spons-reisSteike, for noen deilige dager i Lysekil i Sverige! Her får du historien om et vakkert granittlandskap i naturreservatet, Stångehuvud, og møtet med tre superskjønne tigerunger i Nordens Ark, en dyrepark laget for utrydningstruede dyrearter.

Les også om de første dagene i Lysekiloppholdet:

 

lysekil-på-sykkel

 

Stångehuvud naturreservat

Med skyfri himmel over oss triller vi, fire reisebloggere fra Nordic Nomads, sykkelen på Skaftö-ferja tilbake til Lysekil. Forbi Strandflickorna som vi hadde overnattet på første natten, og vestover bort fra bebyggelse. Snart åpenbarer det seg en hvit sandstrand og runde svaberg med svak oransjefarge.

Dette er Stångehuvud naturreservat, et område med vakre, glatte granittberg, et mangfold av strand-plantearter og hyggelige vandrestier.

 

Stångehuvud-naturreservat4

Stångehuvud-naturreservat

Stångehuvud-naturreservat3

Stångehuvud-naturreservat7

En kort historie om Stångehuvuds lange historie

Granittbergene rundt Lysekil er eldgamle. Hele 920 millioner år – en mengde år vi mennesker har vanskeligheter med å begripe med tanke på hvor kort vår egen tidsregning er!

Det var imidlertid den siste issmeltingen for 14000 år siden som ga svabergene på Stångehuvud sitt nåværende utseende. Akkurat som i Norge lå et et tjukt lag med is – hele en kilometer tykt, over landet. Sakte, sakte beveget isen seg over berget med så hardt trykk at den omformet fjellet til jevne, myke bølger av granitt.

Deretter fikk granitten ligge mer eller mindre fredelig frem til siste delen av 1800-tallet da etterspørselen etter granitt vokste i Europa. Da Tyskland gikk seirende ut av krigen med Frankrike ønsket tyskerne å reise seiersmonumenter i granitt, og fant den vakre, grovkornede Stångehuvudgranitten passende. Derfor tok det ikke lang tid før flere selskaper var igang med steinbrytingen rett ved Lysekil.

Men ei dame som ikke synes noe om å ødelegge det vakre granittlandskapet var svenske fru Calla Curman. Hun tilbragte hver sommer med sin mann i sommerhuset i Lysekil, og elsket å gå tur i granittlandskapet. Ved starten av første verdenskrig gikk etterspørselen av grantitt ned, og Calla så sitt snitt til å kjøpe opp så mye hun kunne av området. Gjennom hennes stiftelse, Carl og Calla Curmans stiftelse og omgjøringen til et naturreservat i 1982 har området blitt bevart, og kan i dag nytes av ferierende og fastboende som turområde.

 

Stångehuvud-naturreservat5

Stångehuvud-naturreservat6

Stångehuvud-naturreservat2

Nordens Ark

På vei nordover fra Lysekil, tar vi turen innom dyrehagen, Nordens Ark. Å legge inn en dyrepark i programmet til fire voksne reisebloggere uten barn kan virke litt underlig. Selv forbinder jeg gjerne besøk i dyrepark med barndommen der jeg og kusinene mine løp rundt i Kristiansand Dyrehage.

Men Nordens Ark skal vise seg å være ganske annerledes enn en vanlig familierettet dyrepark. Rett innenfor blir vi tatt imot av Karin, ei hyggelig, ung jente med mye på hjertet. Hun forteller om parkens fokus på utrydningstruede dyrearter som lever i et nordisk klima, og om hvordan de jobber for å ta vare på dyrene.

 

nordens-ark-kart

nordens-ark-dyr5

I Nordens Ark bor det om lag 80 ulike dyrearter, hvorav mange av dem er svært utrydningstruede. Grunnene til at artene er truet er ulike, men dessverre har det ofte noe med oss mennesker å gjøre. Parken bidrar i redningsarbeidet av de truede dyrearterne på flere måter, forteller Karin. Både ved å avle opp, sette ut, forske på artenes overlevningsmuligheter i det fri, informere besøkende og danne samarbeid med lokalbefolkningen der dyrene lever.

Den største delen av parken er laget for de store, ville dyrene med enorme innhegninger rundt naturlig skog. Det gjør at man som besøkende ikke alltid er garantert å se dyrene, men at hele opplevelsen føles mer naturlig. Noe jeg vil tro både er positivt for dyrene og publikum. Man må faktisk lete litt for å få øye på dyrene, og dyrene kan gjemme seg hvis de ønsker.

 

nordens-ark-mating

nordens-ark-snøleopard

Nordens Ark har også en del eksotiske reptiler og en lantgård (gammeldags gård) med gamle gårdsdyr. Tanken med lantgården er å spare på de gamle rasene med deres evne til å ta vare på unger og motstand mot sykdom.

Karin innrømmer at det er en del utfordringer ved å holde ville dyr innelukket, men at parken på best mulig måte prøver å både underholde dyrene og gi dem et variert kosthold. Et bevis på dette er en mat- og underholdningsukeplan som viser hva de store dyrene får gjøre og spise hver uke. Ved hjelp av ulike dufter, gjemming av maten og å feste maten i noe, kan dyrene utfordres og bruke instinktene sine, forteller Karin oss.

På vår vei rundt i parken får vi se mange forskjellige dyrearter, men det er spesielt tre stykker jeg synes det er ekstra spennende å høre om; den røde pandaen, sibirtigeren og pallaskatten.

 

nordens-ark-park-sverige

nordens-ark-park

Rød panda

Tre av beboerne i Nordens Ark er røde pandaer fra Himalaya. Arten er truet fordi en del av skogen der de bor blir hugget ned og gjort om til jordbruksarealer. Dette gjør at bevegelsesfriheten til pandaene blir mindre, og det blir vanskeligere for dem å finne mat og en make.

Nordens Ark har lyktes med å få pandaene til å formere seg ved å lage små hus over bakken. De fester også bambus oppe i trærne, noe de ser ut til å være veldig glade i. Noe jeg synes var ekstra interessant å høre om var at parken har avtaler med lokale skogvokterne i Nepal om å sende filmer og informasjon om bestanden i nord-øst Nepal. En av skogvokterne bor faktisk i Ilam, en telandsby jeg besøkte på min Nepaltur i fjor.

nordens-ark-rød-panda

Sibirtiger

Når vi kommer utenfor sibirtigernes område er det ingen tigere å se, men heldigvis har vi med oss Karin. Hun tar oss med bak lukkede porter slik at vi får hilse på de tre nyeste medlemmene av sibirtigerfamilien. I et stort bur ligger en tre meter lang tigermamma og slapper av med tre små hoder stikkende ut bak seg. For et syn!

Tigerungene er superskjønne! Snart er vi alle oppslukt av å fotografere de søte små (eller kanskje ikke små – de er jo på størrelse med en stor bikkje!) Jeg synes det er morsomt å observere hvordan tigernes bevegelser ligner min egen lille pusekatt sine. Både gjesping, leking og liggestillingen.

Sibirtigeren, eller amurtigeren som den også kalles, lever i 2000 meters høyde ved stillehavskysten helt øst i Russland. Grunnene til at sibirtigeren er truet er tjuvjakt, handel med tigerdeler til den tradisjonelle asiatiske medisinen og det moderne skogbruket.

nordens-ark-park

nordens-ark-tigerunger

nordens-ark-sibirtiger

Pallaskatt

Den siste krabaten jeg bet meg merke i var den vesle Pallakatten. En vill, litt mer kortbent og bustete versjon av min egen pus. Å se de små kattedyrene leke med hverandre og kravle opp og ned på trestammer og stener var et underholdende syn!

Pallaskatten bor vanligvis på steppene i sentral-Asia på 1000-4000 meters høyde. Arten er truet fordi mange av byttedyrene deres blir jaktet eller bekjempes med gift av oss mennesker. I tillegg blir Pallaskattens leveområder forstyrret av landbruk og beitedyr.

nordens-ark-dyr

Praktisk informasjon om parken

Parken er praktisk bygget opp med asfalterte stier rundt i et skogsområde. Noen steder er det laget høye gåbruer slik at man kan gå over og se rett ned på dyrene. Det er også satt opp informasjonsplakater ved hvert dyr som forteller om hvor de bor, hvordan de lever og hvorfor de er truet. Det finnes flere restauranter og et hotell på området.

Hvor: Åby säteri. Kommer du fra Oslo kan du kjøre E6 mot Gøteborg, og følge skiltingen mot Smögen og Kungshamn til Nordens Ark.

Pris: Barn – 90 SEK, voksen – 230 SEK. Parkering er gratis.

Hjemmeside: http://nordensark.se/

Denne reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Sweden.

Relaterte artikler

Èn kommentar

  1. Lise-Marie Lia

    Det var utrolig spennende å lese om Nordens Ark! Dit har jeg utrolig lyst til å reise, og er et mye bedre alternativ til andre zoo’s og dyreparker. Her har de faktisk et mål med mening. Flott tiltak 😀

    Svar

Legg igjen en kommentar