India byr på mange forunderlige, morsomme og tankevekkende opplevelser. Og det er akkurat derfor jeg liker dette landet så utrolig godt! Her er to små hverdagslige hendelser jeg har lyst til å dele med dere:

Den dyre tannbørsten

For noen kvelder siden da jeg skulle pusse tenner, så jeg til min store skrekk at tannbørsten var full av bittesmå maur. Jeg oppdaget det heldigvis akkurat før jeg tok tannkremen bort på børsten. Tannbørsten følte jeg så klart ikke for å bruke igjen. Hotellet vi bor på har en liten sjappe med småsjokolader, rosa kosebamser, kammer og annet juggel. Jeg gikk derfor ned for å høre om de også har tannbørster der.

Det hadde de så klart! Resepsjonisten viste meg de forskjellige tannbørstene. Noen var veldig enkle reisetannbørster med liten kost og enkelt håndtak, mens det også fantes Sensodyne med stor, rund kost og godt håndtak. Jeg liker å ha en god tannbørste, og spurte derfor hvor mye Sensodynen kostet. Resepsjonisten studerte forpakningen.

– 50 rupees, sa han, altså drøye femkroningen.

– Ja, ok. Jeg tar den, sa jeg, uten å tenke stort mer på det.

– Er du sikker? Vi har billigere tannbørster her og.

– Neida, men jeg tar den her jeg, sa jeg igjen.

– Du er rik, kom det plutselig fra resepsjonisten. Det er ikke mange ganger jeg har blitt kalt rik i India, men når jeg nå var i ferd med å kjøpe en tannbørste til fem kroner, fikk jeg altså høre dette. Jeg lo litt inni meg, før jeg begynte å tenke på hvor mye denne tannbørste egentlig kostet i indisk forstand. Mange indere tjener jo så lite som 500-1000 kroner i måneden.

Jeg prøvde å forsvare meg med å si at en sånn tannbørste gjerne kostet fire ganger så mye i mitt hjemland, men jeg fikk høre den samme setningen om igjen. At jeg var rik. Sant nok, jeg er jo det i indisk fortand, men hjemme er jeg jo bare en butikkansatt med 40 kvm leilighet. Er er rart hvor urettferdig verden er. Bare fordi vi er født i Norge kan vi komme til India – hvor pengene våre ofte er verdt ti ganger så mye – og leve som skikkelige rikinger!

Moskéfotografering

Her om dagen var vi ute og gikk på gata i Kalpetta. Noen hundre meter fra bostedet vårt fant vi en fin, grønn moské, og jeg måtte så klart frem med kameraet for å knipse et par bilder. Bildene ble tatt fra hovedgata og over et gjerde. Derfor var det ikke så lett å få til no godt utsnitt. Jeg knipset kjapt to bilder, og gikk så videre bortover gata.

Plutselig kom en rund kar på moped kjørende rundt hjørnet og stoppet ved siden av oss. Vi ble litt nervøse med en gang. Var det forbudt å fotografere moskéen tro?

– It´s OK, it´s OK. You take photo! utbrøt han. Vi skjønte ingenting med en gang, men etter at han hadde gjentatt seg et par ganger, skjønte vi at han mente av moskeen.

– Come, come. You take photo, beordret han, og vinket oss med inn på moskéområdet. Vi så fort på hverandre, og trasket tilbake mot moskeen, der vi fant et par smilende mannfolk og åpne dører til moskeen.

For en absurd og morsom opplevelse! Folk kommer etter oss på moped og for å fortelle at det er helt greit at vi tar bilder – det kan jo bare skje i India! Jeg hadde absolutt ingen følelse av at han hadde noe baktanke ved stuntet heller. Fyren er som indere flest, bare nysgjerrige og veldig hyggelige.

Det er slike ting som er så fascinerende ved India – alt kan skje. Verden blir snudd på hodet!

PS: Må bare beklage at geitebildet i toppen av innlegget ikke har noe med historiene å gjøre. Jeg burde kanskje knipsa et bilde av maurene på tannbørsten, før jeg heiv den, men det var ikke akkurat første tanke der og da.. og til mitt forsvar er geitene et veldig dagligdags syn i India de og =)

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar