I flere år har jeg drømt om å sveve med vinden i luftballong over et vakkert landskap. I Kappadokia er det endelig min tur til å prøve!

spons-prod

Klokken 04.50, mens Tyrkia enda er dekket av mørke, vrir vi om nøkkelen til hotellrommet vårt og finner oss en plass i baksetet på en ventende pick-up. Nå skal det endelig skje! Vi skal henge oppi en kurv under en ballong og se Kappadokias spesielle fjellandskap fra oven!

Værvarslet viser krystallklart vær og lite vind, noe som er et supert luftballongvær. Sommertemperaturen er likevel et godt stykke unna. På vei gjennom de trange gatene i Uchisar ser jeg gradestokken på bilen. Den viser så lite som -1 grad! Jeg priser meg lykkelig for at jeg stolte på værvarselet og kledde på meg flere lag med både bukser og gensere. De to andre passasjerene i bilen er ikke like godt forberedt. Kjæresteparet fra Pakistan forteller at de stort sett er vant til 30 grader pluss, noe som forklarer jentas åpne sko uten sokker og tynne genser. Jeg grøsser bare av tanken på hvor kaldt det kommer til å bli for denne stakkars jenta.

Vi blir sluppet av på hovedkvarteret til Royal Balloon, ballongselskapet vi skal fly med. Her blir vi delt inn i grupper og får servert en enkel frokost. Det var reiseblogger, Silje fra Happy Landing, som anbefalte meg Royal Balloon, et av Kappadokias mest populære ballongselskaper. Hun kunne fortelle at de tilbydde lengre luftballong-turer med færre passasjerer, noe som ikke hørtes feil ut.

 

2016-05-29_0019

En fem minutters minibusstur senere er vi ved ballongoppblåsningsområdet. Jeg rekker så vidt å sette opp en superkjapp timelapse med GoPro’en før vi blir ropt opp og plassert i hver vår bås i kurven. Luftballongen vår har egentlig plass til 16 personer, men siden vi er på en «King Flight» er vi bare 9. Det betyr mer plass til å bevege seg og ta gode bilder. I tillegg skal turen vare 90 minutter istedenfor 60 minutter slik den gjør på «Queen Flight».

– Som pilot kontrollerer jeg bare opp eller ned. Retningen vi flyr kommer helt an på vinden, forteller ballongfører, Suat Ulusoy oss. Luftballongen lander altså på ulikt sted hver eneste gang den flyr. Det er vindretningen som bestemmer!

Heldigvis har piloten vår lang erfaring med luftballonger. Han har gjennomført hele 3644 ballongturer, kan han fortelle. Bare det at han har holdt såpass presis telling er imponerende etter min mening!

Mens Suat begynner å fortelle historier fra tidligere turer roter jeg rundt i sekken etter et ekstra batteri til GoPro’en. Når jeg reiser meg opp oppdager jeg plutselig at vi allerede er 15-20 meter over bakken. Ballongen er så stillegående at jeg ikke engang har merket at vi har tatt av! Rundt oss svever et titalls varmluftsballonger i forskjellige farger til værs mot den vakre morgenhimmelen. For et syn!

 

Her er en to minutters video fra turen i luftballong:

Og et 360-graders bilde du kan dra deg rundt på:

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Overalt rundt oss er det vakre motiver; luftballonger i forskjellige høyder, det vakre Kappadokia-landskapet badet i morgensol og stilige mønstre på bakken. Og siden ballongen roterer forandres motivene konstant. Fotografhjernen min går berserk!

Åh, DET må jeg filme! Nei, nå må jeg ta bilder med 70-200mm-objektivet. Steike, DET hadde vært et kult 360-bilde! Nå MÅ jeg ta en selfie!

Greier jeg i det hele tatt å nyte dette landskapet?! spør jeg meg selv i et lite øyeblikk. Men jeg greier ikke å rive meg løs fra dokumenteringen.

Imens hører jeg også med et halvt øre på en historie ballongføreren vår forteller. En gang hadde en amerikaner mistet en iPhone 5 ned fra ballongen. Han virket likevel ikke så lei seg, fordi han da hadde en god grunn til å kjøpe en iPhone 6. Men utrolig nok greide Royal Balloon-mannskapet å finne igjen mobilen hans – OG den viste seg å fungere helt utmerket fortsatt. Det ble derfor ikke noe ny iPhone på amerikaneren likevel.

Snart er sola et godt stykke over åsen, og jeg ser flere andre luftballonger gå ned for landing. Jeg kan ikke tro at turen nærmer seg slutten allerede. Å kjøre luftballong kunne jeg fint gjort 50 ganger til uten å bli lei! Dette er definitivt min type luftfarkost! Fallskjermhopp i Sydney og paragliding i Nepal var spennende det, men luftballong tar kaka! For en fantastisk opplevelse!

 

Stillbilder fra turen:

2016-05-29_0002

Rett etter take off er himmelen fortsatt lilla og vakker.

2016-05-29_0001

Snart titter solen frem på noen topper og ballonger i høyden

2016-05-29_0003

Endelig er vi høyt nok til å kjenne varme solstråler på oss!

2016-05-29_0004

Piloten vår er plassert i midten av kurven der han drar i fargede tau og kommuniserer med mannskapet ved hjelp av walkie talkie.

2016-05-29_0008

Luftballongene kan fly veldig lavt over de vakre fjellformasjonene.

2016-05-29_0005

Noe som alltid har fascinert meg når jeg er oppe i lufta er å se hvordan naturen og mennesker ubevisst skaper vakre linjer og former.

2016-05-29_0007

Den tørre jorda skaper et stilig støvlag på bakken som ga bildene litt ekstra magi!

2016-05-29_0014

En av de flotteste ballongene – i alle regnbuens farger!

2016-05-29_0009

Utsikten ut om Kappadokias mange daler og byen vår, Uchisar, i det fjerne.

2016-05-29_0012

To stk fornøyde nordmenn på ballongtur!

2016-05-29_0010

Mens andre luftballonger går ned for landing flyr vi et stykke videre.

2016-05-29_0006

Sauer er ikke et uvanlig syn i Kappadokia, men å se dem ovenifra med den lave morgensolen er noe eget!

2016-05-29_0011

Luftballonger på forskjellige stadier av landing

2016-05-29_0013

Denne luftballongen har landet rett oppå tilhengeren!

2016-05-29_0018

Luftballongen vår lager en stilig skygger på landskapet.

2016-05-29_0016

Vi lander på et jorde langt ute i gokk og det blir rigget opp et bord med forfriskninger.

2016-05-29_0015

Vår stødige ballongfører, Suat, fra Royal Balloon poserer for et bilde.

2016-05-29_0017

Turen avsluttes med en tradisjon fra 1783. Det betyr et glass champagne og jordbær til alle. Skååål!

Det er ikke så ofte jeg har lyst til å drikke champagne kl 07.30 om morgenen, men etter en luftballongtur føltes det merkelig nok helt naturlig! Jeg kunne ikke annet enn å smile av hele opplevelsen.

Dette blir definitivt ikke siste gang jeg er oppe i varmluftsballong!

Denne ballongturen fikk jeg dekket av Royal Balloon etter at jeg kontaktet dem om at jeg skulle til Kappadokia. 

 

7 Kommentarer

 1. Silje Polmar

  Så spennende Ingeborg! Veldig informativt og inspirerende bilder! Veldig hyggelig å bli nevnt. Jeg ønsker meg tilbake til Cappadocia!

  Svar
 2. Renates Reiser

  Jeg har gledet meg til å se bildene/filmene dine fra dette, og wooow, så fantastisk! Vil tro det var en nærmest ubeskrivelig følelse i gli over landskapet 😀 Da jeg dro til Kappadokia var det så last minute at jeg ikke fikk booket noe ballongtur, og da jeg kom fram var alt fullbooket – da ble jeg litt skuffet gitt. Nå ser jeg at jeg virkelig bare MÅ få prøvet det en eller annen gang. 🙂 Inspirerende!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Åh, synd at du gikk glipp av ballongturen da! Det var jo absolutt et av høydepunktene! Men da har du en god grunn til å dra tilbake da hvert fall 😉

   Svar
 3. Reiselykke

  Så fin film! Nydelig 🙂 Dit fikk jeg lyst å dra. Og luftballong må jo bare prøves, skjønner jeg. Ikke minst i et slikt landskap.

  /Mette

  Svar

Legg igjen en kommentar