Like på andre siden av den 11 km lange Folgefonntunnelen finner vi industribyen, Odda. Idyllisk og koselig ser den ut i finværet der den ligger mellom stolte snødekkede fjell.

Tidlig på 1900-tallet var denne byen en blomstrende industriby med et smelteverk som produserte karbid og cyanamid. I dag er lite igjen av den originale driften.

Odda ligger fint mellom bratte fjell og rundt fjordarmen som lengre ute ender opp i Hardangerfjorden. På vestsiden skimter vi så vidt litt av Folgefonna, Norges tredje største isbre, mens vi litt lengre inn i landet på østsiden kan finne Hardangervidda. For turelskere er Odda den perfekte plassen, men ellers er det kanskje lite som lokker folk til å bo i de fargerike husene langs åssiden.

På vei opp til det gamle smelteverket er det ikke særlig mange å se i gatene i Odda sentrum. Jeg begynner å undre over hvordan det kan ha sett ut her for 50-60 år siden. En folkestatistikk forteller nemlig at det bodde omtrent dobbelt så mange innbyggere i Odda på den tida enn i dag – rundt 10.000 mennesker.

Smelteverket ligger også øde og forlatt. Kanskje dette gamle smelteverket nå blir et kulturminne som kan gi min og de neste generasjonene innsikt i Norges historie? Industrien som holdt byen i gang i 94 år er nå faktisk på vei til å bli satt på UNESCOs verdensarvliste!

– Har du vært i Odda?


Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Liv

    Haha, dette innlegget har jeg ikke lest før :p Foreldrene til eksen min bor faktisk i det hvite huset ovenfor det blå (på bildet med de fargerike husene). Artig!

    Svar

Legg igjen en kommentar