La Paz var den første byen i Sør-Amerika vi fant masse god vegetarmat, og hvor selv gourmetmat kunne kjøpes på et trangt backpackerbudsjett. Men det var dessverre også byen der begge to ble syke av å spise!

Historien jeg nå skal fortelle handler imidlertid ikke om matforgiftning. Grunnen til at vi begge ble dårlige var hverken restauranten eller kvaliteten på maten. Det var høyden!

La Paz, Bolivias største by, ligger på hele 3700 moh. Byen er derfor et reisemål som krever litt forberedelse.

la paz hovedstad i BoliviaVi kom med buss fra nord-Argentina og fikk derfor en naturlig akklimatiseringsperiode før vi kom opp på 4000-meters platået i Bolivia. De klassiske høydesyke-symptomene hadde vi sluppet unna, men likevel var ikke magene våre helt tilpasset høyden, skulle det vise seg.

Kenneth var den første som fikk kjenne på dette. En av de første dagene i La Paz ble vi servert fire retters lunsj, der han spiste seg altfor mett. Det endte med en rar, oppblåst-følelse i magen og mange turer på do utover kvelden. Folk jeg pratet med sa da at dette var et klassisk høydeproblem, og anbefalte å drikke jevnlig og spise i små mengder.

Det hadde jo vært lurt å ta lærdom av denne opplevelsen, men pinlig nok skjedde det samme med meg dagen etter. Vi hadde allerede bestilt 7 retters på en fin restaurant i byen, og gledet oss veldig til å få litt ordentlig gourmetmat. Jeg prøvde virkelig å begrense meg, men maten var så god og kom i så høy hastighet at magen ikke rakk å fordøye det fort nok. Det resulterte i en hel natt med oppkast. Forferdelig! Og for å utelukke matforgiftning – vi spiste det samme begge dagene, men ble syk hver vår gang. Dette var også en annen følelse enn matforgiftning.

La dette være en advarsel til deg som også vil nyte all den gode maten i La Paz.

Spis sakte. Ikke spis deg for mett. Ikke spis for mange retter.

Med dette forbeholdet vil jeg gjerne presentere mine 9 favorittrestauranter og cafeer i La Paz. Vi fikk nemlig mange gode matopplevelser i byen også!

 

1. Sunneste og beste mat – Cafe Vida

Type mat: Økologisk vegansk
Prisnivå: Billig (20-35 BS pr rett)
Lokasjon: Omtrent midt i Sagarnaga Street

En av de første dagene i La Paz fant vi veien til Cafe Vida, en liten restaurant som lå like ved hostellet vårt gjemt i annen etasje bak en buegang. Veganmaten vi fikk servert her var virkelig laget på kjærlighet! Både kikertstuingen og quinoakakene var helt nydelige! Cafe Vida ble vårt favorittsted i La Paz både på grunn av den sunne maten, den lave prisen og de rene og nydelige smakene.

Det var også takket være eieren av Cafe Vida at vi valgte å tilbringe flere uker i La Paz. Han var overraskende nok en hyggelig finnmarking som drev Cafe Vida sammen med sin bolivianske ekskone. Da vi fortalte at vi vurderte å bli et par uker i Cuzco, anbefalte han oss heller å bo i La Paz. Både maten og bostedene var billigere, mente han, og det viste seg å stemme.

Cafe Vida den beste veganrestauranten i La Paz

 

2. God mexicansk – Kalakita’s Food n Drinks

Type mat: Mexicansk (en del vegetar)
Prisnivå: Medium (30-50 BS)
Lokasjon: Ganske langt opp i Sagarnaga Street

Sent første kveld i La Paz lette vi etter vegetarmat opp og ned Sagarnaga-gata, men mye viste seg å være stengt. Heldigvis hadde Kalakita’s åpent og kunne servere store porsjoner av burritos og tostadas til to sultne nordmenn. Lokalet hadde ikke så mange bord, men var fargerikt innredet med mange interessante detaljer.

Kalakitas-mexicansk-mat-La-Paz

 

3. Mye mat for pengene – Namasté

Type mat: Lokal vegetar
Prisnivå: Billig (29 BS for 4 retter)
Lokasjon: Calle Zoilo Flores

Hos Namasté er de ikke så opptatt av kreativ presentasjon av maten, men det du ikke får i estetisk fremstilling får du igjen i mengde. For snaue 35 kroner får man servert hele fire retter fra en meny som skifter daglig. Fokuset er på lokale ingredienser og en del bolivianske retter gjort vegetariske. Vi fikk blant annet en suppe ved navn Chairo og en sjokolademousse med quinoa.

Vegetarrestaurant Namaste i La Paz

 

4. Kuleste hang out – MagicK

Type mat: Vanlige retter (litt vegetar)
Prisnivå: litt dyrt (25-60 BS)
Lokasjon: Sør i Sopocachi

Innenfor en murvegg, bak en frodig hage ligger restauranten, MagicK, spredt oppover i flere etasjer. Her blir det både arrangert konserter og ulike treff, og det er et populært møtested blant reisende. Kjøkkenet serverer alt fra lasagne og quinoa risotto til falafel til salat i en helt brukbar kvalitet. Ønsker du å bli overrasket med noen nye retter ville jeg imidlertid valgt et annet sted.

MagicK restaurant i La Paz

 

5. Mat fra hele verden – Ciclik

Type mat: Mat fra de fleste store verdenskjøkken, inkludert boliviansk
Prisnivå: Medium (20-60 BS)
Lokasjon: Sentrum av Sopocachi

Ciclik er langt fra den billigste restuaranten i Sopocachi, men den tilbyr et bredt utvalg av gode retter fra hele verden. Til vår fornøyelse hadde de også gjort noen av de bolivianske rettene vegetariske, slik at vi fikk spist både Sopa de Mani med 4 typer quino og Quesumacha. Lokalet har et kunstnerisk preg med røffe treplanker på veggene og oransje sittegrupper.

Ciclik restaurant i Sopocachi La Paz

 

6. Billigste gourmet – Ali Pacha

Type mat: Vegansk og eksperimentell boliviansk
Prisnivå: dyrt for Bolivia, men veldig billig mangeretters for nordmenn. (200 BS for 7-retters)
Lokasjon: Ikke langt fra Plaza Murillo

Vi ble superglade da vi hørte at det fantes en gourmet veganrestaurant i La Paz som serverte opp til 7 retters middager! De tidligere to månedene i Sør-Amerika hadde ikke akkurat bydd på mye spennende vegetarmat!

For å være sikker på å få bord bestilte vi dagen i forveien, men da vi kom til lokalet var vi de eneste gjestene. Vi fikk derfor full oppmerksomhet, og hver nye rett ble servert nesten før vi hadde rukket og svelge siste biten av den forrige. Maten var interessant med innslag av mange lokale råvarer, blant annet palmito, papaya, popcorn og quinoa. Vi likte spesielt blandingen av frukt og andre vanlige middagsgrønnsaker.

Gourmet vegetarmat i La Paz Bolivia

 

7. Koselig arbeidssted – Cafe del Mundo

Type mat: Mat fra mange deler av verden, også en del vegetar.
Prisnivå: Medium (32-42 BS)
Lokasjon: Omtrent midt i Sagarnaga Street

Inngangen til Cafe del Mundo kan fort lure deg til å tro at dette kun er et kakeutsalg. Men følger du en smal trapp opp til venstre kommer du til en liten, koselig krok med lave puter og arbeidsbord. Og enda en etasje opp er det flere små, lyse rom med plenty av spiseplass.

Cafe del Mundo har en stor meny med valg som vil passe de fleste. Her kan du lett tilbringe en kontordag og spise alle dagens hovedmåltider og mellommåltider!

Cafe-del-Mundo-restauranter-La-Paz

 

8. Kreativ vegetarmat – Red Monkey Patio

Type mat: Kreativ vegetarlunsj
Prisnivå: Litt dyrt (40-55 BS)
Lokasjon: Zona Sur (ta Teleferico til enden)

Vi fant ikke noen røde aper på denne restauranten, men vi fant en deilig kreativ vegetarmeny som gjorde den lengre taubaneturen til Zona Sur verdt opplevelsen. Red Monkey tilbyr en fresh og fargerik lunsjmeny som forandres hver uke. Vi spiste blant annet squashruller og shitakeburger, og drakk deilige fruktdrinker.

Det finnes også en annen Red Monkey-restaurant enda lengre vekk fra sentrum av La Paz vi gjerne skulle prøvd, men denne har bare åpent på søndager. Her serveres en 10 retters eksperimentell menyen for bare 100BS! Vi skal definitivt ta turen dit neste gang vi kommer til byn!

Red Monkey Patio god vegetar restaurant i La Paz

 

9. Beste kaffe – Writer’s Coffee

Type mat: Kaker og god kaffe
Prisnivå: Medium
Lokasjon: Nær Plaza Murillo

Inne i hjørnet av en bokbutikk finner du Writer’s Coffee, dekorert med gamle skrivemaskiner og mørke trebord. Selv om jeg heldigvis ikke er noen kaffeslave setter jeg pris på en ordentlig god kaffe fra tid til annen. Det fant jeg her! Gulrotkaka var også overraskende god.

Cafeen har også godt internett og laptopvennlige bord med fin arbeidshøyde. En litt merkelig observasjon vi gjorde oss var imidlertid at alle arbeidsbordene var merket med en «reservert»-lapp. Mens vi satt der noen timer dukket det likevel ikke opp noen som skulle sitte der.

Writers Coffee har beste kaffe i La Paz

Har du noen gang hatt dårlige opplevelser fra et høydeopphold?

Relaterte artikler

9 Kommentarer

 1. Happy Landing

  Godt å høre at det gikk bedre etterhvert! Takk for flott tips og ikke minst herlige bilder. Kroppen reagerer på uventede måter noen ganger! Spennende å følge turen dere!

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ja, veldig frustrerende at magen i høyden skal reagere på for mye GOD mat. Haha. Men det er jo en erfaring å ta med seg videre 😉 Hyggelig du følger med, Silje!

   Svar
 2. GlobetrotterElisa

  Tror mange har gått på den smellen i høyden… meg selv inkludert! Hadde selv litt magetrøbbel da vi var Cusco, men det var bare småtteri i forhold til deres opplevelse. Veldig fin oversikt over restauranter. Jeg oppsøker ofte vegetarsteder på reise. Ikke nødvendigvis fordi jeg er ute etter rene vegetarretter, men rett og slett fordi det nesten er de eneste stedene det går an å få litt sunn mat 🙂

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Hehe, ja, det er nok ikke uvanlig å slite med hverken magen eller hodet i høyden, men kjipt å oppleve det når vi faktisk har akklimatisert oss ganske bra. Her i Sør-Amerika er det nok ofte sant som du sier at det er vanskelig å finne sunn mat utenom vegetarrestaurantene. Det er mye svære, feite kjøttstykker og pommes frites å se rundt her…

   Svar
 3. SekkogSandaler

  Kan virkelig kjenne meg igjen i dette, høyden tar knekken på kroppen :/ Vi var avholds i 4 uker etter en dårlig opplevelse hvor vi hadde tatt to (!) øl og lå rett ut i flere dager etterpå. Ble sulten av å lese innlegget ditt:)

  Svar
 4. Lise-Marie

  Godt dere koste dere med god mat på tross av litt høydesyke. Har selv aldri oppholdt meg på et sted der jeg har opplevd det – heldigvis. Maten så veldig fristende ut og ble ganske sulten av det innlegget her 😀

  Svar
  • Hamaca Reiseblogg

   Ikke jeg heller, før jeg kom hit til Sør-Amerika. Man får nye erfaringer på reise hele tiden, både gode og vonde, hehe 😉

   Svar
 5. Pauline

  Det var mye deilig mat, Ingeborg! Det beste med å spise vegetar er jo at faren for å bli mat forgiftet er mindre! Den ene dagen jeg spiste kylling i Sri lanka ble jeg mat forgiftet.

  På min neste tur skal jeg spise mer vegetar for det her var til inspirasjon! 🙂 Eneste jeg er litt redd for er nøttallergien min. Da jeg ble innlagt på sykhus i Cusco etter å ha spist vegetar og forklart hele to ganger til servitøren at jeg var allergisk.

  Red Monkey juicen var den virkelig så god som den ser ut som?

  Svar

Legg igjen en kommentar