spons-reisI forrige uke kunne jeg plotte inn et nytt europeisk land på reisekartet mitt! Et land jeg visste svært lite om, men som jeg fort fattet interesse for da turistkontoret i landet ba meg med på pressetur. Turen gikk til Makedonia!

Jeg kunne nesten ikke tro at det var mulig å havne i et bortgjemt hjørne av sør-Europa på bare 2 timer og 45 minutter, men så fort gikk det altså. På et blunk tryllet WizzAir tre eldre herrer og meg fra Torp til Skopje! Grunnen til at jeg ikke har hørt om den direkte flyruta mellom Norge og Makedonia er nok fordi den er nesten ny. Den startet opp i juni i år og går to ganger i uka.

Under vår Makedoniaoppholdet tilbragte vi én dag i Skopje. Derfor kan jeg ikke akkurat si at jeg kjenner byen ut og inn, men jeg vil si at jeg likte den! Jeg likte størrelsen, at den var nokså enkel å manøvrere i og de interessante oppdagelsene jeg fant underveis. Her er ti av dem:

1. Alexander ønsker oss velkommen!

Mitt første møte med Makedonia ble ikke overraskende flyplassen i Skopje. Men ulikt vår egen flyplass har Skopje flyplass et litt mer oppsiktsvekkende navn; Alexander the Great Airport. Hvor fett er ikke det?

Og dette skulle ikke bli det siste møtet med Alexander på turen. I tillegg til å oppkalle landets hovedflyplass etter Alexander den Store, har både Makedonias hovedvei (Alexander of Macedonia), en av landets mest kjente vinflasker, diverse restauranter og et ukjent antall guttebarn i landet fått hans navn.

Visuelle overbevisninger om Alexanders tilknytning til Makedonia er altså mange, og med god grunn. Nabolandet, Hellas, vil nemlig også gjøre krav på den over 2000 år gamle helten. I tillegg nekter Hellas å anerkjenne at landet heter Macedonia, fordi Macedonia også er det område i Hellas. Det offisielle navnet til Macedonia er derfor FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Naboforholdet mellom de to landene er altså ikke av det beste, kan du si!

alexander-the-great-airport

 

2. Macedonia Square

I hjertet av Skopje ligger en plass prydet med hvite fliser, vaiende flagg, gullforgylte lysekrone-aktige lyktestolper, og mengder av bronsestatuer og fontener. Den største statuen er en 22 meter opphøyet bronsestatue av Alexander den Store. Rundt plassen står praktfulle bygninger i barokkstil og flere meter høye greske søyler. Om kvelden er bygningene vakkert opplyst og fontenene leker med lys i regnbuens farger.

Det var her vi begynte vår sightseeing i Skopje.

macedonia-square

Skopje-Macedonia-reise

 

3. Mengder av statuer

Statuene viste seg å være spredt utover hele byen. I tillegg til Alexander den Store står også en nesten like stor statue av faren hans, Philip II, og ikke mindre enn fire statuer av moren og han som liten ikke langt unna. På den nylige konstruerte kunstbroen like bortenfor står også 29 skulpturer av makedonske kunstnere og musikere. Ellers finner vi diverse andre historiske skikkelser, en stupedame, løver og en okse spredd rundt i området.

Skopje-Makedonia-Alexander-den-store

Skopje-Macedonia-mother-of-alexander

Skopje-Makedonia-monuments

 

4. Nykonstruksjon

Hvorfor er det egentlig så mange store statuer og nye bygninger i Skopje? Jo, på grunn av Skopje 2014-prosjektet. For fem år siden ble det besluttet at hovedstaden skulle få en real ansiktsløftning. Og planen var ikke lite ambisiøs; å reise 20 nye bygninger og 40 monumenter i byen på fire år.

Jeg har funnet flere begrunnelser for det store byggeprosjektet. I tillegg til å gi byen et mer imponerende og historisk utseende, ønsket prosjektutviklerne å minne Makedonias innbyggerne om landets historie og finne tilbake sin makedonske identitet. En annen begrunnelse var gjenreisingen av flere bygninger som ble jevnet med jorden under jordskjelvet i 1963, og som også ødela 80% av Skopje by. Det er heller ikke tvil om at en oppgradering som dette vil sette Skopje og Makedonia på kartet som en attraktiv turistattraksjon.

Men prosjektet har også fått en god del kritikk. Og med tanke på at Skopje bare er på størrelse Oslo og landet er et av de fattigste i Europa, er det forståelig. Å prioritere og bruke flere hundre millioner euro på bronsestatuer og vakre bygninger i et land med flere store grunnleggende utfordringer, kan virke en smule merkelig.

 

construction-Skopje-Macedonia

Skopje-Macedonia-evening

Skopje-Makedonia-construction

 

5. Gammel bro deler byen i to

Heldigvis er det også gamle historiske konstruksjoner igjen i Skopje! En av de mest kjente er steinbroa som går fra Macedonia Square, over elven, Vardar, og til den gamle basaren. Steinbroa er over 500 år gammel og har overlevd både jordskjelv og kriger.

Den 360 graders utsikten fra broa viser virkelig hvordan Skopje har forandret seg på bare få år, og at byen fortsatt er i endring. På den ene siden av steinbroa er et nytt gravingsarbeid igang. Her skal det bygges en ny turistattraksjon; et stort pariserhjul!

Skopje-Makedonia-bridge-flag

Skopje-Makedonia-old-bridge

 

6. Gatelangs i Old Bazaar

Vel over steinbroa legger vi Skopje anno 2015 bak oss og trer inn i en verden av små tehus, smykkebutikker, brudesalonger, moskeer og antikksalg. Jeg kan ikke annet enn å bli sjarmert av de koselige, brosteinslagte gatene hvor kjøp og slag fortsatt ser ut til å gå for fullt etter drøye 900 år.

Basaren er et sted jeg gladelig kunne tilbragt flere dager med kameraet foran øyet, men på pressetur er det dessverre ikke satt av noe ekstra fototid.

Skopje-Makedonia-street

Skopje-Macedonia-street-signs

Skopje-Macedonia-wedding-dress

Skopje-Macedonia-antiques

Skopje-Macedonia-pins   Skopje-Macedonia-jewelry

Skopje-Macedonia-street2

Skopje-Makedonia-old-house

Skopje-Makedonia-food-marked

Skopje-Makedonia-shopping

 

7. Borgen med utsikt

Fra den gamle basaren følger vi veien videre til Kale fortress som ligger på en liten ås over resten av byen. Den første borgen ble bygget her allerede på 500-tallet, men opp igjennom historien har Kale fortress blitt skadet, ødelagt og gjenoppbygget flere ganger. I dag er borgen vanligvis et fint utsiktspunkt over Skopje, bare ikke akkurat denne dagen. Mørke uværsskyer og kraftig vind gjorde nemlig besøket til en heller kald opplevelse!

macedonia-fortress-door

Skopje-Makedonia-fortress

 

8. Mor Teresa

Jeg kan ikke lage et innlegg om Skopje uten å nevne Mor Teresa. Hun er tross alt den eneste nobelprisvinneren født i Makedonia, og er verdenskjent for å hjelpe syke og fattige i India og andre deler av verden. Mor Teresa ble født i et lite hus i sentrum av Skopje, der det nå er museum. Det er også reist et minnesmerke med et lite kapell der kirken hun ble døpt i stod.

makedonia-mor-teresa

 

9. Røde dobbeltdekkerbusser

Et overraskende syn på vår sightseeing i Skopje var de røde dobbeldekkerbussene. Hvordan har de røde dobbeltdekkerbussene funnet veien fra London og hit, undret vi. Og etter litt spørring og googling fant vi svaret. Selv om bussene som nå kjører rundt i Skopjes gater er flunkende nye og Kinaprodusert, rullet det Londonbusser rundt i byen på femtitallet også. Den jugoslaviske regjeringen shippet flere hundre Londonbusser fra England til Skopje på denne tiden, men jordskjelvet i 1963 ødela det meste av kollektivtransporten, og gjorde en slutt på dobbeltdekkerne også.

Men som en del av Skopje 2014-prosjektet ble det bestemt at de røde dobbeltdekkerbussene igjen skulle bli en naturlig del av Skopjes bybilde. Og slik har det blitt.

Skopje-Makedonia-double-decker-bus

 

10. Overflod av mat!

Dagen vår i Skopje avsluttet på ordentlig makedonsk vis; med et realt festmåltid på restauranten, Nacional. Her fikk vi noe av den beste tradisjonelle maten landet har å by på! Til min store glede (som vegetarianer) bestod det makedonske kjøkken av særdeles mye grønnsaker, oster og deilige sauser kokt i leirgryter.

Jeg kan blant annet anbefale:

 • Tavche Gravche – en bønne- og tomatgryte ortodokse gjerne lager på fredager
 • Shopska salad – ligner på gresk salat, men med revet makedonsk ost istedenfor fetaost
 • Taba – en deilig gryte med diverse grønnsaker (og kylling eller grisekjøtt, hvis man ønsker) laget i leirgryte
 • Baklava – Tynne lag med deig i lag med ulike fyll og sukkerlake. Ligner på tyrkisk og gresk baklava

 

macedonian-cuisine

Les mer fra Makedonia:

 

9 Kommentarer

 1. CavaforLunch

  Jeg har aldri vært i Skopje, men en venninne av meg var der i sommer og hun hevdet at makedonerne er noen av de vennligste menneskene hun noensinne har støtt på. Jeg lurer på om ikke jeg må teste ut Makedonia veldig snart – særlig nå med direkteruten fra Torp! Takk for et supert innlegg (som alltid) 🙂

  Svar
 2. Renates Reiser

  Skopje er en kul (og annerledes) by, ja! 🙂 Flotte bilder! Jeg tilbrakte ikke så mye tid akkurat der, men falt veldig for det makedonske folket og naturen. Kunne gjerne tenkt meg å dra tilbake. Da høres det jo veldig bra ut at det har kommet en direkterute fra Torp!

  Svar
 3. Astrid Bergheim

  Kjempefin blogg du har. Jeg er nå i Skopje og er spent på åssen det er her. ????

  Svar
  • Astrid Bergheim

   Hei igjen.
   Jeg er som du, og elsker å reise. Nå etter denne turen til Skopje så har jeg vært i 68 land, men jeg har ingen blogg. Kjempefint med bloggen din som jeg vil følge. Hjertelig fra Astrid

   Svar
 4. Cecilie Austli

  Hvor bør jeg veksle til makedonske denar? På flyplassen eller finnes det steder i sentrum av Skopje?

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hmm, godt spørsmål. Jeg pleier bare å ta ut den lokale valutaen i minibanken jeg. Men det finnes sikkert vesklingsmuligheter fra Euro på flyplassen eller i bankene i byen, vil jeg tro =)

   Svar
 5. Nicklas

  Hei, dette var en fin artikkel om Skopje! Dette virker som en spennende by å reise til, spesielt med tanke på at det ser ut til å være veldig lite tilgjengelig informasjon om byen. Så forhåpentligvis får jeg tatt en helg her en gang neste år 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar