LIGHTROOM; Den beste måten å organisere og jobbe med reisebildene dine på!

Nå har jeg brukt Adobe Lightroom i litt over et år, og jeg er helt frelst! Og nei.. innlegget er ikke sponset, jeg er bare utrolig glad i dette geniale fotoredigeringsprogrammet!! 

 

Hvorfor jeg synes Lightroom er så genialt:

 • Nøkkelord – Lightroom lar meg enkelt finne tilbake til bilder fra en bestemt ferie eller se bilder av en viss person ved å søke på nøkkelord.
 • Smart previews – Med «smarte forhåndsvinsninger» kan jeg redigere og eksportere ut jpeg-bilder uten å engang ha RAW-filene på PCn!
 • Opprettingsverktøy – Det er nesten umulig å ta bilde av en byggning eller rom uten at noen av linjene blir litt skjeve. I Lightroom kan jeg imidlertid både korrigere objektivforvrevnging, og rette opp linjer i ettertid.
 • Rask eksportering – Lightroom gjør det veldig enkelt å eksportere en bildeserie ut i JPG med valgt størrelse, navn, oppskarping og copyright. Topp for bloggere som meg!
 • Enkel back-up av katalogen – ved å ta backup av Lightroom-katalogfila har man ALLE endringer gjort på ALLE bildene i biblioteket på et og samme sted.

Det er mange andre kjekke verktøy i Lightroom også, men dette er de funksjonene som jeg setter mest pris på, og som sparer meg mest tid. Under vil jeg forklare dem litt mer inngående: 

 

Skjermbilde 2014-01-22 kl. 08.54.18

1. Nøkkelord

I høyre panel i Lightroom ligger et panel som heter Keywording. Her kan men legge inn egne nøkkelord på et eller flere bilder, slik at man enkelt kan finne tilbake til dem i ettertid.

Jeg skriver for eksempel navnet på personene i bildet om det er noen, pluss stedet og landet jeg besøkte. Om man er ekstra ivrig kan man f.eks også legge til ting man ser i bildet, visse følelser eller en dominerende farge. Her må man rett og slett bare lage seg et eget system.

Deretter kan man i Library-modulen velge All Photographs, og trykke på Text i Library Filter. I søkefeltet skriver man da inn et navn, sted eller ord man har brukt som nøkkelord, og de relevante treffene vil komme opp. I mitt Lightroom-bibliotek ligger det over 42 000 bilder, så det sier seg selv at det tar uhorvelig lang tid å se igjennom alle sammen for å finne det bildet jeg leter etter! Det er her Nøkkelord-funksjonen fungerer utrolig bra!

I søkefeltet kan du også skrive inn to nøkkelord på en gang. På den måten kan du f.eks finne kun de bildene som inneholder deg selv og mamma din, også kjapt printe dem ut og lime på et koselig bursdagskortet.

Lightroom1

 

2. Smart Previews

smart-previews-lightroom

Dagens nye laptoper med SSD-harddisker har foreløpig ganske liten plass, så med flere tusen RAW-filer fra en reise, får jeg fort full harddisk. Tidligere har det vært sånn at man alltid må ha med seg orginalfila for å kunne etterbehandle bildet. Ved å la Lightroom lagre bildet som en Smart Preview, trenger du imidlertid ikke lengre å ha RAW-fila for å redigere og eksportere ut mindre filer til JPG. Smart Previews tar jo opp bittelitt plass, men det er bare en brøkdel av RAW-filene. Jeg har til nå laget 2220 Smart Previews, og de tar ikke opp mer enn 3 GB. Det vil si ca 1,3 MB pr bilde, mens en hel RAW-fil gjerne er på 30 MB!

Du lager en Smart Preview ved å velge et eller flere bilder i biblioteket, og trykke på Original Photo, slik du ser på bildet ved siden av. I dialogboksen som kommer opp, bekrefter du at du vil lage bildene til Smart Previews, og vips er de lagret i biblioteket ditt! Dette er helt genialt på reise, når jeg ikke har mulighet til å ta med alle de eksterne harddiskene mine. Det eneste kjipe er at man ikke kan åpne Smart Previews videre til Photoshop. For å gjøre det trenger du hele fila.

 

3. Opprettingsverktøy

Oppretting-Lightroom

Den siste versjonen av Lightroom har kommet med et kjekt opprettingsverktøy, som hjelper deg å rette opp bilder som er tatt fra en litt skjev vinkel eller med et vidvinkelobjektiv. På eksempelet ved siden av kan dere se hvordan verktøyet kan gjøre linjene parallelle igjen, selv om jeg tok bildet fra en litt lav vinkel.

1. Enable Profile Corrections – De fleste objektiver sliter med litt forvrenging og vignett i kantene. Ved å huke av her, vil Lightroom gå ut ifra objektivet du har brukt og rette opp kanter og ta bort vignetteringen.

2. Auto – Om bildet fortsatt er litt dratt, og de linjene som var rette i virkeligheten ikke er rette på bildet, kan du prøve å trykke på Auto. Da vil Lightroom gå ut ifra linjene i bildet og rette opp slik programmet tror bildet skulle vært. Dette fungerer som oftest ganske bra.

lens-correction-lightroom

3. Manual

Om du ser at auto-funksjonen har truffet helt feil, kan du heller prøve deg frem ved å dra i diverse spaker ved å trykke på Manual.

 

4. Rask eksportering

I Lightroom kan man raskt og enkelt eksportere mange filer på en gang. Noe som sparer meg for masse tid når jeg skal lage blogginnlegg med mange bilder. Første gang du eksporterer velger du lokasjon, størrelse, kvalitet og copyright. Disse innstillingene kan du imidlertid lagre som presets (der det står Add under Presetvinduet), slik at du trenger å stille inn det samme hver gang. Jeg har f.eks laget egne presets til bloggen, Facebook, porteføljen eller som full størrelse.

eksportering-lightroom

Ved å trykke på Export legges alle bildene du har valgt å eksportere i den valgte mappen, ferdig til opplasting på nettet.

 

5. Enkel back-up av katalogen

Skjermbilde 2014-01-22 kl. 12.17.51

Alle endringer du gjør på bildene i katalogen din blir lagret i en eneste fil – Lightroom katalogfila. Derfor er det også veldig enkelt å ta backup av denne fila, slik at du ikke risikrerer å miste alle endringene du har gjort.

Om du har to forskjellige maskiner eller har kjøpt en ny, kan du også kopiere eller flytte katalogen rett over på den andre dataen. Vips har du alle endringene dine der og, forutsatt at katalogen har tilgang til orginalfilene.

 

Hvis du vil prøve Lightroom kan du laste ned programmet gratis i 30 dager på Adobe sine hjemmesider. =) 

 

Hvilket fotoredigeringsprogram bruker du?

VIL DU LÆRE MER OM REISEFOTOGRAFERING? 

Her har jeg samlet alle mine beste kilder til bedre reisefotografering:

>>> Bli en bedre reisefotograf! <<<

2 Kommentarer

 1. Pauline

  Jeg viste du hadde skrevet om det her !! 🙂 Nå sitter jeg her med full harddisk, og må seriøst tenke ut hvordan jeg skal lagre alle bildene mine framover.

  Har hittil bare brukte Iphoto. Hvor vanskelig er det å starte med lightroom fra begynnelsen og legge inn 10 000 bilder? Da ligger alt på internett, ikke sant? Så det tar liten plass? Det er slik et tiltak, men nå må jeg gjøre det, før macen kræsjer. Lightroom ser ut som et veldig bra valg!!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hei Pauline!
   Lightroom er absolutt å anbefale når det kommer til behandling av bilder, men programmet har ikke noe med fysisk lagring å gjøre. Du bør nok spandere på deg en ny harddisk eller abonnere på en skylagringstjeneste som f.eks Dropbox eller Jottacloud – eller begge deler slik at du har ordentlig god back-up. Så lenge du har lagringen i orden takler Lightroom 10.000 bilder uten problemer, og du kan importere iPhoto-biblioteket ditt rett inn dit. Kikk på litt Youtube-filmer om overgang fra iPhoto og basics i programmet, så er du snart i gang 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar