Fraser Island er verdens største sandøy, og det eneste stedet der regnskog vokser rett på sanda. På den 120 km lange øya utenfor kysten av Queensland finnes biler, men ingen bilveier. Her brukes heller de brede strendene som veidekke. Bli med og utforsk Fraser Island! 

Fraser-Island-Australia

Vår knallrøde firhjulstrekerbuss frakter oss til en åpen sandstrand ved havet. Vi er på organisert tur med Sunset Safaris, og skal tilbringe en natt på sandøya. Ute på havet foran oss ser vi ferga vår komme nærmere. Ingen terminal eller brygge er imidlertid å se. Likevel har ferga stø kurs rett mot stranda vi står på. Rett før sammenstøtet heises en bred påkjøringsrampe ned rett på stranden. Vi kjører på.

Fraser-Island-Australia2

Fra nå av er asfaltdekke byttet ut med sand! Bølgene slår opp mot hjulene, mens vi raser bortover den øde stranda. Her er det ingen skilt eller lyskryss. Makshastigheten er 80km/t blir vi opplyst. Et par jeeper raser forbi oss nå og da, men ellers er det ikke mye liv å se.

Fraser-Island-Australia4

Etter en times tid stopper vi ved et elveutspring. Eli Creek kalles stedet, der en ferskvannselv med rent, deilig vann møter havet. Vi blir rådet til å følge en sti litt innover på øya, og ta vannveien tilbake derfra. Den svake elvestrømmen er perfekt for en rolig baderingtur.

Fraser-Island-Australia3Fraser-Island-Australia5 Fraser-Island-Australia6

Videre oppover kommer vi til et rustent skipsskjelett kalt Maheno. Det gamle skroget har ligget her i hele 70 år, får vi høre. Japanerne hadde planer om å frakte skipet fra Australia til Japan, men strandet allerede her! Kun rust er igjen av skipet som nå er halvveis nedgravd i sanda. På yttersiden slår bølgene opp mot skipsveggene, mens det inni er blitt tatt over av en gjeng sandkrabber. Naturen tar tilbake det som en gang var hennes.

Fraser-Island-Australia8Fraser-Island-Australia7

Neste stoppested er Indian Head, et utkikkspunkt på en av øyas åser. Utsikten herfra gir oss lange strendene i begge reninger. Utover ser vi bare endeløst, blått hav. Kenneth fastslår at dette må være Australias versjon av Verdens Ende, og jeg kan ikke si meg uenig. Reiser man herfra og rett østover, treffer man ikke land før i Sør-Amerika – flere tusen kilometer borte!

Fraser-Island-Australia9Fraser-Island-Australia10

Neste del av turen: Fraser Island – verdens største sandøy! (del 2)

Relaterte artikler

Èn kommentar

Legg igjen en kommentar