I det siste har jeg fått spørsmål fra flere av dere om hva som skjer videre. Hvor skal jeg reise? Hvor går neste eventyr? Jo, nå skal du høre! Den går i en helt uforutsett retning!

For et snaut år siden skrev jeg om hvordan jeg hadde tatt et valg om å reise på ubestemt tid. Jeg var singel, hadde sagt opp jobben, flyttet ut av leiligheten og kvittet meg med en god del av tingene mine.

Jeg spurte livet:

Hvor vil du ta meg hvis jeg gir deg full frihet til å handle på impuls? 

 

Jeg følte meg friere enn jeg hadde gjort på lenge. Det var bare meg og verden. Og vi skulle leke, utforske og oppleve. Ingenting kunne holde meg hjemme i Norge lengre. Trodde jeg.

Det siste året har livet tatt meg til frivillig-jobbing i Hellas, et ufrivillig møte med en kameratyv i Frankrike, en bitende (mulig rabiessyk) strandbikkje på Sri Lanka, på svømmetur med hvalhai på Maldivene og på roadtrip i Kirgisistan.

Mange av opplevelsene jeg har hatt det siste året kom helt uventet, og ikke alle var positive. Jeg er fullt klar over at reising er en risiko, og før eller siden skjer det noe kjipt. Men dette er situasjoner jeg som reisende er klar over kan skje. Det er derfor det er så viktig med reiseforsikring for eksempel.

Men kameratyveri og hundebitt blir lett veid opp av de positive hendelsene jeg har hatt i mellomtiden. Det er spesielt de tilfeldige opplevelsene jeg elsker ved å reise. Som blant annet å lære og lage curry hjemme hos en srilankisk familie, få plante koraller på Maldivene eller å bli bedt inn på te og brød hos en lokal familie i en kirgisisk fjellandsby.

Det skjedde imidlertid EN ting jeg aldri hadde forutsett da jeg startet planleggingen av denne reisen på vårparten i fjor. 

Hvordan dette kunne skje med ei jente som elsket tilværelsen som fulltidsreisende og trivdes med singellivet, har jeg spurt meg selv om en million ganger uten å bli noe klokere. Kanskje universet hadde bestemt seg for at livet mitt som fulltidsreisende var for bekymringsløst? Satt det noen der oppe og trakk i trådene bare for å føkke opp ting litt ekstra når livet kjentes bra?

Så hva skjedde?

Jo, jeg ble forelsket! I en nordmann.

Der stod jeg da, med tidenes valg: Fulltidsreising eller kjærligheten. 

 

Hvordan to så i utgangspunktet positive ting kan få livet til å føles vanskelig for meg, er også helt utrolig. For hva skulle jeg gjøre nå?! Å være forelsket gjorde at livet på reise ikke bare føltes fritt og bekymringsløst lengre. Plutselig hadde jeg fått noen å savne, og avstanden mellom Norge og Sør-Asia føltes veldig stor.

Han hadde muligheten til å feriere med meg. Vi tilbragte for eksempel to herlige uker sammen på Maldivene, men jeg visste også at han aldri kunne leve det samme livet som meg. Han hadde noe som gjorde han stuck hjemme i Norge.

Jeg var lenge fast bestemt på å fortsette livet på reise. Det var dette jeg hadde valgt. Jeg hadde avsluttet det gamle livet mitt i Norge. Og jeg visste at det var dette jeg elsket å gjøre. Likevel var det noe som ikke var som før. Jeg merket at jeg ikke greide å nyte reiseopplevelsene til det fulle.

Da jeg skrev ned noen tanker rundt reiseplanene mine for et års tid siden trodde jeg virkelig at jeg kom til å være på reise i lang tid.

«…mitt neste eventyr skal foregå på ubestemt tid. Det betyr helt uten returreise, og med en lengde som kan være alt fra et par måneder til flere år. Tidshorisonten kommer altså helt an på hva som hender underveis og om jeg trives med dette livet.» 

Selv om jeg skrev «fra et par måneder» hadde jeg gitt fra meg både kjøkkenutstyr og sengetøy i den tro om at jeg skulle reise i flere år. Men utover våren skjønte jeg at jeg måtte returnere til Norge. Da jeg reiste til Kirgisistan i april bestilte jeg flybillett hjem i slutten av mai. Men plutselig føltes dette også veldig lenge. Etter tre uker tok jeg derfor en spontanbeslutning om å reise hjem.

Det er første gang i livet jeg har bestilt en flybillett hjem TIDLIGERE enn jeg hadde tenkt, når det betydde at jeg ville tape penger på en flybillett som ikke var refunderbar. 

Jeg besluttet å tilbringe sommeren i Norge. På den måten kunne jeg finne ut om dette var noe å satse på. Det kjentes litt som et nederlag å skulle avbryte turen, men på en annen side skjønte jeg at jeg ikke hadde noe valg. Livet hadde handlet på impuls og gitt meg en ny utfordring. Og en forelskelse er ikke bare å overse…

Det ironiske er at både Thomas (min reisekompis) og jeg ble grepet av kjærlighetens klør i løpet av denne turen, selv om vi begge pratet entusiastisk om fulltidsreising og singellivet i fjor sommer. MEN jeg holdt hvert fall ut hakket lengre enn han. Han dro hjem etter tre måneder.

 

Å tilbringe sommeren i Norge er noe jeg absolutt ikke angrer på. Både fordi det har vært tidenes beste sommervær og fordi det ga oss muligheten til å tilbringe mer tid sammen. Vi har blant annet bodd i tretopphytte, dratt på spontantur til Jotunheimen, hatt sørlandsferie på Tromøya, sovet i hengekøye i et elveleie og gått via ferrata-ruta i Loen.

Jeg tror hodet mitt nå begynner å kravle ut av tåken av rosa skyer, enhjørninger og stjerneskudd. Men bare for å bli erstattet av en enda sterkere kraft. Å være borte fra Norge i flere uker føles nå som ren tortur! Valget mellom fulltidsreising og kjærlighet er ikke noe jeg lengre kan ta.

Kjærligheten trumfer alt. 

 

Ok, nok kliss. Grunnen til at jeg ikke har skrevet om dette tidligere i sommer er nok fordi hele situasjonen har gjort meg veldig forvirret. Mange spørsmål uten svar svirret rundt i hodet mitt, og det føltes stressende å ikke vite hvordan fremtiden min ville se ut. Ironisk nok hadde jeg ingen problem med uforutsigbarhet som fulltidsreisende, men i Norge føles det annerledes.

Fokuset nå er å få stilt om hjernen min. Jeg må finne ut hvordan jeg kan legge opp livet mitt med base i Norge. Plutselig er det som å være 19 år igjen. Jeg står på bar bakke og må velge retning i livet.

Skal jeg skaffe meg fulltidsjobb? Studere? Satse videre på bloggingen? 

A4-livet med fulltidsjobb, barn og et stort huslån er den mest åpenbare veien. Men den klassiske norske «sukessoppskriften» skremmer meg. Det er så lett å bli sugd inn i hamsterhjulet der jaget etter produktivitet og suksess er det viktigste som finnes. Jeg ser hva en fast månedslønn, lovnad om pensjon og et komfortabelt nyoppusset hus gjør med folk. Det gjør at det føles nesten helt umulig å gå utradisjonelle veier i livet.

Nei, jeg vil fortsette å tråkke opp min egen sti. Jeg vil finne nye, uoppdagede kryddere til min helt egen livsoppskrift. Hvordan ingredienslisten vil se ut til slutt gjenstår å se!

Jeg kommer så klart ikke til å slutte og reise heller. Det vil jeg aldri klare med mindre noen burer meg inne, eller jeg ligger på dødsleiet. Jeg drømmer stadig om nye destinasjoner, og skal nok finne nye måter å utforske verden på, selv om jeg nå har fått en ny faktor i livet å ta hensyn til.

Så selv om reisen på ubestemt tid nå er over, tror jeg de neste årene kan bli vel så spennende som fjoråret! Det handler bare om å spille med når universet trekker i trådene. 

 

Innlegg om reisen på ubestemt tid:

 

Hva er det mest uforutsigbare som har skjedd deg på reise? 

Relaterte artikler

28 Kommentarer

 1. Magne Zander Løkken

  Det blir mange muligheter for reising framover, selv om du må ta mer hensyn. Ikke slutt med det, du vil dø innvendig. Ta også med din nye kjæreste på tur. Jeg har i det siste oppdaget at man kan dra på interessante turer med barn også(et innlegg om dette er rett rundt hjørnet). Reisefamilien skriver også en del om å reise med barn. Lykke til med den nye tilværelsen!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk for støtten, Magne! Å slutte med reising er ikke noe alternativ, nei. Men som du sier finnes det helt klart muligheter for å reise selv om vi har base i Norge. Han er også glad i å reise og utforske, og jeg kan jo også reise på egenhånd når han ikke kan være med. Godt å høre at du har hatt det fint på reiser med barn. Det kan nok bli aktuelt for min del fremover også 😉

   Svar
 2. Desirée travels

  Flott innlegg, Ingeborg! Og, det er jo nettopp dette som er det fantastiske med turen deres – dere våget, dere forsøkte, og dere fant begge et nytt, stort eventyr som ventet dere, selv om det var her hjemme i Norge. 😀 Selv om dere begge er tilbake i Norge nå, og ikke reiser ubekymret rundt med kun løse planer, så tror jeg dere begge har lært mye av turen, og at dere sitter igjen med verdifulle minner. Og med nye forhold – som jo også er spennende eventyr på sin egen måte!

  Lykke til videre her hjemme, jeg er sikker på at du finner mye gøy du kan gjøre også her, og som du sier, så er jo verden fremdeles der ute klar for at du skal oppdage den, enten med eller uten kjæresten. 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk for hyggelig kommentar, Desirée!!

   Et eventyr kan være så mangt ja, og trenger ikke nødvendigvis å foregå langt borti Østen. Jeg er helt enig i at et forhold også er et eventyr, og det bør utforskes med samme nysgjerrighet som en reise til et nytt land 😉

   Selv om valget om å avslutte fulltidsreisingen har vært frustrerende til tider, kjenner jeg også det er morsomt å kjenne på hvordan livet kaster oss i uventede retninger. Det er jo slik livet er, og det er det bare å godta!

   Svar
 3. Elin

  Så fint innlegg Ingeborg, skjønner at det var en vanskelig avgjørelse å ta – men man kan finne på en del sprell selv om man ikke reiser på fulltid 😉 Jeg gleder meg til å se hva du finner på videre!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk skal du ha, Elin! 😀
   Ja, sprell kan det bli her hjemme også, uten tvil!! Det har jo du bevist med motorsykkelkjøringa di! 😀 Inspirerende altså!

   Svar
 4. Kjersti - I all verden

  Kjærligheten er viktigere enn alt, så ting tyder på at du gjør helt riktig valg, selv om det ikke var helt etter planen.

  Hvis du finner deg en jobb med litt fleksibel arbeidstid, hvor det er greit at du reiser bort omtrent når som helst, får du både tid og råd til å reise mye likevel. Stort boliglån er også fornuftig å unngå, men du har jo god økonomisk sans og står vel ikke i fare for å gå i den fella 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, det var det jeg måtte innse jeg og. Kjærligheten er noe av det største i livet! 😀

   Kan du ikke si ifra hvis du snubler over en sånn jobb da. Det hadde jo vært midt i blinken 😉 Jeg har lyst til å fortsette og spre reiseglede, men å tjene penger på det er ikke det letteste i verden! Hehe.

   Svar
 5. Laila MA - Rundt Ekvator

  Så koselige at du har funnet kjærligheten igjen. Jeg har full forståelse for at det kan få en til å endre mening 🙂 Uansett behøver du jo ikke gi opp å reise, som du selv skriver 🙂 Så har du jo hatt noen fine måneder og mange gode opplevelser på tur 🙂 Gleder meg til å høre mer om hvordan det går 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, jeg kan vel ikke være annen enn fornøyd med reisen når jeg både har funnet mange vakre steder, spennende utfordringer, hyggelige mennesker og kjærligheten! Får satse på reisen fortsetter like bra som den startet 😀

   Svar
 6. Marianne - Glimt av verden

  For et fint innlegg! Bra skrevet, koselig innhold 🙂 Det er jo absolutt muligheter for mange fine reiser videre framover også, bare på en annen måte enn du hadde sett for deg. Og visst blir det spennende, når du skal ta valg og finne en ny oppskrift for tilværelsen!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Marianne! 😀
   Ja, det blir spennende å se hva livet bringer fremover også, selv om det nå blir litt mer forutsigbart hvor jeg bor.

   Svar
 7. Bettina - DanishAdventurer.dk

  Så fint og ærligt indlæg du har skrevet. Jeg husker selv hvor svært det var at komme hjem og finde ro. Min kæreste sagde mange gange tror du du har valgt rigtigt? Det ved man jo aldrig, men det at træffe et valg er vigtigt. Nu har vi været sammen i 20 år. Jeg ønsker også for dig, at i må være sammen for altid og at kærligheden vil vokse større år for år.

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Åh, så hyggelig å høre at kjærligheten fortsatt blomstrer etter 20 år for dere, og at du tok samme valg!! <3 Og takk for hyggelige ord om innlegget! Det var et ganske personlig tema å skrive om, men jeg tenker det er viktig å dele bakom-historiene også 🙂

   Jeg håper min fremtid ser like lys ut som din har vært!! Nyt livet videre sammen! 😀

   Svar
 8. Renates Reiser

  Det høres ut som dette året har vært et eventyr på flere måter! 😀 Så hyggelig at du har funnet kjærligheten igjen, og når det skjer, er det hjertet det viktigste man kan følge. Jeg skjønner gjerne at det var tungt å gi opp tilværelsen som fulltidsreisende, men verden forsvinner ikke, og så uforutsigbart som livet er vet man aldri hva som venter rundt neste sving. Kanskje lander du drømmejobben som lar deg reise nærmest når du selv ønsker? 😉 Dessuten har du jo også bevist i sommer at man ikke nødvendigvis trenger å reise så langt for å sitte igjen med spennende opplevelser, erfaringer og minner. Det blir uansett spennende å se hva som venter seg for deg. Lykke til med alt! 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk for støttende ord, Renate!! 😀 Det er definitivt fortsatt mange muligheter for reising! Og vårt kjære hjemland har absolutt mye flott å tilby også ja! Men er ikke så glad i den norske vinteren da. Får håpe jeg overlever 😛

   Svar
 9. Merete

  Ærlig og fint skrevet 🙂
  Sånn er livet, det bare skjer, går ikke an å planlegge for mye.
  Jeg skulle for eksempel aldri gifte meg og aldri få barn…
  jaja 😉

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, jupp! Heldigvis er livet uforutsigbart. Ellers hadde blitt dørgende kjedelig! 😀 Men du endte hvert fall opp et varmt og deilig sted med din utkårede da! 😛

   Svar
 10. Jørn - Bilivoka

  Gratulerer, så koselig 🙂 At man har kjæreste betyr jo ikke mindre reising (ok, kanskje litt mindre reising enn fulltidsreisende på ubestemt tid da…), og jeg synes iallfall at de fleste reiseopplevelsene blir bedre når man har noen å dele de med. Norge har jo uendelig med opplevelser å by på, så du kan jo fortsatt oppleve mye her hjemme 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk for hyggelig kommentar, Jørn! Er helt enig i at reiseopplevelsene blir bedre om de deles med noen 😀 Og en kjæreste er jo et veldig hyggelig reisefølge på alle måter! Jeg må bare få lurt han til å trappe ned på jobbingen, hihi!

   Svar
 11. Eli

  Så hyggelig å høre! Lenge leve kjærligheten. Noen ganger tar livet uante vendinger. Det er jo det som er selve livet. Har personlig erfaring med at parforhold og reising lar seg kombinere. 🙂 Alt godt ønskes!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Eli! Kjærligheten kommer når man minst venter den, ja! Men parforhold og reising skal definitivt kombineres – fordi det ikke er like kult å leve med bare en av dem =)

   Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Takk skal du ha, Pauline! Hehe, ja, planen om å ikke ha noe plan ble endret.. Det får jeg bare finne meg i 😛 Jeg koser meg jeg altså!

   Svar

Legg igjen en kommentar