spons-reisJeg har enda noen godbiter igjen fra Sloveniaturen. I dag vil jeg fortelle om besøket vårt på en turistgård i en vakker dal helt nord i Slovenia. Til vår store overraskelse minnet stedet oss SÅ mye om Norge at vi følte oss skikkelig hjemme der! 

Et mørkegrått skydekke henger over oss oppover de svingete veiene fra Ljubljana mot grensen til Østerrike. Etter fem dager i Slovenia har vi blitt vant til de smale bygdeveiene, men den vakre, blåfargede elva som løper parallelt med veien, blir vi stadig like forundret over. Like før vi svinger inn i Logarska valley, gir heldigvis regnet seg og vi ser lys i horistonten.

 

Lenar turistgård

Reisemålet vårt er Lenar turistgård, som ligger nesten helt innerst i Logarska valley. På hver side av bilen raver fjelltopper, delvis dekket av skog, snø eller massiv stein. Veien snor seg igjennom store tepper med grønne enger og noen beitende dyr, samt små klynger av tradisjonelle hus. Endelig ser vi skiltet vi leter etter.

På trappa til hovedhuset på Lenar turistgård blir vi tatt vel imot med et lite shotteglass blåbærsnaps og et hyggelig smil fra vår vert, Ursa. Utenfor gresser både hester og geiter, og løst på tunet tripper høner, naboens gris og noen superskjønne kattunger.

Sammen med foreldrene driver Ursa familiegården som besteforeldrene bygde opp etter andre verdenskrig. Hele dalen ble nemlig brent ned av nazistene under krigen. Besteforeldrene ble sendt til konsentrasjonsleir. Heldigvis er det fortsatt liv i dalen, og turistgårdvirksomheten besteforeldrene startet.

Logar-Valley-Lenar-animals

Logar-Valley-Lenar-Slovenia

Logar-Valley-Slovenia

I andre etasje i hovedhuset viser Ursa oss til en strøken og skikkelig hjemmekoselig leilighet. Stua er innredet med en behagelig sofa, flatskjerm-TV og en dekorert kommode. På veggen henger gamle sort-hvitt-bilder som viser oss litt av gårdens historie. Opp en trapp finner vi soverommet. Fra dobbeltsenga kan vi ligge og titte ut på de vakre Alpefjellene gjennom takvinduet.

Disse leilighetene koster fra 60 euro per natt inkludert frokost. Hvis man ikke har råd til en natt innomhus, er det også muligheter for å sove i høyet på låven for 12 euro natta.

Logarska-Dolina-Lenar-touristfarm

Logar-Valley-Lenar-tourist-farm

I det intime spiserommet i første etasje står frokosten klar om morgenen. Her er det fokus på kortreist økologisk mat. De fleste produktene som for eksempel geitemelk, kirsebær, syltetøy, oster og pølser, er derfor produsert på lokale gårder.

Lenar-breakfast-Logar-Valley-Slovenia

Logar-Valley-swings

Ørneredet

Å bygge en liten café langt oppe i en fjellskrent, i enden av en dal, kan virke ganske dristig. Likevel har Eagle’s Nest klamret seg fast innerst i Logarska valley helt siden 1967.

Etter en rask gåtur fra parkeringsplassen helt i enden av dalen hører vi lyden av rennende vann. Rundt oss vokser bjørketrær, liljekonval og andre kjente vekster. Snart ser vi den – Ørneredet! Nedenfor står et skilt som forteller oss at kioskbaren både kan tilby kald øl, iskrem og suvenirer.

Mannen som har tilbragt de siste 10 somrene sine på Ørneredet tar oss imot med en blåbærsnaps, selv om klokken bare er 10 om morgenen. Han innrømmer at jobben kan bli litt stille til tider, men at omgivelsene i det minst er flotte, noe vi umulig kan være uenige i.

Logar-Valley-Eagles-nest Logar-Valley-Eagles-nest-snapsLogar-Valley-eagles-nest-shop

Fra Ørneredet har vi flott utsikt til Rinka-fossen med et fritt fall på 105 meter. Men for å se nærmere på fossens utspring, følger vi en sti videre oppover i fjellsiden. Med bratt stigning og strålende sol blir vi fort svette, og skvetter plutselig når vi ser en fyr komme nedover med ski festet på sekken. Kan det være nok snø til å stå på ski her midt på sommeren? Tydeligvis!

Logar-Valley-mountain-pathHamaca-Logar-Valley-Slovenia Logarska-Dolina-mountain

Rinkasenteret

For å lære litt mer om livet i dalen blir vi tipset om å dra ned til turistinformasjonen i Solcava, som består av en liten klynge hus nede i dalen. Der jobber kusina til Ursa, Mojca, som guide i et flott, nybygget utstillingssenter og turistinformasjon.

Vi presenterer oss og blir så bedt på en kaffe i caféen. Ikke lenge etter vi har satt oss forteller Mojca at senteret vi nå befinner oss i faktisk er 85% sponset av «Norway Grants». Vi blir med en gang litt sjokkert, siden vi aldri før har hørt om verken Rinka-senteret eller Norway Grants. Likevel synes vi jo det er imponerende at skattepengene våre har funnet veien helt inn hit, til tjukkeste Slovenia-fjellet.

Etter nærmere research finner jeg ut at Norge har satt av drøye 6,4 milliarder kroner til bistandsprosjekter i 13 EU-land (Norway Grants nettside). Pengene skal brukes over en femårsperiode for å blant annet fremme likhet mellom kjønnene, forbedre helsesikkerheten på arbeidsplasser, karbonfangst og støtte grønn industriinnovasjon. Kjekt å vite! Når jeg tenker meg om tror jeg faktisk jeg så et skilt med «Norway Grants» i Polen her forleden også.

Logar-Valley-Rinka-center

Inne i senteret er det laget en utstilling fra dalens historie. Det slår oss at mange av tradisjonene vi finner her, både toving av saueull, treskjæring og tømmerfløting ligner veldig på vår egen historie i Norge. Men siden Logarska har rimelig likt klima og omgivelser som Norges fjelldaler er det kanskje ikke så rart likevel?

logar-valley-church

Logar-Valley-ecological-food

Panoramical Trail

Siden vi ikke har tid til en skikkelig topptur under vårt besøk i Logarska Valley, tar vi heller bilen opp til et platå med utsikt mot de mektige fjellene innerst i dalen. Mojca, guiden fra Rinka-senteret, er også med. Veistrekket, kalt Panoramical Trail, slynger seg mellom enger, gårder og bjørketrær. Turen kan både nytes fra syklesetet eller bilen, men veien er smal, så pass på for motgående trafikk.

Logarska-Dolina-panorama-view

Logarska-Dolina-tourist-farm

Utsikten er mildt sagt slående vakker, og beliggenheten til noen av gårdene likeså.

Logar-Valley-panoramical-trail-Slovenia

I tillegg til flere utsiktsstopp langs veien, stopper vi også ved en vannpost. Mojca ville gjerne at vi skal smake på vannet som renner konstant fra et rør i en stein. Jeg tenker med en gang at dette er vanlig, friskt bekkevann jeg pleier å drikke i de norske skoger, men neida. Idét jeg heller neven med vann i munnen kommer følelsen av kullsyre. Vannoppkommet er sprudlende minneralvann som ligner farris! Stilig!

Logar-Valley-church-Slovenia

Siste stopp på panoramaveien er Mojcas hemmelige utkikksplass. I skogen bak en kirke vandrer vi gjennom blåbærris og rundt en lite åskam, før vi plutselig står ute på en bratt skrent med utsikt utover de skogkledde fjellene. Mens vi står og nyter synet, begynner Mojca å fortelle mer om Slovenias situasjon.

Ikke før i 1991 fikk landet sin selvstendighet. Slovenia hadde da vært en del av Jugoslavia helt siden 1929, med kommunistisk styre og Tito som øverste leder i 35 år. Tiden etter Titos død var preget av konflikter mellom de forskjellige etniske gruppene i innad i Jugoslavia. I 2004 ble landet medlem av EU og euroen ble innført i 2007. Medlemskapet i EU har imidlertid bydd på noen problemer. De fleste varer og tjenester har blitt dobbelt så dyre, mens lønningene har stått bom stille.

– Før var det lett for studenter å få studiestipend, men i det siste har det blitt mye vanskeligere, forteller Mojca. Både finanskrise, ustabilitet i regjeringen og korrupsjon har gjort at den økonomiske veksten i Slovenia har stagnert. Folk flest tjenter bare rundt 800 euro i måneden.

logarska-valley-view

Kanskje turismen kan hjelpe Slovenia til å få økonomisk vekst igjen? Jeg ser i hvert fall et stort potensiale i dette landet, spesielt for naturelskere!

Kart over området:

Logarska Valley er den største og midterste av tre daler som peker inn mot de snøkledde fjellene. Den beste måten å komme seg dit er med bil.

2014-08-16_0001

Bilturen gjennom Slovenia med kjæresten planla vi selv ut fra egen research og etter tips fra STB (det slovenske turistkontoret). Under deler av turen bidro STB med gratis middager og aktiviteter, samt rabatterte overnattinger, men innleggene herfra er likevel mine egne ord og refleksjoner. I dette innlegget sponset STB halve overnattingen, måltidene og guiding. 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Geir

  Du får Slovenia til å framstå som et nydelig land. Ikke at jeg kan si noe annet, men dette gir bare mer reiselyst. Plagsomt. 🙂

  Svar
 2. GlobetrotterElisa

  Når har jeg egentlig aldri sett på Slovenia som et høyaktuelt land å besøke, men etter å ha lest dette kribler det i turfoten min!!!

  Svar
 3. Renates Reiser

  Så nydelig! Det ser virkelig ut som Norge på en måte ja 🙂 Turistgården høres (og ser) fantastisk ut, og Ørneredet også! Nå blir det faktisk Sloveniatur på meg i september, så jeg suger bare til meg alle tipsene fra bloggen din jeg kan få 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar