spons-reisByutforskning er kanskje ikke det første man forbinder med en reise til Karibien, men Trinidad og Tobagos hovedstad viste seg å ha flere interessante høre-, smake- og severdigheter.

Port of Spain ligger fint til i en bukt på Trinidads vestkyst og har vært landets hovedstad siden 1757. Byen er muligens best kjent for den gigantiske karnevalfeiringen i februar hvert år. Men til tross for at vi ikke besøkte landet på riktig tidspunkt for å oppleve karnevalet, fant vi likevel mye artig å gjøre i Port of Spain. Vi opplevde blant annet flott utsikt fra et gammelt fort, livekonserter med oljetønneband, tradisjonell gatemat, et kloster kjent for yoghurt, et besøk hos en verdenskjent designer og et lokalt matmarked. (Kart over hvor stedene befinner seg ser du nederst i innlegget).

 

1. Nyt utsikten fra Fort George

Et kvarters kjøretur fra Port of Spain sentrum ligger det best bevarte fortet på øya, Fort George. Det ble bygget i 1804 for å forsvare øya og være en utkikkspost for å identifisere ankommende båter og pirater. Ved hjelp av fargede flagg sendte soldatene på Fort George beskjeder til bryggen i Port of Spain om det var fare på ferde.

Så lenge været er klart har man en flott utsikt over Scarborough Bay og Nelson Island. Den sistnevnte er øya der Trinidad tok imot migranter fra India på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet. På grunn av fattigdom i India og bedre jobbutsikter i Trinidad kom over 100.000 indere til Trinidad som kontraktsarbeidere. Når båtene fra India kom til Trinidad ble det bestemt at de skulle legges i karantene på Nelson Island. Fremmede sykdommer var en trussel for øyas befolkningen og måtte kontrolleres strengt. Trinidad og Tobago er i dag en veldig etnisk mikset befolkning, hvorav indere utgjør omtrent 37 %.

 

fort-george-house-port-of-spain

fort-george-view-port-of-spain

fort-george-port-of-spain

 

2. Hør Steel pan band live

Min kuleste og mest overraskende opplevelse i Port of Spain var å få høre et oljetønneband spille live. En kveld i Port of Spain ble vi kjørt til Starlift Steel Orchestra sin garasje hvor bandet øver to til tre ganger i uka. Med unntak av et par pensjonerte steelpan spillere i garasjens egen bar, var vi de eneste tilhørerne denne kvelden. Vi ble plassert på rekke på et par stoler noen meter fra de skinnende oljetønnene.

Med et brak startet bandet å spille. Jeg ble helt lamslått av hvor kraftig og vakkert det hele hørtes ut. De glade tonene fikk kroppen automatisk til å røre på seg og slå takten. Så tøft! Snart kom både «Dancing Queen», flere klassiske stykker og noen lokale sanger. Det viste seg at de aller fleste sanger kan høres bra ut på oljetønner!

 

starlift-steel-pan-band-port-of-spain4

starlift-steel-pan-band-port-of-spain3

Etter den lille konserten fikk vi snakke med panne tuner, Gerard Clarke som har spilt på og fintunet oljetønner siden 1964. Han forklare oss litt om historien og hvordan trommene blir laget.

Musikkinstrumentet ble oppfunnet i Trinidad og Tobago på 1930-tallet av vest-afrikanere, og ble originalt laget av halve oljetønner. I dag blir imidlertid mange av trommene spesiallaget slik at tonene blir så presise som mulig. Måten man får musikk ut av et oljefat på er å bue bunnen av trommen innover og bruke en hammer og en meisel til å lage opphøyede områder på trommens overflate. Ut ifra trommens lengde og opphøyede området kan man da lage forskjellige toner. De korteste trommene er sopraner, og kan ha flest toner i en tromme. Jo lengre trommene er, jo dypere og mørkere blir tonene.

Oljetønnemusikk er også en stor del av det gigantiske karnevalet på øya. Da avholdes konkurranser hvor band med opp til 120 mennesker spiller om gangen.

Hvis du planlegger en tur til Trinidad & Tobago bør du definitivt få med deg et oljetønneband spille live! Det geniale er at man også kan oppleve dette helt gratis. Starlifts garasje er bare en av flere som er åpen for besøkende under øvelse. Starlift spiller som oftest tirsdag og torsdag kl 20-22. Adressen til garasjen er 1 Christopher Samuel Drive.

 

starlift-steel-pan-band-port-of-spain

starlift-steel-pan-band-port-of-spain2

 

3. Prøv Trinidads gate/festivalmat

Som nevnt holdes et svært karneval i Port of Spain i februar hvert år. I løpet av seks dager blir byen snudd på hodet og fester, steel pan konkurranser og parader fyller dagene. Nesten alle vi pratet med i Trinidad hadde noe å si om karnevalet. «The boss don’t expect you to work because you can not drive», hørte vi blant annet. Selv om det ikke er offisiell ferie under karnevalet er altså de aller fleste med på feiringen (og festingen), fikk vi inntrykk av.

Under festivalen blir det gjerne satt opp boder med gatemat i Queen’s Park Savannah. Men det siste halvannet året har gatematbodene blitt stående permanent, slik at folk kan få seg god gatemat hver eneste dag. Dette gatematutsalget viste seg å være et bra sted å se det brede utvalget av Trinidads gatemat. Vi fikk blant annet smake den mest populære hurtigmaten i Trinidad og Tobago, Doubles. En relativt enkel rett bestående av to flate brød fylt med kikertcurry.

 

street-food-port-of-spain

Mette fra Reiselykke, og jeg med hver vår ferske appelsinjuice

street-food-port-of-spain3

street-food-port-of-spain2

 

4. Spis yoghurt på St. Benedict Monastery

I en åsside en svingete biltur unna sentrum av Port of Spain ligger St. Benedict Monastery, et katolsk kloster etablert i 1912. Klosteret er det største og eldste i Karibien, og er kjent for sin yoghurt laget av munkene som bor her. Yoghurtproduksjonen ble opprinnelig startet for å gi munkene et sunnere kosthold. Men etter litt ble yoghurten så populær at produksjonen måtte utvides. I dag tilbys det seks smaker yoghurt i den lille butikken på klosteret. Selv prøvde jeg en med ananassmak, og den var veldig frisk og god!

Hvis været ikke er for disig gir klosterets beliggenhet også besøkende god utsikt over landskapet på øya.

 

st-benedicts-monastery-port-of-spain

 

5. HOME – café og karibisk design

I en helt vanlig gate med bolighus i Port of Spain ligger et moderne funkishus som opprinnelig var hjemmet til designer og modell, Anya Ayoung Chee. Men etter at hun ble Miss Trinidad & Tobago i 2008 og vant Project Runway USA i 2011 gjorde hun like godt hjemmet om til et co-working space kalt HOME. Konseptet går ut på at man både kan jobbe, spise, shoppe og møtes på samme sted. Stedet er vakkert og stilrent innredet med kunst og behagelige farger og overflater.

I underetasjen selger Anya og andre designere kleskolleksjoner inspirert av karibisk design. I tillegg lager hun kostymer til det store karnevalet hver vår. Vi håpte vi skulle få se noen av festivalkostymene på HOME også, men dessverre var det ingen å se der.

 

anya-ayoung-chee-HOME-port-of-spain

anya-ayoung-chee-HOME-port-of-spain2

anya-ayoung-chee-design

 

6. Møt mennesker på matmarked i San Juan

Seks kilometer utenfor sentrum ligger et helt vanlig nabolag kalt San Juan. Det var en tilfeldighet at det var akkurat her vi stoppet med bilen da vi var på vei fra et morgenmarked lengre unna som ikke var åpent på grunn av regn. I San Juan fikk vi endelig sett litt mer av dagliglivet på øya. Vi var innom et fargerik matmarked hvor folk var veldig hyggelige og pratsomme! For min del var det veldig uvant at folk snakker godt engelsk på et såpass eksotisk sted – jeg drar jo som oftest til Asia. Men her på øya snakker alle engelsk, bare med en litt karibisk aksent.

Bortover på bordene lå lass med ferske grønnsaker, krydder og nyslaktet kjøtt – mye jeg ikke visste hva var engang og noen grønnsaker som hadde helt annen form enn hjemme. Generelt er jeg veldig glad i markeder, og dette besøket til San Juan forandret ikke på det faktum.

 

san-juan-local-food-market2

san-juan-locals

san-juan-local-food-market3

san-juan-local-food-market

Kart over de seks severdighetene (du kan zoome deg inn og ut på kartet og trykke på de forskjellige punktene):

 

Andre innlegg fra Trinidad og Tobago

 

Relaterte artikler

6 Kommentarer

 1. Ranveig

  Jeg kom nylig over bloggen din da jeg søkte etter tips til backpacking, og må si at det er den beste reisebloggen jeg har lest så langt! Blir SÅ inspirert og reiselysten 🙂
  Om en måned reiser jeg til Thailand – Kambodsja – Vietnam – Laos – Thailand – Malaysia – Singapore – Australia. Jeg gleder meg veldig, men har begynt å få litt nerver med tanke på grenseovergangene osv.. Jeg lurer på om du har reist mellom disse landene, og hva er i så fall din erfaring? Leste noen plass at man burde ha med ekstra passbilder, er dette korrekt? Og kan man betale for visum i Kambodsja og Laos med amerikanske dollar? Er det veldig nøye med utstempling fra andre land enn Thailand? Og tror du det vil bli vanskelig å komme inn igjen i Thailand etter å ha vært utenfor i ca 5 uker? Beklager for mange spørsmål, er bare litt rådvill..

  Uansett, takk for all inspirasjonen og hjelpen du gir med bloggen din! 🙂

  Beste hilsner
  Ranveig

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Ranveig!
   Tusen takk for hyggelige ord om bloggen, det setter jeg veldig pris på å høre! Så artig tur du skal ut på! Reiseruta ligner litt på den første backpackerturen min faktisk!

   Når det gjelder visum er det litt forskjellige regler i de ulike landene, men for det meste er det bare å møte opp på grensen å få visum der.
   Du vil automatisk få 30 dagers visum til Thailand når du flyr inn til landet. Hvis du tar buss videre fra Bangkok til Siem Reap (Kambodsja) vil du få 15-dagers visum til Kambodsja på grensen. Du trenger ikke returbillett, men du må ha med 30 USD. I Vietnam må man imidlertid ha en returbillett ut av landet for å få 15-dagers visum på grensa, ellers må du søke på forhånd. Men jeg leste også at «Annen dokumentasjon som sannsynliggjør utreise før 15 dager vil også godtas, som en hotellreservasjon i neste land.» Før du reiser inn i Vietnam ville jeg derfor bestilt enten en flybillett videre et sted, eller booke et hotell i et av de neste landene du skal.

   I Laos kan du også enkelt få visum ved ankomst. Forrige gang jeg besøkte Laos trengte jeg ikke returbillett heller. Jeg betalte bare 35 USD på grensen, fylte ut noen papirer og fikk da 4 ukers visum. Det vil ikke være noe problem å reise inn i Thailand etter dette igjen. Jeg har selv vært på flere visarun på grensa til et av nabolandene bare for å fornye visumet, så det er ikkeno stress. Men merk deg at hvis du reiser på land fra Laos til Thailand vil du kun få 14 dagers visum, ikke 30 dager slik man får med fly. Malaysia er visumfritt de første 90 dagene, og det samme gjelder Singapore.

   Mitt tips er å ta med rundt 100 USD som du kan bruke til visum og hvis du skulle komme opp i en nødsituasjon. Jeg ville også hatt et par passfoto i bakhånd sånn i tilfelle.

   Håper du får en knallfin tur!! =)

   Svar
 2. Renates Reiser

  Det virker som dere fikk med dere mange kule opplevelser i Port of Spain! Fin utsikt fra Fort George! Den yoghurten som munkene lager hadde også vært gøy å prøve 🙂

  Svar
 3. Christina

  Åh for et spennende sted, det virker som om dere virkelig fikk opplevd hva byen kunne by på! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar