Jeg liker å finne noen kjennetegn ved landene jeg besøker, og til min store glede fant jeg også en del finurlige og interessante oppdagelser på min reise i Nepal: 

 

1. Brettspill på gata

Nepalere er tydeligvis glade i brettspill, for på gata ble det spilt både ludo, sjakk og fingerkurong.

nepal-board-games-street

2. Tuborg-ølreklamer

Hvem skulle trodd at Tuborg var det mest populære ølmerket i Nepal? Vel, ikke jeg hvert fall! Men Tuborg har tydeligvis satset stort her. Overalt så jeg reklameplakater med Tuborglogoen og slagordet «the fun starts here».

 

3. Fargerike tredører

I deler av Nepal er murhusene prydet med tredører i knallfarger. I den gamle delen av Kathmandu la jeg også merke til at de små tredørene var mye mindre enn vanlige dører. Mange steder stod tredørene på rekke bortover veggen. Innenfor sjulte det seg gjerne en liten butikk som det såvidt var gulvplass i.

2014-04-12_0004

4. Sementbenker langs veien donert av en familie

Mange steder langs veien og ved templer står sementbenker med et skilt med navn til familien som har donert benken.

 

5. Små stoler med fargetrekk

I mange hjem i Nepal finner du disse små, fargerike krakkene som er praktiske å ta med rundt både inne og utenfor huset.

nepal-bathroom-slippers

6. Doslipperser

I Nepal bruker de lokale egne slipperser på do. På hotellene står det også gjerne et par slipperser klare foran dodøra.

 

7. Mennenes tradisjonelle hatter

Også kalt Dhaka Topi, er et nasjonalt klesplagg ofte brukt av folk i den eldre generasjonen i Nepal.

nepal-traditional-hat

8. «Namaste»

Brukes ofte som en respektfull hilsen når man møtes og når man tar farvell i Nepal. I tillegg legger man håndflatene sammen og bukker kort.

 

9. Sykkelrickshaw

Motoriserte rickshawer er nesten ikke å finne i Nepal sammenlignet med i India. Isteden har de sykkelrickshawer der en høy vogn med plass til to personer er festet bak en vanlig sykkel.

nepal-rickshaw

10. Strømstans

En stor overraskelse for min del var mangelen på strøm. På grunn av for lite import fra India, og for lite vannkraftutbygging må Nepals innbyggere både i byer og på landet leve uten strøm i 12-16 timer om dagen!

 

11. Høystakk i hagen

For å ha mat til husdyrene i alle sesonger blir store høystakker lagret i hagene til folk.

2014-04-12_0007

12. Popcorn

Popcorn er populær og billig snacks i Nepal. I Kathmandu går det selgere rundt med blå vogner med en haug popcorn på. Jeg fikk også popcorn flere ganger mens vi ventet på maten. Topp for en popcornelsker som meg!

 

13. Momos og dal bath

Er det NOE lokalmat du bør smake på i Nepal er det Momos og Dal Bath. Momos (bildet under) er en slags blanding mellom dumplings og vårruller og fylles med masse digge grønnsaker og krydre. Kan fås enten kokt eller stekt. Dal Bath er det vanligste hverdagsmåltidet i Nepal. Du får en stor tallerken med mange små skåler med linsesuppe, grønnsaker og andre typer sauser, samt en posjon ris.

nepal-momos

14. Hengebroer

Landskapet i Nepal er veldig kupert og har mange elver. Derfor bygges det ofte lange hengebruer til gående , slik at folk skal komme lettere frem.

 

15. Folk sitter på taket av bussen

Busstaksitting er egentlig ulovlig i Nepal, men siden lokalbussene alltid er stapp fulle, setter folk seg oppe på taket for å komme med bussen eller slippe unna trengselen.

nepal-people-on-roof-of-bus

16. Damer som bærer tunge bører med hodet

Mange steder så jeg kvinner bære kurver med 15-20 murstein støttet av en stropp rundt hodet. Når du tenker deg om har du helt sikkert også sett bilder av dette. Ikke rart det er mye ryggproblemer i Nepal!

Sjekk også ut de andre «typiske» innleggene:

 

Relaterte artikler

4 Kommentarer

 1. Lise-Marie Lia

  For et morsomt innlegg! Skal lese de andre «typisk» innleggene du har skrevet med en gang 🙂 Spennende å lese om de typiske tingene ved Nepal!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, så bra! Er gøy å utforske lands særegenheter, så jeg vil gjerne gjøre «typisk»-innlegget til et fast innlegg for hvert land jeg besøker 😉

   Svar
 2. Marina

  Jeg vet ikke helt hvordan jeg havnet inne på bloggen din (målløs surfing kan føre til så mangt), men jeg oppdaget nepalinnleggene dine under et annet innlegg og måtte lese meg gjennom alle sammen. Så fantastisk flotte bilder du har tatt, og ikke minst formidling av inntrykk og opplevelser. Du har virkelig fått opplevd det ekte Nepal på kort tid! Jeg bodde selv 9 måneder i en liten by én time fra Kathmandu i 2008/2009. Jeg var tilbake igjen påsken 2010, og har siden drømt om neste reise – nå kjenner jeg virkelig suget i magen komme tilbake! Takk for at du vekket liv i savnet igjen, håper 2015 blir året jeg reiser tilbake igjen =)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk! Så hyggelig å høre at Nepal-innleggene mine kan inspirere, Marina! 😀 9 måneder utenfor Kathmandu må ha vært litt av en opplevelse! Selv om man mister mange av de dagligdagse hjelpemidlene vi er så vant med, får man likevel så mange andre opplevelser, minner og uvurderlig lærdom! Nepal er et flott land jeg absolutt kunne tenke meg å dra tilbake til selv og. Nydelig mennesker, flott natur, billig reise og deilig mat! 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar