Har du noen gang tenkt på at du som turist kan ha mye å si for miljøet i landet du besøker?

I dagens papirutgave av Aftenposten står det en ganske skremmende artikkel om hvordan strendene i Cancun, Mexico har blitt ødelagte på grunn av all turismen. Sanda som originalt lå på denne stranda, ble for noen år siden blåst bort av to store orkaner, og gjett hvem som egentlig har skylden for dette?

Før var strendene beskyttet av mangroveskogene som vokste langs kysten, men etter som hotellbebyggelsen bare har blitt større og større, har også mangrovene forsvunnet mer og mer. Hotellene danner også en vegg langs kysten, og det får orkanene til å ta med enda mer sand når de først kommer. Sanda som nå ligger på Cancuns kyst har blitt hentet fra øya, Cozumel, for å få den fin til klimatoppmøte som nå holdes i byen. Ganske så tragisk spør du meg!

Muligheten til å tjene penger på turismen har igjen blitt satt ovenfor miljøets beste. Disse hotellene har også bidratt til å at korallrevene utenfor har blitt overgjødslet, noe som fører til at de svekkes eller dør. Vannet som brukes i hotellene blir pumpet opp fra de underjordiske elvene i bakken, og blir så skyldt ut i bakken igjen. Elvene tar da med seg all skitten, og fører det ut i sjøen.

Når temperaturen stiger vil også noen alger, som er viktig næring for korallene forsvinne. Korallene har dermed ikke store sjanser til å overleve framover slik vi behandler dem!

Dette korallrevet er verdens andre største, og strekker seg helt fra Mexico til Honduras. Jeg var selv og dykket der da jeg var på en øy i Honduras, og tanken på at dette korallrevet sakte men sikkert blir ødelagt av turister og  temperaturendringene gjør meg veldig trist! Det har kommet antydninger om at så mye som 60 prosent av korallene har dødd i løpet av de siste 30 årene. Det er helt forferdelig å tenke på hvor mye vi mennesker ødelegger denne fine verden vi bor i, og mer og mer for hver dag. Vi må begynne å se konsekvensene av det vi gjør, og ikke bare tenke på det vi tjener der og da!

Men hvordan kan vi få folk til å begynne å forstå at vi må ta vare på miljøet vårt før det er for sent?

Dette er et stort dilemma, siden vi nordmenn er så glad i å dra på ferie. Hvordan kan vi vite om miljøet blir påvirket? Hvor kan vi dra for å sleppe å skade miljøet noe mer? (Vi vet jo alle at flytrafikk har en stor del av skylden for Co2-utslippene, men flytrafikken er det ikke lett å få stanset med det første..) Jeg får nok droppe den neste ferieturen.. 😛

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar