I den siste delen av denne backpackingguiden vil jeg tipse om et par siste ting før du reiser avgårde.

 

HER ER DE FORRIGE DELENE I BACKPACKING GUIDEN:

Backpacking – Første tanker og ideer (del 1)
Backpacking – Praktisk planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke? (del 3)
Backpacking – Pakkeliste (del 4)
Backpacking – I toalettveska (del 5)

– Denne backpackingguiden er opprinnelig fra 2012, men oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang juli 2019) –

 

1. ADRESSER TIL VENNER OG FAMILIE

Det blir ofte litt postkortskriving på en slik tur, og da er det greit å ha adressene til folk man vil sende til. Frimerker er utrolig billig i utlandet – ofte er det billigere å sende brev fra andre siden av verden og hjem til bestemor, enn det er å sende et kort fra hjemstedet ditt i Norge. Ironisk, er det ikke?

 

2. KOPI AV VIKTIGE DOKUMENTER

Penger og pass er det aller viktigste du har på reisen, og derfor er det viktig å passe ekstra godt på dem. I tillegg til å ha det liggende i et magebelte, kan det være lurt å kopiere pass og bankkort i en kopimaskin. Gi et eksemplar til reisekameraten (om du har en), og legg et skjult et sted i den store sekken. På den måten kan du få fortgang i prosessen hvis passet skulle bli stjålet.

En annen smart ting å gjøre før avreise er å ta bilde av/scanne inn viktige dokumenter og legge i en skylagringstjeneste. Det kan f.eks være:

 • Pass
 • Flybilletter
 • Kvitteringer og serienummer på kamera og andre verdisaker
 • Synsundersøkelse (hvis du plutselig trenger nye briller/linser på reise)

 

 

3. NETTBANK OG BANKBRIKKE

Hvordan skal du ta vare på pengene dine mens du er ute og reiser?

Det er flere måter å gjøre dette på. Så lenge du har tilgang på nett på reisen er det enkelt å gå inn på nettbanken og ordne med penger selv. Husk å ikke ha altfor mye penger på den bankkontoen du tar ut penger fra. Hvis kortet blir frastjålet eller du bruker en hacket minibank risikerer du da ikke å miste så mye penger.

NETTBANK: Jeg bruker alltid Bank-ID på mobil på småreiser for å sjekke kontoen eller overføre. Noe å være oppmerksom på er imidlertid at Bank-ID på mobil ikke fungerer på et utenlandsk SIM-kort. Derfor er det lurt å alltid ha med bankbrikken også. Det vil også være en redding hvis du skulle miste mobilen.

PENGER UTEN NETT: Hvis du ikke har tilgang på internett dit du skal må du sørge for å ha nok penger på bankkort/mastercard, eller bruke cash.

På min første backpackertur i 2009 var det ikke like lett å finne nett overalt. Da overførte jeg alle pengene til faren min, og sendte melding til han når jeg trengte penger på brukskontoen. Mens da jeg reiste i Burma i 2012 var det kun strøkne dollarsedler som gjaldt, og de måtte tas ut på forhånd.

KREDITTKORT: Hvis du er uheldig og mister både bankbrikken og mobilen, er det smart å ha med et Mastercard til nødstilfeller og til litt mer usikre betalinger som du oppbevarer separat fra andre kort. Selv bruker jeg Norwegian-kortet på alle betalinger og uttak. Norwegian-kortet har gratis uttak, og når jeg bruker det tjener jeg opp cashpoints i samme slengen. Jeg har allerede cashet ut fler gratis flyturer med Norwegian etter jeg startet å bruke det! Her er en link til en vervekampanje som gir både deg og meg 200 cashpoints/kroner når du bruker kortet første gang!

CASH: Når det gjelder uttak av penger i lokal valuta, pleier jeg som oftest å ta ut 1000-2000 kroner i cash når jeg ankommer destinasjonen. Valutakursen er nesten alltid bedre i det landet du reiser til enn på flyplassen eller banken hjemme i Norge. Skal jeg utenfor Europa pleier jeg også å skaffe 100-200 amerikanske dollar som nødcash. De aller fleste landene i verden har mulighet til å ta imot dollar, hvis alt annet ikke skulle virke.

 

 

4. MOBILBRUK I UTLANDET

Det blir heldigvis bare billigere og billigere å ringe fra utlandet, men reiser du utenfor EU kan du fortsatt gå på en dyr smell hvis du bruker det norske SIM-kortet. Vær derfor nøye med å sjekke prisene på ditt abonnement til landene du skal besøke.

Skal du til land som har dyre ringepriser vil jeg anbefale å kjøpe et lokalt SIM-kort. Gå til en telesjappe eller en lokal kiosk, og velg deg ut et SIM-kort med god datapakke. I en del land trenger du å vise passet ditt for å få kjøpt et SIM-kort. SIM-kortene kan lett fylles på med større datapakker, hvis det er ønskelig.

Kjøper du en mobiltelefon med et abonnement hender det at mobiltelefonen er sperret for å bruke andre SIM-kort. Sjekk derfor hos en mobilselger før avreise, slik at du er sikker på at du kan bruke SIM-kort i landet du besøker.

Har du et lokalt SIM-kort eller wifi tilgjengelig er det aller billigste å ringe familie og venner over internett istedenfor med vanlig mobilsamtaler. Bruk f.eks Facetime, WhatsApp eller Facebook for å ringe.

 

 

5. SJEKK UTLØPSDATOER

Har du sjekket utløpsdatoen på bankkortene og passet ditt? Mange land slipper deg ikke inn hvis passet ditt går ut om under seks måneder. Pass også på at bankkortene dine ikke utløper før du er hjemme igjen.

 

6. LAGE BLOGG?

En blogg er et fint sted å legge ut reisebrev og bilder på reise, slik at de som ønsker i familien og vennekretsen kan følge deg. Populære gratis bloggplatformer er for eksempel Blogg.no, blogger.com eller WordPress. For flest muligheter til redigering og design vil jeg anbefale wordpress.com.

 

7. GOD KOMMUNIKASJON

Skal du reise sammen med noen, så snakk litt med reisekameraten din om hvordan dere vil ordne ting praktisk, og hvilke forventninger dere har til turen. Selv om dere er verdens beste venner før dere drar, har dere neppe vært i samme situasjoner som dere kommer til å oppleve nå.

God kommunikasjon er kjempeviktig underveis for å trives på reise!

 

Nå gjenstår det bare å si lykke til med planleggingen – håper denne guiden har hjulpet deg til å oppnå drømmen din om en ordentlig backpackertur!

Kom gjerne med kommentarer og tips om det er noe jeg bør legge til.

GOD TUR!

 

Andre relevante innlegg om backpacking:

4 Kommentarer

 1. Solvei

  Er i planlegnings fasen av min første backpacker tur og dette var sikkelig til hjelp!! Både for å få bekreftet hva jeg har lest rundt på forskjellige nettsider og for at du har tatt deg tid til å organisere alt pluss litt ekstra på ett sted 🙂

  Tusen tusen takk!!

  Svar
 2. Sofie

  Hei! Jeg skal reise 4,5 mnd. i Mellom- og Sør – Amerika etter jul. Denne reiseguiden var utrolig bra! mange gode tips og nyttige ting å huske på nå som jeg er i planleggingsfasen! Så tusen takk for at du deler! 🙂

  Har et par spørsmål som du kanskje kan svare på:

  Har du erfaring med Couchsurfing eller airbnb? possitive/negative erfaringer? eller vet du om andre alternativer dersom man ønsker å bo hos lokal befolkning?

  Har du erfaringer med det å blogge fra Ipad? Jeg kommer mest sannsynlig ikke til å ha med meg Laptop på reisen min, men har lyst til å ha en blogg (med hovedsakelig bilder) underveis.

  Skal innom landene Costa Rica, Brasil, Argentina, Peru, Colombia, Cuba og Mexico. Tar gjerne imot reisetips dersom du har vært i noen av disse landene 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Sofie!

   Beklager at jeg ikke har svart! Tror kommentaren din rett og slett har gått meg hus forbi mens jeg var på reise i Japan..

   Jeg har aldri brukt verken AirBnb eller Couchsurfing faktisk, men burde absolutt prøvd det snart kjenner jeg. På Cuba vet jeg imidlertid at det er mulig å bo på det som heter Homestay. Da kan du leie et rom hjemme hos folk og spise sammen med dem. Dette trenger du nok ikke å booke på forhånd, men det kan være greit å gjøre litt research =)

   Det er godt mulig å blogge fra Ipad. Jeg gjør det ikke selv, siden jeg fotograferer i råfiler og de må behandles på PC. Men om du tar fotograferer i vanlig JPEG og får overført bildene via WiFi eller en dings imellom er dette fullt mulig. WordPress har f.eks en egen App som kan lastes ned.

   Av landene du nevner har jeg vært i Costa Rica og Mexico. Har enda til gode å besøke Sør-Amerika! Jeg likte meg veldig godt i innlandet av Costa Rica. Vulkanen og jungelen rundt La Arenal er veldig flott. Masse spennende dyreliv og mye vakker natur. Ved kysten besøkte jeg Playa Tamarindo og Puerto Viejo, men sitter ikke igjen med det beste inntrykket må jeg innrømme. Playa Tamarindo var ekstremt støvete. Det blåste så mye at det la seg et lag med støv på alle tinga våre inne på rommet. I Mexico besøkte jeg Yucatan-halvøya. Playa Del Carmen er veldig turistifisert, så ville ikke dratt innom her med mindre du vil feste med andre nordmenn.. I Tullum likte jeg meg imidlertid godt. Her kan du bo nede på stranda i koselige strandhytter, og det er mye roligere. Mayaruinene i Mexico er også å anbefale om du liker historie.

   Håper du får en knallfin tur! 😀

   Svar

Legg igjen en kommentar