spons-reisLurer du på hvor du skal ta din neste weekendtur, og er glad i enten sjokolade, diamanter, øl eller broderi? Vel, da er Brugge definitivt en by jeg kan anbefale deg!

Brugge er en by man fort blir sjarmert av og får smaken på, bokstavlig talt. Med en over 1000 år gammel historie og en bydel som i sin helhet er satt på UNESCOs verdensarvliste, kan du kanskje skjønne at det er mye snadder å utforske for reiseglade. Og blir det for mye historie er Brugge også hjem til over 60 sjokoladeriaer, et ukjent antall serveringssteder av belgisk øl og en rekke gourmetrestauranter.

Brugge er vanligvis en populær sommerdestinasjon med mange helgeturister og cruise-gjester. Men da jeg besøkte byen nå i vår var situasjonen endret. Terrorangrepet i Brussel hadde ført til at Brugge nå har 30 % mindre besøkende enn ellers, selv om byen i seg selv ikke ble berørt av angrepet i det hele tatt. Det er jo synd og se, men en desto større grunn til å ta turen til Brugge nå i år!

Her har du 14 grunner til hvorfor du bør besøke Brugge:

 

2016-05-06_0011

 

1. Nyt stillheten i klosterhagen

«Stilte – silence», står det skrevet på et skiltet rett ved plenen der det vokser et hundretalls påskeliljer og noen høye trær. Rundt ligger en samling av vakre hvite bygninger og en stor steinkirke. Her holder det i dag til et knippe benediktinske nonner, hvorav den yngste skal være 79 år. Før stedet i 1937 ble et kloster levde det også bare kvinner her, men uten de samme strenge klosterløftene. Beginerhus blir boligene kalt der enker og single kvinner levde sammen siden 1200-tallet.

Pris: Gratis (museumet koster 2 EUR)
Åpningstider: 06.30-18.30

2016-05-06_0009

 

2. Forsegl kjærligheten ved Minnewater lake

Har du med deg din kjære til Brugge og tror på kjærlighetsritualer, kan du ta en tur til Minnewater-innsjøen. Det sies at en gåtur over kjærlighetsbroa ved innsjøen skal gi kjærestepar evig kjærlighet for hverandre.

Legenden bak ritualet er imidlertid ikke like hyggelig. En ung jente ved navn Minna var forelsket i soldaten, Stromberg, fra nabostammen, men faren arrangerte ekteskapet hennes med en annen mann. Minna ble så fortvilet at hun løp ut i skogen, og da Stromberg endelig fant henne døde hun i armene hans av utmattelse.

Hvis du ikke tror på klissete legender og kjærlighetsritualer kan det likevel være verdt å ta en spasertur langs innsjøen og kikke på de søte andungene som svømmer rundt.

2016-05-06_0010

 

3. Drikk øl som narrene av Brugge

Brugge har en lang ølbryggertradisjon, men i dag er det bare bryggeriet De Halve Maan som produserer øl innenfor den historiske bysentrumet. Det mest kjente ølet som brygges her er Brugse Zot, oversatt til «narrene av Brugge». Hvorfor fikk ølet dette navnet lurer du kanskje?

Jo, i middelalderen regjerte Maximilian av Østerrike over Brugge med hard hånd, noe innbyggerne i byen gjorde opprør mot. Opptøyene førte til at monarken faktisk ble holdt fengslet i Brugge i fire måneder. Senere da innbyggerne spurte Maximilian om lov til å bygge et mentalsykehus i byen, sa han at de like så godt kunne lukke portene til Brugge, fordi hele byen allerede var fylt med narrer.

De Halve Maan er åpent for besøkende, både for guidet tur av bryggeriet og ølsmaking.

2016-05-06_0007

 

4. Finn din belgiske sjokoladefavoritt

At det finnes 60-70 sjokoladeriaer i Brugge er en god nok grunn til å besøke byen i seg selv, spør du meg. Herlig belgisk sjokolade, hvem kan vel motstå det? Jeg fikk et tips om butikken, Dumon, som både skulle ha god kvalitet og ikke en altfor høy pris. Det viste seg og stemme. For 6,75 EUR fikk jeg en boks med 250 gram sjokolade i ulike smaker og konsistenser. Herlig!

2016-05-06_0003

 

5. Fotografer de flotte svanene

En annen skikk som henger igjen fra Maximilian av Østerrikets tid er byens hold av svaner. Mens Maximilian var fengslet i Brugge ble han tvunget til å se på halshuggingen av sin pålitelige rådgiver, Peter Lanchals. Da Maximilian slapp fri, tvang han byen til å holde svaner (long neck/langhalzen) i kanalene til evig tid som et symbol tapet.

I dag blir svanene fortsatt godt tatt vare på i Brugge med sin egen parringsplass og egne matstasjoner. Det skal visstnok være 120-130 svaner svømmende og vraltende rundt i Brugge. Som et symbol på tradisjonen har det også blitt utviklet en egen krydret sjokolade med svaneform som kan kjøpes rundt i byen.

2016-05-06_0012

 

6. Dra på broderi-shopping

Noe du kjapt vil oppdage mens du vandrer rundt i Brugges gater er alle de små brodeributikkene. Broderitradisjonen kom til Brugge på 1500-tallet, og har siden utviklet Belgia til å bli en kjent broderinasjon. Det sies at alle de vakre detaljerte broderiene fortsatt produseres for hånd av rundt 1000 syersker uten noen motoriserte maskiner. Imponerende!

broderi i brugge

 

7. Besøk Madonna i Vår frues kirke

Vår frues kirke er en stor mursteinskirke med et 122 meter høyt tårn. Kirken er mest kjent for statuen av «Madonna and Child» skapt av Michelangelo på starten av 1500-tallet, og er den eneste skulpturen som forlot Italia mens kunstneren levde. Statuen har blitt stjålet to ganger, den første av revolusjonære franskmenn i 1794 og den andre av nazister i 1944.

Bildet nedenfor er av skulpturen som står utenfor kirken, og er en etterligning av den ekte skulpturen av Maria og Jesus som barn som står inne i Vår frues kirke.

Pris: Gratis (2 EUR for å komme opp i tårnet)
Åpningstider: 10.00-17.00, og 09.00-20.00 i perioden 01.06-30.09.

2016-05-06_0005

 

8. Nyt utsikten fra Belforttårnet

Belforttårnet er en av Brugges mest kjente bygg, og et perfekt sted å få god utsikt over byen, bare du greier å klatre de 366 trappetrinnene til toppen. Helt fra 1200-tallet har det stått et klokketårn her på Market Square som har blitt brukt både som skattkammer og observasjonspost. Det har likevel ikke alltid sett slik ut, siden det har blitt gjenoppbygd opp til flere ganger på grunn av brann og lynnedslag.

I dag huser det 83 meter høye tårnet et klokkespill med 47 klokker som spiller en melodi hvert kvarter. Sjansen er derfor stor for at du blir øredøvet av klokkene mens du står rett under dem og kikker ut på utsikten over byen.

Pris: 10 EUR
Åpningstider: 09.30-18.00 (siste inngang kl 17.00)

belfort tårn i brugge

utsikt fra belfort/belfry i Brugge

 

9. Stikk innom et Godshuis

På vandring rundt i byen vil du mest sannsynlig komme over små porter der det står malt «Godshuis» over. Her kan du fritt gå inn og nyte stillheten i de små bakgårdene der det i dag er hus til eldre. Det var på 1400-tallet disse fattighusene begynte å dukke opp som enke- og eldreboliger. Og for å forsikre beboerne en plass i himmelen ble det også bygget et lite kapell i hvert Godshuis.

2016-05-06_0008

 

10. Gå en tur på Market Square

Market Square er den store plassen nedenfor Belforttårent som både brukes som uteplass til restauranter, markedsplass og hestevognplass. Hvor onsdag fylles torget opp fra 08.00 til 13.30 av blomster, ferske grønnsaker, ost og andre typer varer. Ellers er det også et fint sted å nyte synet av Belforttårnet og de flotte, fargerike bygningene som omgir plassen.

2016-05-06_0013

2016-05-06_0016

11. Spis og lær om sjokolade på Sjokolademuseum

Et eget museum viet til sjokolade – hvor kult er ikke det?! Her får du lære om historien til kakaoen, som i begynnelsen ble hentet fra Mellom-Amerika og servert i Europa som en sjokoladedrikk. Du får også se prosessen for å lage sjokolade, blandingsforholdene, et 120-kilos sjokoladeegg, noen utrolig stilige sjokoladeskulpturer og mye mye mer!

Pris: 8 EUR
Åpningstider: 10.00-17/18.00

2016-05-06_0004

 

12. Ta en båttur på kanalene

Det er mange måter å se Brugge på. En av dem er fra lave kanalbåter. Fra fem forskjellige landingsplasser rundt i byen kan du hoppe av og på som du vil. Langs Groenerei, den grønne kanal, kommer du under vakre bruer og hengende trær og for oppleve mye av Brugges gamle arkitektur.

2016-05-06_0017

2016-05-06_0015

 

13. Se Brugge fra hestevogna

En annen lite fysisk krevende måte å se byen på er å leie en kusk med hest og kjerre. Mens du hører hovene klakke mot brosteinen får du oppleve hovedattraksjonene i Brugge på en halv time. For å finne hestevognene går du vanligvis til Market Square, mens de står på Burg Square hvis det er onsdag (markedsdag).

hest og kjerre i brugge

 

14. Spis Gourmetmat

Til slutt må jeg nevne maten. Brugge kan skilte med mange gode restauranter og kokker. 36 av kokkene i Brugge skal visstnok være anbefalt av Michelin, GaultMillau og Bibgourmand. Min favorittrestaurant av dem vi besøkte ble Bonte B, en intim og hyggelig restaurant med ferske råvarer tilbredt på en smakfull måte.

2016-05-06_0002

 

Noen praktiske tips:

Guide: Det er langt mellom de gode guidene, men i Brugge var vi heldige å få Pol fra S-Wan som guide. Han var meget kunnskapsrik og pedagogisk (etter å ha vært lærer i 40 år), og hadde noen små godbiter underveis som han satt i sammenheng med historiene han fortalte.

Bruggekort: Vil du oppleve flere av attraksjonene og museene i Brugge kan det lønne seg å kjøpe Bruggekortet. Pris: 48 timer = 47 EUR, 72 timer = 53 EUR.

Guidebok: Det finnes en egen nylig oppdatert guidebok om Brugge publisert av VisitBruges. Her finnes alt av praktisk info, forslag til gåturer og tips fra lokale.

 

Her er et kart over de forskjellige stedene jeg har nevnt i innlegget:

 

Relaterte artikler

2 Kommentarer

  1. Renates Reiser

    Herlighet, så vakkert! Dessuten perfekt at det finnes både sjokolademuseum og mange gode sjokoladebutikker, hehe!

    Svar

Legg igjen en kommentar