spons-reisGdansk er en koselig polsk by både for gatevandringer, fotografering og deilig mat. Her er opplevelsene mine fra en dag i Gdansk:

De grå regnskyene var akkurat i ferd med å trekke seg tilbake idet vår gjeng av norske og svenske bloggere og reisebyråfolk hoppet ut av minibussen i Gdansk. Med på bysightseeingen var også dagens guide med tidenes merkeligste hårklipp. Hadde hun tupé eller var hun bare klipt i en veldig merkelig bolleklipp med skinnet hår under? Vi greide aldri å bli enige.. men nok om det.

For å komme inn til sentrumskjernen i Gdansk ble vi ledet langs elva, Motlawa, der gamle treskuter og moderne ferger lå om hverandre. Vi svingte så igjennom en buegang, hvor en trang gate av sammenklemte, fargerike hus åpenbarte seg. Langs de brosteinsbelagte gatene underholdt unge gatemusikanter oss med sang eller blåseinstrumenter, mens gateselgerne var travelt opptatt med å fjerne våte plastdukene etter regnskyllet.

 

gdansk-church-boat

gdansk-center

gdansk-street-sign

 

I Gdansk selges mye smykker med ambereller rav som det kalles på norsk. De oransje, gjennomsiktige klumpene ligner veldig på smykkesteiner, men er faktisk laget av kvae fra trær som har ligget nedgravet i havet under høyt trykk i mange millioner år.

 

gdansk-amber

gdansk-street-shops

 

Jeg likte virkelig arkitekturen i Gdansk! Jeg har ikke peil på hva stilen het, men at bygningene stod tett i tett med samme fasong, men likevel hadde forskjellige farger og utsmykninger fascinerte meg!

 

gdansk-city-houses

 

En «strajk» var i gang på torget, men hva de høye styltemenneskene streiket mot var vanskelig å skjønne..

 

gdansk-city-poland

gdansk-colorful-streets

gdansk-city

 

Over dører, ved takrenner og på hustakene var det plassert ut rare statuer av dyr, ansikter og beist med store tenner.

 

gdansk-city-walking

 

Utenfor flere av restaurantene i Gdansk observerte vi små flasker med Goldwasser. Men kunne det virkelig være ekte gullvann? Jada, guiden vår kunne faktisk bekrefte at flaskene inneholdt små flak av ekte gull, og så klart en stor mengde vodka. Og oppskriften på gullvannet var helt fra 1598!

 

gdansk-eating-poland

 

I en ny by er det viktig å prøve ut den lokale gatematen! Den mest spennende vi fant i Gdansk var Osctypek, en frityrstekt, røkt ost med tranebærsyltetøy til. Noget spesielt, og jeg mistenker at snacken fort kan bli kvalmende i store mengder, men en smak er alltid gøy!

 

gdansk-streetfood

 

I Gdansk finnes også flere mikrobryggerier med mulighet for å prøve lyse og mørke øltyper.

 

gdansk-beer

 

I en helt annen del av Gdansk står et 42 meter høyt monument på en åpen plass ved skipsverftet i byen. De tre pilarene er et minnesmerke for dødsoffrene fra opprørene i 1970 mot Polens kommunistregime.

 

gdansk-monument

gdansk-monument

 

Etter flere timers sightseeing i Gdansk var det klart for lunsj på Hilton Hotel. Som jeg nevnte i innlegget fra matfestivalen i Sopot, gikk vi ikke akkurat sultne på denne turen! Med hvite serveringshansker ble vi servert tre smakfulle retter og tilbehørende vin.

 

gdansk-hilton-dinner

gdansk-hilton-restaurant

 

Hovedretten bestod av en nydelig, kremet potetstappe, crispy hjemmelagde chips og stekt ørretfillet. Jeg tror faktisk potetstappa må være den beste jeg har spist noen gang! Konsistens som sjokolademousse, og en frisk og god potetsmak. Mmm!

 

gdansk-dinner-dessert

 

Etter lunsjen tok vi fire norske reisebloggere en tur opp på taket av Hiltonhotellet. Her kunne vi sitte og nyte en herlig drink eller varm kaffekopp med utsikt utover byen, før returen til vårt eget hotell i Sopot.

 

gdansk-hilton-rooftop

 

Relaterte artikler

5 Kommentarer

  1. ErIK

    Det er veldig fint sted å bo også. Jeg anser Gdańsk som det beste stedet under solen. Byen er levende, den har alt man trenger for lykke. Folk er flotte, og leiligheten vår vil være akkurat som jeg drømte. Grano Residence av Dekpol er en fantastisk investering.

    Svar
  2. Natalie

    I fjor var jeg på den dominikanske markedet, og jeg likte Gdańsk så mye at vi begynte å tenke veldig seriøst med mannen min om å bo der permanent. Våre barn er allerede voksne, så det blir ikke noe problem med skolen. Siden Dekpol er en pålitelig utvikler, så Grano Residence er noe vi vurderer veldig seriøst.

    Svar

Legg igjen en kommentar