For mange fotografer, meg selv inkludert, er 50mm fastobjektiv en av de absolutte favorittene å ha i kamerasekken. Det lave blendertallet på objektivet gjør at man kan skape behagelige vakre bilder ved å gjøre bakgrunnen og forgrunnen helt soft, mens kun noe av bildet er skarpt.

Jeg eier selv Canon EF 50mm f1,4, men Sigma sin modell og Canons to andre modeller kan også anbefales. Hovedpoenget er at objektivet har et lavt blendertall som igjen gir liten dybdeskarphet. Jeg har selv blitt glad i liten dybdeskarphet, og synes derfor det er veldig gøy å leke meg med dette objektivet. Utfordringen er at objektivet ikke har zoom, så man må derfor bruke kroppen mer. Dette synes jeg imidlertid ikke er noe minus, siden dette gjør at jeg ofte føler meg mer kreativ og leken under fotograferingen.

Liten dybdeskarphet får vi ved å bruke et lavt blendertall når vi tar bilde. Likevel er det ikke lurt å bruke objektivet på absolutt laveste blendertall (1,4 eller 1,8), siden fokusområdet da er såpass lite at det er vanskelig å treffe med fokus helt perfekt. Om en person for eksempel står bittelitt skjevt med ansiktet, kan det ene øyet bli i fokus og det andre ikke. Jeg bruker derfor heller å sette blendertallet på 2,5 eller høyere.

50mm kan brukes i de aller fleste situasjoner. Det gir fine portretter og detaljbilder pga den lille dybdeskarpheten og at det er såpass skarpt. Måten vi kan finne små øyeblikk og «ringe» dem ut med det lille fokuspunktet gjør dette objektivet godt egnet overalt. Objektivet er også topp å ha med i kamerasekken, eller vesken for den saks skyld, siden det er så lite og lett.

Canon-50mm-1,4-example1

FORDELER med Canon EF 50mm f1,4:

– Gode egenskaper i dårlig lysforhold: Blendertallet går helt ned til 1,4, og takler derfor dårlig lys mye bedre enn alle andre zoom-objektiver.
Lite og lett: Objektivet er bare 5 cm langt, og veier  290 gram. Det er derfor ikke tung å bære med seg rundt eller ha på kameraet.
Skarp: Objektivet er kjent for å gi god bildekvalitet og å være veldig skarpt. Unntaket er om man har under 2,0 i blendertall. Da kan kantene fort bli litt uskarpe.
– Nokså billig: Objektiver med god bildekvalitet og blender ned i 1,4 må man ofte gi mye for. Dette objektivet koster bare drøye 2900 kr her i Norge, og det finnes også en enda billigere variant – Canon EF 50mm f1,8 som selges til under tusenlappen.


ULEMPER:

– Uskarpe kanter: Bildene kan få litt uskarpe kanter under 2,0 i blendertall.
– Fokus: På lave blendertall kan det være vanskelig å få riktig fokuset håndholdt akkurat der du vil, siden fokusfeltet er såpass lite. Objektivet sliter også med å fokusere i mørke situasjoner, noe som kan være litt frustrerende til tider.
– Byggekvalitet: Objektivet er laget i plast, og er derfor ikke av de mest robuste, men likevel vil jeg si at man får mye for pengene ved kjøp av dette objektivet.

Jeg vil virkelig anbefale å ha dette objektivet i kamerasekken! 😉

Relaterte artikler

8 Kommentarer

 1. Maria

  Jeg har også et 50mm fastobjektiv 🙂 Mitt er Nikon da, men. Jeg er så dårlig på å ta det fram og faktisk bruke det, mest fordi jeg er glad i kunne zoome, spesielt nå som jeg bruker et 18-250! ;P Også har jeg ikke fått helt dreisen på fokuseringa.

  Kjempefine bilder du har tatt! 🙂 Nesten så jeg blir inspirert til å ta fram vårt 50mm 😉

  Svar
 2. Hamaca Reiseblogg

  Åja 😉 kjekt da! Men finnes forskjellige modeller av 50mm og ja, så vet jo ikke hvordan den er i forhold.. Er veldig greit med et zoom-objektiv på tur, så skjønner den. Brukte selv 18-200mm mye på min første backpackertur og det funket helt greit. Er gøy å ha litt å bytte på =)

  Svar
 3. Ragnhild

  Hadde med min 50mm til Spania på klassetur. Det var før jeg hadde lært meg å bruke det «ordentlig» så gikk på auto funksjon. Men det var veldig gøy! Blir en litt annen måte å ta bilder på 🙂

  Svar
 4. Hamaca Reiseblogg

  Ragnhild: Ja, er en artig og litt annen måte å ta bilder på. Og man må absolutt ikke bruke manuell heller for å få det til 😉

  Karmaliving: Takk – så bra den falt i smak 😀

  Svar
 5. Bail Bonds Los Angeles

  Bail Bonds Los Angeles…

  […]listed here are some web page links to sites which I connect to seeing that we feel they’re truly worth checking out[…]…

  Svar
 6. iThailand.no

  India er et land som er dødskult å ta bilder i. Mye farger, slitte vegger med struktur og spennende motiver. Og folk liker stort sett å bli tatt bilde av (de liker også å ta bilder av utlendinger så her er det bare å øve inn noen poseringer).

  Svar

Legg igjen en kommentar