I sommer dro noen venner og jeg på biltur til Stockholm. Gradestokken viste over 30 grader og det var nesten for varmt til å gå rundt i en storby. Derfor passet det bra med en tur på Vasamuseet!

 

vasaskipet-stockholm3

Vasaskipet ble bestilt av den mektige svenske kongen Gustav II Adolf og stod ferdig i 1628. Skipet var et av de største krigsfartøyene på denne tiden, men det ble kortvarig. Allerede på sin jomfrutur begynte skipet å krenge, og vann fosset inn. Sammen med et mannskap på 100, sank Vasaskipet, og ble liggene på 30 meters dyp ute i Slussen.

Etter dette ble Vasaskipet nesten helt glemt. Det var ikke før i 1956 at skipet ble lokalisert av vrakspesialisten Anders Franzén. 333 år etter det sank ble skipet heist opp igjen, restaurert, og er i dag en stor turistattraksjon i Stockholm.

vasaskipet-stockholm5

En liten modell i front, og det ordentlige skipet bak

Vasaskipet var plassert midt i inn en svær hall. Skipet var enormt, og så veldig godt ut til å være mange hundre år gammelt. Utrolig å tenke på at det har ligget under vann så lenge. Rundt i den store hallen fant vi også mye informasjon om hvordan skipet ble bygget, hvordan det var å leve på sjøen og hvordan det ble hentet opp igjen. Informasjonen lå i flere etasjer slik at man kunne studere skipet fra alle vinkler.

vasaskipet-stockholm2

vasaskipet-stockholm

Skroget på Vasaskipet ble bygget av tusen eiketrær. Det er 61 meter langt og 11,7 meter bredt på det bredeste, og hadde 10 seil. Dessverre fikk vi ikke lov å gå ombord, men man kan hvert fall se det fra alle mulige vinkler, og se både utstyr og skjeletter som de fant da den ble heist opp igjen.

Artig å få vite litt om hvordan sjøfolk levde på den tiden, og hvordan man bygde båter. Virkelig et spennende sted å besøke, spesielt for historieentusiaster!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar