Å bo på Rena er nokså ensidig i lengden.. Spesielt uten muligheter for å komme seg rundt. Men heldigvis ble det nå slutt på rastløsheten og frustrasjonen! Jeg har nemlig fått låne Mercedesen til Kenneth! Denne helga ble det derfor biltur med DESTINASJON RØROS!
Biltur-til-rørosKjøreturen fra Rena til Røros tar omtrent 3 timer og går for det meste gjennom tett skog eller på siden av Glomma. Vi kom oss litt sent avgårde fredag kveld, men rakk å se de vakre høstfargene i en times tid, før sola gikk ned i en brennende vakker kveldshimmel.

Koppang-bro

Koppang-solnedgang

Fantastisk solnedgang på en bru over Glomma. Like ved Koppang.


Etter det gikk turen for det meste i stummende mørke opp Rendalen, til Tynset og videre til Røros. Vi hadde booket plass på en liten camping et par kilometer utenfor sentrum, og fikk en knøttliten campinghytte for 350 kroner natta. Helt kurant for oss fattige studenter..

Selv om det var sent på kvelden tok vi oss en kjapp tur inn til sentrum for å få oss litt mat. Røros virket nokså død og forlatt på denne tiden av døgnet, og vi begynte å lure på om vi måtte gå sultne til sengs. Heldigvis fant vi en restaurant der vi rakk den siste serveringa med 10 minutter, og fikk oss en deilig pizza. Bortsett fra den opplyste kirken fikk vi lite inntrykk av hvordan byen egentlig så ut. Derfor var jeg  skikkelig spent på hva morgendagen ville bringe! Mørket skjulte både fargene på husa og torvet på taket.

røros-byvandring5

røros-kobber-drift

Morgen etter hadde yr.no lovet oss sol, men jammen lå det ikke et tjukt tåkelag over byen da vi kikket ut vinduet. Typisk! Vi pakket likevel sammen og satte kursen mot sentrum. Den guidede byvandringen startet klokken 11, og vi tenkte det var et greit sted å begynne for å bli kjent med byen.

Guidet byvandring i Røros (inkl kirken) tar 1t og 15min og koster 60 kr. Kjøpes på Turistkontoret!

guidet-byvandring-i-røros

røros-byvandring2

Guiden viste seg å være en skikkelig skrue, en rørosing på rundt 70 år med høreapparat og stokk. Men selv om han stadig unnskyldte seg for sin dårlige hørsel og sitt ødelagte kne, gitt det unna med både guidingen og gangen. Sammen med rundt 20 andre ble vi fulgt rundt i hovedgatene, over Slegghaugene og bort til kirken.

Ikke lenge etter vi startet turen forsvant også tåken, og vi fikk se Bergstaden badet i sol… en siste sensommerdag i Røros. Perfekt!

røros-byvandring2

røros-byvandringUtsikt fra Slegghaugen mot kirken og Smelthytta (til høyre).

røros-gammelt-vindu

Det var mye artig å se på langs ruta, blant annet i vinduene til trehusene. Noen hadde pyntet med lav og lyng i et av dem jeg så.

Ellers fikk vi vite at trehusbebyggelsen var fra 1700 og 1800 tallet og hadde et avansert varslingssystem i tilfelle det ble brann. På kirketårnet er det nemlig satt opp et varmesøkende kamera som kan registrere mikroskopiske forandringer i temperaturen! I tillegg har alle trehusa installert et rør opp til loftet med en temperaturmåler og for at brannmannskapene skal kunne sprute vann rett opp på loftet.

røros-trehusbebyggelse

Slegghaugen er avfallet etter den 333 år lange kobbersmeltinga på Røros, og ligger som noen små åser rett på andre siden av Glomma. En ypperlig plass for en panoramautsikt over byen og de fargerike trehusa. Det var også i gata rett nedenfor her at en av Pippi Langstrømpe-episodene ble spilt inn!

røros-slegghaugen

røros-view-town

røros-byvandring-guide

Siste del av den guidede turen gikk til den kjente Røroskirken. Kirken ble bygget av Kobberverket i 1780, og stod ferdig i 1784. Prisen på den vakre kirken var 23 000 riksdaler. For å sette dette litt i perspektiv fikk vi vite at verket kunne ha bygget hele 11 slike kirker i løpet av de fire byggeårene bare på overskuddet fra kobberproduksjonen! Det var altså ikke snakk om småpenger! Vi kan nesten sammenligne kobber i Røros med 1900-tallets oljefunn.

Røros-kirke

Kirken var like vakker på innsida. Lyset fra de store vinduene fikk de gullforgylte detaljene i kirken til å  glinse. Den detaljerte prekestolen, bildene og orgelgalleriet er virkelig et førsteklasses håndverk!

Røros-kirke-interiør

Helt øverst så vi merket til den daværende kongen av Danmark, Christian den syvende. Vi så flere bevis på kongen og kirkens konflikt om å være øverst i samfunnet. Kongen skulle være kirkens overhode, men jammen har ikke kirken satt et lite kors på toppen av hans merke igjen.

På flaggene og rett ovenfor klokka på utsiden av kirken ser vi også Kobberverkets logo, en hammer, en meisel og det vi skulle tro var kvinnemerket, men som også er symbolet for kobber. Kobberverket hadde altså sin egen logo på kirken! Tenk om vi skulle hatt en Coca Cola logo eller noe liknende i våre kirker i dag?

røros-kirke-utsikt

Og dette var bare litt av det vi lærte på den spennende byvandringen i Røros! 

2 Kommentarer

  1. Annikens Verden

    Nydelige bilder! Rørås er virkelig et flott sted. Ser ikke ut som mye har forandret seg siden jeg var der for 10 år siden…

    Svar

Legg igjen en kommentar