Alltid drømt om å reise ut i den store verden? Nyte friheten ved å backpacke fra land til land? Oppleve noe du aldri har opplevd før, oppdage bortgjemte skatter, lære mer om verdens kulturer og historie, stifte nye bekjentskaper?

I denne backpacker-guiden får du hjelpen du trenger!

Kom igjen, du lever bare en gang! Det er NÅ du har sjansen!

– Denne backpackingguiden er opprinnelig fra 2012, men oppdateres regelmessig med ny informasjon (sist gang juli 2019) –

backpacking-reise-jorda-rundt

Reisene mine til over 70 land i verden har gitt meg de beste minnene i livet mitt. Og jeg ønsker at du skal få oppleve minst like mye gøy, magisk og spennende som det jeg har gjort til nå i livet! Derfor vil jeg gjerne dele mine beste tips og erfaringer fra både backpackerturer og andre reiser jeg har hatt rundt i verden.

Er du som meg, er det stor sjanse for at det ligger en liten globetrotter inni deg som bare venter på å slippe ut!

Men backpacking krever en del planlegging, innkjøp og forberedelser – sånn er det bare. Både visum, vaksiner og reiseforsikring er noe du må sjekke opp på forhånd. I tillegg er valg av sekk og hva du skal ha med deg også noe du må vurdere ut ifra hvilken del av verden du planlegger å besøke.

Alt dette skal du få lese mer om i denne guiden til backpacking! 

Det høres kanskje stressende ut, men jeg kan forsikre deg om at når planleggingen er igang fyker energinivået ditt på magisk vis til topps. Selv om reisen kan være langt frem i tid, vil tanken på drømmereisen motivere deg gjennom hva enn det skulle være av utfordringer og problemer. Og den hyppige dagdrømmingen om eksotiske strender og gamle templer vil hjelpe til å holde deg på riktig spor.

Før du vet ordet av det er dagen der! Du står der på flyplassen med en sekk som skal være ditt hjem de neste ukene eller månedene. Du klemmer ekstra hardt på mamma, og er litt smånervøs for om du i det hele tatt vil komme tilbake til trygge Norge igjen (bare slapp av, dette er helt normalt). Og plutselig skal du starte på ditt livs reise!

 

Men hvordan skal du begynne planleggingen til den store reisen, lurer du kanskje? 

Nettopp det vil jeg hjelpe deg med her! Bare heng med videre!

 

lotus-temple-delhi

New Delhi, India

 

Last ned Hamacas Reiseplanlegger her, og planlegg din egen reise samtidig som du leser tipsene i backpackerguiden!

 

1. HVOR VIL DU REISE? 

Da jeg fikk ideen om backpacking, var det første jeg gjorde å sette meg ned med et verdenskart. Jeg kjøpte faktisk et sånt svært skolekart som finnes i klasserommene på barneskolen, og hang det opp rett over senga. Hver gang jeg lå våken, kikket jeg opp og dagdrømte meg vekk til fjerne, eksotiske steder.

Hvor vil jeg egentlig dra? Hva vil jeg oppleve?

…jeg hadde lyst til å reise overalt! Vandre på den kinesiske mur, klatre på gamle templer i Kambodsja, beundre Taj Mahal, sole meg på paradisstrender i Thailand, dykke på Great Barrier Reef, gå på Hollywood Boulevard, spise taco i Mexico og gå opp til Machu Picchu. Og det er gjerne slike drømmer de fleste førstegangsreisende får. Helt fra vi er små blir vi bombardert av bilder fra klodens mest besøkte reisemål, og sakte men sikkert bygger det seg opp et stort ønske om å oppleve disse underverkene på nært hold.

Men det er her det er lett å gå på en smell.

Du kan ikke rekke å se hele verden på noen få måneder! Og hvis du prøver, ender du gjerne opp med bruddstykker herfra og derfra som ikke gir hverken innsikt eller særlig forståelse for stedene man besøker. På min seks måneder jordarundt-tur reiste jeg gjennom tre kontinenter. Nå i ettertid innser jeg at jeg fint kunne valgt meg ut ett kontinent og tilbragt lengre tid på hvert sted.

Det er fint å se underverker og kjente byer, men min erfaring er at det er vel så verdifullt å benytte tiden til å lære om reisemålets bakgrunn, historie og kultur. Lokale bekjentskaper og en dypere forståelse av hvordan andre mennesker på kloden lever, vil gi lærdom og opplevelser for livet som ikke kan erstattes med noe annet! Det er hvert fall min erfaring!

Mitt beste tips til backpacking er derfor: 

Bestem deg for det kontinentet du aller helst vil utforske, og bruk tid der! 

Si til deg selv at du helt sikkert har mulighet til å reise mer ved senere anledninger også.

 

 

2. REISE ALENE ELLER SAMMEN MED NOEN 

Liker du deg best på egenhånd, eller ønsker du en reisekamerat?

Å reise i følge med noen er fint både for trygghetsfølelsen og for å dele opplevelser sammen. Men et reisefølge kan også by på uforutsette utfordringer. Tenk godt igjennom om du og reisekameraten din faktisk har god nok kjemi og om dere er på bølgelengde. Å dra på backpacking sammen betyr at dere kommer til å tilbringe MYE tid med hverandre!

Hvor godt kjenner du personen? Har dere de samme ønskene?

Hvis du har en kompis eller venninne som også ønsker å reise, er det jo helt supert. Men i mange tilfeller er venner og familie opptatt med utdanning, småbarn eller jobb. Hva gjør du da?

Jo! I mitt tilfelle brukte jeg en side som heter reisefolge.no (er nå nedlagt), og fant meg en reisekompis til min første backpackertur. Etter litt prating på nett, planleggingsmøter og andre bli-kjent-aktiviteter reiste vi sammen ut i den store verden. Men som sagt – det gjelder å bli litt kjent før turen, så det ikke plutselig blir helt kræsj med personlige interesser og vaner.

Nettsider for å finne reisefølge: ReisevennVegabond reisevenn, Venneportalen.

 

OK, hva med å reise alene?

Å REISE ALENE ut i den store verden kan høres superskummelt ut. Men det er fullt mulig, selv for jenter.

Fordelen med å reise alene er at du lærer utrolig mye om deg selv, blir mer selvstendig og kan gjøre akkurat som du selv ønsker på reisen. Jeg har også opplevd at det er lettere å bli kjent med nye mennesker, og binde tettere bånd med dem.

Jeg har skrevet mer om hvordan min første opplevelse som alenereisende var, fordeler ved å reise alene og hva slags forberedelser du kan gjøre før din egen alenereise her: Reise Alene? 

 

N23A0108

Luang Prabang, Laos

 

3. HVOR MYE TID HAR DU TIL RÅDIGHET? 

Hvor mye tid du vil sette av til backpacking, er lurt å vurdere både med tanke på reisebudsjett og planlegging før reisen. Forberedelsene til backpacking i fire uker sammenlignet med en seksmånders reise er gjerne ganske forskjellig. Både reiseforsikring og visum blir dyrere hvis du skal reise over lengre tid.

Har du en tidsramme? Hvor lang tid trenger du i hvert land?

Et opphold mellom studiene, en ekstra lang ferie, eller permisjon fra jobb kan gi deg kanskje 3 uker, 3 måneder eller et halvt år. Uansett hvor kort eller lang tid du har vil jeg anbefale følgende: Jo mindre tid du har til backpackingen, jo mer kan det være lurt å planlegge på forhånd. På den måten får du mest mulig ut av tiden du har til rådighet.

Det går også an å reise helt uten å planlegge en hjemreise. På flere av reisene mine har jeg reist ut uten returbillett, senest i vinter da jeg reiste på ubestemt tid. En slik frihet er nydelig, og gjør turen mer åpen for impulsive krumspring her og der.

 

trinidad-strand-jorda-rundt

Pigeon Point, Trinidad & Tobago, Karibien

4. HVOR MYE PENGER TRENGER DU? 

Når reiselengden er bestemt, er finansieringen et annet punkt du ikke kommer utenom (de fleste er ikke så heldige at de har 100.000 kroner stående klare på en bankkonto!) Et reisebudsjett kan derfor være lurt å sette opp.

Som backpacker vil de fleste reise så billig som mulig, men det er vanskelig å sette opp et bestemt dagsbudsjett siden prisnivået varierer veldig fra land til land. Hvor mye penger du trenger kommer også veldig an på hvilke standarder du har.

Trenger du eget bad på rommet, eller kan du bo på dorm-room med felles bad? Kommer du til å spise billig lokalmat, eller dyrere restaurantmat? Hvor mange lange transportetapper trenger du? 

 

Noen eksempler:

BACKPACKING I ASIA: I land som Vietnam, Thailand, Kambodsja og Malaysia finner du ofte enkle dobbeltrom hosteller og gjestehus til 60-100 kr per natt. Mat koster rundt 50-100 kroner om dagen. Andre utgifter som transport, alkohol og shopping blir heller ikke særlig store. Derfor kan du greie deg fint på 200-250 kr dagen inkludert noen aktiviteter og transport. I India, Nepal og Sri Lanka er prisnivået enda lavere, spesielt utenfor høysesong og de store turistattraksjonene.

Husk at det ikke bare er turen som koster penger. Visum, vaksiner, forsikring og utstyr koster en del det og.

I Hamacas Reiseplanlegger ligger et skjema du kan fylle ut for å beregne budsjettet til reisen din.

 

Når du har funnet ut ca hvor mye penger du trenger, kan du spørre seg selv:

Har du noen oppsparte midler? Hvor mye penger må du eventuelt jobbe opp?

Finn da ut hvor mye du kan spare i måneden, og vips så vet du når du kan sette deg på flyet! Trenger du tips til sparing og billigere reising, kan disse innleggene være hjelpsomme:

 

 

5. HVILKEN RESEARCH BØR DU GJØRE? 

Research er også en del av reisen, selv om alle ikke er like glad i det. For min del synes jeg det er kjempegøy å lese, se bilder og videoer fra stedene jeg drømmer om å besøke. Det er en del av reisen, rett og slett. Strandscenene fra filmen The Beach (med Leonardo DiCaprio) fra øya Phi Phi Leh i Thailand, ble f.eks sett gjentatte ganger før første Thailandbesøk!

Det er en del informasjon det kan være lurt å finne ut av på forhånd om landene du reiser til: 

 • Hva heter hovedstaden?
 • Hvilket språk snakker de?
 • Hvilken valuta brukes, og hva er kursen?
 • Trenger du visum før innreise?
 • Hva er tidsforskjellen?
 • Hva er retningsnummeret?
 • Hvilken type strømkontakt bruker de der?

Rough Guide, Footprint og Lonely Planet er kjekke guidebøker for backpackere der du finner informasjon om bosteder, aktiviteter, transport, spisesteder og masse annet. Jeg har selv brukt Lonely Planet en del, og de er utrolig hendige siden de har kart over de større stedene, og gir deg et overblikk over hva som er verdt å se.

Enten du kjøper guidene for et og et land, eller samlebøkene for flere land, trenger du som oftest kun å ta med deg guideboken til første destinasjonen. Min erfaring er nemlig at det ofte er lett å bytte til seg bøker fra andre, eller kjøpe de billig når du kommer dit.

Men husk at veldig mange turister bruker disse bøkene – kanskje det er like gøy å finne ut ting på egenhånd? Å spørre de lokale om reisetips kan ofte føre deg steder du aldri hadde forestilt deg. Husk at det også finnes utrolig mye nyttig informasjon på nett, spesielt på reiseblogger!

 

reine-lofoten-panorama

Lofoten, Norge

 

Gå til NESTE STEG — Praktisk planlegging (del 2)

 

ELLER LES ANDRE DELER AV BACKPACKING GUIDEN:

Backpacking – Praktisk Planlegging (del 2)
Backpacking – Hvilken sekk og hvordan pakke (del 3)

Backpacking – Pakkeliste (del 4)
Backpacking – I toalettveska (del 5)
Backpacking – Siste tips før avreise (del 6)

3 Kommentarer

 1. Tiril

  Hvor kjøpte du skole kartet og hvor mye kostet det? Tusen takk for gode reisetips!;)

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Tiril! Kjøpte skolekartet i en bokhandel i Drammen mener jeg å huske, men det er noen år siden nå. Vil tro de har det i noen bokhandler andre steder også, samt på Nomaden eller Chill Out =)

   Svar

Legg igjen en kommentar