Man skulle tro Kroatia var blitt velsignet med nok vakker natur ved den lange kystlinjen i landet, men neida! I innlandet ligger også et unikt elvelandskap med trappetrinn av fosser og blågrønt vann; Plitvice Nasjonalpark.

Plitvice ble satt på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1979, og med god grunn! Fossene er ikke så høye som i Norge, men de er så utrolig mange! 16 små innsjøer utgjør terasser oppover. Mellom dem skiller busker, mose og trær de forskjellige trappetrinnene, mens vannet leker seg gjennom og danner vakre fossefall.

Det nydelige landskapet er heldigvis godt bevart. Naturlige trebruer svinger seg igjennom fosslandskapet, og det er ikke satt opp kraftlinjer eller fargesprakende søppelkasser. Reglene i parken er nokså strenge; bading, fisking, blomsterplukking, telting og tråkking utenfor stiene er ikke tillatt.

 

Plitvice-Croatia-path

Plitvice-Croatia-waterfalls

Trebroene var laget slik at vi ofte følte vi stod oppi selve fossen. Utrolig kult!

 

Plitvice-Croatia-waterfalls2

Vi fant også litt dyreliv i parken! Mange steder hørte vi det raslet i tørt løv, før vi så en mus pile avgårde.

 

Plitvice-Croatia-pound

Plitvice-Croatia-view-waterfall

Det lengste fossefallet i parken er 78 meter høyt og ligger rett ved inngang nummer en.

 

Plitvice-Croatia-boat

Plitvice-blue-water

En dukkert i det klare, turkise vannet var veldig fristende!

 

Plitvice-cave-Croatia

Plitvice-Croatia-old-trees

Plitvice-Croatia-river-bridge

Fotografering i Plitvice:

Hvis du er glad i fotografere er det ikke vanskelig å tilbringe en hel dag i Plitvice! Parken er ikke overraskende et veldig populært sted blant naturfotografer på grunn av sitt spektakulære fosslandskap. Tar du med stativ og ND-filter kan du ta ekstra vakre bilder av fossene ved å ta lange eksponeringer som gir en slørete effekt.

Jeg hadde selv med en del kamerautstyr, men merket fort utfordringen ved at trebruene ristet litt idet folk gikk forbi. Det var derfor vanskelig å ta bilder med lengre lukkertid siden ristingen gjorde bildene en smule uskarpe. Er du fotointeressert er det derfor et tips å besøke parken litt utenfor høysesongen, og møte opp så tidlig som mulig. Å ta flere eksponeringer av samme motiv kan også være en god idé!

Husk også å ta med pusseklut! Mange av fossene sender ut bittesmå vanndråper som setter seg på objektivglasset.

 

Plitvice-Croatia-photographer

Plitvice-Croatia

Plitvice-national-park-Croatia

Plitvice-Croatia-long-exposure

Parken var spesielt populær blant de japanske turistgruppene. Det er fascinerende å se hvordan de stort sett alltid beveger seg på rekke og rad med kameraet på magen!

 

Plitvice-Croatia-bridge

Plitvice-Croatia2

Mislykket hoppebilde! Ikke alltid lett når man skal time hoppet med 10 sekunders selvutløser!

 

Plitvice-Croatia-big-waterfall

Pratisk info:

 • Kjører du fra Split kan du beregne ca 3 timer til Plitvice Nasjonalpark. Parken har to innganger med parkering ved begge. Om du har planer om å se hele parken er det samme hvilken av disse du kommer til.
 • Inngangsbilletten koster 110 KN (ca 120 kr) for en voksen. Student er noe billigere. Inngangsbilletten dekker båt og buss innenfor området.
 • Fra inngangene kan man velge forskjellige ruter i Plitvice Nasjonalpark. På inngangsbilletten er et kart med stier, fergeruter og bussruter.
 • Parken åpner klokken 07.00, så kom så tidlig som mulig for å slippe unna de verste turistgruppene. Om du vil se mesteparten av parken vil jeg anbefale å bruke hele dagen her. Det finnes flere spisesteder inne i parken.

 

Plitvice-Croatia-ticket-map

Andre innlegg fra Kroatia:

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. Mstraveltipsy

  For et utrolig flott og fantastisk sted. Skjønner godt at det er lett å bruke en hel dag der ja. Har hørt mye bra om hele Kroatia så det forundrer meg ikke at denne naturperlen finnes akkurat her. Nyt ferien 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det var rett og slett et utrolig vakkert sted – ble overrasket selv, for man tror gjerne ikke det kan være så fint som på bilde. Men det var det faktisk!

   Svar
 2. Mor Hilde

  Utrolig vakker nasjonalpark! Den fikk jeg lyst til å besøke… Masse bra bilder!!

  Svar
 3. Maria fra Nerd Nomads

  Wow, for en flott nasjonalpark og for noen fantastiske bilder! Visste virkelig ikke at Kroatia hadde så mange fine fosser! Digger bildene dine med lang lukkertid og «slørete» fosser! Det er noe jeg har prøvd på flere ganger, men er ikke alltid like lett å få bra til.

  Hehe, morsomt at dere også har noen mislykkede «hoppebilder» med selvutløser. Vi erfarte det samme, men med oss syklende mot kamera i Sri Lanka (med noen kule ruiner i bakgrunnen). Ble maaaange sykkelrunder fram og tilbake, før vi til slutt måtte innse at vi ikke akkurat «Nailed it», og måtte få hjelp av noen vakter til å ta det perfekte bildet :). Noen ganger må man bare bite i det sure eplet og innse at selvuløser ikke alltid funker så bra. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Maria! Plitvice var over all forventning faktisk! Hadde sett flotte bilder før jeg dro, og var redd for å bli skuffet – men parken var enda vakrere enn jeg hadde sett for meg!

   Hehe, mislykkede selvutløserbilder er jo bare utrolig morsomt da! Jeg hadde faktisk ett bilde der vi begge hoppet riktig, men det var ikke like morsomt å se på ^^

   Svar
 4. Lise-Marie Lia

  Så utrolig vakkert det var der! Dit vil jeg reise 🙂 For en liten perle av en nasjonalpark, og jeg ser hva du mener om at en som liker å fotografere kan bruke hele dagen der – bildene dine snakker for seg selv. Nydelig!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, den er virkelig vakker, Lise-Marie! Så om du først skal til Split i Kroatia på badeferie, vil jeg helt klart anbefale å reise de tre timene nordover til Plitvice også! =)

   Svar

Legg igjen en kommentar