For de av dere som bor i Osloområdet og enda ikke har gått i islabyrinten på Tøyen, synes jeg dere skal komme dere avgårde! Og når du har blitt godt nedkjølt mellom de flere meter høye isveggene, kan du jo ta deg en tur inni regnskogen rett ved siden av.

Is-labyrint-botanisk-hage

I forbindelse med at Botanisk Hage og Naturhistorisk museum feirer 200 år i år, ble 70 tonn is hentet fra et vann i Tynset. Iskunstneren Peder Istad (ironisk nok) står bak den imponerende islabyrint, som er bygget i vakre, runde former av et stort antall kvadratiske isblokker. Denne kunsten må jo være et perfekt leketøy for fotografer, tenke Marthinsen og jeg, og dro avgårde…

HER kan du se bilder fra byggingen.

Is-labyrint-botanisk-hage2

I den Botaniske Hagen på Tøyen ligger også en annen snedig bygning. Jeg hadde hørt om dette stedet flere ganger, men aldri vært der. Idet vi åpner døra til et hus med drivhustak, slår varmen imot oss. Det kjentes faktisk akkurat sånn det gjør når man går ut av et kjølig fly og inn i den tropiske lufta i f.eks Bangkok. Bare at nå er jeg ikke forberedt i det hele tatt!

Like innenfor døra blir jeg blindet. Brillene er plutselig igjendugget av den høye luftfuktigheten, og vi kan bare glemme å ta bilder. Kameraet dugger visst både utenpå og inni!

Snart finner vi ut at de tre rommene inneholder planter fra alle verdens hjørner. Ingefær, vanilje, kaffe, papaya, kakao, kanel og en haug av planter vi aldri hadde sett før. Vi blir enige om at dette er et perfekt sted å sitte med en bok i et par timer om man er dritt lei vinter og kulde!

botanisk-hage-eksotisk-planter

Etter en kaffe hos Munch og vandringen i regnskogen, gikk vi igjen ned til islabyrinten. Himmelen hadde nå blitt litt mørkere, sånn at vi endelig også så lysene plassert inni isblokkene.

En liten guttegjeng kom løpende inn og stoppet rett foran meg.

– Skal vi spørre henne? sier den ene til de tre andre. De nikker og snur seg mot meg.

– Kan du si ifra når det har gått ti minutter? spør den ene meg.

– Ja, jo, jeg kan jo det, rekker jeg så vidt å si før guttene løper i alle retninger for å leke sisten. Marthinsen og jeg blir stående stille et par sekunder. Det virker så uendelig lenge siden vi selv var på den alderen. Men tenk så mye gøy vi hadde det om vinteren. Snøballkrig, snøborglaging og tryning i hoppbakke. For en energi! Men vi får nøye oss med å fange litt av den gjennom kameraet isteden..

Is-labyrint-botanisk-hage3 Is-labyrint-botanisk-hage4

Kjapp deg å ta en titt på dette flotte iskunstverket før det smelter!!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar