Etter 88 år med gruvedrift, to bombeangrep under andre verdenskrig og en hel haug med sand, ble Knaben Molybdengruver lagt ned i 1973. Byen ble fraflyttet og bygningene forfalt, men i dag er deg igjen liv på Knaben.

  På slutten av 1800-tallet ble det funnet en bergart kalt molybden i fjellene på Knaben. For min del så det mer ut som sølv, men molybden hadde tydeligvis ikke like stor økonomisk verdi som sølv.  Under andre verdenskrig var Knaben den eneste molybdengruven i drift i Europa, så prisene  skøyt derfor i været. Malmen kan nemlig blandes i jern for å oppnå bedre kvalitet til diverse krigsverktøy.

   

En smal asfaltvei slynger seg mellom arbeiderboliger på vei opp mot gruvene. Stedet virker forlatt, men boligene er overraskende nyoppusset og hagene er stelte.  Litt lengre oppe i veien kommer vi til landhandelen, et koselig rødt hus med gamle skilt utenfor og morsomme hjemmelaga ting innenfor. Den vesle butikken selger både melk og frukt til tross for at det nesten ikke bor et menneske her oppe!

Utenfor ligger en forvridd, rar ting, og Line, min venninne og guide, forteller oss snart at dette var restene av en av bombene som ble sluppet over Knaben for 68 år siden.

Under andre verdenskrig ble Knaben tatt av tyskerne, og det var da avgjørende å få stoppet tilførselen av molybden til tyskernes våpen. Knaben ble derfor bombet to ganger i løpet av 1943 – både av engelskmenn og amerikanere. Under første bombing døde 16 nordmenn, en av dem var Lines grandonkel.

I dag er det laget et gruvemuseum, pluss at det er mulig å gå turer ned i gruvegangene på bestemte dager. Gruva har 19 etasjer på 280 meter nedover, og 1200 meter bortover, så dette må være litt av en opplevelse! Dessverre var ikke vi her på riktig dag, ellers hadde vi nok tatt en tur ned. Men Line påpeker at dette ikke er en tur for folk med klaustrofobi.


Vår andre guide på turen, Lines søte bikkje, Lizzy =)

    

Det var veldig merkelig å se en så stor ansamling av sand så langt oppe i fjellet, men det er 88 års gruvedrift som har ført til det store sanddeponi rett nedenfor gruvene. Og da vi til og med fant skilt om «fare for kvikksand» måtte vi smile litt for oss selv. Det er liksom ikke det første du forventer å se her i Norge.


Utsikt fra gruvebygningene

Relaterte artikler

12 Kommentarer

 1. Maria

  Oj, visste ikke at det fantes noe slikt her i landet, så stilig. Og flotte bilder!

  Svar på din kommentar:

  Du har jo en kjempefin blogg 😉 Synes det er moro å lese om alle opplevelsene dere har og har hatt! Får mange ideer også 😀

  Høres ut som om antagelsene mine om økonomi er noenlunde riktig 🙂

  Den foreløbige «ruten» (ingenting er planlagt, bare ting vi har lyst eller har en følelse av at vi «må» se, hehe) ser omtrent slik ut: Afrika (Tanzania eller Kenya – safari), India, Thailand, Vietnam, Kambodsja, Filippinene, Kina, Australia, Fiji, Mexico og USA (vestkysten, og NYC på hjemreisen). Vi har veldig lyst til å se Sør- og Latin-Amerika også, men siden ingen av oss kan et kløyva ord spansk, tenker vi å ta det en annen gang 😛

  Jeg har lyst at vi skal ordne ting selv, men vi er jo på ingen måte bereiste noen av oss (utenfor Europa iallfall) så jeg er litt usikker på hva som er lurest.

  Svar
 2. Hamaca Reiseblogg

  Maria: Jeg er helt sikker på at dere greier å ordne dette på egen hånd, selv om det kan høres litt skremmende ut. For det første så får dere mye mer frihet, for det andre så blir det billigere, og for det tredje så lærer dere mye av å gjøre det selv og.

  Har dere bestemt rekkefølgen på reisa enda? Hvis jeg var dere ville jeg kanskje dratt til Asia først. Har søkt kjapt på finn.no på random ukedager i nov-jan. EKS:
  – Oslo – New Delhi: 2200 kr
  – New Delhi – Beijing: 2300kr – Dra videre derfra til Vietnam, Kambodsja, Filippinene. Vi brukte AirAsia mye i Asia. Veldig billig og bra flyselskap.
  – Fra Kuala Lumpur – Gold Coast (Australia) med AirAsia: ca 1000kr!
  – Sydney – Fiji – California (denne strekningen blir fort litt dyrere.. ca 4-5000kr
  – Fly opp og ned til Mexico er ganske billig fra USA.
  – Afrika gir derimot en del mer utgifter på denne turen. Det koster fort 4-5000kr til Tanzania ser det ut som og en del tilbake til Norge. Så deres tur blir jo såklart litt dyrere fordi dere skal innom ALLE kontinentene 😛

  Dette er bare et eksempel gjort på 15-20 min da, så går helt sikkert an å finne enda billigere på andre datoer, men da gjelder det bare å sette seg ned å kikke litt. Det vi gjorde var å bestille første flyreisa, også bestille de andre underveis et par uker i forveien. Da kan dere beregne litt bedre hvor mye tid dere vil bruke hvor.

  Det andre jeg tenkte på da jeg så reiseruta deres var at det var VELDIG mange ganske store land på det halve året. India og og Australia krever vel nesten 3-4 uker hver om dere først skal få sett litt. Og da er det 4 mnd igjen. Filippinene var også et utrolig vakkert land jeg helt klart ville brukt 3 uker på. Så tenk litt på dette og – Etter min mening er det bedre å bli litt lengre på et sted og få satt seg litt inn i landet enn å bare haste avgårde til nytt sted hele tida. Det kommer til å bli slitsomt – tro meg! 😛 Men jeg skjønner også ønsket dere har om å se hele verden. Jeg hadde det selv ^^

  Uff, dette ble langt, men håper det kan hjelpe deg litt på vei. Det er bare å spørre om dere lurer på noe mer 😉

  Svar
 3. Maria

  Takk for kjempefint og informativt svar! 🙂 Og så snilt å se på flybilletter, du har jo funnet mange gode tilbud!

  Kanskje det er best å dra rett til Asia, også heller ta safari en annen gang. Ser det kan bli rimelig dyrt.

  Rekkefølgen har jeg sett for meg skal være omtrent slik jeg beskrev i forrige kommentar, men jeg er selvsagt åpen for forandringer. Ingenting er jo bestemt så 🙂

  Du har helt rett i at det er en del store land med mye spennende å se i de fleste. India føler jeg at jeg bare er NØDT innom, hehe. Men det vil i tilfelle bli bare en by eller to i ett område, fks det nordlige India, med Punjab og der. Landet er så svært at man sikkert burde brukt et par mnd bare der! Det jeg i hovedsak vil i India er å se templer, se på kulturen og se hvordan buddhister, hinduister og sikher lever. Jeg er tidligere religionsstudent skjønner du, så jeg finner India spesielt spennende 😀

  I Australia tenker vi kun ene kysten, altså ikke kjøre fks fra ene til andre enden, det orker jeg ikke. Det er jo et relativt dyrt land. Jeg vil se Sydney, Surfers Paradise og Great Barrier Reef. Helst vil jeg som du sier se alt av heeele den vide verden på en gang, men det blir nok litt for mye av det gode, hehe! Ser for meg at det kan bli rimelig slitsomt å være på reisefot så lenge, så det er nok lurt å av og til være noen uker på samme sted, eller iallfall i samme land.

  Kjempehyggelig at jeg kan spørre deg om litt forskjellig, jeg (vi) er som du sikkert skjønner temmelig grønne på dette ;p

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Ja, 6 måneder er en stund, så altfor mye reising kan blir slitsomt i lengden! Husk at dere helt sikkert kommer til å reise mer senere i livet og, så dere trenger ikke å se absolutt alt nå. En tur til Afrika er jo en perfekt ferie om man bare skal bruke et par uker en gang senere. Jeg synes hvert fall det holdt i massevis da vi dro i Asia – Australia – USA – Mellom-Amerika. 😉

  India høres utrolig spennende ut ja! Og skjønner at du har lyst til å dra dit siden du har studert religion! Drømmer selv om å dra dit å lage en dokumentar eller noe.. kanskje til våren? Jaja, uansett. Vi reiste også langs kysten av Queensland, og det er ganske store avstander. Vi brukte vel 23 dager der tror jeg. Må si at jeg likte meg bedre nord i Queensland enn nede ved Surfers Paradise. Surfers er dyrere, og jeg fant lite Australsk stemning der. Mest festing osv. Greit for et par dager, men ville heller brukt mer tid oppover. Nydelig dykking og snorkling ved Great Barrier Reef osv – men til sin pris da!

  Når tenker der å reise forresten?

  Svar
 5. Liv

  Hei Maria. Sorry at jeg blander meg inn, men hvis du virkelig vil føle på hvordan australia er, så anbefaler jeg å reise fra Darwin til Alice Springs (og dra innom Uluru, Kata Tjuta og Kings Canyon). Hvis du har vært der har du fått med deg det aller flotteste! :p Og det trenger ikke ta mer enn 10 dager, sånn hvis du ikke vil bruke så lang tid i australia.

  Jeg skjønner hvis du vil se Sydney og GB Reef fordi det er kjente steder og kult og ha sett det med egne øyne, men hvis det ikke er så viktig for deg å se de kjente stedene, og du kan likegjerne dra til steder med mye mindre turister og backpackere, så anbefaler jeg vestkysten! Ningaloo Reef er ikke like stort som GB, men enda finere. Og Perth er nok (av de store byene) den fineste, mest australske og mest behagelige byen der 🙂

  Haha, nå skal jeg slutte å blande meg inn i noe jeg egentlig ikke har noe med å gjøre.

  Svar
 6. Maria

  Dokumentar om India høres såå spennende ut! Det ser jo ut som et fantastisk land, også med så mye historie og spennende kultur.

  Jeg er ikke ute etter sånn kjempemasse festing, selv om det sikkert er hyggelig med andre backpackere av og til, Surfers Paradise høres ikke ut som min type sted 😛 Jeg skjønner iallfall at det må mer research til, jeg vet visst ikke så mye om de forskjellige stedene jeg har tenkt å besøke ;P

  Vi har tenkt å reise neste år, så det er jo lenge til enda. Vi tenker sånn omtrent fra slutten av november/begynnelsen av desember, også 6 måneder på tur. Vi bor jo i Bergen i egen leilighet, så vi har en del utgifter, så vi trenger sikkert tiden framover til å spare. Her er det bare å stramme inn!

  Hei Liv! Koselig med innblanding! Dessuten er det vel jeg som regelrett tar over hele kommentarfeltet her, uff.. Det er ikke meningen å mase her inne 😛

  Takk for tipsene. Har veldig lyst til å se Uluru, men ellers har jeg alltid hatt lyst til å se østkysten:) Perth også høres jo fristende ut da!

  Svar
 7. Hamaca Reiseblogg

  Liv: Godt innspill – bare å blande deg inn.. er bare gøy å høre fra fler! Vi ble rett og slett ganske skuffet over Surfers Paradise og en del andre steder vi besøkte, så jeg vil tro du finner mer av den australske kulturen litt lengre inn i landet ja. Fikk dessverre ikke vært lengre inn i landet selv men ^^

  Maria: Research er viktig det ja. Hvis du ikke er opptatt av festing ville jeg rett og slett droppet Surfers. Det finnes mange finere og mer sjarmerende plasser enn Surfers!
  Vi reiste rundt 7. november da vi skulle på tur – og følte det var en grei tid egentlig. I Asia er det jo veldig tørt og fint fra des-mars, men november gikk helt greit det og. Australia har jo sommerferie ved juletider, og da er det veldig varmt der. Dere får hvert fall veldig god tid til å planlegge da ja, det er jo kjekt 😉

  Svar
 8. Maria

  Jeg har lest litt om Surfers, og sånn det ser ut akkurat nå kommer jeg til å stemme for at vi dropper hele stedet, hehe 😉 Vi får se litt an hvor i Australia vi kommer til å besøke, må nok lese litt mer. Har lyst til å se både Perth OG Sydney ^^

  Ja vi kommer iallfall til å dra når det er vinter her hjemme, gidder ikke regntid og sånt:p Var det ikke deilig å slippe hele vinteren?? Herregud som jeg gleder meg 😀 Må være herlig å hoppe over hele vinteren.

  Svar
 9. Hamaca Reiseblogg

  Ja, det var noe av det beste! Å sleppe den fæle vinteren! Kjenner jeg er litt småmisunnelig på dere som planlegger en sånn artig tur.. den frihetsfølelsen man får på en sånn tur er bare helt fantastisk! 😀

  Svar
 10. Maria

  Åhh, ja det tenker jeg! Må være helt utrolig. Jeg kommer til å være i lykkerus i 6 mnd 😀

  Du planlegger ikke noen tur du da? Eller dere, skal jeg vel si 🙂

  Svar
 11. Hamaca Reiseblogg

  Vi har bare sånne løse planer enda, men tror det blir en langhelg til en europeisk storby før jul. Så muligens India eller et annet land i et par uker etter jul. Jeg tenker nemlig på å lage dokumentarfilm et sted i utlandet med ei i klassen.. 😀 Pluss at jeg og tre venner planlegger en interrail i Øst-Europa i sommerferien neste år.
  Så jeg har jo en del å se fram til jeg og – men jeg har jo ikke de faste planene enda. Må se litt på om jeg har råd til alt dette og, hihi. =)

  Svar
 12. Maria

  Høres bra ut! Storby er jo alltid moro da 🙂 Spesielt for ei bondetaus som meg, haha.

  Den dokumentarfilmen høres bare helt rå ut altså, det hadde vært så moro om dere realiserte det 🙂 Tøft og gjøre noe sånt! Interrail høres jo også veldig kjekt ut da, sikkert mye spennende å se i Øst-Europa, er liksom ikke der vi nordboere ferdes mest.

  Svar

Legg igjen en kommentar