Her finner du tips til tabletter, kremer og flytende produkter det kan være lurt å ha i toalettveska på en backpackertur, og hvordan du kan spare plass. 

– Denne backpackingguiden er opprinnelig fra 2012, men oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang feb 2020) –

Enten du skal reise med eller uten innsjekket bagasje gjelder det å lage seg et lite reiseapotek som du har tilgang til på reisen. Reiser du til fattigere deler av verden er det ekstra viktig å ta med visse apotekvarer hjemmefra. Både fordi en del produkter kan være vanskelig å få tak i, og fordi noen produkter kan inneholde ukjente og farlige ingredienser.

Dette innlegget inneholder annonselenker. Det betyr at hvis du kjøper produkter gjennom disse lenkene, vil en liten prosent gå til driften av Hamaca Reiseblogg. Det er helt nødvendig for at jeg skal ha mulighet til å skrive innlegg som disse =)

Reiser du bare med håndbagasje?

Da må du huske på at beholderne ikke skal være større enn 100 ml hver, og at alle skal få plass i en liten gjennomsiktig plastikkpose eller gjennomsiktig toalettveske. Legg den også i nærheten av åpningen til sekken din, slik at den blir lett å ta opp for sikkerhetskontroll på flyplassen.

Her er en liste med apotekvarer du kan trenge på reisen din: 

TABLETTER

Imodium – Får du kraftig diare vil dette være din beste venn! Imodium gjenoppretter fordøyelsessystemets normale rytme, og reduserer på den måten antall dobesøk. Hurra!

Idoform – Disse tablettene inneholder melkesyrebakterier, som kan hjelpe deg å stabilisere magen når du reiser til et sted med en annen bakterieflora.

Reisesyketabletter – Er du plaget med bilsyke bør du ha disse lett tilgjengelig på reisen. Du vet aldri når du får en råkjørende bussjåfør eller havner på sjøen med høye bølger.

Hodepinetabletter – Paracet og Ibux kan du få tak i de fleste steder i verden, men det kan uansett være lurt å ta med et brett slik at du har tablettene klare hvis du får akutte smerter.

Vannrensetabletter – Skal du til et område hvor vannet er utrygt å drikke kan du bruke tabletter som renser vannet for deg.

Malariatabletter – Planlegger du å reise til et område med malariamygg kan du bruke malariatabletter som reduserer risikoen for å få malaria. Malariatablettene fås på resept fra legen.

P-piller – Jenter, hvis dere går på P-piller til vanlig, og skal på en lengre reise bør dere ta med dere noen ekstra brett på reisen. Det er ikke alltid like lett å få tak i dette der man befinner seg. Eller slipp stresset med p-pillene, og gå for spiral isteden.

FLYTENDE PRODUKTER

Antibac – Den letteste måten å holde hendene rene på reisen er å ha med seg en liten flaske antibac eller noen antibac-servietter.

Nesespray – Mange sliter med at nesa blir tett når temperaturen svinger mye eller man sover i air condition. Derfor kan det være lurt å ha med en nesespray som kan rense opp i nesa.

Pyrisept og Q-tips eller bomull – Skader du deg på reisen er det fint å ha noe å rense såret med.

Myggmiddel – Myggspray er helt nødvendig i tropiske strøk fordi mygg bærer på farlige sykdommer. Både denguefeber, malaria og zikaviruset blir spredd av mygg. Du bør skaffe en myggspray med minst 20% DEET. Jeg pleier å bruke Cactuz-spray med 20% DEET på hud og en egen Cactuz-spray til klær på mine reiser.

Klømiddel – Er du en av dem som elsker å klø på myggstikk kan det være lurt å ta med et middel mot kløe. Xylocaine er et vanlig produkt å bruke mot kløe.

Tørrsjampo – Hvis du er redd for at håret skal se fett og ekkelt ut på reise kan du bruke denne sprayen fra Batiste.

KREMER

Solkrem – Smør i tide! Det er aldri en dum ting! Huden bør beskyttes mot sterk sol, spesielt rundt ekvator og oppe i høyden. Bruk gjerne 30+ i ansiktet, og minst 20 på resten av kroppen.

Aloe vera – Skal du oppholde deg på steder med mye sol, kan du banne på at du blir solbrent, og da er aloe vera både lindrende, hydrerende og kjølende.

Leppomade med solfaktor – Temperatur og fukt-endringer gjør at leppene fort blir tørre. Ha derfor med deg en god leppomade med solfaktor.

ANNET

Ørepropper – Hvis du skal bo på billige gjestehus og vil få deg litt søvn på lange bussreiser anbefaler jeg å ha med et par sett med ørepropper!

Vaskemiddel – Det er ikke alltid det finnes vaskemaskin i nærheten når vi er på reise. Da er det gull å ha med litt vaskemiddel slik at vi kan vaske klær for hånd. I denne lille pakken fra Sea to Summit finnes 50 løvtynne såpeblader som kan gjøre det enkelt å vaske klær på tur.

Hvordan spare plass og redusere vekt?

FYLL OVER PÅ MINDRE BEHOLDERE:

 • Kjøp egne gjenbrukbare beholdere som er lettere å fylle på. Dette er på lang sikt det billigste og mest miljøvennlige alternativet. Jeg har et eget innlegg hvor jeg har skrevet om tre ulike typer reiseflasker jeg testet for å se hvilken som fungerer best.
 • Ta med såpeflasker fra hotell: Ta med små flasker fra hotell og fyll dem opp på nytt. Utfordringen med disse er at de gjerne er veldig små, og er vanskelige å fylle på.
 • Kjøp fulle småflasker på Normalen billigbutikk som selger både såpe, sjampo, balsam, tannkrem, hårspray og masse annet i liten størrelse.

SJAMPO-SÅPESTYKKE: Å kjøpe sjampo som såpestykke er en genial måte å både spare plass, penger og gjøre det lettere å kun reise med håndbagasje.

UKNUSELIG PARFYMEFLASKE: De fleste parfymeflasker er i glass, noe som ikke er ideelt på reise. Det finnes imidlertid små ampuller der parfymen lett kan flyttes over og oppbevares trygt. Jeg kjøpte min på Søstrene Grene (den i midten på bildet under).

SAMMENLEGGBAR HÅRBØRSTE: Du kan minske størrelsen på hårbørsten betraktelig ved å kjøpe en reisehårbørste – en rund, sammenleggbar børste der du dytter inn piggene.

Gå til NESTE STEG — Siste tips før avreise (del 6)

ELLER LES ANDRE DELER AV GUIDEN:

Backpacking – Første tanker og ideer (del 1)
Backpacking – Praktisk Planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke? (del 3)
Backpacking – Pakkeliste (del 4)
Backpacking – Siste tips før avreise (del 6)

3 Kommentarer

 1. reisen

  Hello, just wanted to mention, I liked this article. It was helpful.
  Keep on posting!

  Svar
 2. Kenneth

  Veldig bra side 🙂 Kommer definitivt til å låne tips fra deg 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar