Budapest er en by jeg godt kunne tenke meg å bo i en gang i livet. En variert by med mange interessante bygninger, flotte parker, stort matutvalg med lave priser, beliggenhet ved elva og et livlig natteliv. På halvannen dag rakk vi igjennom en rekke attraksjoner i Budapest, men fortatt føler jeg vi bare har opplevd en brøkdel av det byen kan tilby.

Budapest har et naturlig skille i elven, Donau, som deler byen i to. Logisk nok er den ene siden kalt Buda og den andre Pest. Under vårt besøk fikk vi låne gulvplass i Pest hos Fredrik, Kenneths gjestfrie, medisinstuderende kamerat. Han fungerte også utmerket som halv-lokal guide, og dro oss rundt til Budapests mest kjente landemerker.

 

Budapest-parliament

Budapest-city2

Budapest-bridge

Buda Castle

Buda Castle ligger flott til oppe på et platå over Budapest. For å komme dit kan du enten ta en bratt togvogn eller følge sikksakkstiene opp mot toppen. Vi valgte å ta bena fatt, siden området var fint og grønt. Snart fikk vi øye på en svær fuglestatue sittende på en steinpillar. Denne skulle vise seg å markere toppen. Herfra fikk vi utsikt over både Budapests flotte broer, den svære parlamentetsbygningen og Donaus båttrafikk.

 

Budapest-hill

Budapest-gate

Budapest-view-from-hill

Budapest-sign

 

Etter den obligatoriske bildeknipsingen beveget vi oss bortover platået. Forbi Buda Castle, gjennom en stor steinport, forbi noen gater med suvenirsjapper og en stor kirke. Også dukket plutselig et eventyrslott frem, som tatt fra Disneyfilmene eller folkeeventyrene. Steinborgen huset statuer av soldater, tårn med spisse tak og flere titalls bueåpninger.

 

Budapest-castle-stone

Budapest-souvenirs

Budapest-castle-stone2

Budapest-castle-panorama

Vakre kirker

Budapest har mange flotte kirker og katedraler. Vi var innom to under vårt besøk. Den flotteste var St. Stephens Basilica som ligger på Pest-siden av byen. Hele taket er dekket av gullforgylte utsmykninger og malerier av engler. Å stå og stirre opp i en av kuplene er mildt sagt svimlende vakkert!

 

Budapest-basilika3

Budapest-basilika

Budapest-basilika-roof

Budapest-basilika4

 

Kirke nummer to hadde noe nydelige glassmalerier, men jeg må innrømme at jeg har glemt navnet på den..

 

Budapest-church2

Budapest-church

Nattliv

Budapest er en livlig by både om dagen og om natten. Alkoholen er skremmende billig og barene har åpent mye lengre enn det jeg orker å være våken! Et trist syn var imidlertid alle de hjemløse som sov rundt på gatehjørnene. For det meste godt voksne menn.

 

Budapest-at-night

Budapest-night-life

Budapest-night-life2

Margaret Island

Hvis du trenger en pause fra det hektiske storbylivet, er Margaret Island den riktige plassen å oppsøke. Margaretøya ligger som spent fast mellom to bruer midt i Donau, og tilbyr grønne parker, løpestier, utendørs svømmebasseng, issjapper og noen veldig tøffe musikalske fontener. To ganger i timen fra klokken ti om morgenen starter fontenen sin egen dans til rytmen fra forskjellige musikkstykker og kjente rockesanger. Om kvelden har fontenen sitt helt egne show med lysdans i tillegg. Ganske fascinerende!

 

Budapest-margaret-bridge

Budapest-margaret-fountains

Budapest-margaret-fountains2

Frihetsgudinnen

Er du keen på enda bedre utsikt over Budapest enn på Buda Castle, bør du ta turen opp til frihetsstatuen. På Gellert hill, 235 meter over havnivået, står frihetsgudinnen og skuer utover byen med et slags palmeblad hevet over hodet. Herfra kan du se både bysentrumet og skimte ytterkantene av Budapest.

 

Budapest-view

Budapest-walking-path

Budapest-statue-of-liberty

Budapest-nature

Heroes Square

Har du gjort noe meningsfylt i Ungarn, havner du på Helteplassen i Budapest som en grønn figur. Her står allerede 14 historiske personer, 7 høvdinger og engelen Gabriel på toppen av et svært monument. Foran ligger en åpen plass, svær nok til å ta imot de fleste av verdens helter og høvdinger på en gang.

 

Budapest-heroes-square

I fremtiden håper jeg å returnere til Budapest for å utforske byens mer ukjente sider… En attraksjon jeg dessverre ikke fikk besøkt denne gangen var de offentlige badene. Men de skal jeg definitivt sjekke ut på neste tur!

 

Budapest-city

Budapest-lego

 

Relaterte artikler

Èn kommentar

  1. Marias reise

    Takk for nyttig innlegg, jeg skal til Budapest i oktober og da skal jeg prøve å se mest mulig av dette! Ser fantastisk ut. Håper været ikke er så fælt i oktober!

    Svar

Legg igjen en kommentar