post som het uforutsette kostnader – det vil jo mest sannsynlig komme flere av disse også. Men uten disse uforutsette kostnadene er jeg faktisk ganske nærme budsjett: 246 kr pr dag.

I tillegg er det andre nødvendige utgifter som ikke har noe med de dagligdagse utgiftene her på Sri Lanka å gjøre; studielån, digitale abonnementer og reiseforsikring. Det blir ca 60 kr pr dag.

Det betyr altså at jeg alt i alt bruker ca 400 kr pr dag når absolutt alle utgifter er regnet inn.

 

GJENNOMSNITTLIGE DAGSUTGIFTER ETTER KATEGORI

MAT OG DRIKKE: 137 kr dagen (budsjett: 80 kr). Jeg har brukt en god del mer på mat enn forventet – men det er fordi jeg er så glad i mat, og har unt meg selv å spise ute i gjennomsnitt to ganger om dagen.

BO: 60 kr dagen (budsjett: 60 kr). Spot on! Selv om jeg har bodd på dyrere hoteller noen ganger fikk jeg også en del av bostedene sponset i november pga samarbeidet med Norlanka Travels. Det at vi langstidsleier et hus i Hikkaduwa, og leier ut det ekstra rommet vårt til tider drar også bokostnadene ned.

TRANSPORT: 55 kr dagen (budsjett: 30 kr). Dette er inkludert flyturen fra Norge til Sri Lanka. Tar vi vekk flyreisen er jeg på 17 kr dagen. Lokalbuss, tog og tuktuk er heldigvis VELDIG billig her!

SHOPPING: 45 kr dagen (budsjett: 30 kr) – Dette er blant annet Kindlebøker, julegaver, noen nye klesplagg, Maclader og ting til huset. Denne vil forhåpentligvis gå ned nå etter jul.

NØDVENDIGE UTGIFTER: 20 kr dagen – Tøyvask, mobildata og rabiesvaksine.

UNDERHOLDNING og TIPS til guider: 13 kr dagen (budsjett: 20 kr) – Inngangspenger til attraksjoner, matlagingskurs, massasje, yoga osv.

Jeg kunne absolutt levd billigere enn dette. Jeg kunne f.eks lett halvvert matbudsjettet ved å kjøpe mer grønnsaker på markedet og laget mat hjemme. Men poenget med denne reisen er ikke å bruke minst mulig penger, men å leve på et nivå som føles behagelig for meg. Og det gjør jeg nå.

 

Kunne du tenke deg å hjelpe meg å reise videre, og samtidig spare litt penger selv?

Det å drive denne reisebloggen krever ganske mye tid, og selv om jeg har samarbeid med ulike partnere i ny og ne er ikke timelønnen for selve bloggingen særlig mye å skryte av. Hvis du kunne tenke deg å hjelpe meg videre med reiseprosjektet mitt, hadde jeg derfor blitt veldig glad! Det vil samtidig gjøre din neste reise billigere!

Ved å benytte deg av noen av disse vervelinkene kan vi begge få billigere reiser!

 • Få 15 EUR gratis på booking.com ved å bruke denne linken (Det gjør at jeg også får 15 EUR jeg kan bruke på videre reiser)
 • Få 350 kr på AirBnb (Det gjør at jeg får 175 kr hvis du fullfører et AirBnb-opphold) Kopier denne adressen, og register deg: www.airbnb.no/c/ingeborgl53
 • Få 200 kr/cashpoints hos Norwegian ved å registrere deg her og bruke BankNorwegian-kortet (Det gjør at jeg også får 200 cashpoints). Dette er det billigste og kjekkeste reise-kredittkortet jeg har funnet. Jeg har skrevet mer om fordelene HER.

Tusen takk =) 

 

Jepp, så for å konkludere. Alt i alt føler jeg det nesten utelukkende er interessante, forunderlige og morsomme øyeblikk å se tilbake på her på Sri Lanka. Jeg har også fått mange nye artige bekjentskaper fra ulike deler av verden, hatt hyggelig besøk fra Norge og blitt del av en srilankisk familie.

Jeg kan derfor med glede si at mine første måneder som fulltidsreisende på ubestemt tid har vært veldig vellykket. Dette er en tilværelse jeg ønsker å fortsette, og som jeg virkelig trives med.

Og flere gode opplevelser og minner på Sri Lanka skal det bli, håper jeg, så lenge jeg får innvilget forlengelsen av visumet i morgen.

Akkurat når og hvor jeg reiser videre herfra ønsker jeg imidlertid ikke å planlegge nå. Kanskje om en måned, kanskje to? Friheten ved å kunne ha en mest mulig tom kalender og leve en så og si planløs hverdag føles for godt til å planlegge for mye for de neste månedene…

Bli med meg videre!

Det er forresten veldig gøy at det er så mange av dere som følger meg på Snapchat, og som forteller om reiseplaner til Sri Lanka eller har blitt glad i landet!

Følg meg gjerne videre på @Hamacareise for flere oppdateringer fremover!

 

Andre relevante innlegg:

22 Kommentarer

 1. OnTrip.dk

  Det var da dejlig læsning, Ingeborg. Det glæder mig at du trives og har det god på Sri Lanka. Godt du overlevet edderkopper, skorpioner og rabbis 😉 Hader altså kryb og ville have vækket hele øen hvis jeg vågnede med en edderkop på mit bryst midt om natten.
  Jeg håber at du får fornyet dit visum og jeg glæder mig til at følge dine eventyr fremover.
  Godt nytår Ingeborg.

  /Annette

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, jeg har overlevd ja, til tross for noen litt ekle opplevelser. Heldigvis har alle de gode opplevelsene overskygget de få kjipe. Og myggnett hjalp også å føle meg mer komfortabel her, hehe 😛

   Svar
 2. Jørn - Bilivoka

  Kjempegøy å lese oppdatering på hva du holder på med! Har vært veldig spent på hvordan det har vært å reise så fritt og uten planer. Har lagt deg til på Snapchat så jeg kan følge med på det som skjer fremover 🙂 Lykke til videre med reisingen din og ser frem til flere oppdateringer 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Har vært spent på hvordan jeg skulle takle fulltidsreisingen selv og, men det har jo vært helt topp til nå! Jeg tror imidlertid ikke dette er for alle. Hvis man er glad i et strukturert liv og et visst komfortnivå kan det nok være vanskelig å venne seg til dette. Lykke til med dine neste reiser også 😀

   Svar
 3. Susanne

  Så gøy å lese om dine opplevelser! Kan du skrive et innlegg med anbefalinger for «en uke på Sri Lanka» for oss som har litt mindre tid i kalenderen? 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Susanne!
   Oi, haha, det er ikke lett, men kanskje jeg skal prøve på det ja 😉 Skal på en ukes sightseeing med modern neste uke, så da får vi se hvordan det har gått!

   Svar
 4. Geir

  Syns det er ganske utrolig at du får det til. Og, skal jeg være helt ærlig: Nå kommer den store utfordringen tror jeg: Neste steg. Hvordan takler du å hoppe videre? Ingen tvil om at du klarer det, men hvordan? Je suis impressionné

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Haha, så bra! Men du da Geir. Når tar du steget?! 😀
   Ja, jeg er spent på hvordan det vil bli å bytte land. Spesielt siden jeg nå også kommer til å være alene. Men hvis jeg ikke trives kan jeg jo bare reise videre, eller dra tilbake til Sri Lanka, hehe 😛

   Svar
 5. Kjersti - I all verden reiseblogg

  Så gøy å lese om hvordan det går og at du trives med den nye tilværelsen på Sri Lanka! Jeg ble veldig fristet til å ta en tur til Sri Lanka nå og benytte meg av tibudet om billig overnatting, men så var det det med edderkoppene da… 😀

  Spent på hva du skal gjøre videre etter Sri Lanka!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Bare å ta turen, Kjersti! Bør få hengt opp et myggnett på gjesterommet. Da vil det føles mer komfortabelt 😉 Ingen av de andre som har bodd i huset vårt har opplevd å få noen kryp i senga da heldigvis, og de har ikke myggnett engang.

   Svar
 6. Renates Reiser

  Det både ser og høres ut som en fantastisk tilværelse, Ingeborg! Vel, bortsett fra rabieshundebittet og de enorme edderkoppene da… Hadde det vært meg som våknet med en stor edderkopp på brystet hadde det nok vært slutten på meg. :p

  Det høres også lurt og fint ut å legge ferien til Norge når sommeren står for tur. Det er jo den fineste tiden, og sikkert da lengselen etter hjemlandet er størst.

  Masse lykke til med tilværelsen, og gleder meg til å se hva du finner på videre. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, jeg trives veldig altså 😀 Hehe, du har vel taklet verre ting en bikkjer og edderkopper på dine turer, ville jeg tro?

   Gleder meg til å tilbringe sommeren i Norge ja. Drømmer om en tur opp i nord og, har jo enda ikke vært i Finnmark. Men vi får se om det blir noe av. =)

   Svar
 7. Pauline

  Så gøy, Ingeborg! Ser ut som du har hatt det helt fantastisk!! Når det kommer til budjsett, så er det greit å akseptere at det ikke er helt etter plan. Jeg vil heller bruke mer hverdag og få være uthvilt, mett og fornøyd enn å spare så mye at det går utover helse og trivsel. Det skal være hyggelig å være på tur! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Helt enig, Pauline! Og mat har mye så si for trivsel i hverdagen for min del, så da har jeg ikke dårlig samvittighet for å gå litt over budsjett 😉

   Svar
 8. Celine

  Så utrolig artig å lese dette! 🙂 Skal til Sri Lanka – Hikkaduwa 6 dager i April, etter en måned i India. Gleder meg helt vanvittig, og gleder meg jo ikke mindre etter å ha lest dette! Nå for tiden er jeg på «jakt» etter hva man absolutt ikke bør gå glipp av når man skal dit i en uke 😉

  Svar
 9. Marianne - Glimt av verden

  Så fint å høre at du trives i den nye tilværelsen! Jeg blir stadig mer fristet til å ta turen til Sri Lanka, det virker som et herlig land å reise rundt i.

  Svar
 10. suban

  Veldig kjekt å lese bloggen din. Planlegger selv å flytte til srilanka neste år.. Lykke til videre 🙂

  Svar
 11. Turid

  Hei du. Jeg skal til Sri Lanka om en uke og er fortsatt usikker på hva jeg gjør ift visum og dette med return ticket. Enten blir det at jeg kjøper den billigste flybilletten (funnet til $45. Noe billigere du vet om?) som slippes og søker om forlengelse av visum etter noen uker eller at jeg drar til Maldivene etter tre uker i Sri Lanka, men er da redd det blir for kort tid til å se alt. Har du noen tips eller tanker? Takk 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Turid!
   Så spennende at du reiser til Sri Lanka snart da!! De fleste jeg kjenner har ikke blitt spurt etter returbillett på vei dit, men man vet jo så klart aldri. Så lenge du har godkjent ETA og har sjekket en dato (innen en mnd) med et flyselskap som du kanskje skal reise hjem, vil jeg tro det går bra. Da kan du i tilfelle si at du skal ta en spesifikk flight, også ha med utskrift av flighten fra en bookingside bare.

   Når det gjelder valget mellom Sri Lanka og Maldivene spørs det hva du liker å gjøre. Hvis du er glad i snorkling/dykking ville jeg kombinert Sri Lanka med Maldivene. Mens hvis du vil holde konstandene til et minimum og kunne oppleve mye forskjellig natur og landskap ville jeg holdt meg på Sri Lanka.

   Håper dette gjør avgjørelsen din litt lettere! Ha en topp tur!

   Svar

Legg igjen en kommentar