I Japan er det ikke vanskelig å finne særegenheter – noe som gjorde Japanturen veldig fascinerende! Jeg sliter nesten med å begrense meg i dette innlegget.. Her kommer 25 punkter jeg fant var typisk for Japan:

 

1. Utstillingsmat

Utenfor mange restauranter i Japan står utstillingsmodeller av maten som serveres. Modellene er så detaljerte og virkelighetsnære at det noen steder står skilt med advarsler om at de ikke skal spises.

food-on-display-japan

2. Noren

En sjarmerende detalj ved Japan er de flotte bomullsgardinene som henger foran mange restauranter og butikker. Gardinene finnes i alle forskjellige farger med logoen eller navnet på firmaet trykket på.

noren-japanese-curtains

3. High tech doer

Før Japanturen trodde jeg de høyteknologiske toalettene bare var å finne i de mest luksuriøse delene av Japan, men neida. De er overalt! På veggen foran doen eller ved siden av setet finner man et sett med knapper som bestemmer styrken på vaskestrålen og hvilken retning den skal. Det mest fancye toalettet jeg brukte var en do der dolokket gikk opp av seg selv og et lys ble skrudd på nede i doen. Setet var oppvarmet og doen skylte også ned av seg selv etter bruk.

high-tech-toilets-japan

4. Røyking

Merkelig nok er røyking tillatt mange steder innendørs i Japan, men bare visse steder utendørs. Går du inn på en vanlig restaurant, bar eller café i Japan kan du banne på at det sitter noen og røyker. Ganske irriterende for oss som ikke er vant til innendørsrøyking lengre. Vi fant ut at alle Starbuckscaféer er røykfrie i det minste..

smoking-røyking-japan

5. Hotelfasiliteter

Hotellene vi bodde på hadde gjerne noen sære saker vi ikke er vant til hjemme. Vi fant blant annet alltid en lommelykt på veggen, doslipperser på badet og en stor kjortel vi kunne gå rundt i på hotellet. På samtlige steder vi bodde fantes også badekar, men de kunne til gjengjeld være knøttsmå på de minste rommene vi bodde på.

hotel-facilities-japan

6. Blekksprut

Den første delen av turen følte vi at blekksprutene lurte seg inn i all mat vi spiste! Heldigvis gikk vi ikke på like mange smeller da vi begynte å bruke Google Translate istedenfor å bare se på bildene på menyene (veldig få menyer er på engelsk nemlig).

blekksprut-pizza-japan

7. Onsen

Onsen er tradisjonelle offentlige bad der kjønnene er skilt fra hverandre. Man kler seg helt naken og dekker seg kun til med et lite badehåndkle når man ikke sitter i de varme bassengene. En god del hoteller rundt i Japan tilbyr Onsen i forskjellige standarder. Det flotteste vi besøkte var Hyotan Onsen i Beppu, der det var naturlige varme kilder og både ute og inneavdelinger.

2014-11-03_0027

8. Våtservietter

Før alle måltider og når man kjøper mat på en kiosk får man alltid med en plastinnpakket våtserviett i Japan. Veldig hendig og hygienisk dersom man ikke har et toalett i nærheten. Men om alle i Japan får dette hele tiden må jo våtserviettene skape enormt mye unødvendig søppel!

Japan-våtserviett

9. Hello Kitty

Ikke verst å være like søt som alltid selv etter fylte 40 år, Hello Kitty! Den lille, nusselige kattefiguren finnes overalt i Japan – og i alle størrelser og varianter.

hello-kitty-japan

10. Papirlykter

Nydelige, lysende papirlykter henger utenfor både butikker og restauranter i Japan. De er gjerne pyntet med tegn eller symboler, og er som oftest hvite eller røde.

japan-papirlamper

11. Grønn te

Japanerne har en greie for grønn te. Skal det være en is med grønn te-smak, grønn te-godteri eller en grønn te-shake? Jeg ble ikke helt fan av grønn te-smaken må jeg innrømme, men fargen var fresh!

grønn-te-is-japan

12. Ryokan

Et ryokan er et tradisjonelt japansk hotell der gulvene er dekket av tatamimatter og veggene er skyvedører av rispapir. Opprinnelig sover man rett på mattene på gulvet, men heldigvis fikk vi noen litt mykere madrasser under vårt opphold. Les mer om oppholdet på ryokan her.

2014-11-03_0028

13. Menn i dress og damer i skjørt

Klesdrakten i Japan er stort sett veldig lik hos hvert kjønn. Den største delen av kvinner i Japan tripper rundt i høyhelte sko og knelange skjørt, mens menn haster rundt i dress og nypussede lakksko. I Tokyo var det imidlertid litt større variasjon.

japan-klesdrakt

14. Shinkansen

All ære til det utrolig effektive kollektivsystemet i Japan! Den største forsinkelsen vi hadde på noe kollektivtransport på tre uker var to minutter! Høydepunktet var helt klart Shinkansen som suste avgårde i 300 km/t med kun superraske stopp i de største byene. Genialt system!

shinkansen-tog-japan

15. Selfiestenger

Japanerne er selfie-naturtalenter! Selfiestenger blir flittig brukt både rundt i byen og på turistattraksjoner. Se flere bilder fra de røde portene i Kyoto her.

selfie-stenger-japan

16. Paraplydilla

Japanerne går ikke ut av huset uten paraply – selv på dager med strålende sol. Skal du følge moten er lange paraplyer med gjennomsiktig trekk det store. For å gjøre hverdagen enklere er paraplystiver med lås plassert ut mange steder. Om det regner setter hotellene og butikkene gjerne ut en maskin som trer en plasthette utenpå paraplyen din idét du går inn.

paraply-stativ-japan

17. Sokker

Jeg har aldri sett så mange forskjellige typer sokker som i Japan. Blondesokker, sokker med puseører, Halloweensokker, tåsokker og lange strømper i alle farger og mønstre! Det finnes faktisk egne butikker som kun selger sokker i Japan. Vi ble veldig glad i Tutuanna-butikkene som alltid spilte Abba-musikk og hadde stort utvalg.

sokker-japan

18. Bukking

Bukkekulturen i Japan gjorde meg til tider ganske ukomfortabel i begynnelsen av turen. Men etter hvert ble jeg vant til at både butikkansatte, togkonduktører og frisører bukket til meg.

japanese-bow

19. Spillehaller

Spillehaller er dessverre et svært vanlig syn i Japan. Både de mer uskyldige kosebamse-klype-maskinene og de pengeslukende slotmaskinene. Spillehallene er ofte utrolig slitsomme å oppholde seg i med støyende musikk og tett, røykfylt luft. Vi prøvde en av de merkelige flippermaskinene, men skjønte ikke bæret av hva poenget var. Ballene bare trilla rett igjennom.

japan-slot-machine

20. Ramen

Ingen reise til Japan er komplett uten en bolle Ramen-nudler! Fra du kommer inn døra på et Ramensted tar det aldri lengre enn ett minutt før du har en rykende ramenbolle foran deg. Prisen varierer ut ifra hva du vil ha i nuddelsuppa di, men man kan få de fra rundt 30 kroner og oppover.

japan-ramen-nudler

21. Myntautomater

Myntautomater finnes på hvert eneste gatehjørne i Japan – jeg tuller ikke! De mest vanlige er drikkeautomatene med en rekke kjente og ukjente drikker. Hvis alle merkene var ukjente, var det bare å satse på den etiketten som så best ut. I tillegg fant vi isautomater, batteriautomater, røykautomater, kaffeautomater, kondomautomater og lekeautomater i Japan.

vending-machine-japan

22. Peace-tegn

Japan MÅ være opphavslandet til det kleine og merkelige V-fingertegnet. Jeg har hvert fall aldri sett peacetegnet bli brukt så ofte som her! Hva er greia med det egentlig?

Japan-peace-tegn

23. Templer og shrines

Er du ute og vandrer gatelangs i Japan er sjansen stor for at du kommer forbi et tempel eller shrine. Templene er gjerne flotte bygninger med typiske buede tak. Ved inngangen står en vannpost der man kan vaske hendene. Japanere praktiserer tradisjonelt to religioner, Shinto (troen på forfedre) og Buddhisme. Les mer om templer, hager og shrines i Kyoto i dette innlegget.

Japan-shrines

24. Bento box

Glem den svette, norske nistepakka. I Japan har de tatt nistepakkingen flere lysår lengre! Her får du luksuslunsjboksen Bento med både reker, blåskjell, sushi og hummer. Boksene kan kjøpes på togstasjonene og på store matforetninger for rundt 50-70 kroner.

japan-bento-box

25. Iskaffe

Spør du om en kaffe i Japan blir du nesten alltid spurt om du vil ha den iced eller hot. Iskaffe kan også kjøpes på boks i utallige varianter på den nærmeste 7/11-butikken.

japan-ice-coffee

Sjekk også ut de andre «typiske» innleggene:

eller les REISEGUIDEN til JAPAN her.

 

Relaterte artikler

15 Kommentarer

 1. Cecilie

  Hahahaha, jeg skulle egentlig lese korrektur på manus, men bare MÅTTE inn å se på denne artikkelen siden jeg elsker Japan. You made my day! Love it! 😀

  Kjøpte du «hanskesokker», dvs. sokker med skille for hver tå? 🙂 Jeg har ett par, men de er skikkelig ekle å gå med, så jeg har aldri brukt de… Ellers har jeg fortsatt mange sokker fra Japan!

  Du glemte en ting…. Lommetørklær/skjerf! (Hehe, jeg bruker de som skjerf, men jeg tror egentlig det er lommetørklær… 🙂 )

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe! Så bra, Cecilie! Kjøpte ikke hansesokker, synes de ser litt ekle ut å gå i ^^ Men jeg kjøpte flere pusesokker med ører. Har et par på meg nå. De er så myke og pusete ha på! =) Lommetørkler – det er sant! Burde hatt med det og!

   Svar
 2. Mstraveltipsy

  Å ja jeg husker spesielt godt doene i Japan (selv om jeg bare var der i ca 24 timer), de her skikkelig fancy og det er neste så man har lyst til å trykke på alleknappene 🙂 Og det med peace tegnet, legg merke til at hvis man ser japanere ta bilder (hvor som helst i verden) så gjør de alltid peace tegnet, og jeg mener alltid. Ser ut som dere har hatt en super opplevelse, og en flott tur. Inspirerer andre tli å reise til Japan nå 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, japanerne er helt rå på peace-tegn – både i og utenfor Japan! Reisen har vært utrolig artig, ja! Gøy å oppleve en helt annen side av Asia! =)

   Svar
 3. ReiseLiv

  Hihi, jeg fniste meg gjennom hele listen. Japan virker som en herlig parodi av seg selv! Likte spesielt godt paraplystativet, tror det hadde egnet seg godt her i Bergen… :p

  Kunne du fortalt litt om prisnivået? Hva var vanlige priser på mat/overnatting/transport?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Bergen har litt å lære av japanerne ja, Liv! Snakk om komplisert paraplyteknologi!

   Kommer tilbake til priser i et senere innlegg. Men kort fortalt var mat overraskende billig – vi kunne lett få god mat til rundt 60 kroner. Overnatting var dyrt og måtte bestilles på forhånd. Ofte mellom 500-1000 kr pr natt. Kollektivtransport i byene var en god del billigere enn i Oslo, men lyntoget var ganske dyrt. Tog fra Tokyo til Nagoya (ca 1,5 timer) kostet 660 kr!

   Svar
 4. coffee in a cup

  nå fikk jeg bare ennå mer lyst til å reise til japan (spesielt grunn 25!)! takk for morsom leding på en mandag kveld!

  Svar
 5. Lise-Marie Lia

  Åå så gøy å lese! Japan ser så spennende ut, har virkelig lyst til å reise dit en gang. Herlig innlegg!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Japan er virkelig et annerledesland som er gøy å oppleve for oss reiseglade! Mange morsomme detaljer og oppdagelser man undrer seg over underveis. En stor kontrast til resten av Asia! 😉

   Svar
 6. Eleanor

  Wow! Ser fantastisk ut! Japan virker så utrolig annerledes enn noe jeg noen gang har forestilt meg eller opplevd! Hadde ikke hatt noe imot all sushien der nede iallefall 😉

  Svar
 7. Synne

  Flott innlegg! Jeg reiser til Japan om få dager, og dette er virkelig den beste bloggen jeg har kommet over, by far. Takk 🙂

  Svar
 8. Reiselykke

  Her var mye gøyalt, du! Lo høyt av bildet med din reisepartner i dusjen – ikke akkurat bygget for nordiske kropper 😉 Fargerike, morsomme bilder og observasjoner, Hamaca.

  Svar

Legg igjen en kommentar