2018 har vært et utrolig opplevelsesrikt, men også forvirrende år for min del. 11 land har jeg klatret, SUPet, dykket, ridd, raftet, zippet, snorklet, gått og kjørt telemark igjennom. 5 av dem helt nye.

Også var vi her igjen. Ved årskavalkaden. Det årlige ritualet.

Hvert år blir jeg imidlertid like overrasket og takknemlig for alt det fine jeg får oppleve! 2018 endte likevel litt annerledes enn forventet.

Året startet midt i en reise uten returbillett. Sri Lanka var hjemmet mitt i flere måneder, før jeg dro videre for å utforske drømmedestinasjonen, Maldivene, og fjellandskapet i Kirgisistan. Sommerferien i Norge skulle egentlig bare bli midlertidig, men jammen ville livet sende meg i en uventet retning. Jeg fikk meg kjæreste med barn, og endte opp med å kjøpe leilighet i Oslo! Og plutselig står jeg her med malekost i hånda og har blitt stemor på deltid! Snakk om livsendring på et år!

Jeg ga livet full frihet til å handle på impuls, og dette er hvor jeg endte opp. Haha! Jepp. 

Selv om jeg endte tilbake i Norge igjen har jeg likevel fått reist en del i høst da. Både til Georgia, Italia, San Marino, Marokko, Østerrike, Danmark og Sverige, pluss at jeg har gått mange flotte fjellturer her i Norge. I tillegg har jeg aldri tidligere tilbragt så mye tid i en hengekøye som i 2018 – det må jo være positivt for en hengekøye-blogger (hamaca = hengekøye på spansk).

 

DETTE ER REISEÅRET 2018

Et hjem på Sri Lanka

2018 startet i strandkanten på Sri Lanka med Lion-øl og fyrverkeri. Jeg hadde allerede reist to måneder på ubestemt tid, og det skulle vise seg å bli 2,5 måned til på den tropiske øya før jeg dro videre. Basen min på Sri Lanka var i strandbyen, Hikkaduwa, der jeg jobbet med webdesign og fotografering for Merete Lund som driver Norlanka Travels og At Ease Beach Hotel.

Ellers fikk jeg også modern på besøk, og sammen med leieboer, Mathilde, toget vi gjennom høylandet og besøkte telanskap og templer i Kandy, Nuwara Eliya og Ella. Vi hadde en fantastisk safari i Yala Nasjonalpark hvor vi både så leopard, bjørn og masse andre dyr. Ellers holdt jeg meg en del på favorittkafeen, Salty Swamis, og tok noen kortere turer til Colombo, Galle og strandbyene nedover sørkysten.

Høydepunkter: Maaange timer i hengekøya i bakgården, ferie med modern

 

Drømmereisen til Maldivene

At jeg tilbragte en måned på Maldivene hørtes fortsatt mer ut som en drøm enn virkelighet, men det gjorde jeg fra midten av mars. I to uker øyhoppet Kristoffer og jeg i South Ari Atoll, og snorklet med både hvalhai og djevelrokker, bodde på luksusresort, besøkte en øde øy, og utforsket tre lokale øyer. Den siste tiden tilbragte jeg på Maafushi, der jeg ble kjent med norske, Renee, som drev Eco Dive Club. Sammen dykket vi masse, ryddet plast i lagunen og plantet koraller, og jeg lagde flere videoer til dykkesenteret hennes.

Dessverre gikk Renee bort kort tid etter jeg var der. Jeg vil alltid huske hennes brennende engasjement for livet i havet, og hennes harde arbeid med å få bukt med forsøplingen på Maldivene. Hun var en skikkelig ildsjel!! Hvil i fred, Renee!

Høydepunkt: ALT!

 

Kirgisistan og Kasakhstan

Kirgisistan var et land hverken min franske venninne, Manon, eller jeg visste stort om da vi booket flybilletter til Bishkek. Men siden vi begge likte store fjell og reisemål litt utenfor allfarvei passet landet midt i blinken!

Etter et par dager i Bishkek dro vi en uke rundt Issyk-Kul innsjøen med lokal minibuss. Vi var innom den nå rolige strandbyen, Tamchy, utforsket konteinermarkedet i Karakol, var på ridetur i Tien Shan-fjellene og besøkte de røde fjellene i Skazka Valley. Den neste uka leide vi bil og kjørte den 660 kilometer lange turen til Osh og tilbake igjen. Bilturen gjorde at vi virkelig fikk se hvor mangfoldig og naturlig vakkert Kirgisistan er med blåe innsjøer, rullende grønne åser, valnøttskoger og fjell på 6-7000 moh. De siste dagene tilbragte jeg i Almaty i Kasakhstan før jeg fløy til Norge.

Høydepunkter: Ridetur i Tien Shan-fjellene og kveldsstemning ved innsjøen Toktogul

 

Supersommer i Norge

Åh, som jeg koste meg i sommer! Sommeren 2018 må være den beste i hele mitt liv! Den startet med en helg på familiehytta i Hof med bading og roturer på blikkstille skogsvann. Deretter dro Kristoffer og jeg til Aust-Agder for å prøve ut livet i tretoppene på stilige Treetop Fiddan. I tillegg fikk vi et eksklusivt møte med Gaute som bygger undervannsrestauranten, Under, raftet i Mandalselva og besøkt Lindesnes.

Videre ble det noen brylluper og litt gårdsferie i Hof, og en spontantur til Jotunheimen. Der campet vi i telt på flere fantastiske plasser og besteg Kyrkja og Galdhøpiggen.

Den obligatoriske ferien på Tromøya med familien kunne jeg heller ikke være foruten. Denne gangen ble det to hele uker på en leid hytte som lå rett i havgapet. Mens jeg var der feiret modern og jeg 30+60 årsdag med familien, var på båttur til Arendal og utforsket flere av sørlandsbyene; Grimstad, Lillesand, Tvedestrand, Kristiansand, Lyngør og Risør.

Flere fantastiske uteopplevelser jeg hadde på slutten av sommeren var å sove i hengekøye i et rolig elvestryk i hjemtraktene mine, og få en overraskelsestur til Loen i bursdagsgave. Kristoffer og jeg gikk og klatret via ferrata-løypa opp de 1000 høydemeterne til toppen av Loen Skylift. 5 timer tok det opp – og bare 5 minutter ned med den imponerende nye gondolen.

 

 

Øyutforskning på Gotland

Gotland er en øy jeg ikke har viet så stor interesse til tidligere, men da VisitSweden ba meg med på tur skjønte jeg fort at dette var et reisemål jeg ikke måtte gå glipp av! Ikke bare ble det arrangert en utrolig forseggjort middelalderfestival i Visby da vi var der, men jeg digget også å gå rundt i de idylliske gatene og oppdage gamle middelalderkirker. I tillegg ble det biltur til både Blå Lagunen, Närsholmen naturreservat, Furillen, Körsbärsgården, med overnatting på spesielle bosteder som Surflogiet, Gula Hönan og Hallfreda Hotell. Snakk om innholdsrik tur!

Høydepunkter: Middelalderfestivalen i Visby, overnatting på Surflogiet og lunsj på Furillen

 

Aarhus og Himmelbjerget

Aarhus var en by jeg ikke hadde besøkt siden jeg var barn, og etter alle endringene som har skjedd de siste årene føltes det som å komme til en helt ukjent by. Sammen med en gjeng andre bloggere ble jeg guidet igjennom både inspirerende kunstsentre, boligområder med sprek arkitektur og smakfulle matopplevelser i Aarhus.

Videre dro vi mot Himmelbjerget, og ble alle overrasket over at åsen faktisk ikke er Danmarks høyeste topp. Men naturen rundt og restauranten på Hotel Julsø var verdt turen likevel. Den siste dagen var grå og våt, men vi fikk tre smakfulle opplevelser i Viborg likevel: Kardemommesnurr på Søster Lagkage, lunsj på Brygger Bauers Grotter og ølsmaking på Viborg Bryghus.

Høydepunkter: ARoS kunstmuseum og bakst på Søster Lagkage

 

Tre fjellturer på Østlandet

I høst fikk jeg besteget tre topper som jeg lenge har ønsket å gå til:

Gaustatoppen (1883 moh) – Fattern og jeg bestemte oss for å gå opp fra nordryggen, noe som ble en mye hardere tur enn den vanlige løypa. Men utsikten var utrolig bra, og vi traff ingen andre på veien!

Styggmann på Skrim (872 moh) – Det ble både bålbrenning, telting og pannekakesteking på fjellturen på Skrim en sen septemberhelg i høst.

Bletoppen (1342 moh) – Modern og jeg traff blink på høstfargene da vi gikk opp til Bletoppen tidlig i oktober. Jeg har aldri sett lignende rød og oransje-farger!

 

En uke i Georgia

Georgia er et land jeg har hørt mye bra om, og da jeg i oktober kjente reisefeberen dukke opp igjen inviterte jeg med fettern min. Vi utforsket Tbilisi noen dager, før vi haiket med en trailersjåfør opp til det vakre fjellområdet, Kazbegi. Derfra gikk vi tur opp til en vakker kirke og nøt utsikten over Kaukasusfjellene. I Gori, hjembyen til Stalin, var vi innom en gammel hulelandsby og Stalinmuseet, før vi satt oss på minibussen tilbake til Tbilisi.

Høydepunkter: Bli skrubba i tradisjonelt bad og haik med trailersjåfør

 

Roadtrip i Italia og San Marino utenfor sesong

November er ikke en måned folk typisk tenker på å reise på biltur i Italia, men Kristoffer og jeg bestemte oss likevel for å gjøre det når vi så hvor mye billigere det var enn i sesong. I vår knøttlille Lancia kjørte vi fra Roma, gjennom Umbria, overnattet i San Marino og derfra videre til Venezia. Jeg var superspent på hvordan Venezia ville være, og heldigvis ble forventningene innfridd, pluss at turisttrykket var passe lavt.

Videre spiste vi altfor mye god mat i matbyene, Modena og Parma, og avsluttet med å besøke fire av byene langs Cinque Terre. Dessverre var ikke stiene mellom byene åpne, men det ble en god opplevelse likevel.

Høydepunkter: Smake på 60 år gammel balsamico, masse fersk pasta og Venezia

 

Marokko med 10 elever på slep

Å besøke Marokko for tredje gang var en glede, spesielt siden jeg hadde med meg en hyggelig fotoklasse fra Solborg Folkehøgskole. Jeg la opp reisen slik at vi både fikk noen dager i Essaouira og Marrakech, og deretter fikk en natt på luksuscamp i steinørken og en dagstur til tre forskjellige landsbyer i Atlasfjellene. Å være reiseleder og reisefotolærer var både utfordrende og spennende. Jeg underviste ikke bare i lukkertid og gatefoto, men også i kunsten å prute og å bruke huke-seg-ned-do.

Høydepunkt: Se engasjementet til elevene når de fikk et blinkskudd

 

Slottsovernatting og jul i Gøteborg

Den første adventshelgen inviterte VisitSweden to bloggkollegaer og meg på juletur til Vest-Sverige. Det ble ikke bare to smakfulle svenske julebord, men også overnatting på vakre Bjertorp Slott, baking av lussekatter, besøk på et julekledd Liseberg og shopping på flere av Gøteborgs mange julemarkeder. Kan trygt si at julestemningen ble sikret allerede denne helgen!

Høydepunkt: Slottsbesøket

 

På telemark i de østerrikske alper

Midt i desember avsluttet jeg årets reisesesong sammen med et knippe norske og danske reiseskribenter på pressetur til Alpene – nærmere bestemt Ischgl! For meg som aldri hadde stått på ski utenfor Norge før ble dette en spesielt minneverdig opplevelse! Føret var perfekt etter fire dagers snøfall, og den siste dagen ble vi skjenket strålende sol hele dagen! Hadde det ikke vært for ekstremt stive lårmuskler hadde jeg nok droppet hjemreisen og blitt et par dager til!

Høydepunkter: Smuglerløypa til Sveits og 11 retters tasting meny på Stiar

Tusen takk for følget i 2018!

Takk for alle kommentarer, likes, spørsmål, snaps og smilefjes! Jeg setter veldig pris på å ha nettopp deg som leser, og håper du vil bli med meg til nye kroker av verden i årene som kommer!

Første destinasjon i 2019 er Israel om et par uker. Også har jeg meldt meg på et utfordrende opplegg som jeg er ganske spent på, men som jeg kommer til å fortelle mer om senere i vår.

Husk å følge med på Instagram, Facebook, nyhetsbrev (meld deg på til høyre) og Snapchat (@hamacareise) for jevnlige oppdateringer!

Godt nytt reiseår!

Oppsummering fra tidligere år finner du her:

19 Kommentarer

 1. Renates Reiser

  Wow. Dette kan man absolutt kalle et år rikt på opplevelser, ja! 😀 Så utrolig mange spennende steder og fine minner fra både inn- og utland. Spesielt Maldivene hørtes helt magisk ut, og jeg skulle så gjerne ønske vi hadde en like fin sommer i nord som dere hadde i sør. Gleder meg til å følge deg videre i 2019, og ønsker deg både et godt nytt år og en riktig så fin reise til Israel. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk, Renate! Ja, Maldivene var et av høydepunktene altså! Det var en drømmereise! Uff, kjipt dere hadde en dårlig sommer i nord ja. Du får flykte til sør hvis det samme skjer i år! Jeg får bruke januar til å kikke litt på dine Israel-tips jeg nå 😀

   Svar
 2. Desirée travels

  Morsomt å lese oppsummeringen din, Ingeborg. 🙂 Jaggu fikk du gjort masse i 2018 også, og livet har det med å komme med overraskelser til en når en minst forventer det – det merket vi jo begge. 😀 Gleder meg til å følge deg videre også i 2019 – og godt nyttår. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, veldig sant, Desiree! Det er jo overraskelsene som gjør livet spennende 😉 Gleder meg til å følge dine reiser og! Godt nytt reiseår!

   Svar
 3. Jørn - Bilivoka

  For et spennende reiseår! Gratulerer med både leilighet, kjæreste og stebarn! 🙂 Jeg er fortsatt supermisunnelig på reisen din på ubestemt tid (selv om det ble litt bestemt til slutt da) og håper jeg kan gjøre noe liknende en dag. Gleder meg til å lese om dine neste eventyr i 2019. Godt nyttår 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Jo, takk, Jørn! Jeg er glad for at jeg fikk testet ut «reise på ubestemt tid» i 6 måneder i det minste. Det var en veldig bra opplevelse! Jeg ser for meg at dere to fint kunne funnet på et lignende prosjekt. Det vanskeligste er bare å bestemme seg for det 😉 Gleder meg til å følge dere i et nytt reiseår!

   Svar
   • Jørn - Bilivoka

    Vi kunne i grunn ha funnet på noe slikt, men akkurat den ubestemtheten gjør det litt «skummelt» ved tanke på leilighet og jobb og sånt. Vi har snakket om å bli mer minimalistiske, selge ting og fokusere på å betale ned boliglån slik at vi har færre forpliktelser og mer frihet, men selv med stor vilje er det jo ikke akkurat noe man kan gjøre over natten. Vi får se hva fremtiden bringer 😉

 4. Reiselykke

  Hei, Ingeborg
  Ja, livet kan jammen ta uante vendinger – men først og fremst er det kjempehyggelig at du har fått både kjæreste og stebarn 🙂 Det er også fint å ha muligheten til å se deg litt mer igjen – ikke minst var det kjekt å tilbringe noen dager i Ischgl sammen like før jul.

  Alt godt for det nye året. Håper vi ses snart!

  Hilsen Mette

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Mette! Takk for hyggelig tur til Ischgl sammen ja! For et drømmeforhold vi fikk!! Kjempehyggelig om vi kan se hverandre litt mer igjen nå, selv om vi begge er ganske busy til tider 😉 Nyt et nytt reiseår! Vi sees nok snart!

   Svar
 5. Pauline Travels

  Godt Nyttår, Ingeborg! Så spennende reiseår! Og så utrolig mye gøy du har oppleved! Gratulerer med nye leliglighet og at du får være bonusmamma 🙂 Maldivene såg helt magisk ut! Og så gleder jeg veldig til å se din tur til Isareal.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Godt nytt år til deg og, Pauline! Og takk for gratulasjonen 😀 Aaah, ja, Maldivene var helt magisk. Tar meg stadig i å dagdrømme om den turen når jeg sitter her i kulda i Norge.. Håper Ålesund behandler deg bra og at det blir mange nye kule reiser i 2019! 😉

   Svar
 6. Elisabet

  Så mange spennende reiser du har vært på i år!

  Jeg bor i Israel, så si ifra om du trenger noen tips til turen din 🙂

  Svar
 7. Marianne - Glimt av verden

  Det ble jo et særdeles innholdsrikt år, med stor kontrast mellom starten og slutten av året! Håper du får mange nye, fine reiseminner og andre minner i løpet av 2019 ?

  Svar
 8. FREEDOMtravel

  Vilka spännande resor, fantastiskt! Dessutom otroligt fina foton! Önskar ett Gott Nytt reseår! Kul med Israel, vi var i Eilat och Jerusalem med flera platser förra året. Spännande!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, og godt nytt år til dere og! Kult å høre at dere likte Israel! Blir spennende å oppleve mer av Midtøsten 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar