Denne julen viste seg å bli litt annerledes enn ellers. Jeg fikk besøk av Ritika fra Nepal som aldri har feiret jul før. Og med det ble jeg minnet på det spesielle ved vår egen juletradisjon, samt den vanskelige situasjonen i Nepal.

To dager før jul kom min Nepal-venninne, Ritika flyvende til Oslo med to store ønsker; å få oppleve snø og å se nordlyset. Det er nok ganske usannsynlig på denne kanten av landet, måtte jeg skuffe henne med. Men timingen for Ritikas Norgesopphold viste seg heller å være skikkelig dårlig. To dager før hun kom til Oslo var det vakkert nordlys på himmelen, og 10 minutter etter jeg hadde sluppet henne av på flyplassen begynte det å snø. Men men. Jul ble det likevel.

Det var under studietiden min i India i 2012 at jeg traff Ritika for førte gang. Vi studerte begge kulturstudier og delte rom i nesten tre måneder. Deretter besøkte jeg henne i Nepal for snart to år siden. Ritika er opprinnelig fra Kathmandu, men på denne tiden jobbet hun i Damak, i den østre delen av Nepal. Igjen bodde vi på samme rom, men denne gangen i samme seng også. Ritika var som nepalesere flest, utrolig gjestfri og snill.

 

hamaca-jul-2015

Nå var det endelig min tur til å invitere Ritika hjem til meg i Norge. I høst begynte hun nemlig å studere i Tyskland, og det var derfor ikke så vanskelig for henne å ta seg en svipptur til Norge.

Etter et døgn i Oslo med litt sightseeing ble vi tatt godt imot hjemme hos min mor. Vi skulle feire jul i det vakre gårdshuset modern og mannen har pusset opp i gammel stil. Med tømmervegger, fyr i peisen, gamle møbler, juletre og en haug av annen julepynt spredt utover huset var det ikke vanskelig å komme i julestemning!

Ritika kommer fra en hindufamilie, og hadde aldri feiret jul før. Å oppleve julegudstjenesten i kirken, julekakene, juleølet, de norske julesangene og pakkebonanzaen ble derfor en ny opplevelse for henne. Og for meg ble det gøy å oppleve julen på nytt gjennom hennes øyne og høre «En stjerne skinner i natt» sunget fra hennes lepper. Julemiddagen ble imidlertid en smule forandret siden vi begge er vegetarianere. Sammen lagde vi deilige vegisterkaker hentet fra matbloggen, Veganmisjonen, men med ribbetilbehør. Det ble en stor suksess!

 

hamaca-jul-2015-3

Men nok om mine beretninger. Nå lurer du kanskje på hva Ritika synes om å feire jul i Norge? Her er hennes opplevelse:

How was it to celebrate Christmas in Norway?

– Celebrating Christmas in Norway was an amazing experience. People say that they go to Nepal for the mountains and return for the people and that is exactly how I felt about Norwegians. The beautiful lights and decorated streets, seeing people move around in holiday spirit, sitting down to a traditional Christmas dinner- all were unique and beautiful experiences.

 

What surprised you about Christmas in Norway?

– It was surprising for me to see how so much of Christmas in Norway was about families and love. There is an increasing debate on how the Western society is increasingly becoming individualistic with little regard for family values. After this Christmas experience with Norwegian friends and family, I stand largely corrected.

 

What was the weirdest traditional Christmas food you tasted?

– The rib, though I did not taste it, seemed to me the weirdest Christmas food I saw. Also the fact that the gravy was also made from the drippings made the food seem heavy and strange.

 

What’s your favorite Christmas cookie?

– Gingerbread house, without a doubt! 

 

What’s the biggest celebration in Nepal and how is it different from Christmas?

– The biggest celebration in Nepal is Dashain and in many ways it is similar to and different from Christmas. The festival is a ten days extravaganza which symbolizes the victory of good over evil. The tenth day is the most important one in which families come together to receive Tika and blessings from elders. However, there is no exchange of gifts. It is normal for elders to give small amount of money to the young ones as a form of blessing. Also, animal sacrifice is a part of the festivities, specifically for the Thakuri caste, in which I belong. Like with Christmas, families sit down to a traditional meal with rice, goat meat cooked in different ways, daal (lentil soup), vegetables and khalpi (marinated cucumbers). However, unlike Christmas that I experienced in Norway, the celebration includes family but at the same time also has a community aspect to it as you go to the houses of your other relatives as well to share meals and receive Tika.

 

hamaca-jul-2015-2

I løpet av julen hadde Ritika og jeg mange gode samtaler. Både om gamle tider, Norge vs Tyskland, situasjonen i Nepal og om livet. Det mest sjokkerende vi pratet om var imidlertid dagens situasjon i Nepal, som har vært svært lite belyst i norsk media.

Ritika fortalte at hun aldri hadde opplevd at livet i Nepal var like hardt som nå. Til og med hardere enn etter jordskjelvet! India har iverksatt en handelsblokade på grensa mot Nepal. Siden India er en av landets største handelsforbindelser (spesielt siden veien til Kina ble ødelagt av jordskjelvet), fører dette til at hverdagslige varer er nesten umulig å få tak i. Det betyr ingen bensin, ingen medisiner, lite mat og enda mindre elektrisitet (strømstopp 18 timer om dagen i Kathmandu). Og slik har det vært i flere måneder! (Det står mer om krisa i denne avisartikkelen)

Det er derfor ikke rart at Ritika fikk dårlig samvittighet ovenfor sin familie i Nepal når hun opplevde de store mengdene med mat og gaver man finner i et vanlig hjem i Norge i jula. Det fortvilende er at det er lite Nepals befolkning og vi utenfor kan gjøre annet enn å legge press på Nepals regjering om å bedre forholdet med India. Bistand er heller ingen løsning siden varene allikevel ikke kommer inn.

Å reise til Nepal på denne tiden bør man også være forsiktig med, mener Ritika. På dette tidspunktet vil flere besøkende til landet bare føre til at befolkningen selv får enda mindre mat og midler. Vent heller og følg med når situasjonen (forhåpentligvis) bedrer seg.

 

hamaca-jul-verdens-ende

Første juledag: En tur på Verdens Ende utenfor Tønsberg

Jadda, så det var min jul. En hyggelig, tankevekkende og lærerik jul!

Og julens budskap?

Det må ha vært: å være gjestfri kan lære oss mye om oss selv og verden vi lever i, samt gjøre oss mer takknemlig for det vi har. 

 

Relaterte artikler

5 Kommentarer

 1. FREEDOMtravel

  Fantastiskt intressant att läsa om! Det bästa med att resa är alla möten med människor. Sååå intressant att höra hur Ritika upplevde julen i Norge! Också intressant att höra om situationen i Nepal, men tråkigt att höra att det är så tufft. Vi har det så fruktansvärt bra i Skandinavien, tråkigt att inte alla förstår att uppskatta det! Hur kommer det sig att befolkningen i Nepal får det sämre om man reser dit? Borde det inte vara bra om det kommer in utländska pengar? Förklara gärna!

  Svar
 2. Marianne - Glimt av verden

  Så spennende å få et annet blikk på julefeiringen! Det siste jeg leste om Nepal var for øvrig en reportasje som oppfordret til å reise dit, men med tanke på handelsblokaden og konsekvensene for befolkningen virker det jo absolutt som Ritika har et poeng!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, jeg også skrev en artikkel i sommer her på bloggen hvor jeg anbefalte folk å dra til Nepal igjen. Men nå som det er blokkade tror jeg ikke det er noen god idé. Når Nepal sliter med å få inn varer bør ikke vi turister bruke av de varene som lokalbefolkningen sårt trenger. Men situasjonen kan forandre seg fort igjen hvis/når blokkaden blir opphevet.. Vi får krysse fingrene for at de snart kommer til en løsning! =)

   Svar
 3. Renates Reiser

  Veldig interessant å lese! Kan tenke meg man får et litt nytt syn på gamle tradisjoner når man får oppleve dem sammen med noen som aldri har opplevd det tidligere 🙂 Superkoselig gårdshus også, så tviler på at det var vanskelig å finne julefølelsen der!

  Trist å lese angående situasjonen i Nepal. Håper virkelig det begynner å endre seg for det bedre snart. Befolkningen må jo virkelig ha lidd nok nå… Jeg har også fått inntrykk av at ved å reise dit nå ville man hjelpe til økonomisk sett, men skjønner nå at det kanskje ikke er så lurt. Veldig opplysende å lese!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, å få besøk fra utlandet var en morsom vri på julefeiringen i Norge, det må jeg si! Men situasjonen i Nepal la en liten demper på stemningen. Jeg vet mange anbefalte å dra til Nepal etter jordskjelvet, noe jeg selv gjorde også. Men nå er situasjonen annerledes pga blokaden. Det er ikke først og fremst penger det er mangel på. Befolkningen trenger heller de helt elementære varene som mat, strøm, bensin og olje til å fyre med, noe som ikke er like enkelt for oss turister å gjøre noe med, dessverre..

   Svar

Legg igjen en kommentar