Hvordan ser budsjettet mitt ut for en reise på ubestemt tid? Og hvilke forberedelser bør gjøres før avreise? Her er mine erfaringer og tips til deg som ønsker å gjøre det samme!

Det har allerede gått tre uker siden jeg satt mine bein på Sri Lanka for første gang, og føler nå at jeg har funnet meg godt til rette på denne tropiske øya i Sør-Asia. Reisen startet med en fin 9-dagers sponset rundtur med Norlanka Travels, og deretter har jeg hatt behagelige dager på At Ease Beach Hotel i kystbyen, Hikkaduwa.

Nå begynner imidlertid reisehverdagen å komme snikende. For en uke siden slo min reisekompis, Thomas, følge med meg på dette eventyret, og sammen skal vi leve livet som fulltidsreisende, uten å ha noe annet å forholde oss til enn når visumet går ut.

Vi er begge spent på morgendagen. Da flytter vi inn i en leilighet vi har leid for minst to måneder her i Hikkaduwa. Deretter vil dagene bli fylt med litt foto, video og nettside-jobbing (hovedsakelig for Merete som driver Norlanka og At Ease), dagsturer til steder i området, blogging, lesing, fersk fruktjuice- og iskaffedrikking, spaserturer på den flere kilometer lange stranda og andre tilfeldige ting vi måtte ramle over i løpet av dagen.

 

Jeg vet det kan virke fjernt for mange å skulle legge ut på en reise fra Norge på ubestemt tid. De aller fleste har en sluttdato på reisen sin, og det gjør praktiske ting litt enklere. Men med dette innlegget vil jeg vise at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til for å prøve seg på en nomadisk livsstil. For meg var det faktisk overraskende enkelt å gjennomføre når jeg først bestemte meg for det.

 

REISEBUDSJETT

Et av spørsmålene jeg har fått mest når jeg har fortalt om reise på ubestemt tid-prosjektet mitt er hvordan jeg finansierer en hverdag som heltidsreisende. Derfor tenkte jeg like godt å starte med dette. For hvordan finansierer man egentlig en reise på ubestemt tid?!

Jo, planen er først og fremst å holde kostnadene nede ved å:

Reise i lavkostland – Jeg ser for meg at jeg en god stund fremover kommer til å oppholde meg i land i Asia hvor prisnivået er vesentlig lavere enn i Norge. Sri Lanka, som jeg starter i, er f.eks veldig billig, både når det gjelder bo, mat og transport.

Oppholde meg lengre på hvert sted – Ved å være lengre på hvert sted minker utgiftene til lange transportetapper og flybilletter. Her på Sri Lanka leier jeg også leilighet på månedsbasis, noe som ofte er billigere og mer praktisk enn å bo på gjestehus. I leiligheten vi har funnet oss her i Hikkaduwa har vi f.eks kjøkken, slik at vi kan lage en del av måltidene der, og på den måten redusere kostnadene enda mer.

Jobbe for kost og losji + sponsede reiser – Mange steder i verden kan man jobbe noen timer om dagen for gratis mat og bosted. Jeg har f.eks tenkt å teste workaway.info, der man kan finne slike jobber de fleste steder i verden. Dette kan være en måte å holde kostnadene nede. Ellers vil jeg som reiseblogger også få noen sponsede reiser reisekostnadene er dekket i en periode.

Inntjening – jeg får inn litt penger på en halv leilighet jeg leier ut i Oslo. I tillegg vil jeg mest sannsynlig tjene litt på bloggen, og noe på frilans foto/videooppdrag underveis.

Jeg har ikke spart opp en bestemt sum til denne reisen, men jeg har en sparekonto med nok penger til at jeg ikke trenger å bekymre meg for å bli blakk på et par år (hvis jeg holder et nokså lavt månedsbudsjett, vel og merke). Målet er likevel å bruke så lite som mulig av disse pengene slik at jeg i prinsippet kan få det til å gå rundt på reisen.

 

Utgifter før avreise

 • Flybillett: Oslo – Colombo: 3100 kr
 • Visum: 575 kr for 3 mnd visum til Sri Lanka
 • Småinnkjøp: litt usikker på hvor mye jeg brukte her, men jeg hadde det meste av utstyr fra før. Dette er derfor snakk om solkrem, myggspray, tannkrem, såper osv.

 

Faste utgifter på reisen

 • Digitale abonnement som Adobe CC, bloggdomene, webhotell, Vimeo, skylagring, Smugmug
 • Studielån i Lånekassen
 • Reiseforsikring
 • Mobil

Dette vil bli omtrent 28 000 kr i året, ca 2330 kr i måneden. 

 

Hva ser jeg for meg av daglige utgifter i månedene fremover?

 • Bokostnader: 60 kr (leiligheten i Hikkaduwa koster 55 kr pr pers i mnd)
 • Mat: 80 kr
 • Transport: 30 kr
 • Underholdning: 20 kr
 • Annet/shopping: 30 kr

Dette blir 220 kr dagen, eller 6600 kr måneden.

Etter å ha vært på Sri Lanka i noen uker nå ser jeg at dette budsjettet absolutt kan være realistisk her, uten at det går altfor mye på bekostning av god mat og opplevelser. Jeg skal følge utgiftene i budsjettappen, Trail Wallet fremover og holde dere oppdatert underveis.

 

BOSTED OG JOBB

Det folk jeg prater med gjerne synes er skumlest ved å skulle bryte opp livet i Norge er å si opp jobben og flytte ut av hjemmet sitt. Og det er ikke så rart. En jobb, et hjem, samt venner og familie er røtter som får oss til å føle oss trygge i hverdagen. Å rive opp disse kan forståelig nok føles ganske brutalt.

Tanken på å oppnå den optimale frihetsfølelsen gjorde det likevel ikke så vanskelig for meg å både si opp jobben og flyttet ut av leiligheten min i Oslo. Alle tingene mine står nå i bokser på rommet mitt i barndomshjemmet. På den måten er jeg fri til å reise så lenge jeg måtte ønske, og ikke ha noen forpliktelser til å komme hjem en viss dato.

Jobb

 • Vær ærlig med sjefen: Det er ikke dere, det er meg-typ ting. Det gir kanskje rom for at man kan komme tilbake en gang i fremtiden, hvis det skulle være aktuelt.
 • Si opp i tide: Hvis man har fastjobb er det viktig å sjekke oppsigelsestiden, og planlegge reisen til riktig tid.

Bosted

 • Leilighet/hus-eiere: Vurder om det er best å selge eller leie ut ut ifra markedet og hvor mye sparepenger du har. En utleiemegler vil gjøre det enkelt å leie ut uten at man trenger å følge opp praktiske ting hjemme i Norge.
 • Selg unna ting du ikke trenger for å spe på reisebudsjettet: Alle gjenstander som vil falle i pris i årene i løpet av de neste årene bør selges før avreise.

 

VIKTIGE DOKUMENTER

For å kunne oppholde seg i utlandet lengst mulig er det lurt å fornye og skaffe seg visse dokumenter:

Pass – I de fleste land kreves det at passet er gyldig i et halvt år ved innreise og at det er minst to ledige sider. Det var derfor viktig å ha et nokså nytt pass når jeg reiste avgårde. Jeg fikk nytt pass i fjor, og har derfor både mange ledige sider og gyldighet frem til 2026.

Visum – Visum kan noen ganger være en utfordring når man reiser på ubestemt tid siden man ofte ikke har en spesifikk utreisedato og en returbillett. Vi fikk likevel skaffet oss et tre måneders visum til Sri Lanka ved å fylle ut en tosiders søknad, legge ved noe dokumentasjon og betale 575 kr på ambassaden i Oslo. Visum til de neste destinasjonene tar jeg mer på sparket.

Bankkort/kredittkort – Som en sikkerhet reiser jeg alltid med mer enn ett bankkort/kredittkort. Jeg har med et vanlig bankkort, et Mastercard fra DNB, og et Visa-kort fra BankNorwegian. Sistnevnte er det kortet jeg bruker til uttak og kortbetaling siden dette ikke har noe gebyr i utlandet, og er sikrere enn et vanlig bankkort. Jeg sparer da også opp Norwegian-poeng til når jeg en gang skal fly hjem. Jeg har skrevet mer om fordelene ved kortene til Bank Norwegian i et eget innlegg.

Ved å ha flere kort, og legge dem på ulike steder i bagasjen vil jeg være litt mer sikret mot tyveri og det vil være større sjanse for å ha et kort som funker i ulike minibanker. Det er også viktig å sjekke at de har flere års gyldighet før avreise.

Vaksinekort: På Sri Lanka og de fleste andre land i Asia er det ikke noe krav med vaksinedokumentasjon. Men hvis jeg i fremtiden skulle reise til Latin-Amerika eller Afrika krever noen av landene der dokumentasjon på at jeg har tatt Gulfeber-vaksine. Dette er derfor et dokument jeg har tatt med i tilfelle jeg ender opp i et av disse landene.

Andre ting å ha digitalt: I Dropbox har jeg en egen mappe med «Viktige dokumenter», som f.eks kvitteringer, synsundersøkelsen jeg tok sist, serienummer på kamerautstyr, kontrakter, kopi av pass og vaksinekort.

 

REISEFORSIKRING

Reiseforsikring blir dessverre fort dyr når man reiser over 60 dager, siden de typiske helårsforsikringene ikke gjelder lengre. På reiser over to måneder må man derfor heller tegne en egen reiseforsikring for lengden på reisen.

Da jeg var i Sør-Amerika brukte jeg World Nomads, og selv om jeg ikke hadde noen skader å melde da virket dette som et seriøst selskap som dekket det meste jeg trengte. Etter 60 dager på reise, går min helårsforsikring hos DNB ut, og da planlegger jeg å skaffe World Nomads. Det geniale med dem er nemlig at man kan starte forsikringen når som helst – også mens man er på tur. Den kan også forlenges underveis, noe som passer perfekt for en reise på ubestemt tid.

 

POST

Jeg beholder adressen min i leiligheten i Oslo, og får post dit. Men jeg får veldig lite brev, så dette vil mest sannsynlig ikke være noe problem.

 

VAKSINER

Jeg har ikke tatt noen nye vaksiner før denne turen, siden jeg allerede var dekket opp av dem jeg trengte. Men Hepatitt A+B og tyfoidfeber er vaksiner jeg ville tatt hvis jeg ikke hadde dem fra før. Å sjekke barnevaksinene kan også vært lurt.

Når det gjelder myggbårne sykdommer, som malaria og dengue, har jeg valgt å ikke kjøpe malariatabletter, men bruker myggspray når det er nødvendig.

 

MOBILABONNEMENT

Jeg har beholdt det norske SIM-kortet slik at jeg beholder mobilnummeret mitt og kan bruke det i nødsituasjoner. Rett før jeg dro byttet jeg imidlertid fra månedsabonnement over til kontantkort slik at jeg ikke har noen månedlige utgifter. Med Chess, som jeg har brukt de siste årene, må jeg da fylle på 50 kr hvert halvår og bruke litt av det i løpet av den perioden for at nummeret ikke skal bli sagt opp.

På Sri Lanka har jeg skaffet meg et lokalt SIM-kort, og fyller på det her når det er tomt.

 

REISESEKK

Jeg har blitt veldig fan av trillesekkene til Osprey de siste årene. Derfor har jeg også valgt å ta med en trillesekk på denne turen. Den rommer mye, og gjør det praktisk å bevege meg rundt når jeg skal det. I tillegg har jeg med to dagstursekker og en veske.

Hovedsekk: Osprey Sojourn 80 liter.

Dagstursekker: Osprey Rebula 24/Seven 34 liter til håndbagasje på fly, Dagstursekk på 18 liter som følger med Osprey Ozone 75 Convertible.

 

BACKUP

På en lengre reise er man ekstra sårbar for tyveri, siden man oftere reiser rundt med alle eiendelene sine. En god plan for backup av dokumenter og bilder er derfor viktig for å redusere risikoen for å miste minnene. Dette er hva jeg gjør:

To harddisker: Jeg har kjøpt to Lacie Rugged Mini 4 TB harddisker; en hovedsakelig til foto og en til video, men så lenge det er plass kommer jeg også til å bruke filmharddisken til backup av bilder.

Skylagring hos Jottacloud: Mange steder i Asia er nettet altfor tregt til å laste opp store filer underveis. Men jeg kommer nok til å prøve og laste opp noen av de viktigste filene. I tillegg har jeg tilgang på hele bildearkivet mitt gjennom Jottacloud, og kan laste ned gamle bilder/videoer derfra hvis jeg skulle trenge det.

Evernote til dokumenter: Evernote er en gratis app man både kan ha på mobilen og på PC’en. Det er denne jeg bruker for å ta notater underveis på reisen, skrive dagbok og lage lister. Disse notatene kan igjen organiseres i mapper inne i Evernote, og blir automatisk backet opp i skyen når man har nett. På den måten vil notatene jeg tar på reisen alltid være sikre.

Har du flere spørsmål rundt det praktiske til en slik reise, still dem gjerne under!

Her kan du lese mer om mine tanker rundt det å reise på ubestemt tid:

Reiser jeg har hatt i høst etter jeg sa opp jobben:

 

10 Kommentarer

 1. Helene

  Hei, du har ikke nevnt et av de aller viktigste punktene, nemlig at du faller ut av Norsk Folketrygd. Dersom du planlegger å komme hjem innen 12 mnd så blir du stående som medlem , men hvis du ikke har konkrete planer om å komme hjem innen 12 mnd så faller du ut fra dag 1 om du ikke skatter til Norge. Hvordan tenker du når det gjelder dette? Har du gjort noen tiltak?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Helene!
   Helt sant, skjønner at du lurer på dette =) Jeg har ikke tatt opp denne problemstillingen her, hovedsakelig fordi jeg ikke trenger å ta stilling til dette riktig enda. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å trives med livsstilen som fulltidsreisende enda, siden jeg kun har vært på reise i litt over 3 uker, og derfor er det også et valg jeg kan utsette litt til.

   Men hvis jeg ønsker å reise videre etter et år kommer jeg uansett ikke til å la mangel på medlemskapet i Folketrygden stoppe meg. Det blir nok enten å søke om frivillig medlemskap, siden jeg skal skatte litt til Norge gjennom enkeltpersonsforetaket mitt, eller at jeg velger å leve uten sikkerhetsnettet Folketrygden gir. Når det gjelder helsedelen vil jeg mest sannsynlig oppholde meg i billige land der jeg også kan få helsehjelp til en helt annen pris enn i Norge. Jeg vil også ha litt penger oppspart hvis det skulle skje noe, og har reiseforsikring som dekker akutte skader underveis.

   Det er så klart en risiko man må være villig til å ta. Vi er utrolig heldige som har dette
   godet i Norge. Min min tankegang er at livet likevel er for kort til å sitte hjemme og glane i taket bare fordi jeg er redd det skal skje meg noe på reisen 😉

   Svar
 2. Geir

  Backup-rutinene dine skremmer meg litt. Har du rutiner for oppbevaring mens du er på reis? Jeg har lagt inn enda en liten sikkerhet akkurat når det gjelder dette: Tømmer ikke minnebrikkene før jeg er sikker på at jeg har lagret ting et sted der jeg ikke er (dvs. Jottacloud). Hvor mange minnekort har du med deg?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Jeg skjønner hva du mener, Geir. Jeg pleier vanligvis å ha alt backet opp på minnekort OG harddisk når jeg reiser på kortere reiser. Men når jeg skal være borte såpass lenge vil det bli for dyrt å skaffe seg masse minnekort. Jeg skal jo både filme og fotografere mye, og filene tar STOR plass. Det jeg likevel mest sannsynlig kommer til å gjøre er å ha en del av råfilmen backet opp på en av Thomas sine harddisker også. Og jeg kommer til å ha bildene jeg tar to steder – foreløpig blir det nok en kopi på hver av de to Lacie-diskene.
   Også tenker jeg det er naturlig å ta et opphold til et land med kjappere opplastingshastighet etter et halvt års tid, og få sikkerhetskopiert filene til skyen =) Får håpe det får bra!

   Svar
 3. Eli

  Så kult! takk for at du deler! Helt enig i det der med Folketrygden. Kan ikke sitte hjemme og klø seg i rævva pga dette! Jeg takker for alle tipsene. Det frister å gjøre det samme og å komme meg litt over i et annet kontinent – fra Afrika til Asia. Slik jeg oppfatter det er det enda billigere i Asia, så det er jo en god grunn til å flytte på seg. Jeg følger spent med på ditt eventyr og venter på mange godt råd og tips underveis. Go Girl and enjoy every bit of your journey!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk for hyggelig kommentar, Eli! =) Det kan nok hende Asia er enda billigere enn Afrika ja. Men nå har jeg ikke reist så mye i Afrika som deg, så det er vanskelig å si. Jeg føler hvert fall jeg får mye for pengene her, og at et lavt budsjett ikke går så mye på bekostning av spennende opplevelser og god mat. Du får si ifra hvis du skulle ende på Sri Lanka i tiden fremover 😉

   Svar
 4. Silje

  Hei.
  Du leier ut halv leilighet og får litt inntjening på dette. Hvordan gjør du det med tanke på skatten/det skattemessige og evt innboforsikring/huseierforsikring?
  Jeg har tenkt å legge ut på en lenger reise i Asia til våren og skal leie ut leiligheten. Jeg skal ta kontakt med skattekontoret og forsikringsselskap, men tenkte jeg også kunne ta kontakt med deg for å høre om du har noen tips? 🙂

  Svar
 5. Pauline

  Har også vert fornøyd med World Nomads! Jeg sier bare god tur og kos deg! Og når man er blakk og lei så er det bare å dra hjem igjen til Norge 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar