Turen til Istanbul var matmessig veldig spennende for meg – ikke bare fordi jeg hadde lest mye positivt om tyrkisk mat, men fordi jeg har blitt vegetarianer siden forrige reise

Jeg skal fortelle om typisk tyrkisk mat lengre ned, men først litt om overgangen til å være vegetarianer på reise.

Fra nyttår bestemte Kenneth og jeg oss for å prøve vegetarianerlivet i ett år. Både av miljømessige årsaker, fordi vi synes kjøttforbruket i Norge er altfor høyt, fordi vi er veldig glad i grønnsaker og fordi vi vil utfordre oss selv til å lage nye matretter.

 

tyrkisk-mat

 

Den første tiden var litt skummel. Det jeg gruet meg mest til var å «komme ut av skapet» til familien. Heldigvis tok de det ganske greit, selv om det alltids blir en del spørsmål og forskjellige reaksjoner. Det folk oftest spør om når jeg sier at jeg har blitt vegetarianer er: men du spiser fisk, eller? Av en eller annen grunn har folk flest en oppfatning av at vegetarianere spiser fisk. Men det gjør ikke vi. Men dere spiser egg og drikker melk, eller? spør de. Og da kan vi heldigvis beroligge dem med at – Joda, det gjør vi. Vi har ikke blitt veganere.

Å være vegetarianer hjemme i Norge har gått overraskende greit. Til daglig tenker jeg ikke noe over det, bortsett fra når jeg er på restaurant og må tråle menyene etter retter uten kjøtt. Norske restauranter er generelt ikke veldig store på vegetarmat. Jeg var derfor også spent på vegetartilbudet i Istanbul. Det tyrkiske kjøkken er kjent for sin deilige grillede og krydrede mat og sine klissete søtsaker. Men kunne det tyrkiske kjøkken også tilby digg vegetarmat eller måtte jeg sulte på turen?

 

tyrkisk-mat-restaurant

 

Under er bilder og beskrivelser av en del tyrkisk mat vi rakk å smake på under besøket vårt:

 

FROKOST

Frokosten på hotellet var over all forventning! Masse deilige syltede, ovnsbakte og krydrede grønnsaker av forskjellige slag. Og egg tilbredt på forskjellige måter. Pluss fersk frukt. Jeg ble virkelig positivt overrasket over all vegetarmaten! Hotellet serverte så klart også pølser og skinke, noe min kjøttspisende reisekompis, Thomas, ble veldig glad for!

istanbul-breakfast

 

SMÅRETTER, FORRETTER OG LUNSJ

GATESNACKS – Rundt i hele Istanbul ble det solgt grillede maiskolber, brødringer (Simit) og ristede kastanjer fra rullende gateboder med rødstripet tak.

istanbul-simit-corn

istanbul-street-stalls

 

BÖREK – Börek er tynne lag av deig lagt oppå hverandre og fylt med f.eks potet eller spinat. De blir ofte solgt i noen bakeriaktige butikker. Vi prøvde börek da vi var i noen av de litt mer ukjente nabolagene av Istanbul, men smaken var ikke helt som forventet. De smakte rett og slett litt for lite.

istanbul-mat-börek

 

LEFSER – Jeg vet ikke hva disse heter, men vi så dem bli laget av noen hvitkledde damer på en del restauranter. Damen kjevlet ut en rund deig, fylte den med cottage cheese og noe grønt, og stekte dem på en takke.

tyrkisk-mat-istanbul

 

MEZE – En samling av kalde retter ofte brukt som snacks til alkohol eller forretter. Rettene serveres i hver sin skål og kan for eksempel være fylte grønnsaker, hummus, grillet aubergine, marinert paprika og fetaost.

OPPBLÅSBART BRØD – dette brødet er den eneste typiske tyrkiske maten jeg husker fra mine to charterturer til Tyrkia. Jeg ble derfor veldig overrasket da vi de første dagene i Istanbul ikke så snurten av det! Men siste kvelden besøkte vi Aloran Restaurant, som både kunne tilby vegetar testi kebab (står under middag) og det digge oppblåsbare brødet.

Aloran-restaurant-istanbul

 

MIDDAG

TESTI KEBAB – en deilig gryterett tilberedt i en leirkrukke. Retten blir servert fra et brennende fat. Bunnen av krukken knuses, og innholdes helles ut.  

tyrkisk-testi-kebab-leirkrukke

 

PIDE – tyrkisk pizza. De er formet som en båt og blir fylt med variert innhold. Pide er også gjerne krydret litt annereldes enn en typisk italiensk pizza.

tyrkisk-mat-pide

 

SHISH KEBAB – deilig grillspyd med kjøtt og grønnsaker. På vegetarrestauranten, Parsifal, fikk jeg deilig shish kebab med aubergine, squash, sopp, paprika og tomat. Mmm!

istanbul-vegetarian-kebab

istanbul-vegetar-restaurant

 

KEBABRULL OG DÖNER KEBAB – disse kjenner vi godt til hjemme. Kebabkjøtt i pita eller kebabruller med forskjellige type innhold. Jeg fant faktisk en vegetar-kebabrull, men ble litt skuffa over at de hadde stappet pommes frites inn i den. Smaken var heller ikke i nærheten av en ordentlig kebab.

tyrkisk-mat-kebab

 

DRIKKE

TYRKISK KAFFE – Jeg får fortsatt en brekningsfølelse når jeg tenker på den tyrkiske kaffen! Den lignet rett og slett på sølevann! Smaken var helt grei, men halve koppen bestod av tjukk kaffegrut! Den første (og eneste) gangen jeg drakk tyrkisk kaffe fikk jeg tatt en slurk for mye, og fikk med litt av «søla» i bunnen. Huff! Grusomt! Koppene er veldig søte da – jeg kjøpte med meg et par av dem hjem.

tyrkisk-kaffe-istanbul

 

TYRKISK TE – en morsom ting med Istanbul var all tedrikkingen. Hvor vi enn gikk fant vi menn bærende på fat med rykende varme tekopper. Spesielt i basaren ble vi ofte tilbydd te når vi stod og prutet ting.

istanbul-tea-runner

 

FERSK JUICE – I basaren og en god del steder på gata selges superfersk appelsinjuice og granateplejuice. Juicen presses ofte mens du står der. Herlig!

istanbul-fresk-juice

 

 

SØTSAKER

TURKISH DELIGHT – Før jeg kom til Istanbul hadde jeg ikke et veldig godt inntykk av Turkish Delight. Jeg synes de virket så seige og altfor søte. Men i Istanbul fikk jeg smake mange varianter på gratis brett i basaren, og ble med ett mer positiv til det hele. Både bitene med pistasj og hasselnøtt var veldig gode!

turkish-delight-istanbul

 

BAKLAVA – Baklava er en annen populær søtsak i Istanbul. En del av dem har supertynne lag med søt deig utenpå, og fyll av nøtter eller pistasj inni. Overraskende godt!

baklava-istanbul

 

Vi gikk aldri sultne i Istanbul. Fem dager i Tyrkia ga meg et veldig godt inntrykk av det tyrkiske kjøkken! Jeg lengter allerede tilbake til den deilige tyrkiske maten! Tyrkerne vet virkelig hvordan man tilbereder både grønnsaker og kjøtt på forskjellige måter, og de er ikke redde for å krydre maten. En grønnsak jeg virkelig fikk øynene opp for i Tyrkia var aubergine! Jeg tror det er min nye favoritt!

Min konklusjon er derfor at Tyrkia er en meget god matreise-destinasjon, både for vegetarianere og kjøttspisere!

 

Relaterte artikler

7 Kommentarer

 1. Maria's Adventure

  Mmm, såå godt! Selv synes jeg det oppblåste brødet og testi kebaben var det mest spennende da jeg var der – bare fordi jeg aldri hadde sett noe lignende før! 🙂

  Svar
 2. Emma Ceviz

  Hei!
  Det su omtaler som lefser heter «gözleme» og er fyllt med «tulum» / «labne» ost, ikke cottace cheese(som ikke finnes i tyrkia faktisk)

  Svar

Legg igjen en kommentar