spons-reisKlokken åtte om morgenen ruller vi ut av Oslo med regndråper på vindusruten, gråe uværsskyer over oss og torden på værmeldigen. Fire spente jenter skal utforske Sveriges vestkyst med Visit Sweden. Neste stopp: Lysekil.

Reisefølget vårt består av fire reisebloggere fra Nordic Nomads; Mette fra Reiselykke, Elisabeth fra GlobetrotterElisa, Hanne fra PlacesPeopleStories og jeg. Om bare 2,5 time skal vi ut på sjøen på østerssafari og kajakkpadling – aktiviteter ingen av oss har særlig erfaring innen, spesielt ikke i dårlig vær. Nå var et bare å krysse fingrene og håpe at våre naboer har snillere værguder!

 

2015-08-10_0012

 

Østerssafari

Norra Hamnen i Lysekil møter vi svensk-norske Louise fra Visit Sweden som har tilrettelagt turen og skal passe på at ting går som planlagt. Hun introduserer oss for to hyggelige karer i matchende blå t-skjorter, Lars og Adrian. Den hvite skriften på brystet forteller oss at de to jobber i Orust Shellfish.

Gutta tar oss med helt ytterst på brygga. Her ligger ei koselig liten skute fortøyd. Signe, heter hun, og føles trygg og imøtekommende med sin vesle kahytt med plass til en, og et åpent, rødt dekk. Jeg fant fraværet av tak på båten en smule optimistisk i det ustabile nordiske været, men krysset fingrene for at gutta hadde en plan B hvis været skulle skifte til det verre.

 

lysekil-båttur

Østerssafari

 

Snart tøffer vi utover fjorden. Overraskende nok titter solen frem fra skydekket. Kanskje blir det en fin dag på sjøen likevel? Lars er styrmann, mens Adrian gir oss en kort briefing på hvor vi skal og hva de to driver med. Det viser seg at gutta både tilrettelegger og dyrker frem blåskjell og østers, samt arrangerer østerssafari for turister.

Hver tirsdag, fredag og lørdag klokken 13.30 drar Lars og Adrian ut med gjester som har lyst til å oppleve og smake på skalldyrene rett fra fjorden. Til og med kineserne har fått øyene opp for østersen, forteller Adrian. Men det aller gjeveste for dem er ikke å spise dem, men å bli fotografer ved siden av et tau fullt av blåskjell.

 

Orust-shellfish-signe

Orust-Shellfish-Lysekil

 

Adrian peker ut mot noen store tønner med tau mellom. Av en eller annen merkelig grunn liker blåskjellene å vokse på flytende rep gutta har hengt ut her inne i skjærgården. Det gjør at de to karene er sikret fangst året rundt. Men det er viktig og ikke forsyne seg for mye, påpeker Adrian, ellers vil ikke skalldyrene ha sjansen til å formere seg. Gutta sender også inn tester hver uke for å forsikre seg om at ingen av skalldyrene er forgiftet, noe som kan skje i perioder når en viss type alger blomster opp i havet.

 

lysekil-østers-safari

 

Vi stopper ved en liten flytebrygge uten fortøyning til fastlandet. På havets gourmetfat tre meter under oss ligger de og venter. Østersen.

Lars hjelper Adrian på med dykkerutstyret. Snart velter den store, røde kroppen ut i havet og forsvinner ned i dypet.

 

østers-fiske-lysekil

 

Boblingen flytter seg i en bue rundt båten. Vi har ikke peiling på hvor lang tid det vil ta å finne østers. Men etter kun syv minutter er Adrian oppe med hendene fulle av grå, runde skjell.

Vi tøffer bort til en koselig sjøbod på en ellers øde øy. Adrian får igang en kjele med grønnsaker og blåskjell, mens Lars åpner en og en østers forsiktig med en skarp kniv. Personlig har jeg ikke så mye erfaring med å spise østers og synes de ser litt ekle ut. Derfor synes jeg det er fint å ha en unnskyldning om å være vegetarianer når jeg får tilbudet. Hanne og Elisabeth slurper imidlertid i seg den rare geleklumpen i skjellet og ser ut til å kose seg. Men blåskjellene synes jeg lukter herlig. Dem hadde jeg nok tatt en smak på hvis jeg hadde vært kjøtteter.

 

Lysekil-Orust-Shellfish

Lysekil-fersk-østers

Lysekil-smake-på-østers

 

Mens vi spiser letter skydekket enda litt mer og vinden forsvinner. Havet er blikkstille. Vi kan ikke tro hvor heldige vi er! Er det her godværet har gjemt seg i hele sommer!?

 

Lysekil-hav

Lysekil-dampede-blåskjell

 

PRAKTISK INFORMASJON

Orust Shellfish – www.lysekilsostronomusslor.se

Hvor: Norra Hamnen, Lysekil
Pris: 750 kr
Når: tirs, fre og lør kl 13.30

 

Kajakk på blikkstille fjord

Vi sier adjø til Lars og Adrian i Valbodalen marina og møter Louise (nummer to for dagen) som står for vår neste aktivitet; sjøkajakk. Louise jobber for Nautopp som leier ut kajakker, arrangerer turer og holder kurs her i Lysekil.

Snart får alle på seg hver sin våtdraktsbukse og en liten plastikklomme til kameraet. Louise plukker ut en kajakk til hver og ber oss sette oss ned og sjekke benstillingen. Inne i kajakken er nemlig to klosser man må tilpasse slik at beina får støtte mens man padler.

Når alt utstyret er klart triller vi alle kajakkene ned til brygga.

 

Kajakk-nautopp-lysekil

 

Jeg er førstemann til å klyve ned i kajakken. Dette første steget er et kritisk punkt av padlingen. Kajakkene er veldig smale og kan derfor lett tippe rundt hvis man ikke bruker riktig teknikk.

Etter en rask instruksjon fra Louise gjør jeg meg klar. Jeg setter meg ned på kanten av brygga, tar et tak på midten av åpningen der jeg skal sitte i kajakken og slenger første benet nedi. Deretter løfter jeg hele kroppen forsiktig oppi kajakken. Til slutt løfter jeg det andre beinet fra brygga.

Yes, det gikk jo overraskende greit!

 

Kajakk-lysekil

 

Å sitte i en kajakk må være det nærmeste havet man kan komme uten å bade. Det føles som å sitte rett på vannoverflaten. Og det er jo det man gjør – i en avlang, knallfarget plastbalje.

Med noen åretak glir jeg lydløst fremover i det speilblanke havet. Kajakken føles overraskende stabil, men mye av dette skyldes nok værforholdet vi er så heldige med denne dagen.

 

Kajakk-nautopp-lysekil5

Kajakk-nautopp-lysekil4

 

Vi padler i rolig tempo mellom runde svaberg. Når vi kommer inn i et sund peker Louise mot en liten sandstrand der hun vil vi skal gå i land. Det er her jeg skal få mitt første møte med den herlige svenske tradisjonen, fika.

Definisjon på FIKA fra Wikipedia: «Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe eller någon annan dryck med vänner, familj eller bekanta. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur, med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter»

Vi nordmenn har jo kaffepausen vi og, men vi har ikke et eget navn på dette fenomenet slik svenskene har! For en herlig tradisjon! Sverige ble nettopp favorittdestinasjonen til mitt sukkersug!

 

Kajakk-lysekil-ficka

Kajakk-nautopp-lysekil2

 

Mens vi sitter på det rødlige svaberget og skuer utover havet, serverer Louise oss sin fika; mangosmoothies og den svenske versjonen av kvikk-lunsj. Her får vi også sjansen til å spørre litt mer om hva slags kurs og turer Nautopp tilbyr. Flere av oss har allerede fått mersmak på kajakkpadling og kunne tenke oss å komme tilbake for å lære mer.

Noe jeg ble overrasket over er at kajakksesongen er mye lengre enn sommermånedene. Louise mener en tur i kajakk om vinteren også er å anbefale bare man kler seg godt. Ellers tilrettelegger Nautopp blant annet for private fleredagersturer der telt, stormkjøkken, liggeunderlag, kart og matlagingskit er lagt klart i kajakken når man kommer. Hvis man ønsker kan man også få instruksjoner for kajakkpadling og forslag til rute man kan følge. En veldig enkel og grei løsning for oss nybegynnere.

 

Kajakk-nautopp-lysekil7

Kajakk-nautopp-lysekil3

 

Selv om det blir et par småkræsj nå og da holder heldigvis alle seg tørre oppe i kajakken. Å lære eskimorulle (snurre helt rundt med kajakken) får vi gjøre på neste kurs!

 

Kajakk-lysekil-nordic-nomads

 

PRAKTISK INFORMASJON

Nautopp – http://nautopp.se/

Hvor: Valbodalen rett utenfor Lysekil
Pris: 375 kr for å leie en kajakk i et døgn
Åpningstid: hver dag fra 10-17.

Les videre om den svensek sommeridyllen, Skaftø

 

Denne reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Sweden.

5 Kommentarer

 1. Hanne Hellvik

  Haha, jeg ser jo skikkelig sur ut på det ene bilde der. Jeg som likte østersene… 😉
  Var en virkelig flott dag! Flott innlegg med masse nydelige bilder du har laget 🙂

  Svar
 2. GlobetrotterElisa

  Dette er mine beste sommerminner fra i år! Nykokte blåskjell og kajakktur! Og med sol i tillegg! Du har nok en gang virkelig fanget opp stemningen med kameraet!

  Svar

Legg igjen en kommentar