I Dharan tok Ritika meg med for å smake det lokale ølet, Tongba. Et halvvarmt øst-Nepalsk brygg som drikkes med sugerør!

tonga-beer-nepal

Etter at Ritika har spurt seg frem til riktig sted, setter vi oss ned i en liten, mørk sjappe. Det sitter allerede to gutter på nabobordet som gir oss noen nysgjerrige blikk. Rett etter vi har bestilt ølet, drar servitøren for et blått forheng mellom de to bordene. Ritika forteller at drikking blant menn er veldig vanlig i Nepal, mens jenter helst ikke bør drikke alkohol i det hele tatt. Det er tydeligvis derfor vi blir «gjemt bort» på den måten..

Snart får vi servert en merkelig beholder med masse små, brune korn. Dette er hirse, forteller Ritika. I tillegg ligger et sugerør der den ene enden nesten er lukket. Kornet har fått gjære i opp til seks måneder. Nå er det bare siste prosessen som gjenstår; det varme vannet. Ved å helle over varmt vann, dras alkoholen ut av hirsen slik at man får et halvvarmt øl. Med det lukkede sugerøret suger man så opp selve vannet, uten alle hirsekorna. Jeg kjenner jeg er litt småskeptisk til dette uvanlige brygget, så jeg lar Ritika ta en sipp først.

Ritika er fornøyd med smaken, så nå er det min tur. En lunken, halvsøt blanding treffer tungen idet jeg tar en slurk. Jeg merker fort gjærsmaken, men ølet er ikke av den sterkeste sorten! Det mest uvante er den halvvarme temperaturen på brygget. For min del blir smaken litt kvalmende, så etter et par sipper holder det for min del! Hirsa kan imidlertid brukes om igjen, opptil fire ganger kan man helle på nytt vann, påstår Ritika.

2014-03-03_0002


Haha, håpløst! Enten så har jeg ikke strøm eller så har jeg ikke internett, eller så har jeg ingen av delene.. Nettet her i Nepal er virkelig en tålmodighetsprøve! Hadde egentlig planlagt å legge ut et litt lengre innlegg om oppholdet mitt i Damak i dag, men nettet er AAAALTFOR tregt til å laste opp bilder.. Så da ble det et lite innlegg om Tonga-ølet isteden (hadde lastet opp disse bildene fra før). Akkurat nå befinner jeg meg i Pokhara, en nokså stor by i vest-Nepal med fin utsikt til Himalaya! Det var utrolig flott å stå på toppen av gjestehuset og nyte soloppgangen over de spisse, snødekkede toppene i morges! 

 

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Lise-Marie Lia

    Æsj, jeg synes det først så ut som maur, haha! Men gøy å lese om turen din! Gleder meg til flere bilder og historier, om internett vil samarbeide 🙂 God tur videre!

    Svar

Legg igjen en kommentar