Kjære medreisebloggere og andre reiseglade! I det siste har jeg kikket en del på utenlandske reiseblogger, og skjønt at reiseblogging begynner å bli en stor business i utlandet. Jeg har derfor sittet og undret meg litt over hvorfor det ikke finnes noen store reiseblogger i Norge.

Er reisebloggmarkedet i Norge rett og slett for lite?

Tre teorier om hvorfor REISE burde være et populært bloggtema i Norge:

Etter min oppfatning er nordmenn godt over gjennomsnittet glad i å reise. Vi reiser gjerne på  aktivitetsferier, storbyferier og sydenferier flere ganger i året, samt noen lengre eksotiske turer nå og da. Bør ikke også da nordmenn være glad i å lese om reise?

Over 90 prosent av befolkningen bruker internett, og vi kan jo gå ut ifra at en stor andel av disse menneskene kjøper reisene sine på nettet. Er det ikke da lurt å gjøre research på forhånd av en tur? Og er ikke blogger da en uavhengig kilde til informasjon om forskjellige reisemål?

Bloggtemaer som mote, interiør, mat, trening og foto har slått an så det holder her i Norge. Riktignok kan det se ut som de ivrigste bloggerne er mellom 13 og 18 år, og denne aldersgrupper er gjerne ikke de som kjøper reisene. Likevel virker det som reiser står langt opp på interesselista til de fleste unge og voksne.

Men tross mine teorier er reisebloggere fortsatt lite representert i Norges bloggverden.

Det virker som trenden ofte er at folk lager en reiseblogg når de drar på tur, også slutter å blogge med en gang de kommer hjem. Og sammenliknet med reisebloggene i utlandet, har vi få (kanskje ingen?) reisende som er på reise over flere år i strekk og blogger om det.

Er det dette som er problemet? Eller produserer ikke vi reisebloggere godt nok stoff? Er vi ikke personlige eller seriøse nok når vi blogger om reise? 

HVA TROR DU?

Tror du det går an å slå an som reiseblogger i Norge? Eller er markedet rett og slett ikke stort nok?

 

Relaterte artikler

30 Kommentarer

 1. New Life In Spain

  Jeg synes også det er merkelig at de største bloggene i Norge stort sett handler om mote, sminke, trening, mat osv. Som du sier er det da en relativt stor interesse for reising i Norge. Nordmenn har gode lønnninger og gunstige arbeidstider, med andre ord- tid og penger til å reise.
  Jeg har desverre ingen gode teorier om hvorfor men det hadde vært interessant å se om noen andre har det! Ha en fin dag 🙂

  Svar
 2. Liv

  Jeg er helt enig i alt du skriver her!

  Min teori er at nordmenn har blitt alt for late når det kommer til lesing og skriving. I mote/sminke/foto-blogger er bildene det viktigste, og alle kan klare å se hva bloggeren vil fortelle om uten å lese et eneste ord. I reiseblogger er skildringer og fortellinger enda viktigere enn bilder (selv om gode bilder jo er et kjempestort pluss), og det er et større «tiltak» å få med seg hva bloggeren vil fram til. I tillegg stiller en blogg med mye tekst høyere krav til bloggeren som skibent. Selv om en med mye reiseerfaring kanskje har mye spennende å fortelle, hjelper det ingenting hvis han er dårlig til å skrive. For for de som legger merke til rettskrivning er det ingenting som er mer irriterende enn en lang tekst full av ufullstendige setninger, ord delings feil (aaargh!), og kjedelig språk, og for de som ikke legger merke til rettskriving vil det bare bli enda tyngre å lese en dårlig skrevet tekst, når de kanskje ikke er så glad i å lese i utgangspunktet.

  Jeg tror også dette er grunnen til at det er vanskelig å finne gode (norske) filmblogger eller bokblogger, med anmeldelser, anbefalinger, og tolkninger. Det er lettere å oppsummere hva filmer går ut på i en fotoserie, og bøker er det jo ingen som leser uansett..

  Svar
 3. eljos

  Ja du har helt rett, det er merkelig. Men kanskje er det ikke så merkelig likevel, hva er det som gjør at leserne leser blogger? Jo, det er noen nettsteder som driver reklame for diverse blogger, bl a har vi Lesernes egne sider (eller noe sånt) på vg.no, og vi har Side2.no/blogg. Er det reiseblogger som blir trukket fram der? Nei langt i fra, selv om disse kanskje er både bedre skrevet og er mer aktuelle enn de bloggene som blir lagt ut. Nei da, det handler om mat, interiør, sminke og mote. Og veldig mye av ansvaret ligger hos redaktørene på disse nettstedene

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Liv: Her har du flere gode poenger! Mange av de utenlandske reisebloggerne lever jo faktisk av bloggingen, og har da mye mer tid til å skrive enn de som i tillegg jobber eller studerer. De beste reiseskildringene tar lang tid å skrive, og må hentes ut fra opplevelser fra en reise av noe slag. Det er nok en grunn til at Norges reisemagasiner kommer ut færre enn en gang i måneden.

  Blogger skal jo gjerne bli oppdatert nokså ofte, så spørsmålet blir da ofte: blogge ofte med dårligere innhold, eller blogge sjelden med bedre innhold..

  Svar
 5. Hamaca Reiseblogg

  Eljos: Det er sant. Reiseblogger er gjerne ikke de første bloggene til å bli dratt fram. Har selv så vidt prøvd å få bloggen min fram på Side2.no/blogg, men det eneste de legger opp er trening og mote virker det som. Nettaviser har jo ofte sine egne reisesider, og vil nok helst holde på leserne på sine egne sider.

  Har sett det har blitt tatt initiativ til både reiseforum (http://verdensvant.no/) og en samlingsside for reisebloggene (http://norskereiseblogger.blogspot.com/), men virker rett og slett som at interessen er for liten.. Utrolig synd spør du meg!

  Svar
 6. Maria

  Jeg er på jakt etter gode og spennende reiseblogger hele tiden, googler ofte etter norske reiseblogger, men blir like skuffet hver gang. Føler jeg har funnet alle som er noe særlig å lese. Kjempesynd at det finnes så få reiseblogger av god kvalitet. Ikke for det, jeg liker godt å lese Ola Nordmanns reiseblogg også jeg, men hadde vært moro med flere blogger ala din Hamaca 🙂

  Svar
 7. Therese

  Jeg har selv lurt på dette. Hvorfor får ikke reisebloggere mer omtale? Vi nordmenn er jo veldig glad i å reise. Jeg har selv måtte gjøre reisebloggen min om til en engelsk blogg. Markedet er ikke stort nok i Norge til å tjene penger. Dette er jo heilt utrolig med tanke på hva en fjortis blogger kan tjene. Det tar masse tid og forarbeid for å lage en bra reiseblogg. Jeg håper at dette vil forandre seg med tid. Det er veldig trist at vi reisebloggerer ikke får mer media omtale! Therese 🙂

  Svar
 8. Hamaca Reiseblogg

  Maria: Hehe, koselig sagt 😉 Er stadig på utkikk etter reiseblogger selv, men det er ikke så mange å velge mellom her i Norge nei. Jeg ser derfor litt på utenlandske reiseblogger også, og da finner jeg mye bra. Men spørs nok om vi norske reisebloggere bare må satse litt mer, og være litt mer frampå.. 😉

  Svar
 9. Hamaca Reiseblogg

  Therese: Har vurdert det samme selv et par ganger, og det er jo en mulighet. Hvordan synes du det går? Føler du at du får mer respons?
  For min del føler jeg det holder i massevis å prøve og formulere meg godt på norsk, og tror nok ikke jeg har godt nok ordforråd på engelsk. Pluss at en del av meg fortsatt ikke vil innse at reisebloggmarkedet i Norge er for lite ^^

  Svar
 10. coffee in a cup

  veldig enig i det du sier! tror mye av grunnen rett og slett er at det er kjempevanskelig aa konkurrere om oppmerksomheten med de norske toppbloggerne. de er unge, pene og skriver om mote og skjoennhet og legger ut masse bilder av seg selv, mens en reiseblogger ofte skriver lengre skildringer som den unge aldersgruppa ikke gidder/er interessert i aa lese, og det er tross alt den aldersgruppa som er aa finne mest paa nettet og som leser blogger mest.

  Svar
 11. Veronica Lauritsen

  Vi trenger definitivt fler reiseblogger!! Jeg skriver om reise når jeg er ute å reiser, som du sier, men flytter så fort jeg kommer hjem. men det er jo fordi at folk flest reiser jo ikke hele tiden,og jeg føler at hvis du skal skrive en reiseblogg så bør du ha besøkt verden først, ikke bare ha vært i 5-6 land liksom. Hvordan skal man ellers kunne anbefale restauranter,happenings,must see osv??

  Svar
 12. Robin

  For å være helt ærlig er dette den eneste reisebloggen jeg faktisk leser. men det skal også sies at den da utgår minst 40% av alle bloggene jeg leser.

  Svar
 13. Hamaca Reiseblogg

  Veronica Lauritsen: Ja, virker som reisetemaet hopper litt inn og ut i de fleste bloggene når folk drar på ferie, og det er jo fint det 😉 Og som du sier så kreves det jo en del mer om man skal ha reiseblogg på heltid. Det å måtte reise mye, eller nesten hele tiden – noe de fleste nordmenn ikke gjør.

  Svar
 14. Hamaca Reiseblogg

  Missmette: Enig, Annikens Verden er en blogg jeg følger mye selv. Hun skriver bra og har besøkt mange spennende plasser 😉 En reiseblogg det absolutt er verdt å følge!

  Svar
 15. Marthe

  Leter også etter gode reiseblogger, men finner ingen andre jeg liker like godt som din! Har du noen flere å anbefale, evt. utenlandske? 🙂

  Svar
 16. Hamaca Reiseblogg

  Marthe: Nåh, det var koselig å høre 😀 Tre norske bloggere jeg følger som skriver regelmessig om reise er:
  Annikens Verden (http://www.annikensverden.com/)
  Randombloggen (http://gossipgirlworld.blogg.no)
  iThailand (http://ithailand.no/)
  Alle tre har litt forskjellig stil, og kan anbefales 😉

  Av utenlandske reiseblogger liker jeg:
  yTravelblog (http://www.ytravelblog.com/)
  PositiveWorldTravel (http://positiveworldtravel.com/)
  NomadicMatt (http://www.nomadicmatt.com/)

  Svar
 17. Kronisk Reisefeber

  Enig! Jeg har aktivt lett etter blogger som kun handler om reise, og det er ikke mange jeg har funnet. Men jeg skal jammen ta en titt på utenlandske sider..det har jeg faktisk ikke tenkt på… Selv har jeg en reiseblogg, men jeg synes det er vanskelig å få nok stoff til å oppdatere ofte. Jeg har jo ikke tid og penger til å reise hele tiden desverre 🙁 Så da føler jeg ofte at jeg drukner i mengden av blogger om sminke og annet dill hvor folk gjerne blogger opptil flere ganger om dagen…

  Svar
 18. Bjørg Aas

  Interessant å lese innlegg her… jeg leter etter reiseblogger fra Norge, siden jeg selv foretrekker vårt vakre land. Jeg skriver reiseblogg mens jeg reiser, men savner å lese om hvordan andre skriver… Det er jo mange som ferierer i Norge på en eller annen måte…. Takk for tips til slike blogge…… om de finnes… hilsen http://www.frafjordtilfjellmedoldemor.blogspot.com

  Svar
 19. André Askeland

  Hei du 🙂 Fantastisk blogg du har! Den treffer meg veldig som er på vei til å begynne å reise! Kom over denne posten din, og ser at den er fra 2012! 🙂 Hva tenker du om dette nå, 4 år etter? Er problemet det samme? 🙂

  Hilsen fremtidig reiseblogger, nå kun «moro-blogger! 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei André!

   Takk skal du ha for hyggelig kommentar!
   Hmm, jeg er nok fortsatt ganske enig med meg-selv-for-fire-år-siden. Jeg føler reisebloggere har blitt litt mer populært siden sist, men mote- og matbloggene ligger fortsatt langt foran dessverre.

   Så gøy at du vil starte reiseblogg du og! Hvor går reisen? =)

   Svar
 20. Torgeir Baadsvik

  Hei
  Først og fremst må jeg få si at du har en meget inspirerende reiseblogg. Godt og informativt skrevet og flotte bilder! Vet ikke hvorfor det ikke er flere norske reiseblogger, kan det ha sammenheng med at mange forbinder blogging med sminkeomtaler og duckface?
  Selv er jeg en ganske fersk blogger. Jeg begynte vel fordi veldig mange var nysgjerrige på hvordan vi gjør det når vi reiser på langreiser med fire barn. Jeg tenkte som så at det kanskje kunne være et lite behov for en sånn blogg. Med praktiske tips, reisebeskrivelser og – om jeg får si det selv – dette skrevet med en dose glimt i øyet ? Som gamle backpackere tenkte vi at det må da gå an å reise på langtur med ryggsekk og barn på slep! I tillegg til innlegg om familieturene har jeg også med noen fra de gode, gamle backpackerturene. Jeg forsøker med andre ord å lage en blogg som jeg selv har ønsket å lese, hvilket jeg tror er en forutsetning. Ble litt reklame dette ser jeg, men skitt au ☺️
  Fortsett som du stevner så får vi tro flere lar seg inspirere til både å reise og kanskje blogge om det!
  Dette er min blogg forresten:
  Reisefamilien – Med barna ut i verden
  https://reisefamilien.wordpress.com/

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk for hyggelige ord om bloggen min, Torgeir! Det setter jeg stor pris på å høre!

   Jeg var akkurat inne og kikket på bloggen din, og det er jo kjempekult at dere har tatt med hele familien på 6 og reist til litt mer eksotiske destinasjoner! Det vil helt klart være positivt for barnas oppvekst =) Leste at dere akkurat har vært på Bali – det ser jo ut som en topp destinasjon for en familieferie, med både deilige strender og spennende kultur! Stå på videre med bloggingen! Jeg tror det er flere som ønsker å gjøre som dere, men ikke vet hvordan 😉

   Svar
   • Torgeir Baadsvik

    Joda. Bali var helt perfekt for barnefamilier. I sommer tar vi med hele gjengen og reiser rundt i Marokko, skal bli spennende ?

 21. Lena

  Februar 2018 og vi er fortsatt veldig få norske reisebloggere. Har googlet mye og det er kun 2-3 som kommer opp. Jeg har blogget i ca 6 mnd og har valgt å blogge på engelsk fra dag en. Jeg føler det er mye større nettverk og mye større marked for engelskskrivende blogg. Jeg ønsker å inspirere flere til å reise. Jeg skal snakke for meg selv – men jeg mener at mine reiseopplevelser gjør at jeg er blir respektfull og forståelsesfull for andre kulturer, og at jeg får annen perspektiv på flere ting 🙂
  For 3 dager siden ble artikkelen min om Beaune i Burgundy delt på Beaune Tourism sin offisiell facebook side og det var så utrolig stor stas for meg. Veldig synd at det er så vanskelig å bli eksponert i Norge. Men vi norske reisebloggere kan vel støtte hverandre?

  Svar
 22. Terje

  Jeg prøver meg som reiseblogger, så får vi se hvordan det går. Håper selvsagt at det går bra.

  Svar

Legg igjen en kommentar