Er du en speilrefleks-eier har du mest sannsynlig lagt merke til valg av filformat i menyen. Men hva er fordelene ved bruk av RAW fremfor JPEG, lurer du kanskje?

RAW er som navnet tilsier rå-formatet av et bilde, og sparer på mye mer av bildeinformasjonen i et fotografi når du trykker på avtrekkeren, enn det et jpeg-bilde gjør. Å knipse i RAW gir deg altså mye mer frihet når du jobber med bildet i ettertid. Du kan for eksempel redde over- eller undereksponerte bilder lettere hvis du fotograferer i RAW (når noen deler av bildet mister detaljene i de helt hvite eller svarte områdene).

De ulike kameraprodusentene har forskjellige navn på råfilene sine. På et Canon-kamera blir de kalt .CR2, mens fra Nikon heter de .NEF. Det spesielle med RAW-filene er at de trenger et ekstra program som kan åpne filene og gjøre dem om til JPEG før de for eksempel legges ut på nettet. En enkel programvare følger gjerne med kameraet, men jeg anbefaler deg heller å skaffe et program selv. Adobe Lightroom er et slikt program jeg kan anbefale på det sterkeste!

Andre gratisalternativer er for eksempel Piscasa, Bilder (Apple) eller Gimp som støtter mange filformater og kan brukes til organisering og lett redigering, men for litt mer avansert etterbehandling vil jeg anbefale å gå til anskaffelse av Adobe Lightroom.

 

RAW+JPEG rett fra kameraet tatt med samme innstillinger:

RAW bildet blir gjerne litt mørkere og flatere/blassere enn jpeg-bildet rett fra kameraet, men det er bare fordi du skal ha større muligheter til å jobbe med farger og kontraster i ettertid uten at bildet ødelegges.

 

Her er et lite eksempel:

På det første bildet under ser du originalfilen. Jeg ville få bildet til å se ut som et skikkelig solnedgangsbilde og dro temperaturen mot gul i redigeringsprogrammet. Jeg dro også ned eksponeringen for å få igjen litt detaljer i himmelen, samt la til litt ekstra farger. På neste bilde ser du da lett forskjellen på RAW og JPEG.

  

Tar vi en nærmere titt på bildene kan vi se at himmelen i jpeg-bildet har blitt mer kornete og ødelagt enn i RAW-bildet. Grunnen er at RAW-bildene tåler å bli herjet ganske mye med. En JPEG-bildene er komprimert fra kameraet, og tåler imidlertid bare små forandringer før det synes.

Her er et annet RAW-bilde før og etter redigering. Himmelen var opprinnelig ganske lys, men med recovery og exposure kunne jeg lett få tilbake detaljene, fargene og kontrastene uten at bildekvaliteten ble svekket. Andre verktøy som bør lekes litt med er:

  • Temperature – hvis bildet har gul- eller blåstikk kan du forandre temperaturen slik at fargene ser mer riktig ut.
  • Clarity – for å få bildet til å se mer crispy ut kan du dra denne spaken opp. Den vil gi mer kontrast i midttonene.
  • Vibrance – Siden råfiler ofte er blasse bør man legge på litt ekstra farger, og det gjør man med denne spaken.

 

Men det er så klart også noen ulemper ved råfilene. Siden hver fil inneholder mer informasjon er også filstørrelsen en god del større. På et Canon 5D mark III blir de for eksempel 25 MB, mens de på full kvalitet på et Sony A7r II blir 90MB pr bilde! Likevel er ikke minnekort veldig dyrt i dag. Derfor bør ikke det være en grunn til å ikke ta råfiler.

VIL DU LÆRE MER OM REISEFOTOGRAFERING? 

Her har jeg samlet alle mine beste kilder til bedre reisefotografering:

>>> Bli en bedre reisefotograf! <<<

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar