spons-reisBli med å få et innblikk i det enkle og strevsomme livet på husmannsplassen Rui, og kjenn på luksusfølelsen med massasje og femretters vegetarmiddag på Dalen Hotel.

I dette innlegget kan du lese om opplevelsene fra andre del av oppholdet på Dalen Hotel. Første del av turen med båt på Telemarkskanalen, historien om hotellet og besøk på spøkelsesrommet kan du lese om her.

Jeg har også satt sammen en reisevideo som oppsummerer store deler av opplevelsene våre på Dalen:

 

Etter en spøkelsesfri natt på Dalen Hotel og med magen fylt opp av yoghurt, lokal eplemost og et par skiver grovbrød, var vi klare for å den mest fysisk krevende delen av oppholdet vårt.

Sammen med Synne fra Visit Dalen skulle vi følge en bratt sti oppover åsen for å se hvordan det var å leve her for 100 år siden, og lære mer om Telemarks historie.

 

frokost på Dalen Hotel

I motbakke til Rui

Fra det lille sentrumet på Dalen svingte vi av på en sti merket Rui/Eidsborg, og startet oppstigningen. Det tok ikke lang tid før pusten gikk radig for alle tre. Stien gikk i sikksakk oppover dalsiden mellom lautrær, stubber og store steiner.

Bare noen måneder tidligere gikk et steinras akkurat her, kunne Synne fortelle. At en av de største steinene hadde stoppet mot et tre var superflaks. Hvis den hadde fortsatt nedover åssiden ville den mest sannsynlig trillet helt ned til Dalen sentrum!

Etter dette har stien foreløpig blitt langt om en smule mens sherpasikring vurderes.

 

Sti fra Dalen til Rui og Eidsborg

Om lag 200 høydemeter senere ble stien omvandlet til en bred trasé av grønt mykt gress. Det var her oppe de berømte Rui-jentene bodde, fortalte Synne, og forventet nok at vi visste hvem de var.

Men det var ikke før vi traff på Lisette Haukelidsæter ved stua på den lille husmannsplassen her oppe i åsen at vi skjønte hvor gripende, morsom og strevsom historien til søstrene Ingerine og Gurine var.

 

Hvem var Rui-jentene?

Lisette var nærmeste nabo til Rui-jentene i deres siste leveår, og fortalte hvordan hun som jente var borte hos dem fra tid til annen.

Grunnen til at de to søstrene ble så kjente i bygda var ikke bare fordi de begge målte 120 cm på sokkelesten, men også fordi de levde et høyst utdatert levesett til midten av det 20-århundre å være. Et så gammeldags levesett at de ble en egen turistattraksjoner på Dalen de siste tiårene av livet. Arbeidsmetodene var de samme faren hadde lært dem på slutten av 1800-tallet. Alt arbeid ble gjort manuelt med hjemmelagde redskaper. Ingerine og Gurine måtte også bære vann, hogge ved, slå grass til dyra og sette poteter uten noen form for elektriske hjelpemidler.

Og slik holdt de på helt fra 4-5 årsalderen til et par år før de døde i 90-årsalderen. «Det skulle spares og arbeides – fra den lyse morgen til seint på kveld», ble det skrevet om i boka om dem.

Etter deres død er det nå Lisette og mannen hennes som holder Rui i stand og bringer minnet om de to hardtarbeidende kvinnene videre.

 

Utsikt fra Rui ut over Telemarkskanalen

Det første som slo oss da vi kom opp til den lille stua fra 1750-tallet var den fantastiske utsikten over Telemarkskanalen. Det er ikke rart at de to små Rui-jentene ikke så noe særlig grunn til å reise vekk fra denne plassen. Bare en gang i livet dro de vekk fra Dalen. Da var de rundet 80 år og hadde fått invitasjon til Slottet.

Besøket hos kong Olav og historien om livet deres på Rui er skildret i en bok skrevet av Knut Eidem. «Rui-jentene som kom til kongen» heter den, og gir et interessant innblikk i en helt annerledes hverdag enn det vi lever nå. Hvis du planlegger en tur til Dalen anbefaler jeg virkelig at du leser boka før du besøker Rui – det vil gi deg en helt annen forståelse av plassen.

 

2016-07-19_0004

Ettroms og 8 familiemedlemmer

Da vi hadde sittet og pratet en stund og beundret utsikten fisket Lisette frem nøkkelen til den vesle stua.

Innsiden av stua er beholdt akkurat slik den var da Rui-jentene bodde der. Her finnes en enkeltseng (Rui-jentene må altså ha delt en enkeltseng), en stor trekiste, en gammel vedkomfyr, en haug med kaffekopper og noen andre tremøbler.

Det er vanskelig å fatte at det i denne 20 kvadratmeter lille ettromsen vokste opp en storfamilie på åtte mennesker. En etter en flyttet imidlertid alle de fire søsknene til USA, både for å prøve lykken og fordi Rui ikke kunne brødfø så mange voksne mennesker. Mora døde tidlig, mens faren bodde sammen med Ingerine og Gurine helt til han døde 100 år gammel i 1934.

 

Rui-jentenes-seng-på-Dalen

Rui-jentenes spår i kaffekopper

Kaffekoppene som ble hyppig brukt til spåing og drikking.

Rui-jentenes husmannsplass på Dalen

En ikke så unormal side ved Rui-jentene var at de var veldig glade i kaffe. Men det spesielle var at de visstnok skal ha kokt litt tobakk sammen med kaffen for å gjøre den ekstra kruttsterk og mørk i fargen. Deretter ble den spedd med litt besk geitemelk og helt over i skålen før den ble drukket.

Ettersom Rui ble et populært turistmål begynte Rui-jentene også å se nye muligheter i kaffelidenskapen. Ingerine, som var den mest frempå av de to, begynte å spå de besøkende i kaffegruten. Men, skal vi tro boka om dem, lå det ikke noen onde hensikter bak: «de spådde alltid lykke og hell. Aldri øynet de elendighet i gruten».

Kaffekoppene deres med fine blomstermotiver kunne jeg enda se på en hylle i kjøkkenhjørnet i den gamle stua.

Etter omvisningen på Rui var det tid for å fortsette til de neste kulturminnene på Dalen.

 

Dalen utsikt #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Utsikt over Telemarkskanalen fra Rui

Stinene er godt merket med skilt og røde markeringer på trær.

Vandretur i Dalen på Telemark

Eidsborg museum og stavkirke

Et par bratte bakker og en drikkepause i bekken senere kom vi ut på en grusvei. Den førte rett til museumsanlegget på Eidsborg. Vanligvis er jeg ikke en superfan av museumer fordi de ofte er upedagogisk lagt opp eller har utdatert innhold, men Vest-Telemark Museum var heldigvis et klart unntak fra mine tidligere erfaringer.

Inne i museumsbygningen konstruert av både tre, stein og glass kunne vi følge den lokale kulturhistorien. Utstillingens kronologi fulgte lysets utvikling opp igjennom hvert århundre. På en stor vegg var det utstilt et titalls rosemalte kister, og i et lite verksted fikk vi se hvor knotete det var å lage søljer. Telemarks-bunaden var ikke uventet også vist frem i forskjellige varianter, mens verdens største strikka sokk på 4,5 meter var et mer overraskende syn.

I tillegg var det utstilt flotte naturfotografier av den lokale fotografen, Jostein Hellevik, samt portretter av Telemarks-innbyggere fotografert av italienske, Luca Berti.

 

vest-Telemark museum med sluser på Eidsborg

Gjenstander på Vest-Telemark museum på Eidsborg

Men det stoppet ikke der. Utenfor var det laget en Telemarkskanal i miniatyr der besøkende kan lære hvordan slusing av kanalbåter foregår. I tillegg er det hentet inn en rekke gamle trebygninger, hvorav den mest spesielle er Stålekleivloftet fra 1167. Dette er den eldste ikke-religiøse bygningen i hele Europa.

 

Vest-Telemark museum på Dalen

Omvisningen vår på Eidsborg ble avsluttet i Norges nest minste stavkirke bygget på midten av 1200-tallet. For å komme inn i selve kirkerommet måtte guiden vår frem med en gigantisk jernnøkkel. Innenfor ventet et nokså mørkt men stemningsfylt kirkerom. Det finnes fortsatt gammel dekor og et krusifiks der, selv om kirken er bygget på et par ganger i senere tid.

Kirken var opprinnelig katolsk, men ble protestantisk etter reformasjonen. Den er ikke bare en del av museumet, men brukes også aktivt til gudstjenester og bryllup på sommerstid.

 

Eidsborg stavkirke - Norges nest minste

På innsiden av Eidsborg Stavkirke

Gravsteinen til Rui-jentene ved Eidsborg stavkirke

Gravsteinen til Rui-jentene står utenfor Eidsborg stavkirke

Afternoon Tea og steinmassasje

Tilbake på hotellet passet det ypperlig med noen roligere aktiviteter etter den strevsomme gåturen opp lia.

Det var tid for Afternoon Tea, et måltid jeg ikke har særlig forhold til fra før. Fra terrassen på Dalen Hotel ble vi servert et tre-etasjes serveringsbrett med snitter nederst, brownies og scones i midten og jordbær, makroner og trøfler på toppen. Herlig! Dette var definitivt min type tradisjon!

Den neste timen ble så tilbragt i et lite avlukke i andre etasje på hotellet med ei hyggelig og kunnskapsrik massasjeterapaut. I tillegg til å kna ut stive muskler i både rygg og legger ga terapauten meg en grundig scrub tilpasset hudtypen min. Kenneth kjørte heller på med en Hot Stone-massasje. Å ligge oppå varme steiner var litt underlig, synes han, men mer avslappende enn han hadde forestilt seg.

 

Afternoon Tea på Dalen Hotel

Massasje på SPA-avdelingen til Dalen Hotel

Femretters vegetarmiddag!

Som vegetarianere i et kjøttelskende land blir vi sjelden skjemt bort med god vegetarmat her hjemme i Norge. Vi var derfor veldig spente på de fem vegetarrettene vi hadde blitt lovet den siste kvelden på hotellet.

Her er middagen vi fikk servert på hotellets restaurant, «En smak av Telemark»:

femretters vegetarmiddag på Dalen Hotel

Rett nummer 1: Frityrstekt posjert egg med asparges og hollandaisesaus.

Gourmet mat på Dalen Hotel

Rett nummer 2: Grønn ertepannacotta, ertegele, fryst rømme, ristet quinoa, fritert rugbrød, hjertesalat, sølvløk og friske urter.

Middag på Dalen Hotel

Rett nummer 3: Shitakesopp risotto, med shitakekrem og trøffelolje.

Femretters middag på Dalen Hotel

Rett nummer 4: Sammenpressede rotfrukter i ovnen, rødbeter fylte med chevre, ertepuré, grønnkål og rødvinssaus. Rett nummer 5: Sitroncurd med marengs, is og pistasjnøtter.

Så fort de to første rettene var fortært kunne vi fastslå at det hverken manglet ferske lokale råvarer eller kreativitet på kjøkkenet på Dalen Hotel. Hver rett hadde herlige, rene smaker med mange ulike tekstur og ingredienser.

Vinene som var valgt ut til hver rett passet også godt til, og det ble skjenket godt i glassene – så godt at kroppen min etter desserten ikke ville annet enn å krype under dyna og drømme videre om dagens gode opplevelser.

Praktisk informasjon om Dalen Hotel

  • Sesongen på Dalen Hotel er fra 15. april til 30. oktober. Hotellet har altså stengt om vinteren.
  • Afternoon Tea serveres fra 13.00 til 15.30.
  • Hvis du ønsker vegetarmiddag i restauranten må dette bestilles på forhånd.
  • Pianospilling i velkomsthallen starter kl 18.00 hver dag unntatt søndag.
  • Det finnes pakkepriser for opphold på hotellet. En av dem som ligner turen jeg har skrevet om her er Båtentusiasten som inneholder kanalbåt t/r Lunde inkl måltid ombord, to overnattinger på Dalen Hotel, Afternoon Tea og to 3-retters middager for 4995 kr pr pers.
  • Hvordan komme til Dalen fra Oslo? Tog til Lunde og kanalbåt til Dalen. Eller Haukeliekspressen til Åmot og lokalbuss videre til Dalen.

Andre aktiviter på Dalen

  • Lårdalsstigen – 14 kilometer/6-8 timers gåtur langs kanten av åsen ned mot Telemarkskanalen.
  • Ravnejuv – et 350 meter dypt juv der du kan stå og kjenne på høydeskrekken.
  • For flere tips kan du gå innom turistkontoret i sentrum av Dalen. Se etter to life-size figurer av Rui-jentene utenfor inngangen.

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar