Drømmer du om backpacking i Sør-Amerika? Her er litt inspirasjon! Dette er mine 20 høydepunkter og anbefalinger fra min reise gjennom dette enorme og innholdsrike kontinentet.

Noe av det jeg likte best med å reise i Sør-Amerika var uten tvil alle de flotte og varierte naturopplevelsene. Det er derfor ikke tilfeldig at du finner mange av dem på listen under. I tillegg har det vært mange mindre opplevelser som også har gjort stort inntrykk på meg, men som ikke passer på en slik liste. Men sånn er det. Her presenterer jeg altså mine 20 favorittopplevelser fra nesten et halvt år på reise gjennom Sør-Amerika!

Denne listen er ikke nummeret med den beste opplevelsen øverst, men satt kronologisk etter hvilke jeg opplevde først. 

 

1. UTSIKT FRA SUKKERTOPPEN I RIO

Til tross for at Rio de Janeiro ligger ved kysten, er den brasilianske byen både kupert og variert. Det oppdaget vi spesielt da vi siste kvelden tok taubanen opp til Sukkertoppen og fikk se den fantastiske utsikten over de mange små åsene, strendene og den hvitmalte bebyggelsen i byen. Solnedgangen var jo heller ikke så verst!

Les mer her: Spektakulære Rio de Janeiro

 

2. LOPES MENDES STRANDEN

På øya, Ilha Grande i Brasil ligger Lopes Mendes, en av landets vakreste strender, ble det sagt. Dette måtte vi sjekke ut! Etter en to timers gåtur gjennom skogsområder åpenbarte endelig stranden seg foran oss. Sanden var hvit og deilig myk under fotsålene og havet hadde akkurat den riktige fargen av turkis. Stranden strakk seg så langt øyet kunne se mot venstre. Det var helt greit å tilbringe et par timer her ja!

 

3. IGUAZU FALLS

De gigantiske fossefallene som utgjør Iguazu Falls ligger på grensa mellom Brazil og Argentina, og var absolutt verdt et besøk! Vi har mange flotte fosser i Norge, det er ikke det, men samlingen av nesten 300 fossefall som finnes innenfor dette området er helt unik! I løpet av to dager utforsket vi fossefallene ovenifra og nedenifra, både fra brasiliansk og argentinsk side.

Les mer her: Black & White Iguazu Falls

 

4. GÅRDSBESØK PÅ EL ROBLE

Under vårt besøk i Paraguay endte vi opp på en nokså spesiell økogård drevet av en tysk biolog og hans familie. Her ble jeg bedre kjent med både klengete aper, skravlete papegøyer, en tapir, gjengen med frosker nede i doen vår, samt fikk følelse av hvordan livet utartet seg på en plass «in the middle of nowhere».

Les mer her: Nærkontakt med eksotiske dyr på økogård i Paraguay

 

5. BILTUR I SALAR DE UYUNI

Jeg kunne aldri ha forestilt meg det bisart øde og vakre landskapet som møtte oss på 4000-meters høyde i sørvest-Bolivia. Grønne og røde innsjøer, rare steinformasjoner, verdens største saltslette og en koralløy full av kaktus. Sammen med et nederlandsk par, ei lokal kokke og vår egen sjåfør tok vi oss igjennom det ugjestmilde terrenget som kun var bebodd av flamingoer, lamaer og en og annen harepus.

Les mer her: Ørkentur blant vulkaner, flamingoer og fargerike innsjøer i Bolivia

 

6. CHOLITA WRESTLING I LA PAZ

Hvis du ikke har hørt om Cholitas er ikke det så rart. Cholitas er damer fra urbebefolkningen, Aymara, i Bolivia som er kledd i tradisjonelle klær med fluffye kjoler, blonder og bowlerhatt. Gjennom wrestlingen ønsker disse damene å vise at de ikke vil bli undertrykket. Derfor hopper de på og denger løs på hverandre og andre mannlige motstandere flere ganger i uka på en stadion i La Paz. En nokså bisarr, annerledes og morsom opplevelse!

 

7. MOPEDTUR OG ØKOHYTTE VED TITICACA

På grensa mellom Peru og Bolivia ligger den store Titicacasjøen, som skal være verdens høystliggende seilbare innsjø. Vi fant oss til rette i en utrolig kul økohytte med hengekøyer utenfor, lamaer i hagen og en fantastisk utsikt utover Copacabana-stranda og Titicaca. Vi leide oss også en løen moped som tok oss rundt i det tørre landskapet og til noen bortgjemte landsbyer.

Les mer her: Hyttelykke, scooterkjøring og strandliv ved Titicacasjøen

 

8. FOTTUR I COLCA CANYON

Langt sør i Peru ligger et spesielt fjellområde der en av verdens dypeste canyoner ligger, Colca Canyon. På en tredagers fottur opplevde vi utsikten fra den bratte nedstigningen, grupper av seilende kondorer, de grønne oasene nederst i dalen og en 1000-høydemeters oppoverbakke jeg neppe kommer til å glemme. Men følelsen av å nå toppen av canyonen igjen etter flere timers slit var ubeskrivelig herlig.

Les mer her: 3 dagers trekking i Colca Canyon

 

9. HIKE OVER SALKANTAYPASSET

Det finnes flere alternative ruter til Perus største turistattraksjon, Machu Picchu. Vi valgte den mindre kjente Salkantay Trek som går gjennom nydelig fjellandskap, over Salkantaypasset på 4600 moh, ned gjennom frodig jungellandskap, og avsluttes med besøk på Machu Picchu den femte dagen.

 

10. MACHU PICCHU

Det føltes utrolig å endelig stå på selveste Machu Picchu etter fire dagers slit og mange års forventninger skapt av både research og andre reisende. Men heldigvis skuffet den gamle inkabyen ikke. Plassen er ubeskrivelig vakker, og inneholder så mye mer enn det typiske Machu Picchu-bildet alle tar. Mitt tips er derfor å sette av nok tid til å nyte stedet.

 

11. SACRED VALLEY

For den fulle inkaopplevelsen var en tur gjennom Den Hellige Dal også obligatorisk. Selv om jeg gjerne skulle tilbragt mer enn en dag gjennom disse flotte inkaruinene ga det meg et godt overblikk over både kulturen og byggeteknikken til inkaene.

 

12. AKE PÅ SANDDYNENE I HUACACHINA

Det var en sær kontrast å komme rett fra Andesfjellene til en glovarm sanddyne-by ved kysten av Peru. For hvem skulle trodd at Peru også har en sandørken? Den lille oasebyen, Huacachina, viste oss hvor kult det var å cruise rundt på sanddynene, hvor vanskelig det var å sandboarde ned bakkene og hvor slitsomt det var å bestige en sanddyne til fots.

 

13. BESTIGE NEVADO MATEO 5150 MOH

Huascarán er en nasjonalpark nord for Lima som huser både Perus høyeste fjelltopp, koselige fjellandsbyer og fargede innsjøer. Her fikk vi virkelig adrenalinet til å pumpe mens vi klatret oppover en isbre med stegjern og isøks, og nådde den 5150 meter høye toppen av Nevado Mateo.

Les mer her: To flotte fjellturer på over 5000 moh i Huascarán Nasjonalpark

 

14. PÅ SYKKEL NED COTOPAXI

Å sykle ned en aktiv vulkan høres kanskje ikke ut som den smarteste tingen i verden, men i Ecuador endte jeg opp med å gjøre nettopp dette. Heldigvis forholdt vulkanen seg rolig og været strålende mens vi svingte oss nedover de gruslagte veiene og inn på et flatere gresslandskap. Her ble det piknik i det fri, mens vi observerte villhestene gresse i det fjerne.

Les mer her: På sykkel ned den aktive vulkanen Cotopaxi

 

15. NIGHT WALK I MINDO

Det er kanskje ikke alle som ville betalt penger for få hjelp til å finne noen av jungelens ekleste skapning i mørket, men det gjorde jeg mens jeg besøkte Mindo i Ecuador. Sammen med insekts- og reptilkjenner Eric fra Canada og en liten lommelykt, lusket jeg rundt på småstier i bekmørket for å lete etter både tarantellaer, ildfluer, sommerfugler, frosker og andre rare vesner. Jeg er vanligvis ganske mørkredd, men koste meg overraskende mye på denne turen!

 

16. FOTTUR OG RIDING VED QUILOTOA

Ved den enorme kratersjøen, Quilotoa, noen timer sør for Quito, bodde vi noen dager på en utrolig stilig økolodge kalt Black Sheep Inn. Vi utforsket det vakre landskapet både fra hesteryggen med en lokalkjent og på beina i lag med noen de eneste nordmennene vi møtte på turen.

 

17. KAFFE OG PALMELANDSKAP I SALENTO

Salento er en liten fargerik by i innlandet i Colombia kjent for sin ferske kaffe og et veldig spesielt palmelandskap. Under oppholdet ble det både en fottur blant de skyhøye vokspalmene i Cocora Valley og et lærerikt møte med lokal kaffeproduksjon. Å få bli med på hele produksjonen fra plukking av kaffebær til smaking av de rykende varme dråpene i kaffekoppen er utrolig spennende!

 

18. ESCOBAR-TUR I MEDELLIN

Etter å ha sett alle episodene av TV-serien, Narcos, kunne vi ikke unngå å utforske mer om Pablo Escobars liv i hans egen hjemby. Vi ble med tidligere politimann Carlos på en privat tur der han fortalte de sykeste historier fra tiden han kjempet mot narkobaronen, samt viste oss både Escobars tidligere hjem, fengselet han selv konstruerte og gravplassen hans.

 

19. KARIBISKE VIBES PÅ SAN ANDRES

San Andres er en liten karibisk øy tilhørende Colombia, men som ligger nærmere kysten av Nicaragua enn Colombia. Det var her vi fikk oss litt etterlengtet sol og strandliv etter mange måneder i innlandet og Andesfjellene. Selvom øya nok hadde sin storhetstid et par tiår tidligere var det fortsatt en sjarmerende karibisk vibe, turkisblått hav og folketomme hvite sandstrender på øya.

 

20. FARGERIKE CARTAGENA

Å avslutte Sør-Amerika oppholdet i Cartagena var et godt valg. En livligere og koseligere by skal du lete lenge etter! Jeg er sikker på jeg kunne drevet med gatefoto i idylliske smågatene i mange uker uten å gå lei. Og siden vi besøkte byen rett før juletider var Cartagena også pyntet med hauger av vakre julelys.

Les mer her: En historisk fargeklatt ved det Karibiske Hav

 

Kart over reiseruta i Sør-Amerika

Alle disse 20 opplevelsene fikk jeg langs reiseruten du kan se på kartet under. I løpet av nesten et halvt år reiste jeg igjennom 7 land. Helt fra Rio de Janeiro i Brasil til Medellin i Colombia reiste jeg kun med buss som fremkomstmiddel.

 

 

Andre innlegg fra reisen i Sør-Amerika

 

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. Marthe Trana

  Det var så morro å følge deg på denne reisen! Fin oversikt som jeg skal google frem igjen når jeg selv skal på backpacking i Sør-Amerika 🙂

  Svar
 2. Renates Reiser

  Så mange kule og fantastiske opplevelser! Av de tingene jeg har opplevd selv, er jeg veldig enig i solnedgangen fra Sukkertoppen, Machu Picchu, Iguazu Falls og bilturen i og rundt Salar de Uyuni. Jeg blir dessuten veldig fristet til å reise tilbake til kontinentet for å oppleve Colombia og Ecuador. Naturopplevelsene du hadde der ser helt magiske ut!

  Svar
 3. LIzeth

  Hei.
  Nydelige bilder. Jeg blir inspirert bildene dine, også får jeg lyst å reise.
  Hva likte du best av det du opplevde og såg i Colombia?

  Svar
 4. Pauline

  Derfor elsker jeg Sør-Amerika! 20 fantastiske opplevelser! med mange Flotte bilder!! Må si at Colombia ble jeg helt forelsket! Det har mye å gjøre med folket! Så vennlig folk! Det er stor forskjell på å være i kysten og være innenlands.

  Svar
 5. Jørn - Bilivoka

  Super reiseinspirasjon! Har veldig lyst til å ta en tur gjennom Mellom- eller Sør-Amerika som du har gjort. Iguazu Falls står kanskje høyest på ønskelisten sammen med Patagonia.

  Enig i at Machu Picchu er en fantastisk opplevelse, men vil også understreke at det å gå Inca Trail for å komme dit er en flott, hvis ikke like bra opplevelse.

  Svar
 6. Christina Garberg

  Hei,
  Jeg og mannen skal ut å reise i 4 uker på bryllupsreise nå fra ca 28 desember.
  Vi er så usikre på valg av reisesteder da vi ønsker å se og oppleve alt. hehe.
  Mitt spørsmål er. Av hele reisen din. Hva ville du prioritert på 4 uker? Det vi har sett for oss i utgangspunktet er 1) Nyttår og opptil 1 uke i Rio. 2) 1 uke i Peru. 3) 1 uke på Cuba. 4) Miami før hjemreise. Så har jeg fått inn anbefalinger fra mange ulike venner som har vært i Sør-Amerika der de anbefaler Argentina, Bolivia og Colombia også, Vi har kun 4 uker så her må vi velge.
  Min mann har ikke vært i Cuba før (jeg har vært i Havanna i 3 dager), men her er det vanskelig å kombinere Miami pga reglene. Vi har begge lyst å dra til Rio men er skeptiske pga mange fraråder det da det har visstnok blitt høyere kriminalitet der etter OL. Samt det er langt unna Peru. Peru skal vi dra til uansett og gå Macchu Picchu 🙂 Bolivia og Colombia virker også kult og etter å ha lest noe om det, frister dette også meget.
  Vi trenger litt råd 🙂

  Vi har ikke det høyeste budsjettet – 70-80.000 totalt ink alt maks
  Vi ønsker ikke å «stresse» for mye om flyreiser mellom land tar mye av tiden vår.
  Ønsker en kombo av opplevelser og strandliv.
  Noen innspill her?
  Vi drar Januar, så mulig været er noe vesentlig også her.

  Hadde satt utrolig stor pris på hjelp da jeg ser du har erfaring fra områdene.

  På forhånd stor takk.

  Mvh,
  Christina og Stian

  Svar

Legg igjen en kommentar