Vil du tro meg om jeg sier at du ikke trenger et fancy kamera for å ta bedre bilder på din neste reise? Det aller viktigste for å ta gode reisebilder er faktisk DEG!

Jeg har fokusert mye på fotografering på reisene mine de siste årene. Her har jeg derfor samlet 10 tips jeg ofte bruker selv for å gjøre reisefotografiene mer kreative. Alle bildeeksemplene under er så klart tatt på mine egne reiser.

1. INNRAMMING

Når du fotograferer kan du ramme inn bildet ditt på bøttevis av forskjellige måter. Enten det er med døråpninger, biler, trær, symaskiner, skulpturer eller til og med andre mennesker. Jeg snakker altså ikke om den fysiske rammen du setter på bildene dine i ettertid, men en naturlig innvendig innramming rundt hovedmotivet – en ramme du velger når du komponerer bildet ditt i kamerasøkeren.

Ved å ramme inn motivet i bildet ditt, vil det bli lettere å lede øyet til seeren til det du vil vise frem. I tillegg vil det gi en følelse av dybde. Kun fantasien setter grenser for hva innrammingen kan være – bruk det du ser der du er. Vidvinkel fungerer ofte bra. Gå nærme en gjenstand slik at den danner en ramme rundt hovedmotivet i bildet, og knips i vei!

Hamaca-reiseblogg-innramming6

Hamaca-reiseblogg-innramming

Hamaca-reiseblogg-innramming7

Hamaca-reiseblogg-innramming2Hamaca-reiseblogg-innramming4Hamaca-reiseblogg-innramming5Hamaca-reiseblogg-innramming9Hamaca-reiseblogg-innramming10

2. REFLEKSJONER

Er du i nærheten av vann, vinduer, speil eller andre reflekterende flater, ta deg en ekstra titt på speilbildet. Prøv deg frem fra forskjellige vinkler og retninger for å oppdage hva sølepytten eller det kjedelige kontorvinduet kan vise deg. Jeg synes refleksjoner gjerne gir bilder mystikk, et lite kunstnerisk preg, og noe du neppe vil se i et typisk klisjébilde.

Hamaca-reiseblogg-refleksjonHamaca-reiseblogg-refleksjon2Hamaca-reiseblogg-refleksjon3Hamaca-reiseblogg-refleksjon4Hamaca-reiseblogg-refleksjon5Hamaca-reiseblogg-refleksjon7Hamaca-reiseblogg-refleksjon8

3. SILUETTER

Siluetter skapes ved at en gjenstand står mellom deg og en sterkt lyskilde. Å kun se konturene av det du tar bilde av kan ofte skape en stilig effekt. Selv om man ikke ser hva som er innenfor den mørke siluetten, gjenkjenner man ofte figuren likevel. Solnedganger er en klassiker, men teknikken kan også brukes foran vinduer og andre lyse flater. Husk bare å skru av blitsen om du bruker kameraet på autofunksjon.

hamaca-reiseblogg-siluetter4

hamaca-reiseblogg-siluetterhamaca-reiseblogg-siluetter2hamaca-reiseblogg-siluetter3hamaca-reiseblogg-siluetter5

4. PERSPEKTIV

Dette punktet har du helt sikkert vært borti før – å bruke et annet perspektiv enn ditt normale-rett-frem-synsperspektiv. Problemet er bare at det kan kreve litt mer jobb enn vanlig fotografering, og i tillegg kan det se ganske så teit ut når man ligger på kne med ræva i været for å få den riktige vinkelen (been there, done that – litt for mange ganger..).

De aller fleste bildene vi tar er knipset fra øyehøyde og fremover. Om du bøyer deg ned mot bakken med kamera rettet oppover, eller finner noe å klatre på derimot, vil du få en helt annen synsvinkel å jobbe ut ifra. Endring av perspektivet kan gjøre at gjenstander ser større eller mindre ut enn de egentlig er, og det kan hjelpe deg å bli kvitt en for lys himmel eller et spraglete gulv.

Tenk over hvordan bildene under hadde sett ut fra en normal synsvinkel.

hamaca-reiseblogg-perspektiv4hamaca-reiseblogg-perspektivhamaca-reiseblogg-perspektiv2hamaca-reiseblogg-perspektiv5hamaca-reiseblogg-perspektiv6

hamaca-reiseblogg-perspektiv8

5. PORTRETT

Tanken på å gå bort til noen totalt fremmede og spørre om et bilde, er skummel for de aller fleste. Likevel er det viktig å tre ut av vår egen komfortsone iblant, og gi oss selv en ordentlig utfordring. For når man er ute og reiser er det ofte en opplevelse i seg selv å komme i kontakt med andre mennesker. Selv om bildet ikke skulle bli en fulltreffer, får man i det minste en unnskyldning til et nytt bekjentskap, samt mulighet til større innsikt i de lokales hverdag og kultur.

hamaca-reiseblogg-portrett

hamaca-reiseblogg-portrett5

hamaca-reiseblogg-portrett2

hamaca-reiseblogg-portrett4

hamaca-reiseblogg-portrett3

6. BEVEGELSE

Dette punktet er muligens et av de mest teknisk krevende, men det er likevel fullt mulig å få til med de fleste kameraer i dag. For å vite hvordan man skal få frem bevegelse i et bilde må man nemlig justere lukkertiden på kameraet, altså hvor mye lys kameraet slipper inn på sensoren. Den måles i sekunder og kan stilles ved å velge S på programhjulet (Tv på Canon).

Lukkertiden kan for eksempel stilles på 1 sekund (eller 1″ som det står på skjermen), noe som betyr at kameraet bruker et sekund på å ta inn lyd for å lage et bilde. Når vi bruker kameraet håndholdt er dette imidlertid ikke så lurt siden kroppen vår skaper mikroskopiske vibrasjoner som igjen gjør bildene uskarpe. Derfor jobber man gjerne med hundre- eller tusendelssekunder for å fryse ting som er i bevegelse i et bilde.

Men for å se bevegelsesuskarphet (slik du ser under) i et bilde kan vi lage følelser av fart. For å få til dette må man som oftest skru lukkertiden lengre ned enn under vanlig fotografering. Men hvilken lukkerinnstilling du bør bruke kommer så klart an på gjenstandens hastighet og hvordan du vil at bildet skal se ut. Og merk deg at nøkkelen til en del av disse bildene er bruk av stativ!

Under hvert av bildene nedenfor har jeg derfor skrevet hvilken lukkertid jeg har brukt og om jeg har brukt stativ eller ikke.

hamaca-reiseblogg-bevegelse2

Stativ, 1/4 sekund

hamaca-reiseblogg-bevegelse3

Håndholdt, jeg panorerer kroppen mens tuk-tuken kjører, 1/30 sekund

hamaca-reiseblogg-bevegelse

Håndholdt mens jeg lente meg på en isvegg, 1/10 sekund

hamaca-reiseblogg-bevegelse4

Stativ, 13 sekunder

7. SKYGGER

Å jakte på skygger kan være en morsom måte å endre sitt eget fokus til noe man vanligvis ikke pleier å se etter. Som vi vet fra dagliglivet skapes skarpe skygger når en liten, men sterk lyskilde skinner mot en gjenstand. Et veldig vanlig eksempel her er solen – en intens, sterk lyskilde som er liten, siden den er så langt borte. Skyggene solen lager i menneskers ansikt er som oftest lite flatterende, men leter du på bakken, på vegger og rundt gatelykter om kvelden finner du morsomme figurer og vakre tegninger.

For å ta bedre reisebilder handler det altså om å la øynene lete etter detaljer vi vanligvis ikke ser forbi i en travel hverdag!

hamaca-reiseblogg-skygger

hamaca-reiseblogg-skygger3hamaca-reiseblogg-skygger2hamaca-reiseblogg-skygger4

8. ØYEBLIKK

I hver situasjon vi befinner oss i oppstår tusenvis av små øyeblikk som formidler forskjellige følelser og historier. Når vi fotograferer handler det derfor om å fange det riktige øyeblikket som gjenskaper opplevelsen på best mulig måte. Timing er viktig, og ikke minst å være oppmerksom gjennom hele sekvensen av fotograferinga.

De planlagte stå-oppstilt-og-smil-bildene er en obligatorisk del av reisen, men hvorfor ikke leke litt flue på veggen også? Ha kameraet fremme og vær klar på avtrekkeren når de du reiser med gjør noe morsom eller noe uventet. Det er gjerne ikke «si smiiiiil»-bildene som er de mest kreative og gode reisebildene!

hamaca-reiseblogg-øyeblikk3

hamaca-reiseblogg-øyeblikk2

hamaca-reiseblogg-øyeblikk4hamaca-reiseblogg-øyeblikk5

hamaca-reiseblogg-øyeblikk

9. DETALJER

Uansett hvor i verden vi befinner oss finnes det små detaljer som kan være gøy å forevige. Enten det er fine souvenirer, flott dandert mat, et vakkert skjell eller et dødt hanehode. Hvis du lager en serie med bilder du vil vise frem, er detaljbildene også et fint krydder til resten av oversiktsbildene.

Bruker du et kompaktkamera kan det være lurt å zoome et godt stykke inn før du tar bilde. På den måten får du ikke med deg hele scenen av rot i bakgrunnen, og du vil også lettere få en soft bakgrunn. Hvis du bruker speilrefleks eller hybridkamera, vil et fastobjektiv med lavt blendertall, for eksempel 50mm f1,4, være topp å bruke for å skille detaljene fra resten av scenen. Jo lengre ned du skrur blendertallet, jo mer blury vil også bakgrunnen bli.

hamaca-reiseblogg-detaljer

hamaca-reiseblogg-detaljer4

hamaca-reiseblogg-detaljer2hamaca-reiseblogg-detaljer3

10. FARGER

Tenker du over hvilke farger du putter innenfor bilderammen din før du trykker på knappen? Nei, kanskje ikke? Farger kan nemlig både fremheve og distrahere i et bilde, og derfor er det viktig å legge merke til hvor mange dominerende farger som finnes innenfor bilderammen. 

I de tre første bildene nedenfor ser du kun én dominerende farge i bildet. Rød, gul og blå er sterke farger som drar oppmerksomheten fra det hvite og det sorte. I de fleste situasjoner er det imidlertid vanskelig å unngå flere forskjellige farger innenfor bilderammen. En regel jeg ofte hører, og har erfart selv, er at man kun bør ha maks tre dominerende farger i et bilde. Om bildet har fire eller flere sterke farger blir scenen veldig fort et rot av farger, der man ender opp med å lete etter innholdet. En løsning på dette problemet kan være å gjøre bildet om til sort-hvitt, men først og fremst bør man lære seg å være selektiv med hva man faktisk putter innenfor bilderammen sin.

hamaca-reiseblogg-farger2

hamaca-reiseblogg-farger4

hamaca-reiseblogg-farger5

hamaca-reiseblogg-farger

På dette bildet av Astrid finnes det mange mønstre, men bare to dominerende farger; grønn og brun. Siden veggen og skjorta til Astrid har nesten samme fargetoner, fungerer de fint med hverandre.

hamaca-reiseblogg-farger3

Dette bildet hadde ikke vært noe tess hvis den nepalske kvinnen hadde vært kledd i grått. Fargen hadde ikke klart å skille henne fra resten av bildet. Flaks for meg bar denne damen en sterk oransjfarget drakt som tiltrekker oppmerksomheten rimelig fort!

Gi deg selv en fotooppgave!

Dersom du er over gjennomsnittet interessert i foto, har lyst til å ta bedre bilder og samtidig utvikle ditt kreative fotoøye, vil jeg anbefale å gi deg selv en liten fotooppgave i ny og ne. Bestem deg for å fokusere på ett av punktene i dette innlegget en hel dag slik at du kan trene opp observasjonsevnen. For eksempel:

 • Bare ta bilde av blå ting
 • Kun ta bilde fra froskeperspektiv
 • Jakte på skygger i området der du bor
 • Spørre ti mennesker på gata om et portrett
 • Kun ta detaljbilder av alt du gjør en hel dag

En god del av disse punktene kan også kombineres, men det beste vil være å fokusere på en ting av gangen. Etter hvert vil det da bli enklere å legge merke til alle disse tingene mens man er ute og reiser. Selv merker jeg hvor fort jeg kommer ut av trening om jeg ikke har fotografert på en stund. Det gjelder å holde det kreative øyet ved like!

Andre innlegg om reisefotografering:

25 Kommentarer

 1. Renate

  Mange kule og kreative tips! Bildene dine er ikke bare nydelige, men også svært interessante. Man stopper liksom opp for en ekstra titt. Veldig fint å få slike fra deg som absolutt vet hva du gjør! 😉

  Øyeblikksbilder liker jeg svært godt, og portretter ønsker jeg å bli bedre på. Haha, da vi var på Island tok kjæresten min flere bilder av meg i merkelige stillinger både høyt og lavt mens jeg fotograferte, enn selve naturen. Det var visstnok både sært og fascinerende ifølge han :p

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Tusen takk, Renate! Hyggelig å høre! Øyeblikksbilder er morsomt ja! Enig med kjæresten din – er utrolig gøy å ha litt bilder av hverandre og – ikke bare av all naturen 😉

   Svar
 2. GlobetrotterElisa

  Fantastiske tips! Jeg tror nok jeg skal gå ut å eksprimentere litt, og bare ta for meg ett og ett punkt! Øvelse gjør vel mester??

  Svar
 3. Mstraveltipsy

  Jeg må bare si det, jeg er så utrolig misunnelig på deg som tar så utrolig fantastiske bilder. Du er super flink og det er alltid veldig gøy å lese bloggen din. Du er også en inspirasjon til andre som liker å skrive og ta bilder. Jeg skal hjem og øve 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Oi, tusen takk! Det setter jeg veldig pris på å høre! 😀 Fotografering er en utrolig morsom og utfordrende aktivitet. Man kan på en måte aldri bli utlært, og det er det som er så spennende! Nye motiver og nye utsnitt hele tiden! 😉

   Svar
 4. Bobleliv

  Kjempebra og veldig lærerikt innlegg! Du er så flink 🙂
  Digger også headeren/overskriften til innlegget, profft!

  Du kan nok ta mange fine bilder på Sri Lanka, motivene er uendelige (hint -hint)

  Svar
 5. Beate

  Du er så flink med kamera. Takk for de mange tipsene du gir. De tar jeg med meg.

  Svar
 6. Maiken

  Har no lese gjennom fleire av tipsa dine, både i forhold til pakking, planlegging og fotografering og har lært ein heil del. Takk for ein vel-gjennomført blogg, stå på vidare!

  Svar
 7. Bettina - DanishAdventurer.dk

  Hvor er jeg glad forat have læst din meget grundige artikel om fotografering. Du forklare det så fint, at det er til at forstå og jeg kan nemt bruge det som en manual. Jeg er lige begyndt på fotokursus for at lære, at blive en bedre fotograf.

  Svar

Legg igjen en kommentar